Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Струва ли си да ъпгрейдвам ..Сокет 775

Featured Replies

Здравейте.

От известно време ме е налегнала мисълта за PC , което ще става г/д за игри и ще бъде приятно за браузване ,гледане на филми или най общо казано за гладка работа.

Имам 1 стара машина с процесор Intel Pentium D 940 Сокет 775.

Питането ми е дали има смисъл да сменя сегашния процесор с примерно Core 2 Extreme QX9770 (цената му е доста достъпна спрямо цената на която е пуснат в продажба) и към него да добавя нова/втора ръка прилична видео карта и захранване ...айде и 1 SSD..

Не мога да преценя с точност има ли смисъл от такова упражнение или е безсмислено.

Идеята на целия процес е да не се инвестират много пари и да се получи добър резултат.

Моля споделяйте мнения и наблюдения

Кажи какво е дъното, ще е по-изгодно да сложиш някой xeon от 771 сокет. (с мод)

Иначе, за по-нови и тежки игри не може да става дума, но може да стане доста прилична машина за цъкане на по-леки игрички, (от сорта на tf2) и цъкане в нета.

преди 2 часа, ZeroG написа:

Да дадеш около 100$ за 2ра ръка  8-годишен процесор е неразумно.

само дето не е 100 долара 

а  е 50 лева. 

преди 6 часа, felix123 написа:

Здравейте.

От известно време ме е налегнала мисълта за PC , което ще става г/д за игри и ще бъде приятно за браузване ,гледане на филми или най общо казано за гладка работа.

Питането ми е дали има смисъл да сменя сегашния процесор с примерно Core 2 Extreme QX9770 (цената му е доста достъпна спрямо цената на която е пуснат в продажба) и към него да добавя нова/втора ръка прилична видео карта и захранване ...айде и 1 SSD..

Не мога да преценя с точност има ли смисъл от такова упражнение или е безсмислено.

Идеята на целия процес е да не се инвестират много пари и да се получи добър резултат.

Моля споделяйте мнения и наблюдения

Ако всичко е за малко пари, струва си, но със SSD  както спомена. Говоря за 70-80 лева максимум без SSD, а само процесор и видеокарта на старо. Обаче така като гледам цената на процесора - +70 лева, не си заслужава. По-добра работа би свършила нова платформа със Селерон. Това за игри. За видео може да си останеш с нещо на старо, а SSD  задължително за браузване и други неща, които искат да ти се вървят по-бързо. За игри не, освен ако хард диска ти не е много стар и бавен ( което вероятно е така) и освен ако не играеш игри, които често зареждат от хард диска текстури.

Личното ми мнение, ако имах подобна платформа на твоята е, че бих търсил четириядрен процесор за двайстина лева - нещо от рода на Q6600  и ако дъното позволява, да го клокна на 3-3.2 GHz. Видеокарта за 50 лева ще е идеална за тоя процесор. Не съм гледал колко вървят, но повече пари не си заслужават. От там нагоре, ако сметките са големи, директно минавам на продажба - дъно (вероятно 30-50 лева), процесор( 10 лева, не повече), РАМ - не знам колко ти е, но и там примерно 20-30 лева. Да кажем събра 100 лева. Стaрата видеокарта, която не знам каква е, разкарвам за 10-20 лева, ако е много слаба. След това към тия стотина лева добавям още малко и вземам дъно +процесор + 8GB RAM  за 280 лева . Добавям и SSD  по избор.  Карам с вграденото видео .  Може и нещо на старо, но трябва да се прецени добре, да ли си заслужава парите, още повече, че бързите видеокарти на старо за под 100 лева, са и доста лакоми, та ще трябва да видиш и захранването как е.  От там нататък - ново захранване, нов процесор, нова видеокарта и така нататък.  Аз примерно за 13 години никога не съм купувал нов компютър, а това което имам, е постоянен ъпгрейд.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

преди 1 час, ZeroG написа:

Предпочитам да вярам на цените в ebay, които са най-ниските. Щом от Китай са по 100$ значи този от 50 лв е изпушил 

ти си  откачил от еротика...

то може и 200 долара да са сложили но не значи че си заслужава да се купи  за повече 50 лв.

преди 1 час, Yvan Sergeev написа:

ти си  откачил от еротика...

то може и 200 долара да са сложили но не значи че си заслужава да се купи  за повече 50 лв.

