Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фаргат българина

Featured Replies

http://www.bolgacademy.org/Public/FreeLibrary/History/2/BolgarTarihi-PharhatHurtdinov.pdf

нали ви дадоха  земя да си направите държава  какво се оплакваш на мястото  където е била според митове и разделяне на морето с пръчка .

преди 1 час, valkiria1 написа:

Дрънканици ,защото "забележителния" учен  изрича тази забележителна фраза " наименованието славяни, означава българин в превод":lol6:Реконструкциите пък показват ,че българите са татари. 

пп сигурно чехите ,поляците и руснаците като славяни и те са всъщност българи, според "светилото "

Мислех ,че Алия е единичен случай на историческа шизофрения. 

Благодаря че ме отказа...а тъкмо се наканих да гледам....  :)

Само една скоба ще добавя относно славяните - като термин по принцип няма такова животно в природата, камо ли в превод да означавало "Българин" :)

Разбира се, че не е имало такова нещо славянин в средните векове. Но пък си има точен превод, дори и на съвременен български. Слав, идва от славен и това, че е старо самонаименование идва и от фактът, че е използвано и като собствено име - Слав/Славена. По късно византийците го преиначават и използват като наименование за населението на Балканите, със значение на роб (склави/скловении), но това им е редовна практика да преиначават имената на народите и да им придават отрицателно значение. Иначе като етнос, славяните са си чисти скито-сармати и като такива можем да ги считаме за близки на нас народи. Заложено е схващането, че славяните са се появили от балтите, които се разеделят на германци и славяни, но за мен това е несериозно, защото макар и балтийският действително да е праезик и да е подобен на тракийският, много от тези народи са споменавани отделно, много по рано, да не говорим, че оригинално са дошли и от средна Азия. Но обединителното название "славяни", идва по късно и е свързано с руският Панславизъм (макар и създаден в Чехия). Има по скоро политически цели. Не можем да считаме славяните за българи, разбира се, но определено имаме общи етничеки, езикови, битови и т.н. черти. От старите източници е известно, че аварите не са обичали славяните и са ги притеснявали, докато българите са се застъпвали за тях. Това е довело и до конфликти с аварите в Панония, един от които е причина за заселване на Куберовите българи в Македония, още преди Испериховите.

Колкото до горните клипове, не мога да се съглася с повечето неща, но човекът е начетен и могат да се научат и интересни факти, извън традиционните канони в историята. Все пак мегаломанията не е полезна за никой народ и води до несериозно отношение дори и към безспорните факти.

преди 25 минути, RagnerBG написа:

Слав, идва от славен и това, че е старо самонаименование идва и от фактът, че е използвано и като собствено име - Слав/Славена.

слав значи дракон

славяни- хора на дракона

- дракула- драконов орден

нещата идват от китай  или не знам може би  са съществували преди 100 хиляди години но е забравено .

преди 1 час, RagnerBG написа:

От старите източници е известно, че аварите не са обичали славяните и са ги притеснявали, докато българите са се застъпвали за тях.

Не е точно така. Бях чел че склавините, които се смятат както и ти казваш за "нещо като "база" за бъдещото развитие на панславизма, всъщност са едно от многото племена между Дунав- Днепър.

И в различни периоди са се омесвали с други племена, и дори са се били с българите и с всички останали разбира се.

Но каквото и да е било това племе, то естествено няма нищо общо с останалите , които са били на територията на сегашна Евразия, а в сегашните Балкани са си били траки.

словене означава християни и се отнася за целия новопокръстен народ на България!

хора на Божието Слово, християни защото нашия Бог е Бог Слово и  се отнася за целия новохристиянизиран народ на Първото българско царство!затова и този термин славяни  се появява твърде късно в историята! с две-три думи защото е много дълго!

преди 8 минути, glen написа:

словене означава християни и се отнася за целия новопокръстен народ на България!

хора на Божието Слово, християни защото нашия Бог е Бог Слово и  се отнася за целия новохристиянизиран народ на Първото българско царство!затова и този термин славяни  се появява твърде късно в историята! с две-три думи защото е много дълго!

пропуснал си часовете по история в началното образование славяните са преди покръстването .  преди създаването на бг държавата били са много божни .

Цитат

словене означава християни

ново 20 :)

А кога се появява ? - появява се при Екатерина Велика след 17-ти век.

така нареченото обединение на траки прабългари и славянски племена 

преди 1 час, Yvan Sergeev написа:

пропуснал си часовете по история в началното образование

не,тогава още присъствах в часовете но не помня какво съм учил в началното образование сигурно съм блеел през прозореца!

и понеже оставам с убеждението че си бил отличник по история,не си ли чел в учебника от къде произлиза името траки?

преди 2 часа, miro20 написа:

ново 20 :)

цитирам ти -Советская историческая энциклопедия. М., 1969, т. 12, с. 957 не съм го аз съчинил

Някой може ли да каже, къде и кога държавата на Кубрат се нарича Стара Велика България. Ама... по времето когато е съществувала. С други думи - източник от съвременник, не цитат от уикипедиа.

преди 39 минути, A.com написа:

Някой може ли да каже, къде и кога държавата на Кубрат се нарича Стара Велика България. Ама... по времето когато е съществувала. С други думи - източник от съвременник, не цитат от уикипедиа.

Доколкото знам, византийците са я наричали така. То и повечето данни за тогавашната ни история са от тях, за добро, или лошо. Интересното е, че макар и малкото наши си надписи, предимно върху камък (дори и да е имало нещо на пергамент, повечето е унищожено, с изключение на някои апокрифи и жития), както и малкото други, западноевропейски, да не споменаваме волжките българи и "Джагфар Тарих", съдържат доста по други описания на събитията и неспоменати данни. Но кой знае защо, точно византийските източници смятаме за най достоверни. Но да не се отклонявам.

