Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Препоръчан отговор


Значи днес докато се къпех се включи бойлера и аз докато бях под душа по рефлекс натиснах копчето за изключване. Докато тече вода върху мен при натискане на копчето може ли да ме хване ток? И при включен бойлер винаги ми е било любопитно дали не е опасно? Бойлера е нов Елдом еврика.  Дали е обезопасено копчето в случай за такива като мен невнимателни...

DSC_0332.JPG

DSC_0333.JPG

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво прави бойлера включен, докато се къпеш?Ключа е изолиран, но нали се сещаш, че дявола си няма работа.Бойлера се изключва от контакта.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 40 минути, Pamlea написа:

Какво прави бойлера включен, докато се къпеш?Ключа е изолиран, но нали се сещаш, че дявола си няма работа.Бойлера се изключва от контакта.

Бойлер НЕ СЕ  включва към контакт...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 Ключовете са конструирани с IP44 по БДС , което значи , че не са опасни за пипане, дори и мокри (стандартът предвижда дъжд под 60градуса и запазване на защитата). Освен това водопроводната инсталация е най-добрият заземител, което значи, че от водната струя не може да те хване ток, дори при пробит нагревател-токът ще тече между нагревателя и корпуса на бойлера. Като цяло, бойлерът е направен така, че да може да се ползва, независима от включено или не включено положение. Още по-хитро-на моя бойлер съм му сложил едно време реле, което го включва в 03часа през нощта и до 6часа е готов и сам се изключва-изобщо няма нужда да се пипа, освен това винаги е на нощна тарифа. Все пак, понеже всичко се случва, най-добре мокър да не пипаш нищо , зад което има ток...


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 20 минути, B3M2W0 написа:

водопроводната инсталация е най-добрият заземител,

Освен ако не са пластмасови тръбите, каквито са всички от последните поне 20 години. И тия меки връзки въобще не предават верига надеждно. Като има проблем се случва от загряване до стапяне. Трябва си трипроводна инсталация с диференциално токова защита. Ако е по-старо - заземлението трябва да е надеждно. По принцип бутоните са с двойна изолация. Но знай че ако те хване както си мокър няма да го пуснеш.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Трябва не трябва, но това е положението. Трипроводна инсталация...къде има такава по старите къщи? Два провода - фаза и нула и това е. Аз съм на принципа - по-далече от бойлера докато се къпя и никакви пипане, въпреки че при моята стара 45 годишна инсталация съм го занулил и проверил, дали не е офазен корпуса. Иначе тиоя нови китайски уреди без проводник за зануляване са много опасни. Преди 2 седмици един ъглошлайф на работа така изперка колега, че извика, изтърва го и за малко да нацели краката ми. Преди години пък друг колега така го прасна тока пак с ъглошлайф, че го хвърли, мина през фланелката му, дерна корема и излезе отдолу.  Гледам. днешните уреди са без зануляване или заземяване. Поне повечето. Ей преди малко взех една машина за рязане на хляб и там в инструкциите - ама контакта не знам си какъв трябвало да бъде. Какъв да бъде при положение, че щепселът им е съвсем прост с фаза и 0? За всеки случай като го включих за първи път, проверих за офазяване на корпуса. Имам и една електрическа кафеварка, дето с времето взе да бие все повече и повече ток. Викам си, ще проверя как е като завъртя щепсела. Да, фазата изчезва от корпуса на кафеварката, ама се появява на ключето и пак бие ток! Веднъж така ме прасна тока, че изтръпнах. По принцип гледам да съм с чехли като си правя кафе и да не съм с мокри ръце, но викам, дай да видя как е контакта. Отварям и какво да видя. Бащата навремето, лека му пръст, не го е занулил с наличната пластинка за това, която трябва да се огъне. Огънах я, свързах нулата и вече ток не шиба. Ама пак нещо ме е страх всеки път като включа кафеварката и бръкна с лъжичката в нея, за да разбъркам кафето. А за бойлера, това което можах да направя миналата година при монтирането ми бе, да зануля правилно корпуса. Засега да чукна на дърво, проблем няма, но пак гледам да съм далече от бойлера, че не е шега работа в банята. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Трипроводната инсталация не е по-безопасна от двупроводната, ами ако се прекъсне главната нула преди разклонението, става същата работа. Двупроводната в съвкупност с водопроводната инсталация пак е 3-проводна, а и монтажът на 2-жилен кабел е по-лесно и по-икономично. Стигга да се използва правилно, 2-проводната е също толкова безопасна. За целта когато кабела до бойлера е 2-жилен, външният ключ трябва да изключва само фазовият проводник. За съжаление българските производители не са се съобразили със старата 2-проводна инсталация и произвеждат само двуполюсни ключове, които поставени на такава инсталация са много опасни, защото рано или късно този ключ ще се повреди и тогава трябва да се молим да се е повредил само фазовият му контакт или ако е пробил, това да бъде нулевият контакт. Но на една кумшийка беше пробила фазата и я беше спасила само водопроводната инсталация и ток от бойлера избиваше само когато беше изключен. Ако не можем да подменим кабела до бойлера, трябва да свържем ключа само на фазата, а нулата да свържем само на изходният контакт на ключа за да захрани глим лампата, а входният нулев контакт на ключа се остави свободен.

