Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За електромобилите и тяхното присъствие в градовете ни.

Featured Replies

• Автор
на 10.04.2017 г. в 23:30, sennheiser написа:

Абе вие си махнахте жиците на тролеите, сега електроавтобуси ще пускате :P Слагайте пак жиците и не му мислете. При нас има тролеи, дето като няма ток, си карат пак незнайно как. Градски транспорт ползвам веднъж в годината, когато оставя колата за обслужване, та не съм много наясно как се движат тия тролеи без тиранти. 

Те, май пловдивчани си махат жиците! Ние си имаме жици и таралясници на близо 50 години, дето вече няма за месец все в инциденти  са се забъркали - палят се, а и са си вървящи ръжди на колела! 

• Отговори 165
  • Прегледи 22,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Уточнявай се.   Въпреки всичко предимството на хибрида се състои и в това, че се оползотворява излишната енергия - при спиране или големи спускания, която в последствие се използва при уск

• Пълна глупост, са тия миксери. Ама са модни. Би трябвало, да се развива водородната клетка или двигател, не знам кое е по-правилно. Тия миксери, се зареждат с ток. Тока идва от централи, като 60% са н

• Грешиш ако мислиш че автомобилите с водородна клетка са по екологични от електроавтомобилите. Има два начина за добиване на водород единия чрез горене на някакви газове доста не екологичен метод, а др

преди 1 час, Кумчо вълчооо написа:

Те, май пловдивчани си махат жиците! Ние си имаме жици и таралясници на близо 50 години, дето вече няма за месец все в инциденти  са се забъркали - палят се, а и са си вървящи ръжди на колела! 

Извинявай, стори ми се, че се спомена Пловдив, та затова. Аз точно за Пловдив говорех, дето си махнаха тролеите и жиците убиват хора. 

на 10.04.2017 г. в 15:24, angelovarna написа:

Нали тестват някакъв материал за магистрали, който генерира електроенергия от преминаващите през него превозни средства? Не помня в коя Европейска държава се случваше това.

Там ставаше въпрос за съвсем друго. С генерираната енергия се осветява магистралата. За друго не стига. 

на 10.04.2017 г. в 22:02, Кумчо вълчооо написа:

Чул съм ,че и за Пловдив нещо подобне се обмисля! В моя град вече трета година се пускат тестови такива, че дори единия тестов "изгърмя" при катастрофа миналата година!

Ей това ме обърка. Говориш за Пловдив и споменаваш "моя град". Ама като ти гледам града си от тук:

2017-04-12_231937.jpg

Оная вечер без да искам съм снимал родния ти град :P

Ама какво се чудя, там само на ток се кара - луноходи. Без ток са за никъде. 

Иначе ей това се казва работа:

2017-04-12_232317.jpg

311 км ми остават с по-малко от половината резервоар. 

Редактирано от sennheiser (преглед на промените)

Първият тир на Tesla ще бъде представен през септември, идват и други модели.

Босът на Tesla Илон Мъск анонсира първия търговски модел на марката. Става дума за електрически влекач, който трябва да се появи през септември тази есен. От думите на Мъск става ясно че това е именно електрически седлови влекач. Босът сподели че е много доволен от разработването и настройките, и смята че първият камион на Tesla е станал много сполучлив.
http://news.data.bg/9/auto/852127/първият_тир_на_tesla_ще_бъде_предста
Техническите подробности за модела се пазят в тайна, но е известно, че новата търговска Tesla ще бъде снабдена с автопилот. Известният с напредничавите си идеи за бъдещето на транспорта Мъск подчерта дебело, че електрическите търговски автомобили ще бъдат много по-евтини в експлоатационно отношение, отколкото класическите с ДВГ – нещо немаловажно за бизнеса.

Освен това Илон Мъск обеща още нови и различни търговски електромобили на марката в скоро бъдеще - електрически пикап и, възможно, автобус. Пикапът трбява да се появи максимум до две години, а за бусът се предполага че ще е преднацначен за масовия градски транспорт.

При леките автомобили също имаме новост - Илон Мъск съобщи, че следващият модел след “тройката” ще е компактен електрически кросовър с име Tesla Model Y. Той трябва да бъде представен през следващата 2018-а година.

