Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изгоряло захранване, причина?

Featured Replies

Здравейте,
Компютърът е ASRock H55M-LE с Intel i3 540, 2x2GB R1x8 PC3-10600U, GeForce GT 240, Samsung HD502HJ 500GB, захранване LPK2-25 3*SATA 420W. Снощи както си стоях на него, изведнъж светна от кутията в краката ми и падна бушона на контактите. Беше късно и чак днес реших да видя щетите, понеже имам друг настолен компютър и захранване, реших оттам да почна. За късмет е захранването, а не дъното, поне не съм установил все още проблеми по дъното, усб-тата работят и вградените звукова и лан карти работят, харда също изглежда наред. Вижда се на прикачената снимка как доста е нагорял бушона на захранването и около него, подути или протекли кондензатори няма. Въпросът ми е може ли слушалки с леко компроментиран усб кабел, оголена обвивка около половин сантиметър да са направили късо през дъното или няма как те да са виновни. И другият въпрос е понеже около три часа и ги ползвах, скайп и музика, може ли да са претоварили захранването. Нямам идея колко ватове ползват, но предполагам че не е много, при условие, че минават през усб, а то вероятно е лимитирано откъм волтаж, следователно и откъм ватове които отдава. И последно, достатъчни ли за 400 вата за тази конфигурация или да купувам повече. Благодаря ви за отговорите! 

IMG_20170327_190608.jpg

Захранването просто му е дошло времето. По-ел мрежата има и доста токови удари и падове на наппрежения. Колкото до оголените слушалки не си прави експеримент с тях да не си изгориш порта на звуковата карта.

Премери крайните транзистори в първичната част. Най-вероятно имаш dead short. Нищо, случва се. Някакви токови удари да е имало ?След замяната им премери на съпротивление на големите кондензатори /400V/ дали ще ти покаже късо или не. Ако нищо друго не е опустошено по захранването, а само е претоварено, след замяната на транзисторите захранването трябва да си тръгне от раз. 

Най-често се получава от кофти изчислено захранване на ръба и претоварване

Другата вероятност, поради която може да са гръмнали транзисторите, е окъсен изход, макар че при правилно изчислено захранване, или гърмят само шотките във вторичната, или защитата не дава да се включи.

Съпротивлението на първична/вторична на драйверния траф колко е ?

Редактирано от Atanas Pachov (преглед на промените)

• Автор
преди 14 минути, Емил Костов написа:

Захранването просто му е дошло времето. По-ел мрежата има и доста токови удари и падове на наппрежения. Колкото до оголените слушалки не си прави експеримент с тях да не си изгориш порта на звуковата карта.

Usb - порта ли? Те слушалките са с усб? Ще им сменя кабела на тях преди да ги ползвам пак! Благодаря! И аз се съмнявам за токов удар, кълбо светлина направо се видя, но не ми се е случвало преди и не мога да дам компетентно мнение, базирано на опит. :)

преди 9 минути, Atanas Pachov написа:

Премери крайните транзистори в първичната част. Най-вероятно имаш dead short. Нищо, случва се. Някакви токови удари да е имало. След замяната им премери на съпротивление на големите кондензатори /400V/ дали ще ти покаже късо или не. Ако нищо друго не е опустошено по захранването, а само е претоварено, след замяната на транзисторите захранването трябва да си тръгне от раз. 

Най-често се получава от кофти изчислено захранване на ръба и претоварване. 

Е то ако е кофти изчислено, аз няма смисъл да го правя, а трябва да купувам по-мощно. Нищо де, компютърът е от 4-5 години, може просто да си му е дошло времето. Може би е по-добре ново, че ремонт трябва някой който разбира, че да не стане след беля за 50 лева, беля за 150 и информация! Благодаря ти все пак за обяснението! Иначе в момента както тръгна да вкючвам захранването към контакт с окъсени зелен и черен кабел, почват искри, и това преди да съм натиснал прекъсвача на едно.

Редактирано от Vayu.Ap (преглед на промените)

Твърде вероятно е, обаче, дъно и/може и видео, ако имаш/ да са заминали. Най-доброто, което можеш да направиш, е да замериш директно на 12-те волта от ATX24 дали мултицета пищи на късо. Същото е и със останалите вериги. Харддиска също. За да не се окаже, че сега нещо друго окъсява и да ти замине друго захранване. Поне това се прави задължително. След това може и да не тръгне, но поне няма да ти замине друго захранване. В най-честите случеи, повечето захранвания въобще не трепват/тръгват, ама знам ли те какво ще сложиш...

