Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Военен парад - преди и след демокрацията

Featured Replies

Кажете ми може ли да се сравни това което се вижда на този архивен филм и това което гледаме в последните години на 6 май?

Все едно гледам сегашен парад в Северна Корея. Всичко е въпрос на пари и за целите на демонстрацията.

представям си го направо... вместо Маркс, Енгелс и Ленин - бат Бойко, рижавото хамериканче и кой още да турим

па долу гей парад ша шества кво му

Нея година влезнах в казармата. В трета армия, дето вече я няма защото турците са ни приятели :angry:

Сега цалото наше подобие на армия е по-малко от 1/5 част (дивизия/бригада) от същата. Накрая на клипчето е парада на ракетни войски. Съответният им началник (Ангел Марин) ги бастиса и стана вицепрерзидент.

А днес демонстрираха нещо невиждано. Само у нас изтребители летят по тройки че няма за 2 двойки както по целия свят. Или пилотите не желаят да се качат на полските двигатели? Дето уж били същите като руските, само че ресурса им е 200 часа срещу 350 на руските?

• Автор
преди 31 минути, ExaFlop написа:

Все едно гледам сегашен парад в Северна Корея. Всичко е въпрос на пари и за целите на демонстрацията.

Като изключим петолъчките и соц лозунгите е супер...такива са били времената. Сега сякаш няма лозунги? "Евроатлантически" ценности и т.н....същата помия е, само имената са други и държавата е 100 пъти по-слаба и беззащитна.

Тогава военните паради се правеха с друга цел. Сега не са нужни и необходими.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Не съм живял по времето на комунизма ( за мое щастие ), но имам чувството че някои хора си спомнят само добрите му страни, а забравят цялостната картина.. 

Почти ми напомня за някоя статия.. може би тази.

преди 6 минути, blodwenn написа:

Не съм живял по времето на комунизма ( за мое щастие )

Питай баба си и дядо си.
Защо се правиш, че не знаеш за невинните пребити от полицай хора в наше време?

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Защо се правиш, че не знаеш за невинните пребити от полицай хора в наше време?

Май за теб се отнася материала в уики

преди 7 минути, blodwenn написа:

Не го смятам за необходимо.

Не всичко, което фърчи, е за лапане.

Да не би да си се пръкнал на земята от нищото? Дърво без корен? Хааа

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 11 минути, ExaFlop написа:

Да не би да си се пръкнал на земята от нищото? Дърво без корен? Хааа

За жалост нямам възможността да ги питам лично, но това е друг въпрос.

Отговорете ми на нещо. Нима вие нямате мнение за хора като Сталин, Хитлер, Атила, Калигула, Чингис Хан, Иван Грозни и т.н само защото не сте живели по тяхното време?

Не ме разбирайте погрешно , не смятам че живеем в рая на земята , в момента.

Редактирано от blodwenn (преглед на промените)

Има толкова много живи хора, живели по времето на комунизма. Така, че няма нужда да се обръщаш към историята по въпроса. А, ако не знаеш, да знаеш - "Историята е курва и се отдава на силните на деня".

преди 2 часа, mkfs.ext4 написа:

Кажете ми може ли да се сравни това което се вижда на този архивен филм и това което гледаме в последните години на 6 май?

Ами навремето си имахме и ядрени бойни глави, макар и скрити дълбоко. Какво му остава един парад като хората да направим :) Днес гледам парада и направо премрежих очи да не го гледам. Особено ония транспортни хеликоптери по рульожката, хаха. Направо потънах вдън земя, че съм българин. 

преди 2 часа, ExaFlop написа:

Е то сега и пари да имаш, няма да намериш какво да демонстрираш. Няма казарма, от там и няма хора да маршируват по площада. Сега единствено може да поканим на парад чуждите войски в нашата страна и дано се съгласят да демонстрират нещо.  Няма да забравя през 1992-ра, кога бе акустирал кораб на НАТО във Варна. По плажа бяха наизлезли едни тюлерни за демонстрация - черен негър, поне 130 кила само мускули с лека картечница в една ръка и маскировъчни цветове и екипировка.  Качихме се ние на фрегатата, ама кораб като кораб. Нищо особено.  Ей това може да демонстрираме по парадите, стига Тръмп да не ни кара да си плащаме и за парада ;)

1981 година е специална, и затова парадът е бил по-така. Днес..................

преди 2 часа, badsector написа:

асфалтът на Дондуков беше изронен от веригите.

