Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Заоблен винт върху платката

Featured Replies

• Автор

Пичове, големи сте, изскочи след нагряване с поялник и развиване рязко. Бях готов да го хвърля, едва ли не.

Благодаря ви страшно много.

Сега въпросът е как да сменя винтчето, защото е с нещо като предпазител отдолу.

Снимка:

7acfbdda76830b976f50bb29fa7557df.jpg

ПС: И друг вентилатор е вариант, дали ще намеря същия, обаче.

• Отговори 64
  • Прегледи 8,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Сергеев, знам че си падаш по спама, но ако няма с какво да помогнеш ще те помоля да не пишеш в темата ми. Благодаря!

преди 10 часа, Yvan Sergeev написа:

1297951038_big.jpg

Bormashina-gbm-16-2-re-0601120508.png?fi 

аз съм си направил и специална ответрка може би  трябва да се патентова

072_HCO_547.jpg

и сподходящ размер на отверката и колкото е по къса металната част толкова по добре  и с лек наклон и въртене

преди 11 минути, XYconstant написа:

Помолих те нещо.

ей за това не ползвам нагряване, щото си измъкнал болта заедно с гайката
хвани с малки клещи (ако имаш 2 броя) и ги развий

преди 34 минути, XYconstant написа:

Помолих те нещо.

разбира се спирам.

грешката е  моя да давам съвети на човек който не знае как да плозва инструменти .

и мисли че се  спамя или се шегувам.

с този поялник направи нещата по-сложни отколкото бяха .

Хъм! Изваждането на подобни болтчета винаги е съпроводено с някакви усложнения и щети и доработки, които пък не са болка за умиране! Винаги има план - Б. Моят опит показва следното:

- Никакви гуми и ластици не помагат

- Когато се касае за плстмаса, то най добър вариант е нагряването! Без щети почти не се минава!

- Когато е в метал - изрязване на главата и опит за изваждане на остатъка, който пък не винаги е успешен. 

- При големите размери и при сободно околно място играят конските клещи!

Развиването пък на последно показаното болтче е въпрос на находчивост и инструмент! Аз бих измислил поне 20 варианта! Оценява се на място, според ситуацията и наличен инструмент!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

• Автор

Очистих го и го върнах на мястото му със същ винt (с добра глава), за сега няма проблеми, както и не се забелязват щети от поялника.

Благодаря още веднъж на включилите се градивно и със съвети! :wink12:

Редактирано от XYconstant (преглед на промените)

преди 40 минути, Кумчо вълчооо написа:

Изваждането на подобни болтчета винаги е съпроводено с някак

И аз да се включа. За сведения, според БДС , болтове са крепежни елементи , чиято глава е със шестограм ( за гаечен ключ), а тези със шлиц или разните му разновидности , се водят винт. Развиването на подобни превъртяни дупки става най-лесно със шабър, чийто връх е с остри ръбове и се подбира така, че да се забие в страните на отвора. След това с рязко движение на ляво и с натиск в това време, се развива винтът. За да бъде използван отново, се прави един разрез с ножовка на главата му, който става шлиц за отверка. Керпеденът на Иванчо Сергеев е много добро средство, стига да има място за него наоколо.

• Автор

Да, но както отбелязах и в първия пост - мястото е колкото да се завие винта, мисля че и от снимките в следващите постове се вижда.

Редактирано от XYconstant (преглед на промените)

преди 6 часа, XYconstant написа:

Очистих го и го върнах на мястото му със същ винt (с добра глава), за сега няма проблеми, както и не се забелязват щети от поялника.

Благодаря още веднъж на включилите се градивно и със съвети!

Важното е работа да се върши. 

Сминката на извадения не е много ясна, но аз незнам кой и къде е видял в лаптопите да се полват гайки. Има втулки който са месингови, а аз токова нещо не вижздам. Може и да е щот съм стар и кьорав. Виждам шайба коато е просто сложена там за да държи винтчето на мястото му след като се развие, за да не се изгуби. 

Приказките за секачи, чукове и ножовки вървят за в автосервиз, тука говорим за винт 2,5мм, та не знам кви прорези ще му се правят с ножовка, че и да се ползва отново. 

Относно бургията с лява резба да това е вариант ако имаш такава под ръка с нужния размер, но миналия път когато споменах за обратна бургия ме изкараха луд. 

преди 1 час, pconline написа:

Относно бургията с лява резба да това е вариант ако имаш такава под ръка с нужния размер, но миналия път когато споменах за обратна бургия ме изкараха луд. 

Ами нека си те мислят за луд! Това е решението. И леко нагряване с поялника преди бормашината!

Що се изписа! То не бяха ластици, шкурки, какво ли не!

Или просто мушкаш един Торкс бит....

• Автор

Сминката на извадения не е много ясна, но аз незнам кой и къде е видял в лаптопите да се полват гайки. Има втулки който са месингови, а аз токова нещо не вижздам. Може и да е щот съм стар и кьорав. Виждам шайба коато е просто сложена там за да държи винтчето на мястото му след като се развие, за да не се изгуби. 

