Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Струва ли си да ъпгрейдвам ..Сокет 775

Featured Replies

преди 17 минути, Петко К написа:

...

Дефинирай какво разбираш под "всичко". Защото мога да ти изброя доста дейности, за които категорично не става. Игрите не са единствените натоварващи дейности за един компютър ;) 

...

Е няма начин да тръгна да изреждам за какво става или не един компютър с този сокет. Дъното ми поддържа и четириядрени и достатъчно рам. Сега ме питай какво разбирам под "достатъчно"... Ти кажи за какво НЕ става и да поспорим. И съвсем не казвам, че това е мощен съвременен компютър, в края на краищата и лаптопа ми е значително по-мощен. Но това, че дадена работа може да се свърши по-бързо или по-бавно, не означава, че на този компютър не може да се работи и не ставал за нищо. За това, за което го ползвам, ми е напълно достатъчно.

ако  до 8  gb ram и повече   тогава може и 4 ядрен .  за сокет  775 макс мисля че беше 8  gb ram

а ако е 4  gb   макс то не  си заслужава повече от двуядрен на 3  ghz 

преди 10 минути, Yvan Sergeev написа:

.....  рамта е  определяща

колкото повече  рам може да се сложи на дъно толкова и по як процесор може да се сложи.

Тъй ли, а аз си мислех, че чипсетът е по-важен!
Сергеич, с това изказване направо нагази в "Бисерите"!

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

ти ако мислиш че това което казвам не е вярно си смени професията

покажи ми конфигурация с 16  gb ram ddr 2 ddr 3  с процесор макс 4 ядрен 3ghz

преди 23 минути, Yvan Sergeev написа:

покажи ми конфигурация с 16  gb ram ddr 2 ddr 3  с процесор макс 4 ядрен 3ghz

Имаш предвид, нещо като дъно с Q45 чипсет (т.е. Core 2 Quad процесор (775 сокет)) и 4 слота за DDR3 памет.

Редактирано от Петко К (преглед на промените)

имам впредвид  4 ядрен процесор на 3  ghz  да ползва повече от  8  gb ram   

То процесора не я ползва тая памет, приложенията го правят. Може би искаш да кажеш да поддържа? Ми има колкото искаш такива - и нови и стари. Eто за пример един 4 ядрен, който няма и 3 ГХц турбо, но поддръжа до 32 ГБ памет. А ето и един двуядрен на 1.5 ГХц, който също поддържа до 32 ГБ памет :D 

Подобен ъпгрейд би имал смисъл преди няколко годинки. Аз направих точно такъв преди време като замених (в началото E2180 за E8400 и след това E8400 с Q9550). С времето подмених и видеокартата HD4850 Toxic с GTX 650 Ti, добавих повече RAM (max 8 GB DDR2), SSD за системен (на SATA 2, но пак се усеща разликата спрямо HDD макар и скоростта да е ограничена), и PCI платка с поддръжката на USB 3.0 и т.н.. Машината се използва основно за работа, но и за игри. Досега съм играл каквото искам, но със сериозен компромис със детайлите (което е нормално). За по-тежките игри като DOOM и т.н. и дума не може да става, защото вече става неприятно за игра.

Но в момента да се подобрява система, която е в края на жизнения си цикъл не би било уместно. А и купуването на стоки втора ръка винаги крие своите рискове и гаранция - Франция. Не че 50 лв. къде не си ги дал, а пък видеокартата (ако ще сменяш и нея) и SSD-то можеш да ги пренесеш на новата си система после и няма да са пари за вятъра (макар, че картата в момента ако я смениш ще има ограничаване от процесора "bottleneck").

Най-добре направо си събери пари за нова система, ако ще е основно за игри. Новите Ryzen-чета са доста апетитни като цена/качество.

Иначе в момента дори да изцедиш максимума от системата пак няма да става за тежки игри (и повечето излязли след 2013-та).

преди 1 час, Yvan Sergeev написа:
  • това е сървърен процесор 

Знам че е сървърен, но какво от това? Дадох ти за пример и настолни процесори (Core 2 Quad), които са до 3 ГХц, на с. 775 и които може да комбинираш с 16 ГБ памет. 

Нали изказването ти беше, че нямало процесор до 3 ГХц, който да поддържа над 8ГБ памет? Е, явно има доста такива процесори. И също така излиза, че между честотата на процесора (или пък това колко е мощен) и количеството поддържаната памет няма връзка :D  И между другото, може да сравняваш по честоти, само ако става дума за процесори от едно поколение и (сходна) архитектура, иначе е безсмислено. Този 1.5 ГХц процесор е с доста по-висок IPC от Core 2 Duo поколението, така че нищо чудно като производителност да е равен или даже по-бърз (дори в игри) от някой E8400 (примерно) на 3 ГХц, особено ако отчетем и другите фактори (по-бързата памет, интерфеси и дискова подсистема). А има доста приложения, които зависят основно от много и бърза памет и бързи дискове, а не от бърз процесор - не всичко е игри. 

преди 3 часа, djagi написа:

За това, за което го ползвам, ми е напълно достатъчно.

Между това на теб да ти е достатъчен и "става за всичко" има малка разлика ;) 

преди 17 минути, Петко К написа:

...