Доколкото се сещам и от другата страна на партийния дом та чак до Левски (Волгоград), ако не и до моста "Чавдар си бяха павета, само че обикновени, а не жълти. Павета бяха, а и май още са през площад Македония, руски паметник, Пирогов та чак хо Княжево. За да е безпроблемно движението в случай на нужда на горнобанската танкова бригада.. Нали др. председател (президент) Петър Младенов викаше танковете . . .  Пък тоя, дето беше оператор и го документира си плю на демократичните години ои отиде на последните избори при ДОСТ.

преди 3 часа, sennheiser написа:

навремето си имахме и ядрени бойни глави

И друго си имахме там долу на границата, дето освен това имаше и 3 реда огради (кльон), а сега се краде по милион на километър. И нямаше шап, заради който бастисаха животните на цели села, а и тях.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• Автор
преди 8 часа, Филипов написа:

Пък тоя, дето беше оператор и го документира си плю на демократичните години ои отиде на последните избори при ДОСТ.

Не е плюл на нищо, това представляват така наречените "демократи". Просто си показа истинското лице.

преди 16 часа, blodwenn написа:

Не съм живял по времето на комунизма ( за мое щастие ), но имам чувството че някои хора си спомнят само добрите му страни, а забравят цялостната картина.. 

Че то бяха най-вече добри. Поне за децата и младежите, какъвто съм бил тогава. Вече за бащите ни може да е било различно, ама пак имаше и пиянски истории и всичко. За щастие, тогава циганите бяха безобидни, а турците нямаха никакви териториални претенции. Поне не и като сега. България бе стабилна национална държава, нямаща нищо общо с днешната полуразпаднала се държава. 

Значи, ще ти кажа какво бе лошото тогава. Поне за моето семейство. Нямахме много пари и това бе най-лошото. Обаче дойде демокрацията и парите станаха още по-малко. Затова аз няма как да кажа, че демокрацията е донесла нещо, освен свобода на словото. Но пък навремето кой ли пък е искял да се изявява като днес във форуми и фейсбук? Никой. Който искаше да си се изявява, си се изявяваше на маса. Днес може да има някаква свобода на словото, но това изобщо не е важно. Не е важно, щото всеки си приказва каквото иска, особено в темите за политика и никой не го слуша! Ей това е разликата. 

Редактирано от sennheiser (преглед на промените)

преди 16 часа, blodwenn написа:

Добрите му страни бяха едва последните десетина години - че и по- малко. Но и тъкмо за това те се помнят.  Идеологията на този строй далеч не беше чак толкова скапана - но проблема бе, че попадна в ръцете на тотални скапаняци,  няма по- лош "избор" (или да го кажем съдба) на хора за реализирането на една креативна идея. Капитализма успя в надпреварата със съветския социализъм, защото просто е изграждан от много по- кадърни хора, в пъти по- кадърни - грешката е очевидна още от самото начало: комунизма бе наложен насилствено, с много кръв, с много убийства, с репресии и какви ли не извращения. 

Аз вече си мисля, че комунизма беше наложен с едничката идея, да бъде сринат за назидание. А кой държи и ножа и салама, вярвам не се съмнявате.

преди 47 минути, badsector написа:

Ножа и салама винаги ги държат едни и същи.

Да ти кажа честно и тях не ги разбирам. Все пак, това са само нож и салам, не е светия граал. Какво като имаш власт над живота на много хора, когато нямаш такава над своя? В крайна сметка идва оная с косата и не приема нито подкупи, нито заповеди, нито молби...

преди 15 минути, язе написа:

Да ти кажа честно и тях не ги разбирам. Все пак, това са само нож и салам, не е светия граал. Какво като имаш власт над живота на много хора, когато нямаш такава над своя? В крайна сметка идва оная с косата и не приема нито подкупи, нито заповеди, нито молби...

Е, тоя дето му вадиш нож не разбира за твоята коса. Не му и пука. 

преди 27 минути, sennheiser написа:

Е, тоя дето му вадиш нож не разбира за твоята коса. Не му и пука. 

Не разбрах. На кой вадя нож? А и "тая с косата", хич не е моя...

преди 9 минути, язе написа:

Не разбрах. На кой вадя нож? А и "тая с косата", хич не е моя...

Мислех, че говориш обобщено. Смисълът е,ч е дори оня да го покоси косата, на мен няма да ми пука и аз може да изпреваря косата. Разбираш ли?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.