9157072z.jpg

9153838M.jpg

Редактирано от peppone1 (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хайде пак ламерщини. Май съм писал че преди 40 години едва пуснах една готварска печка с прекъснала нула в инсталажията и фазата през шукото излизаше на корпуса.

Евреите, понеже са стиснати правят инсталациите трипроводни, нашите рационализатори и мислят че занулване е равно на заземяване. Ами не е. И по стандарт се слага  ДТЗ.

И една друга нашенска "икономия" за водопровод за ползват етернитови тръби. Това че не държат и се пукат - има работа за всички, копат, върбов клин и зариват, след това друг асфалтира и прочее безсмислени глупости. Накрая се оказа че освен всичкото са и канцерогенни. А бол места са с такива вече десетки години. Като на вилата ми.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И твоят професионален съвет какъв е, да занулим бойлера през водопровода ли? Май не си в час и не разбираш сериозността на опасността от евентуална повреда и за беда някой може да те послуша. Какво предлагаш, да свърже ключа като двуполюсен или се шегуваш, или ако няма възможност да се подмени инсталацията, какво правим? Не разбирам с какво твойта критика ще помогне, освен някой яко да го тресне тока, така както са вързани 80% от инсталациите в България, не само в твоята Вила. И че все още има домове със старите 4-тактови ключове на външното табло,  тях ги е спасило само старата водопроводна система. Но повечето хора като теб приемат сигурността за даденост, казвайки си "Не дай си Боже да се случи".

Апропо: Заземяването е неефективно, ако то не е занулено!

Редактирано от peppone1 (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ти докога ще плямпаш глупости?

Я чети какво съм написал за пластмасовите тръби! И меките връзки!

преди 2 часа, Филипов написа:

по стандарт се слага  ДТЗ

Нещо неясно?

Какво намеси и вилата ми? Споменах я във връзка с етернитовите тръби на водопровода. Иначе навсякъде съм с трифазен ток - и в апартамента, и вилата, и на село. Със съответните заземявания.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Докато ти си плямпаш твоето. Дотогава хората да четат безполезни приказки.

По стандарт ДТЗ не работи на двупроводна мрежа, а когато мрежата се направи 3-проводна, ДТЗ ще бъде излишна. Хората предпочитат да си използват готовата инсталация, вместо да къртят и да чупят. Но ако продължаваш така хората ще се объркат още повече и няма да разберат каква е същината на спора, защото и аз не разбрах за какво спориш. Или че двуполюсният ключ свързан като еднополюсен няма да е толкова красиво ли, изясни се, защото аз иначе приемам че си съгласен с мен, но старческата ти гордост и инат не ще го признаят.

Недей подвеждай хората, защото някой така наплашен от тока ще си изпотроши целият апартамент и ще се изръси с хиляди пари за ремонт за да си направи любимата ти стандартна инсталация, с любимите ти ДТЗ, които никога няма да се задействат, но да стоят за украшение.

Редактирано от peppone1 (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, peppone1 написа:

По стандарт ДТЗ не работи на двупроводна мрежа

А стига ве !!!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ти пък от коя дупка изпълзя, че да ни наричаш ламери ? Я марш обратно на село, да си гледаш животните и сееш арпаджика.

Редактирано от Atanas Pachov (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 22 часа, BMW Маниак написа:

А стига ве !!!

Ще работи толкова, колкото ще бъде и опасна. Недопустимо е зануляването да преминава през каквито и да е устройства, ключове, ДТЗ, бушони и др. и да разчитаме на това че ДТЗ ще е винаги изправна. Тъкмо по тази причина махнах моята, защото не искам при авария да ме тресне тока и защитата да изключи, предпочитам да не ме удря тока. ДТЗ има други предимства, а това че ще засече утечка в момента на образуването й. А щом 3-проводната инсталация е по-безопасна, прекарайте си тогава 4-проводна, че като се прекъсне едната нула, да останат още две резервни.