Между това на теб да ти е достатъчен и "става за всичко" има малка разлика ;) 

Ми така си е, а аз нямам претенциите да покривам всичко, което може да прави един компютър. CorelDRAW, Phooshop, офис, мултимедия и Интернет общо взето покриват моите нужди и тази конфигурация за която споменавам, се справя напълно прилично, а това с което разполагам, далеч не е максимума на 775 сокета. Но по темата, доколко има смисъл в ъпгрейд, за мен има, но ако е на достатъчно разумна цена. За конкретното дъно аз не знам, но на моето може да се направи същото, което е направил B-boy/StyLe/. При мен смисъл от по-нататъшен ъпгрейд няма, защото не се оправдават парите, но ако бях с по-слаб процесор, един E8400 при китайците струваше под 7 долара, а май беше дори 5 в GearBest на промоция. Сега същия е 10! Тъй че понякога ъпгрейда е оправдан, понякога не е. Ако намеря Core 2 Quad Q9550s за разумни пари, има смисъл, но повече от 30 долара не бих дaл, а в момента е значително по-скъп. Вече настолните компютри не са ми интересни, но моята конфигурация си е достатъчно добра, да, за моите си нужди. 50-70 отворени таба не са и проблем + още една-две отворени програми. Изключително тих, благодарение на качествената кутия и безвентилаторното процесорно охлаждане, на практика почти безшумен. Та така... ;)  Мисълта ми е, че 775 сокета е достатъчно корав и дори след толкова години все още има живот в него.

преди 1 час, Петко К написа:

Дадох ти за пример и настолни процесори (Core 2 Quad), които са до 3 ГХц, на с. 775 и които може да комбинираш с 16 ГБ памет. 

не си дал нищо няма сокет 775 с 16  gb ram щото реално не могат да ползват повече 8 и то 4 ядрени .

и плюс това май дъната са тея хеони работят с 2 процесора  и имат еди колко си слота за рам по 2  gb ddr 2

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

Абе не знам, но има DDR2 4 gb. модули памет. Не ми се проверява сега моето дъно колко поддържа.

А, да - 

1. 4 x 1.8V DDR2 DIMM sockets supporting up to 16 GB of system memory

Редактирано от djagi (преглед на промените)

преди 18 минути, Yvan Sergeev написа:

май дъната са тея хеони работят с 2 процесора

Не през май, през септември. Чул си нещо, но си недоразбрал. Една част от ксеоните са на сокет 771 и за да заработи в сокет 775 се ползват адаптери
https://www. ebay.com/sch/i.html?_odkw=xeon&_sop=15&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xxeon+adapter.TRS0&_nkw=xeon+adapter&_sacat=0

Това е за моето дъно:

Memory
  1. 4 x 1.8V DDR2 DIMM sockets supporting up to 16 GB of system memory
  2. Dual channel memory architecture
  3. Support for DDR2 1333+/1066/800/667 MHz memory modules
    (Refer to Memory support list for more information)
преди 13 минути, ExaFlop написа:

Не през май, през септември. Чул си нещо, но си недоразбрал. Една част от ксеоните са на сокет 771 и за да заработи в сокет 775 се ползват адаптери

и как ще стане тогава да го комбинира с 32   gb ram  като максимума на  сокет 775 е 8 ?

преди 14 минути, djagi написа:

Това е за моето дъно:

и твоето дъно е ?

преди 35 минути, Yvan Sergeev написа:

и как ще стане тогава да го комбинира с 32   gb ram  като максимума на  сокет 775 е 8 ?

преди 6 часа, ExaFlop написа:

Тъй ли, а аз си мислех, че чипсетът е по-важен!

Сергеич, ай спри да пишеш за неща, с които не си в час...

вие не сте  в час тая рам  16  gb e   неизползаваeма половината   и струваше 150 лв  може и повече  -4  gb ram

демек 600 лв за рам 16  gb ddr2 . и 300 лв в коша.

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

Значи да взема да изхвърля старите, работещи сървъри, дето са с 32 ГБ ДДР2 памет, щото ти си казал, че е неизползваема :D:D  И съм ти дал линкове към няколко дъна с ДДР3.

Редактирано от Петко К (преглед на промените)

преди 12 минути, Петко К написа:

32 ГБ ДДР2

издишаш...

32  гб дъно няма сокет  775 

има за хеон сокет 771  обаче бачка с 2 хеона

примерно 2x 4  ядрени 

new-dell-precision-490-dual-lga-771-xeon

Остави сокета, все тая е. Кажи сега, 32 ГБ, делено на 2 процесора, са 16 ГБ, нали? 16, а не 8.

И още един въпрос - двуядрен процесор на с. 775, и дъно с 8 или 16 ГБ  - ще работи ли, или ти трябва задължително 4-ядрен? :D 

Също така, защо не коментира дъната за с. 775, с поддръжка на 16 ГБ ДДР3 (или ДДР2), дето съм дал по-горе? 

вари го печи го сокет 775  с повече от 4   гб рам трабва да е 4 ядрен

а с повече от 8 гб рам единственото приложение му е  като сървър ако ли не  всичко над 8 остава неизползвано .  за украса.

преди 7 часа, Петко К написа:

И още един въпрос - двуядрен процесор на с. 775, и дъно с 8 или 16 ГБ  - ще работи ли, или ти трябва задължително 4-ядрен?

двуядрен с повече от 4 гб рам е  хвърляне   на пари  в боклука

преди 7 часа, Петко К написа:

Също така, защо не коментира дъната за с. 775, с поддръжка на 16 ГБ ДДР3 (или ДДР2), дето съм дал по-горе? 

убеден съм  че и  100 гб  рам да има възможност все ще се намери някой балък  като тебе да си го купи  и да запълни всички слотове  щото ги има 

единствено смислено е машината да седи постоянно включена и да се  ползва за рам диск  тая рам 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.