Точно така е, пластмасовата шайба тук не виждам да играе някаква роля, освен като се махне вентилатора да не се пръснат винтовете. Може и като оплътнение в случая, щото наистина е доста къс винта.
преди 13 часа, pconline написа:

Важното е работа да се върши. 

Приказките за секачи, чукове и ножовки вървят за в автосервиз, тука говорим за винт 2,5мм, та не знам кви прорези ще му се правят с ножовка, че и да се ползва отново. 

аз снимката я виждам размазано и това което съм писал е в резултат на прочетеното
а под втулка разбирам, тръбовиден дистанционен елемент използващ се за дистанция по радиус или дължина
а тези втулки за които си писал, за мен са гайки...ъ-ъ-ъ...тъй де, вътрешна резба
:(

това положение ми се вижда странно в технически форум

Цитат

но както си написал, важното е автора на темата, да има полза от нашите писаници...ъ-ъ-ъ...тъй де, идеята дори и глупава, допринася с нещо за подсещане на автора на темата

• Автор

В крайна сметка и за моя казус най-много помогна поялника. Явно защото и винтът беше къс, малко му трябваше.

преди 3 часа, дръндю написа:

а под втулка разбирам, тръбовиден дистанционен елемент използващ се за дистанция по радиус или дължина
а тези втулки за които си писал, за мен са гайки...ъ-ъ-ъ...тъй де, вътрешна резба

Имаш абсолютното право на собственно мнение. Дефинирането на крепежните елементи е не рядко въпрос на интерпретация. Да това каето си написал за ДИСТАНЦИОННИТЕ фтулки е така, Друга интерпретация е, че втулка е елемент вмъкнат в друг поради нужда от наличието на друг материал. Дали ще е за да обира вибрации или за промяна на съпротивление и износоустоичивост се тая. Въпросният елемент най-много се доближава до такива поставяни в мебелите за да се навият винтове в тях и да дават въжможност за ваденето и последващо монтиране на тези винтове и масово използвания термин е втулка. Също така не съм срещал колега който да ги нарича гайки. Резба може да бъде направена в доста неща и не всички са гайки.

Това е малко като болта и винта. Ако е навит в гайка е болт ама ако същото нещо е навито в детайл е винт.

преди 6 минути, pconline написа:

Също така не съм срещал колега който да ги нарича гайки.

именно...ъ-ъ-ъ...тъй де, не съм ти колега
саму не мъ издавъй:hush:

преди 1 час, pconline написа:

Това е малко като болта и винта. Ако е навит в гайка е болт ама ако същото нещо е навито в детайл е винт.

Това не отговаря на истината-виж малко по-горе какво съм написал. Болтът си е болт, щом главата му е шестограм , и никакво значение няма къде е завит. Като го изписваш от склада, ще напишеш на документа " Болт М 10х40"-това преведено на технически език означава болт с милиметрова резба и дължина 40мм, главата му е шестограм. 

преди 8 часа, B3M2W0 написа:

Това не отговаря на истината-виж малко по-горе какво съм написал. Болтът си е болт, щом главата му е шестограм , и никакво значение няма къде е завит. Като го изписваш от склада, ще напишеш на документа " Болт М 10х40"-това преведено на технически език означава болт с милиметрова резба и дължина 40мм, главата му е шестограм. 

Уважами точно вие като източник на информация сте крайно ненадежден поне за мен. И понеже не смятам да споря повече с вас ще ви попитам само КОЛАРСКИЯТ БОЛТ болт ли щом като не е с шестограмна глава! 

Ето ви и една тема с доста интересни интерпретации. Нещо от сорта на кое е плод и кое зеленчук.

Цитат

преди 7 часа, pconline написа:

ще ви попитам само КОЛАРСКИЯТ БОЛТ болт ли щом като не е с шестограмна глава! 

Работил съм като конструктор и съм имал работа и с нормоконтрол за всяка документация. Крепежните елементи болтове и винтове са основно два вида-стандартни и специални. Размерите и конфигурацията на стандартните изделия са описани в БДС. Когато потрябва нещо извън това, в документацията се пише напр. " Винт ( или болт) специален" и задължително се придружава с чертеж . Няма да ровя в стандартите вместо вас, пък и нивото на компетентност на целия ви така наречен "хардуерен тим" е клонящо към нулата. "Коларски болт" , демек с квадратна глава, също се завива с гаечен ключ, ако беше прочел по-внимателно написаното от мен, нямаше да се излагаш . Невежеството винаги е агресивно , защото другото-знанията-не са по силите му. 

22.JPG

Редактирано от B3M2W0 (преглед на промените)

Разликата между винт и болт е единствено в резбата! Болтовете имат милиметтрова и цолова резба и за тяхното завиване на отвора трябва също да има резба. За винтовете не е неоходимо на отвора да има резба ,а резбата им е винтова,използват се за завиване в меки материали като дърво пласмаса и т.н. . Затова за отворите  на болтовете  има мечици  , а за винтовете няма . Главите и на двата вида скрепителни елементи нямат никакво значение за тяхното определение.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.