Специално "Стара Велика България", май е спомената за първи път тук - Никифор Патриарх Константинополски. Кратка история след царуването на Маврикий. Не е точно съвременник, но е достатъчно близо.

преди 6 часа, glen написа:

и понеже оставам с убеждението че си бил отличник по история,не си ли чел в учебника от къде произлиза името траки?

не съм чел 

бях четворкар но тогава малко след комунизма  оценките се пишеха срещу верни знания една измишльотина и двойка .

само си спомням че за траките информацията беше най-  малко

пра българите са били бежанци  от великото преселение на народите

и главатаря на племето е казал е тук ще правим държава. и се обединили с траките и славяните

славяните били земеделци а траките занаятчии .  а пра българите войнствени и  и всичко си продължило по старо му всеки с каквото е добър.

а и беше  в реда на нещата учителката да дърпа ушите и да пляска шамари   като и скимне .

преди 4 часа, Yvan Sergeev написа:

и се обединили с траките и славяните

Само дето има хиляди исторически факти за житие битие на траките, докато нула за т.нар. "славяни" :)

Но с това ни пълнеха главите де.... :)  и не само с това....

Има и сега добри предавания, например всеки понеделник вечер по Б НТ има дискусия по различни теми от историята, с поканени всякакви професори и историци, и наистина е полезно да се гледа.

Дори най върлите цоциалистически професори отдавна са съгласни че има доста митове и изкривявания в пренаписаната ни през последните десетилетия , история.

В този аспект, понеже периодично се появяват такива дискусии като сегашната, е крайно време  да се направи изцяло нов прочит и синтезиране в  историческата ни литература.

Ето например, тоя цитирайки "съветската историческа енциклопедия" тотално загуби интереса ми :)

преди 23 часа, RagnerBG написа:

Доколкото знам, византийците са я наричали така. То и повечето данни за тогавашната ни история са от тях, за добро, или лошо. Интересното е, че макар и малкото наши си надписи, предимно върху камък (дори и да е имало нещо на пергамент, повечето е унищожено, с изключение на някои апокрифи и жития), както и малкото други, западноевропейски, да не споменаваме волжките българи и "Джагфар Тарих", съдържат доста по други описания на събитията и неспоменати данни. Но кой знае защо, точно византийските източници смятаме за най достоверни. Но да не се отклонявам.

Специално "Стара Велика България", май е спомената за първи път тук - Никифор Патриарх Константинополски. Кратка история след царуването на Маврикий. Не е точно съвременник, но е достатъчно близо.

Интересно ми е в оригиналния текст на "Кратка история след царуването на Маврикийй" какво пише. Преводите на български на всички извори са ясни.

Не съм виждал оригиналният текст, даже не знам дали и къде се намира оригиналът. Има по-късни преписи, май на латински. Гугльо казва - "Παλαιά Μεγάλη Βουλγαρία", на византийски гръцки. Дали е достатъчно достоверно, не знам, но не съм и чувал някой да го е подлагал на съмнение.

преди 1 час, RagnerBG написа:

Не съм виждал оригиналният текст, даже не знам дали и къде се намира оригиналът. Има по-късни преписи, май на латински. Гугльо казва - "Παλαιά Μεγάλη Βουλγαρία", на византийски гръцки. Дали е достатъчно достоверно, не знам, но не съм и чувал някой да го е подлагал на съмнение.

По спомени, гърците са писали едно, нашите историци са го превели както им е харесало. Може и да греша де.

единственото достоверно нещо от историята са поуките

на западна европа не трябва да се вярва

най важно е семейството

всеки трябва да разчита единствено на себе  си.

господ всичко прощава но не и глупостта 

За вредата от Хуно- Тюркската хипотеза за прабългарите.

http://protobulgarians.com/Statii za prabaalgarite/Programna i uvodna statiya.htm

Критика на основните положения за тюркският произход на прабългарите.

http://protobulgarians.com/Chuvashi.htm

Словене = Славяни - най- голямата фалшификация в Българската история.

http://protobulgarians.com/Chuvashi.htm

Нова хипотеза за съдържанието на термина " Словене".

http://protobulgarians.com/Statii za prabaalgarite/Slovene - slavyani - nova hipoteza.htm

Цялата Истина за Древните Българи. Синтез.  http://samoistina.com/

Виж също. https://www.youtube.com/user/vaskoninja

преди 16 часа, Yvan Sergeev написа:

господ всичко прощава но не и глупостта 

Цитат

"Помолих Бог за колело. Но тъй като знам, че Бог не работи по този начин, откраднах колело и помолих за прошка." - Ал Пачино

• 3 седмици по-късно...
на 14.05.2017 г. в 15:07, valkiria1 написа:

Няма да те питам защо Фергат българина говори на руски и му превеждат.

Щото на 80% руския си е български и какво толкова му превеждат. Аз дето почти не знам руски си му разбирам:)

Е, друго е някой изсраелски учен да дрънка, ама те пък са пишман-историци т.е. ментета:)

на 14.05.2017 г. в 16:51, miro20 написа:

Само една скоба ще добавя относно славяните - като термин по принцип няма такова животно в природата, камо ли в превод да означавало "Българин"

Да бе, няма. То ако питаш Вал Кир Ия не трябва да има и термин "българин":)

Факт е, че татарите в Русия не харесват да ги татросват и се самоприемат като болгари. А така са и чувашите.

Излиза, че и Вал Кир Ия също е българка (ако е ашкеназка, понеже ашкеназите са хазари и не са оригиналните изсраелтяни/евреи):)

Фаргат Българина – целият филм:)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.