852127_300x0.jpg

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

Купе-кросоувър е първият автономен електрокар на Skoda.

Купеобразният Skoda Vision E ще дебютира след дни на автомобилния салон в Шанхай.
https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/skoda-pokaza-elektricheski-kupe-krosouvyr-6068004За момента това е само концепция, но със сигурност тя показва как се промени марката през годините. А дава и ясен сигнал, че компанията от Млада Болеслав има амбицията да направи купе-кросоувър, с който да влезе в елитната компания на луксозните марки, предлагащи подобни модели. Освен желанието за влизане в един нишов сегмент, Vision E маркира плановете на Skoda за електрификация. С 300 к.с. (225 киловата), генерирани от изцяло електрически задвижващ тракт, концепцията се превръща в най-мощния модел на марката, изпреварвайки Superb 2.0 TSI AWD с неговите 280 к.с.Не се споменава времето за ускорение до 100 км/ч, но максималната му скорост е 180 км/ч. Далеч по-важно е твърдението на Skoda, че литиево-йонните батерии на модела гарантират автономен пробег от 500 км. Типично за Skoda, интериорът на концепцията е много просторен, което е постигнато чрез платформа с дължина от 2850 мм. Липсата на конвенционални В-колони означава, че влизането и излизането в и от интериора е много лесно. Другата важна характеристика на Vision E Concept е автономността му от Ниво 3. Това означава, че автомобилът изпълнява сам функциите си в пътни задръствания, а също поддържа лентата си на движение на магистрала. Нещо повече, той може да изпреварва други автомобили и да завива, както и да намира свободни паркоместа, да паркира на тях и след това да излиза от тях без човешка намеса. Очакванията се, че сериен купе-кросоувър от Skoda ще се появи в Китай през 2019 г., когато компанията ще представи своя пръв електрифициран модел: plug-in хибридът Superb. До средата на следващото десетилетие Skoda ще представи 5 изцяло електрически модела, като първият ще дойде през 2020 г.

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

300 коня- максимална скорост 180 км. ч.  Кво става тука бе? Аз имах навремето кола с 4 скорости, 55 коня, която вдигаше толкова... Май някой "умен" папарак е писал, каквото му е навял вятъра между ушите. А теслите рулират- те кола още не са направили,ама вече се засилиха за камион. :)

преди 12 минути, язе написа:

300 коня- максимална скорост 180 км. ч.  Кво става тука бе? Аз имах навремето кола с 4 скорости, 55 коня, която вдигаше толкова... Май някой "умен" папарак е писал, каквото му е навял вятъра между ушите. А теслите рулират- те кола още не са направили,ама вече се засилиха за камион. :)

Не си ли чувал за електронно ограничение на скоростта. И забележи- 500 км с едно зареждане. Технологийте се развиват.

преди 5 минути, kalansuv написа:

Не си ли чувал за електронно ограничение на скоростта. И забележи- 500 км с едно зареждане. Технологийте се развиват.

За къв чеп са им тогава, тия 300 коня? ;) Лаик си момко, пълен лаик... И земи го научи най- накрая тва "Й" бе- не е ядрена физика деа.

п.п. 500км с колко тона товар? М? Рекламата си е реклама, балъци валяло, ама хората, които си вадят хляба с транспорт, лекичко се отличават от русокосите секретарки- тоя камион, ще си остане компютърна анимация.

преди 7 часа, kalansuv написа:

Това ограничение на скоростта е добре.Доста хора губят живота си заради високата скорост.

Относно 500-те км пробег с едно зареждане, то вече има кола на пазара с такъв пробег - Тесла модел С 100D е с пробег над 500 км с едно зареждане.По памет беше около 530 км.

Освен Тесла, вече излезе на пазара и друг модел с що годе приличен пробег - Шевролет Болт/Опел Ампера - Е.Освен това, този модел е и далеч по-достъпен на фона на Тесла модел С.

Ето един любопитен тест на Болт в Ю. Корея, където с двама възрастни и едно дете тази въшка измина 470 км с едно зареждане, като дори оставаше енергия за още 30-на км в батерията:

Разбира се това е с изключен климатик/отопление, подходяща температура на въздуха, пътуваха почти без багаж, по-ниска скорост.....