Обикновенно проблема в захранванията от тази топология е, че 5 и 12 волта са от една вторична и когато потенциалът на едната линия падне, другата се вдига. Сиреч, ако стане късо на 5V, другата отлита на 15-17V, по време на късото. И се сещаш какво става. Само един гръмнал краен транзистор на някоя от понижаващите вериги или гръмнал контролер може да окъси цяла верига на дъното.

• Автор
преди 20 минути, Atanas Pachov написа:

Твърде вероятно е, обаче, дъно и/може и видео, ако имаш/ да са заминали. Най-доброто, което можеш да направиш, е да замериш директно на 12-те волта от ATX24 дали мултицета пищи на късо. Същото е и със останалите вериги. Харддиска също. За да не се окаже, че сега нещо друго окъсява и да ти замине друго захранване. Поне това се прави задължително. След това може и да не тръгне, но поне няма да ти замине друго захранване. В най-честите случеи, повечето захранвания въобще не трепват/тръгват, ама знам ли те какво ще сложиш...

Обикновенно проблема в захранванията от тази топология е, че 5 и 12 волта са от една вторична и когато потенциалът на едната линия падне, другата се вдига. Сиреч, ако стане късо на 5V, другата отлита на 15-17V, по време на късото. И се сещаш какво става. Само един гръмнал краен транзистор на някоя от понижаващите вериги или гръмнал контролер може да окъси цяла верига на дъното.

Това на снимката са показателите от HWiNFO64 в момента, не знам до колко може да им се има вярва. Иначе всичко привидно работи и портовете на дъното и външната видео карта, където е монитора. Но ако наистина има вероятност в момента някъде по веригата да окъсява, тогава може би сервиз е най-добре, макар че хич не ми се дават пари, но още едно изгоряло захранване пак си е скъпо. Сам едва ли ще мога да го замеря, сигурно  не е голяма философия, но мултицета ми е китайски и когато и да съм решил да го пробвам, все стойностите нещо не са наред, аз ли не можах да се науча как точно се ползва или той е боклук, не знам, сигурно и двете играят роля! Мерси че ми обърна внимание, че може да има нещо по-веригата да окъсява, не го знаех това и щях да продължа да си го ползвам с новото захранване. 

psu.jpg

Захранването ти е изгоряло поради токов удар или просто защото си му е дошло времето. Това е нещо съвсем нормално. Ако е имало окъсяване от страна на дъното или друга хардуер да си е заминал и той.

Ти в момента с друго захранване ли го използваш ? Ако ти работи с друго захранване, то нищо и няма на цялата система. Изкарал си късмет.

• Автор
преди 15 минути, Емил Костов написа:

Захранването ти е изгоряло поради токов удар или просто защото си му е дошло времето. Това е нещо съвсем нормално. Ако е имало окъсяване от страна на дъното или друга хардуер да си е заминал и той.

Е тука ви се разминават мненията, дано ти си прав, имам ти доверие и друг път си ми помагал във форума!  Компютърът вече работи няколко часа с новото захранване, дано няма изненади! Иначе сперед мен в момента в България има доста токови удари или по-скоро ниски напрежения, заради малкото мощности. Зимата на няколко пъти спираха тока в моя квартал в София през ноща и според мен е точно от недостатъчни мощности, а не аварии. Даже оня ден ноща пак е спирал за кратко. Лошото в България е, че няма как да тръгнеш да си търсиш правата, ако ти изгори нещо. А на мен ми изгоря към един часа ноща, което доста съвпада часово с проблемите последните месеци.

преди 10 минути, Atanas Pachov написа:

Ти в момента с друго захранване ли го използваш ? Ако ти работи с друго захранване, то нищо и няма на цялата система. Изкарал си късмет.

Да, да , в момента от няколко часа го ползвам с друго захранване, макар и то да не е от реномирана марка! Сегашното е ATX G-TEC 420 PIV и силно се надявам PIV да е съпоставимо с WATT, защото никъде по него не са дадени ватове. 

За да нямаш проблеми, трябва ти едно захранване с истински 100 W мощност.

Между другото, захранването което ти е гръмнало, е едно от най-лошите известни китайски изпълнения /Linkworld/, от най-големите боклуци. Прочети тук. Само го погледни как е направено.  Следващият си вземи поне Delux, Codegen, те поне държат 100-150 вата без проблеми. Препоръчвам ти, ако още смяташ да ползваш този компютър, да му купиш някое евтино Hipro или Fortron. Милиард пъти по-добре са от китайските жълтаци.

Освен варианта, който е предложил Атанас Пачов може да помислиш и за хубав UPS. Той също ще ти пази техниката от коварните токови удари. Въпрос на избор е.

• Автор
преди 16 минути, Atanas Pachov написа:

За да нямаш проблеми, трябва ти едно захранване с истински 100 W мощност.

Между другото, захранването което ти е гръмнало, е едно от най-лошите известни китайски изпълнения /Linkworld/, от най-големите боклуци.  Следващият си вземи поне Delux, Codegen, те поне държат 100-150 вата без проблеми. Препоръчвам ти, ако още смяташ да ползваш този компютър, да му купиш някое евтино Hipro или Fortron. Милиард пъти по-добре са от китайските жълтаци.

Този компютър е купуван за около 1000 лева, какво толкова са спестили от цената при слагане на такова калпаво захранване не ми е ясно, но така са направили конфигурацията. Все пак е издържало към 5 години де, явно се е изплатило, няма да се оплаквам. А това което сега съм сложил, то почти не е ползвано с другия компютър, пак ли не трябва да му имам доверие. 

преди 11 минути, Емил Костов написа:

Освен варианта, който е предложил Атанас Пачов може да помислиш и за хубав UPS. Той също ще ти пази техниката от коварните токови удари. Въпрос на избор е.

Ще помисля, но ако имах конфигурация за 1500 лева сигурно веднага щях да купя, но за тази от 150-200 лева. Иначе колко струва един хубав UPS и какво значи хубав, марка ли?

Евтините UPS-и нищо не правят. Не го слушай. Даже при пренапрежение може да ти изгори и UPS-а.

Отвътре имат само едно тъпо реле, което превключва от мрежата към вътрешното импулсно/траф, когато спре тока.  Нямат никаква регулация, стабилизация. Когато не работят на батерия, директно опроводяват 220V . 

При скъпите е друга топология, но те не са в бюджета ти. 

Нищо не може да те защити от токови удари. Нито варистори, нито входни защити, нищо. Казвам ти го от опит. Първите се запалват, вторите и при всякакви изпълнения реакцията им е бавна за чувствителна електроника. 

Най-добрият вариант е да си вземеш едно захранване на Hipro/Fortron от най-евтините им модели и да се надяваш да няма токови удари. Или ако ти се иска да минеш тънко поне Codegen, Delux и подобни. 

Това е цъфнало от пренапрежения в мрежата, и вероятно е само входната част. Но си е "дърво" отвсякъде. Вместо да харчиш пари за още по-китайски UPS и да си имаш 2 дървета, купи си качествено. Не си написал и с какво работиш в момента. Но нещо свестно е над 100.

преди 5 часа, Atanas Pachov написа:

ако ти се иска да минеш тънко поне Codegen, Delux и подобни. 

Сакън!!! Само не и тези. Особено Делукс знаеш ли как може да му опука нещо по дъното. Старата щайга му изгоря ЛАН-а точно заради такъв боклук. Не ги знаеш какви напрежения пускат тези таралясници, абе въобще да не се занимава с тия изпълнения сглобяване в незнайно кой гараж.

преди 1 час, Филипов написа:

Но нещо свестно е над 100.

Точно. Нещо което е поне 80+ сертификат. Останалото е на риск вече.

Причината е най-вероятно пробил шотки диод или ключов транзистор.
Другият вариант е да са на слюдена подложка, която да е пробила към металният радиатор и да е дало на късо.
При повишено напрежение може и да е пробил варистор, ако има такъв защитен на входа.
Да се премерят транзисторите и диодите за късо съединение.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор
преди 10 часа, Atanas Pachov написа:

Най-добрият вариант е да си вземеш едно захранване на Hipro/Fortron от най-евтините им модели и да се надяваш да няма токови удари. Или ако ти се иска да минеш тънко поне Codegen, Delux и подобни. 

Ще взема Fortron най-вероятно, но ще е от евтините до 70 лева! Мерси много за дългото обяснение!

преди 7 часа, Филипов написа:

Това е цъфнало от пренапрежения в мрежата, и вероятно е само входната част. Но си е "дърво" отвсякъде. Вместо да харчиш пари за още по-китайски UPS и да си имаш 2 дървета, купи си качествено. Не си написал и с какво работиш в момента. Но нещо свестно е над 100.

Напротив написал съм малко по-нагоре в коментарите, в момента ползвам от един друг компютър захранването ATX G-TEC 420 PIV, но то предполагам е също толкова качествено колкото старото, но засега поне HWiNFO64 показва нормални стойности на напрежение, не знам колко може да се има доверие на въпросния софтуер, но компютърът работи нормално. Но няма да правя старото, няма смисъл, а и не се знае на какъв техник ще попадна!

преди 3 часа, simtech написа:

Да се премерят транзисторите и диодите за късо съединение.

Тук не разбрах, трябва да дам да премерят транзисторите и диодите за късо съединение, но на зарядното или на дъното? Защото зарядното не мисля да го правя, ако мислиш че може дъното в момента да е засегнато, благодаря ти ако се доуточниш, защото мойто техническо ниво е под средното за форума със сигурност, иначе нямаше да пиша теми тук. Благодаря ви много за отговорите! 

