Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Заоблен винт върху платката

Featured Replies

Здравейте, имам един изоставен лаптоп вкъщи, който искам да поочистя, отваряйки го забелязах, че винта, който крепи вентилатора (те са 2, но другият е ОК) е с износена глава, вероятно от много отвиване/завиване. Пробвах с няколко размера кръстати отвертки - без успех. Главата е почти заоблена и кръстачката си върти вътре без резултат. Самото място е такова, че може да влезе една отвертка, на кофти място.

Въпросът ми е - има ли някакви начини да го отвия без поражения, особено както е върху платката?

Благодаря в аванс!

Редактирано от XYconstant (преглед на промените)

• Отговори 64
  • Прегледи 8,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Бях видял някъде с поставяне на ластик върху главата. Пробвай :)

• Автор

Четох в нета за този ластик и имаше прикачена снимка, която обаче не беше съществуваща вече (темата беше на няколко години).

Иначе, Емо, лаптопът е HP Compaq 8510p, a винтът се намира тук:

7c4e45844cf34e84bf1280aa9ab46c6a.png

преди 13 минути, XYconstant написа:

Четох в нета за този ластик и имаше прикачена снимка, която обаче не беше съществуваща вече (темата беше на няколко години).

Иначе, Емо, лаптопът е HP Compaq 8510p, a винтът се намира тук:

7c4e45844cf34e84bf1280aa9ab46c6a.png

Така не може ли да го продухаш. Не е нужно да сменяш термопаста ако не се налага.

• Автор

За продухване - става, но смяната на термопаста е невъзможна, защото първо трябва да се махне вентилатора, за да се махне и охладителя.

ПС: Видях за номера с ластика, ще пробвам и него.

Редактирано от XYconstant (преглед на промените)

По принцип (не само при лаптопите, а изобщо), по-заоблени болтове се развиват с як натиск и ударно завъртане. За целта е добре да се ползва и шкурка за отверката, за да не приплъзне. Лично аз винаги ползвам шкурка, когато развивам яко затегнмати болтове или някои съмнителни. И когато не се развие от първия път, не се заобля болта, а се мисли какво да се направи. Както казах, трябва як натиск, ударно завъртане и шкурка, за да не приплъзне отверката. Ако не стане...ми разпробиване. 

1297951038_big.jpg

Bormashina-gbm-16-2-re-0601120508.png?fi 

аз съм си направил и специална ответрка може би  трябва да се патентова

072_HCO_547.jpg

и сподходящ размер на отверката и колкото е по къса металната част толкова по добре  и с лек наклон и въртене

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

В мойта практика ,въпреки че ползвам огромен брои отверки често се случва да не могат да се отвиват болтове/обикновено това се получава ако болтовете са завивани през лятото ,или на топло,а трябва да се отвиват при по-студено време и болтовете са стоманени ,а корпусите са алуминееви,различно свиване на материала/. Имам различни пробои и длела и винаги при такива болтове удрям с тях по посока отвиване с чукче в края. Безотказно е. После се развива много лесно по нормалния начин.Най-лошото е, когато главата е скрита ,болтът има един прорез и е опитван с по-голяма отверка да се отвие,наранената повърхност на корпуса пречи..Тогава си принуждаван да го разпробия с бормашина .

преди 8 часа, XYconstant написа:

ПС: Видях за номера с ластика, ще пробвам и него.

Получи ли се номера?

преди 15 минути, ExaFlop написа:

Аз като не знам - питам - каква е тая техника с ластик?

Бях гледал някъде, че при замазан болт се слага ластик за да уплътни и така се пробва пак да се развие.

• Автор

Тъкмо това пробвал, ластика стана на нищо и пак не мръдва.
Тръгнах да разглобявам, за да стигна по възможност само до платката, а тогава ще видя.

Иначе по-нагоре, където казахте за силен и рязък натиск и въртене, не може ли да се повреди платката?

Вариант - остави на слънце да се понагрее повечко и пробвай да развиеш.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор
Вариант - остави на слънце да се понагрее повечко и пробвай да развиеш.

С поялник дали ще има резултат или е твърде рисково?

Ето иначе снимка за по-добра представа:
50903c1f0881c96c0962c46fb05bd389.jpg

С поялника може и да разтопиш/разшириш отвора за винта и да са нужни повече операции после - ново изграждане на канала. 

Взимаш някакъв тънък ластик (или една латексова ръкавица от аптеката, от най-тънките) слагаш върху болта, и през ръкавицата/ластика с отверката пробваш да го отвиеш. Ако не стане - включваш поялник и награваш само болта, но не за много дълго, и пак с ластика/ръкавицата и отверката.

преди 8 минути, dkmi написа:

Взимаш някакъв тънък ластик (или една латексова ръкавица от аптеката, от най-тънките) слагаш върху болта, и през ръкавицата/ластика с отверката пробваш да го отвиеш. Ако не стане - включваш поялник и награваш само болта, но не за много дълго, и пак с ластика/ръкавицата и отверката.

Няма да стане, виж снимката. С ластик можеш да уплътниш, но така както аз виждам, отворите изобщо ги няма и смисъл от ластика няма. По-вероятен е втория вариант.

Пак ще помогне това с ластика според мен. Може да се наложи да е малко по-дебел, но според мен ще "зацепи" достатъчно.

Все пак, зависи до каква степен е заклинил болта... такова заобляне се получава или от ползване на неподходяща отверка, или ако самият болт е заял много здраво.

Но повече ме съмнява ползването на неподходяща отверка (напр. опит за отвиване с обикновена отверка на болт "звезда" или "torx"). Ако е така - ластикът би трябвало да помогне.

• Автор

Ще видя дали ще намеря ръкавица тук, защото с ластика не се получи, ако не намеря ще пробвам за кратко си поялника и после ластика отгоре.

преди 1 час, ExaFlop написа:

Аз като не знам - питам - каква е тая техника с ластик?

след първата минута е. 

Като гледам доста е изядено това нещо и едва ли ластика ще помогне. 

За подобни случаи аз имам един сет от доста прави отвертки с малка стъпка и все някоя влиза до толкова че да заклини.

А това че се е получило заклинване заради различен материал е ...... Всяка резба има хлабина и за защита от саморазвиване се слага специално лепило на резбата при повечето е в синьо.

едно време, когато все още ми беше добро зрението, за такъв проблем ползвах малък патронник -1мм до 5мм- слагах лява бургия и при опит за разпробиване на ниски обороти, бургията зацепва и винтът се развива

това като гледам само с бормашината ще стане или  с моята отвертака .... ако имаш късмет да захване . 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.