Аз дори давам не повече от 20 лева за 4 ядрен процесор за LGA775. Просто друга цена не си заслужава. Цените и на процесор и на видеокарти и на РАМ, трябва да вървят някъде там - около 20-25 лева за парче. Иначе не си заслужава поддръжката на тая платформа, защото новите платформи с минималните хардуерни компоненти са по-бързи и при работа, дето трябва процесор и при игри, дето трябва процесор и видеокарта ( вградена) и при RAM.  Единствената логика да се държи LGA775  е за браузване, но след добавяне на SSD. За игри не, освен ако както казах, се намерят процесор и видеокарта за не повече от 70-80 лева общо. Но като се има предвид, че за тая видеоакрта може би ще трябва и по-добро захранване от това, което съществува, то нещата изобщо не си заслужават за игри. И то за игри от рода на LoL  и такива преди 2010-та година. 

И още нещо. Тая платформа за 4К/60 фпс  клипове от тубата не става. Така или иначе трябва да се ъпгрейдва, ако целта е и тая. 

тва само някой некaдарник може да го купи за 100$   при положение че за 100-150 лв може да се купят по икономични  и производителни  модерни процесори.

преди 2 часа, bildera_ написа:

Единствената логика да се държи LGA775  е за браузване, но след добавяне на SSD

двуядрен над 3   ghz   без ссд покрива всички изисквания за   софтуер изискващ до   4 gb ram

преди 33 минути, Yvan Sergeev написа:

двуядрен над 3   ghz   без ссд покрива всички изисквания за   софтуер изискващ до   4 gb ram

Иване, я пак! 16 ядрен без ССД не покрива абсолютно нищо при бразуване! Не говорим за преинсталиран Windows преди ден. А тая RAM  я имате за панацея. Тя е бавна, а когато я няма, чакаш не секунди, а минути. Ей това е разликата между 2, 4 и 8 GB RAM. Никой не ползва компютъра си с Windows  на 1 ден. Понякога дори на един ден да е, след инсталиране на повечето необходими неща, браузването се забавя неимоверно много. Не говоря за игри, а за съвсем прости нещица, които човек ползва ако не всеки ден, то поне веднъж на седмица. 

покажи ми някакв софтуер където има изисквания 16 ядрен и 4  gb ram

преди 1 час, bildera_ написа:

16 ядрен без ССД не покрива абсолютно нищо при бразуване! Не говорим за преинсталиран Windows преди ден.

земи си  обърни към вирусолозите и и си изчисти вирусите  и копачите .

преди 12 минути, Yvan Sergeev написа:

покажи ми някакв софтуер където има изисквания 16 ядрен и 4  gb ram

земи си  обърни към вирусолозите и и си изчисти вирусите  и копачите .

Добре.

Бих се обърнал, ако това не бе от първата година, когато имам PC. Бих се обърнал, ако и десетките щайги и лаптопи, които са ми попадали в ръцете, не бяха така. 

Издишаш. 

точно па ssd  при браузване не играе никаква роля.

• Автор

Здравейте,

Радвам се че тази темa разтвори бурна дискусия.

Съгласявам се с вашето мнение,че такъв "ъпгрейд" би бил загуба на средства и време.

До колкото успях да намеря информация за дъното ЦЪК ,максимално поддържаната рам изглежда да е 4гб .Това е крайно недостатъчно за смислен "гейминг" ...

Като цяло бях привлечен от ниските цени ЦЪК & ЦЪК , но нещата отиват и към дъно и РАМ +SSD  и не мисля ,че ще е рентабилна инвестиция.

Явно трябва да променя инвестицията (с цел по дълго време да е що годе актуален) към ново дъно,РАМ,видео и захранване. (Може би Ryzen 5 1400 ?!)

преди 38 минути, baikolio95 написа:

С трици маймуни не се ловят. Събирай парички, щом ти се играят игрички... Когато станат къде минимум 1500лв. можеш да умуваш.

те го па и тоя 1500 //...

едни 1000 лв оправят положението  чисто нов със всичко монитор мишка и клавиатура нови.

преди 11 часа, bildera_ написа:

От там нататък - ново захранване, нов процесор, нова видеокарта и така нататък.  Аз примерно за 13 години никога не съм купувал нов компютър, а това което имам, е постоянен ъпгрейд.

Това значи ли че и дъното не сменяш, защото за 13 години е доста назад с материала. Ако под ъпгрейд имаш предвид постоянна смяна на основни части плюс процесор, то това напрактита е нов компютър.

преди 1 час, baikolio95 написа:

С трици маймуни не се ловят. Събирай парички, щом ти се играят игрички... Когато станат къде минимум 1500лв. можеш да умуваш.

Не те ли е срам да публикуваш Това?!