преди 6 часа, Atanas Pachov написа:

Ти пък от коя дупка изпълзя, че да ни наричаш ламери ? Я марш обратно на село, да си гледаш животните и сееш арпаджика.

Проблемът на Филипов е че той като си купи ключа за бойлера и ще се ядосва че е дал 6-7лв. за двуполюсен, а пък аз го карам да използва само половината от него. И за да си избие разликата от тези 3лв., той ще си разбие цялата баня за да си сложи бленуваната му ДТЗ и двуполюсният ключ, който по незнайно каква причина трябвало да изключва и нулата. Или че от енергото могат да му дойдат на проверка дали си е сложил ДТЗ.

И аз съм правил грешката на нов ремонт да подменя старата инсталацията пак с 2-проводна, но какво да правя сега, да къртя и да чупя всичко наново ли?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много спор за нищо полезно! Най-важното е всички ел.уреди да са занулени, а инсталацията да има оразмерени предпазители/да не се слагат жица на изгорял предпазител/ . А дали е качествена нулата е грижа на ЕРД и те стриктно я поддържат/нулата е земно в трафопостта/,защото знаят каква отговорност носят . При занулен бойлер и добра нула имам предвид да няма лоша връзка в инсталацията до външната нула ВСИЧКО Е ОК, може да се къпи и при пуснат изправен бойлер/да са му в ред ВСИЧКИ ЗАЩИТИ/.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Щом съм жив и пиша значи "Елдом" доказва, че си е качествена марка. Докато се къпеш да си включваш и изключваш от бутоните бойлера защитата е много добра за такива невнимателни хорица.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 19 минути, oldplayer написа:

Щом съм жив и пиша значи "Елдом" доказва, че си е качествена марка. Докато се къпеш да си включваш и изключваш от бутоните бойлера защитата е много добра за такива невнимателни хорица.

Имам същия или подобен бойлер. Монтирах го миналия юли. Като следя тая тема, тая сутрин викам пак с фазомера да проверя. Няма никъде фаза. Ясно е тук за какво се спори, но той щом рекъл Господ... Лично аз моя бойлер не го изключвам докато се къпя. Но пак казвам, внимавам да съм по-далеч. Само че това далеч хич нищо не означава. Чувал съм за случаи, как удря светкавица и по тръбопроводите бам!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако се живее в блок няма опасност от удар на светкавица , защото всички блокове имат така наречения Фарадеев кафез . В моята практика около 40 години знам само един случай на убит човек при къпане -жена в Цигов чарк/курорт в Пазарджишко/ и  причината е на лошо земно в трафопостта.ПОддържал съм заводски трафопост и знам  какви големи изисквания имаше за земното - то беше поливане със солена вода ,то бяха постоянни замервания , дневници и т.н.В крайна сметка от това земно зависеше живота на повече от 300 човека. Ако бойлерът е вързан директно на оразмерен предпазител,бойлерът е изправен /работещтерморегулатор, термични защити и други допълнителни ,които са поставени при по съвременните бойлери/ няма никаква опастност за къпещия се човек при включен бойлер.Предпазителят и защитите изключват веригата при късо за много кратко/някакви милисекунди, не си спомням колко/ и безопасно за човека време.Всичко друго е параноя.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 3 месеца по-късно...
на 26.07.2017 г. в 22:57, oldplayer написа:

Щом съм жив и пиша значи "Елдом" доказва, че си е качествена марка. Докато се къпеш да си включваш и изключваш от бутоните бойлера защитата е много добра за такива невнимателни хорица.

Че каква защита имат бойлерите Елдом?

Редактирано от peppone1 (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 часа, peppone1 написа:

Че каква защита имат бойлерите Елдом?

Най-малко три-терморегулатор, термични и токови и за налягане. Интересни сме хората? При проточните бойлери можем да се къпем  САМО, когато са включени ,а за  останалите ,когато се къпем трябва да ги изключваме!? Защо?