Като цяло обаче автомобилчето се справи добре и има потенциал да се продава добре.

преди 7 часа, язе написа:

Някакви новаци, които искат да стават конкуренти на Тесла, са успели да развият безумните 350 км/ч с техен прототип.

Лично според мен такава скорост е лудост.Колко са местата на които човек може да ги развие, без да предизвика опасност за себе си и околните?

Колкото до камионите...вече има ел. автобуси.Защо един ден да няма и камиони?

Некви градски тирове а? Може...

Вижте,аз не съм противник на новостите, противник съм на глупостите. Още в началото на темата казах, че електромобилите сигурно ще се наложат като градски автомобили. За друго просто не стават...

Редактирано от язе (преглед на промените)

преди 1 час, язе написа:

..електромобилите сигурно ще се наложат като градски автомобили. За друго просто не стават...

Очевидно все повече ще започнат да стават.

на 20.04.2017 г. в 9:26, badsector написа:

Очевидно все повече ще започнат да стават.

Къде точно е това "очевидно"?

Тези обещават интересни неща.

Интериорът на колата определено може да се каже, че е много по-добър и луксозен сравнен с този на Тесла.Пробегът също ще е по-добър -  до 643 км с едно зареждане.

За "състезателите" също има интересни данни - 1000 к.с. мощност, ускорение 0-96 км/ч в рамките на 2,5 сек. и максимална скорост над 300 км/ч.

Вярно, че и те, както Тесла, са в ценовата категория "Гроздето е кисело", но поне за тази цена ще предлагат доста повече лукс от Тесла.

Вече приемат поръчки и в края на 2018-а година обещават да започнат доставки.

• Автор

Нашето кметство щяло да закупи няколко електромобила! Стига да не се стигне до някой уникален скандал, който ще си е в правотата, то с тези покупки електромобилите в града ни ще станат общо 5. Това като за един от най - бедните градове в Северозапада, където и пътищата са кът!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

на 21.04.2017 г. в 19:12, язе написа:

Къде точно е това "очевидно"?

Щом са почнали да хвърлят ресурси в тази насока, значи в даден момент ще стане реалност.

на 21.04.2017 г. в 21:50, Кумчо вълчооо написа:

Нашето кметство щяло да закупи няколко електромобила! Стига да не се стигне до някой уникален скандал, който ще си е в правотата, то с тези покупки електромобилите в града ни ще станат общо 5. Това като за един от най - бедните градове в Северозапада, където и пътищата са кът!

Похвално. Всичко започва от някъде. В София все по-често срещам електрически баничарки. Явно автомобилите си се изплащат с много по-евтината поддръжка и ниски разходи за гориво. В Холандия след 4 години забраняват продажбата на автомобили с ДВГ. Бъдещето идва все по-стремглаво :)

• Автор
преди 24 минути, badsector написа:

Щом са почнали да хвърлят ресурси

Бе, то добре, ама града ни  сякаш е с след бомбардировка и това заради безумния проект "Воден цикъл". Та, на фона на куп наболяли проблеми, то хвърлянето на ресурс в тази посока е малко меко казано - излишно!

Иначе да! Явно това ще да е бъдещето. Забраната на продажба на автомобили с ДВГ обаче е малко кьорфишек. Безумно и неосъществимо! То и лампите с нажежаема жичка забраниха, прахосмукачките с голяма мощност също, но все още се продават и консумират Няма как един продукт на нова и даста по - голяма цена да замени друг общодостъпен, та камо ли това да стане административно/рестриктивно!

преди 1 час, badsector написа:

Щом са почнали да хвърлят ресурси в тази насока, значи в даден момент ще стане реалност.

Похвално. Всичко започва от някъде. В София все по-често срещам електрически баничарки. Явно автомобилите си се изплащат с много по-евтината поддръжка и ниски разходи за гориво. В Холандия след 4 години забраняват продажбата на автомобили с ДВГ. Бъдещето идва все по-стремглаво :)

Забраняват продажба на всички автомобили с двигатели? Прието ли е това? 

не е прието   , БГ народа трябва да се ограби до шушка първо да изкупи всичкия боклук от ЕС след това забраняват  в Холандия и по евро директива за 1 ден  се спира всичко БГ забранено е бг ганчо да печели 

Холандците забраняват продажбата на нови автомобили с ДВГ. Направил съм грешка, не е през 2021, а през 2025-та. За сметка на това Норвегия има намерение изцяло да забрани колите с ДВГ пак до 2025-та.

на 4/24/2017 в 11:23, badsector написа:

Холандците забраняват продажбата на нови автомобили с ДВГ. Направил съм грешка, не е през 2021, а през 2025-та. За сметка на това Норвегия има намерение изцяло да забрани колите с ДВГ пак до 2025-та.

Те хубаво обмиослят,  но дали петролената индустрия няма да им застане на пътя?

Новите технологии се развиват, колкото и да се опитват да им пречат. Ако едно нещо успеят да го спрат на едно място, ще се появи на друго място по света, в друго време, където няма да успеят да го спрат. Както се казва "Не може да спреш прогреса". Само в България си мислим, че едно нещо, ако не е станало или не стане веднага, то никога няма да се случи. Така и марихуаната ще бъде легална в цял свят след време, но това е друга тема. Ето по твоите опасения :

Elon Musk launches Tesla in the UAE

"Timing seemed to be good to make a significant debut in this region, starting in Dubai," - Явно човекът има цели не само в Дубай, ами в целя регион. Харесва ми как отива да сече главата на змията направо в леговището ѝ.

World's first self-driving Tesla taxis are set to hit the roads in Dubai by 2020

преди 5 часа, badsector написа:

Новите технологии се развиват, колкото и да се опитват да им пречат. Ако едно нещо успеят да го спрат на едно място, ще се появи на друго място по света, в друго време, където няма да успеят да го спрат. Както се казва "Не може да спреш прогреса".

Според разсекретени документи на английското разузнаване, когато ОПЕК вдигат цените на петрола през 1973-та година, САЩ не са изключвали варианта да внесат малко демокрация където трябва. Трябвало е основните петролни кладенци на потърпевшите да бъдат завладени за период от 10 години, през което време е трябвало да се премине на алтернативни източници на енергия.

https://www.warhistoryonline.com/war-articles/long-tan-anniversary-remembering-victims-vietnam-war.html

Цитат

The occupation would “need to last 10 years as the West developed alternative energy sources, and would result in the ‘total alienation’ of the Arabs and much of the rest of the Third World.”

Какъв ли щеше да е светът днес, ако това се беше случило и се бяха хвърлили ресурси по разработване на алтернативни източници на енергия, с последващото им приложение във всяка сфера на човешкия бит.

преди 18 часа, A.com написа:

...Какъв ли щеше да е светът днес, ако това се беше случило и се бяха хвърлили ресурси по разработване на алтернативни източници на енергия, с последващото им приложение във всяка сфера на човешкия бит.

Абе според мен отдавна всичко е разработено, но е имало прекалено много опозиция. В момента е масово по целия свят да се правят турбини за вятър и соларни панели. Развитието на акумулаторите също постоянно прогресира и все по-често се чува за поредната "супер батерия". Хубавото е, че новите технологии все по-бързо навлизат в домовете ни.

на 24.04.2017 г. в 11:23, badsector написа:

Ех... и аз имах намерение да стана милиардер. :)

• Автор
преди 59 минути, язе написа:

Ех... и аз имах намерение да стана милиардер. :)

Е колко още искаш да лапаш бе? Сложил си маска със златни орнаменти и още "реве":P

на 27.04.2017 г. в 9:05, badsector написа:

В момента е масово по целия свят да се правят турбини за вятър и соларни панели.

Те, фотоволтаиците в района ни измряха половината! Оказало се ,че били пълни боклуци с изключително кратък живот! Даже бяха изловили едни тарикати дето им заминали всички панели, но понеже имат договори подписани та се качнали на някакъв силов кабел и после препродавали като еко енергия! Мисля, че и пресеата отрази това преди време!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.