П.П. Иначе гледам Ванката и Културистчето се надпреварват ''кой е по-по най'' в бисерите.:D Трагедия.

В момента пиша точно от такава машина, с E8400. Навремето и сложих бърза памет на G.SKill. Компютъра определено става за всичко, без гейминг, ама с гейминг се занимават децата, а аз отдавна съм прехвърлил тези години. Ако искам да става за някоя и друга игра, ще и сложа една NVidia GT 1030. Конфигурацията ми е напълно безшумна, дори след толкова години. Безшумна, стабилна и добре работеща, безпроблемна. Ставала само за браузване, ама друг път. Разбира се, в ръцете на геймър-лаик, каквато и конфигурация да сложиш, него си го интересува ГЕЙМЕНЕТО, а мен ме интересува, да ми върши работа. Имам още една такава машина, но с AMD и скоро и взех процесор от китайците за няма 10 долара, на нивото на E8400. Относно темата, да, струва си ъпгрейд, зависи за колко пари. Ами ще ви направя снимки отвътре на машината, да видите машина на 8-9 години как изглежда, утре, ако се сетя.

преди 41 минути, djagi написа:

Конфигурацията ми е напълно безшумна, дори след толкова години.

Годините нямат нищо общо с шума. Естествено, ако го оставиш да натрупа 2 кила прах ще стане и като джет. 

А иначе относно гейменето - за всеки е личен избор. Аз например съм зарибен, но не като тези лапета, дето (без никой да се обижда) са китове по 2 тона и рядко излизат от тях. А с ъпгрейда могат да му тръгват и по-леки игрички.

преди 4 часа, djagi написа:

сложа една NVidia GT 1030

ако имаш нещо по различно от vga  на монитора щото един преходник струва 40 лв.

на 8/7/2017 в 3:41, felix123 написа:

Тоя процесор го имам същия.

Да кажа, че той е ДВА пъти по-бавен във всичко което прави в от Ундоус Виста нагоре спрямо XP. Ако си с него, минавай на XP и ще хвърче спрямо другите. Иначе сложи ли му се XP със SSD е ОК за браузването.

на 8/7/2017 в 3:41, felix123 написа:

С този ако смениш ще имаш 35-45 кадъра средно в новите игри. Но не върви гладко, особено тия дето са за 1-2 ядра направени. Ако искаш да върви гладко си провери игрите които ще играеш. За 150 долара ли колко беше, определено не препоръчвам. Процесора гледай максимум 80 лева този дето си написал. Все пак това е от топ моделите навремето и няма как да очаквате да е 20 лева.

Редактирано от Julius Decimus (преглед на промените)

Всички налетяхте на това кво-що за QX9770. А някой попита ли дъното/BIOS поддържа ли този процесор?
И аз изпитвам съмнения към предлаганата бройка. Има нещо съмнително в цената/здравето й.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 7 минути, ExaFlop написа:

Всички налетяхте на това кво-що за QX9770. А някой попита ли дъното/BIOS поддържа ли този процесор?

Прав си батюха, но се пита направо дали си струва да се купува, сиреч очакваме че тия работи са вече погледнати и изяснени. Иначе не би му дошла такава идея (за QX9770) вероятно.

Ако ли не пък, да пита още от сега за тия работи.

Абе, срещали сме такива "свръх"желания - ноу ми са иска да е топ моделът за сокета, ама дъното ми е маалко древно.
Да не стане - "Да, купувай" и после - "Ама машината не тръгва"

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

на 07/08/2017 в 10:43, ZeroG написа:

Предпочитам да вярам на цените в ebay, които са най-ниските. Щом от Китай са по 100$ значи този от 50 лв е изпушил 

В ebay виждам оферта за 46 паунда, което са 100 лв, а не 100 долара. Пак е много за подобен процесор де. 

преди 12 часа, djagi написа:

В момента пиша точно от такава машина, с E8400. Навремето и сложих бърза памет на G.SKill. Компютъра определено става за всичко, без гейминг

Дефинирай какво разбираш под "всичко". Защото мога да ти изброя доста дейности, за които категорично не става. Игрите не са единствените натоварващи дейности за един компютър ;) 

преди 20 часа, felix123 написа:

До колкото успях да намеря информация за дъното ЦЪК ,максимално поддържаната рам изглежда да е 4гб .Това е крайно недостатъчно за смислен "гейминг" ...

Освен ограничението на паметта, мисля, че с този чипсет не можеш да подкараш 4 ядрени процесори. 

.....  рамта е  определяща

колкото повече  рам може да се сложи на дъно толкова и по як процесор може да се сложи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.