преди 1 час, Vayu.Ap написа:

Тук не разбрах, трябва да дам да премерят транзисторите и диодите за късо съединение, но на зарядното или на дъното?

Щом не си разбрал какво съм написал, значи не ти е там работата. Токът убива. В компютъра зарядно няма. Има захранване.

• Автор
преди 23 минути, simtech написа:

Щом не си разбрал какво съм написал, значи не ти е там работата. Токът убива. В компютъра зарядно няма. Има захранване.

Ее знам, но грешката съм я направил по-скоро от бързане а не толкова от незнание, но последното изречение  за захранването ли говореше или за дъното? И да токът убива, спор няма, аз захранване няма да поправям, особенно сам, спокойно. Все пак съм оцелял доста години, а и не малко контакти съм си сменил сам и да, занулени! Ако добре си прочел, съм написал да дам да премерят, а не аз да меря.

преди 8 часа, Atanas Pachov написа:

Техническото ниво на този форум е трагично... ;)

Техническото ниво на някои хора е трагично, а не на форума! Това най малко се отнася за питащият. Ако знаеше, човекът нямаше да се консултира.

Според мен, най-вероятно е от претоварване или токов удар. При второто е по-лошо, защото със сигурност имаме и заминал контролер. 

Simtech, при всички захранвания радиаторите не са свързани към нищо. И то не случайно. И да има "утечка" от транзистор/, няма да създаде проблем. Повечето даже съм виждал че не са с изолационна подложка.

Единствено при лаптопските адаптери радиаторчетата са свързани към шукото/3-тия проводник/, който е свързан към масата на изхода.

Codegen, Delux са напълно ОК за до 100-150 вата. Повече от евтино Hipro или Фортрон не си заслужава за тази конфигурацив. Лично през ръцете ми са минали сумати жълти захранвания, знам наизуст как са направени и мога да гарантирам, че до 100-150вата са безпроблемни. От 150 нагоре става опасно за конфигурацията. И топологията им няма никаква разлика с евтините фортрони, нито защити имат повече, единствено елементите им са по-качествени, става за по-голямо натоварване.

Стефане, мен ли визираш под тези "някои" ?

И нали знаеш, че хората съставят форума ?

преди 5 часа, Atanas Pachov написа:

Simtech, при всички захранвания радиаторите не са свързани към нищо. И то не случайно. И да има "утечка" от транзистор/, няма да създаде проблем. Повечето даже съм виждал че не са с изолационна подложка.

РАДИАТОРИТЕ може да са свързани към НИЩО или към ШАСИ. Обаче в доста случаи транзисторите са с метална задна част. Тая ти част е свързана с един от изводите на интегралната схема/компонента. Често средният извод на шотки диода в корпус TO-220 е свързан към металната му задна част, това давам като един пример.
Дали не ги знам малко нещата?

На никое захранване не са свързани към шаси. Даже, ако си забелязал, се крепят само на спойки на платката, а не с болтове отдолу към тенекията. Сигурен съм в това. Даже, за да проверя пак, тук имам 3-4 захранвания разглобени, погледнах ги и при всичките радиаторите на първична и вторична част не са свързани към нищо. Даже с мултицета проверих.

Само масово при лаптопските адаптери съм виждал да се свързват към PE проводника.

Това че транзисторите и шотките са с метална задна част, е не във всички случеи, а ВИНАГИ. Представяш ли си крайни транзистори с пластмасова част ? Как ще се охлаждат и ще отдават топлина на алуминиев радиатор ? Същото е и със силови ИС от същият корпус.

На сегашен план захранването му е свалило предпазител на инсталацията - тоест крайните транзистори на първичната част дават пълно късо. Даже може и входният грец да е заминал.  Ако има дупка в чипа-контролер/невинаги е индикатор/, то захранването е категорично за хвърляне.

Паралелно с това Автора да провери за късо на вторична. Достатъчно е само да пъхне сондите на мултицет на някой молекс между 12V и маса, и след това между 5 и маса и да провери дали изписва стойности, близки до 0 и 1. Защото все ми се струва че така по платката няма да се ориентира.

Ако няма късо, значи транзисторите са гръмнали от претоварване. След замяната им Ако гръмне или не тръгне, значи имаме контролер заминал, вероятно от токов удар.

За тази конфигурация си купува захранване за 30 лева. Няма значение какво, знам им топологиите. Всичките са едни и същи. За да се подсигури, си купува два 10000uF кондензатора от тук, пъха го в свободен молекс между жълт и черен кабел и другия между червен и черен и Така ще си гарантира че до 100 вата натоварване няма да има никакви пулсации whatsoever.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.