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на ‎24‎.‎7‎.‎2017‎ г. в 20:57, Филипов написа:

И една друга нашенска "икономия"

аве, не е само до икономия
по-старите инсталации са двупроводни и бях принуден да сложа ДТЗ вместо стенен ключ
а ето и изпълнението

 

Резултат с изображение за дтз за бойлер

пп

опс, ся видях че темата е стара

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от susho
   Здравейте, налага ми се да сменя връзката за топла вода на бойлера. Въпроса ми е ако спра студената вода и захранването на бойлера, ще мога ли да я премахне без да потече или ще трябва да се източи целия преди това ?
  • от миро антонов
   Добър ден! Налага ми се да си сложа контакт в мазата . Идеята ми е да се върже към електромера на моя апартамент. Говорих с един познат ел.техник, той се нави да прокара кабел, мабел, контакт, но до там, щото не му се разправя с енергото, т.е. каза ми за вързването на кабела към електромера аз  да се оправям с енергото. Звъннах на ерпсевер, егати мотните!😡 Няколко пъти ми се вкючва телефонен секретар и ми казва "За връзка с оператор натиснете 9 ", натискам 9 и после ми затварят. 😡Писах им имейл, пишат , че щели да ми отговорят след 30 дни, мерси! 🤬Отворих им списъка с цените на услугите на първо време за отключване на ел. таблото имам 23 лв. С майстора ще се разберем, а за  тия от  енергото, бихте ли ми казали каква сума да подготвя горе-долу(ОСВЕН ТЕЗИ 23 ЛВ, ЗА ДА ОТВОРЯТ ТАБЛОТО)?  Благодаря ви предварително!
  • от acidoctor
   Здравейте съфорумници! 😀От около 2 седмици бойлера ми издава шумове наподобяващи работещо моторче. Чел съм за бълбукания и свистене но за такъв не съм чел, още😍Казаха ми, че е котлен камък. Някои да се е сблъсквал с нещо подобно или да знае от какво е? 
  • от dimi99stavrev
   Добър ден! Може да ви се стори малко нелепо, че пиша тук по този въпрос..... както и да е. Обръщам се към СИЛИСТРЕНЦИ да ме ориентират към читав ел.техник Преди наяколко дена се наложи да се обърна към услугите на ел. техник, но този, чиито услуги съм ползвал се въстановяваше от операция, предполагам ви е познат - почти по всички блокове има негови обяви, но за съжаление човекът ми отказа по обясними причини. Та след дълго ровене из силистренски сайтове и след като на няколко пъти се свързвах със "силистренски" ел.техници от Бургас, Сливен, поради простата причина , че обявите им бяха публикувани по силистренски сайтове реших да се обърна към вас. Та в заключение, бихте ли ме ориентирали към читав ел.техник? Благодаря, ви предварително!
  • от ElSie7e
   Здравейте,
   Старият бойлер протече и се наложи да го заменя нов. Тъй като банята е доста малка нямам голям избор взех стар модел, почти същия като стария. Новият е Diplomat, хоризонтален, 80 л, със серпентина отдясно (линк по-долу с лява серпентина). Монтира го майстор. 
   https://www.home-max.bg/elektricheski-bojler-diplomat-gc-80-hstl/
   Майсторът приключи с монтажа, тествахме дали всичко е наред и си тръгна. Малко след това обаче от бойлера започна да се чува силно свирене - не като чайник, а по-скоро като параход. Обадих му се и той каза, че е от клапана и няма от какво да се притеснявам. Всичко хубаво, но на мен ми се струва доста притеснително, отделно че свиренето е доста силно и се чува чак във входа на етажа и вероятно притеснява съседите.
   Всичко останало изглежда наред - няма течове, налягането е силно, терморегулаторът изключва. Меките връзки са нови. Клапанът си вървеше с бойлера, отделно в кутийка (не е монтиран фабрично). Като гледам клапанът е такъв: https://www.home-max.bg/banya/sanitariya/vik-instalaciya/instalaciya-na-bojleri/?s=1
   Свиренето започва малко след като включа бойлера. Продължава по 1-3 секунди и е през 4-5 минути, понякога и два пъти едно след друго. По-притеснително е, че изсвирва няколко пъти дори след като го изключа от копчето.  Иначе го наблюдавах и наистина е от клапана - вижда се как лостчето "потреперва".
   Няколко пъти опитах да пусна вода от клапана, но свиренето продължава.
    
   Има ли от какво да се притеснявам? Възможно ли е клапанът да е дефектен? Смяната на клапана с нов ще ме оттърве ли от досадното свирене? 
    
   П.С. Серпентината няма да се ползва и затапих изходите с капи, както ми препоръча майсторът при монтажа. 
 • Дарение

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване