Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Windows не е моя операционна система.

Featured Replies

• Автор
на 2.09.2017 г. в 3:11, exwol написа:

И да, не си виновен ти, просто системата така си върви по течението и никой не иска да промени нищо, а CAD алтернативи има и то прилични. За програмиране на C#  пак ми говориш, е аз не мога много да кажа, никога не съм се интересувал и не съм запознат с тази платформа, но до колко знам от обща култура и ако не ме лъже паметта Visual Studio Code, както и .NET core вървят прекрасно под Линукс и се поддържа официално от MS без разни гимнастики, за да се подкара, ама какво знам аз, ти си гуро програмиста.

преди 7 часа, exwol написа:

А каква е връзката с това, което съм написал?

При положение, че покриваш някакъв норматив, то едва ли е от значение какво ползваш. Това, че някой ти препоръчва нещо, не означава, че те задължава. Точно затова Microsoft "отвори" - невероятно :)  Visual... и .NET..., а за CAT не съм се интересувал... Предполагам, че повечето фирми които произвеждат Приложен софтуер знаят за Window vs Linux и се грижат за файовете които тяхното приложение създава да са съвместими под управлението на която и да било ОС.

Ако ли пък учиш програмиране, то в началото би трябвало да те запознават с ОС-ми, с техните особености и да разбереш, най важното - когато правиш една програма тя да може да се подкарва на каквато и било ОС...

Редактирано от Диман Диманич (преглед на промените)

• Отговори 175
  • Прегледи 14,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Няма да дам пари на МС, но ще ползвам продукта им! Напълно съм съгласен, че в този продукт е вложен труд, който трябва са плати и фирмата, за да развива продукта трябват пари! Напълно съзнавам, че като ползваме пиратски софтуер, ние сме крадци, но съм абсолютно против ненормалните бизнес практики и модели, които МС създава с монополното си положение! 

Марковите компютри, които са продадени веднъж с ОЕМ ОС, лиценза на ОЕМ ОС по принцип е до края на живота на устройството и нямаш право да я прехвърляш на друго, но когато това устройство закупено някога с ОЕМ ОС бъде продадено, новия собственик на устройството не наследява и лиценза на ОС! За това устройство с ОЕМ ОС, трябва отново да бъде платена ОС, която се води рефъблиш. Тази рефъблиш ОС не е скъпа и хайде дори и да го преглътнем това, изниква другия проблем! Проблема, че рефъблиш ОС може да ти продаде САМО сервиз, който е МС партнер! И то само заедно с с устройството, демек само с компютъра! За да отговориш пък на условията за да си МС Партнер е съвсем друга тема за изискванията им! 

От друга страна, аз ще искам да си купя Уиндоус 7, но те ще ми кажат НЕ! Ние ще ти продадем 10 и ти ще ползваш него! Ами НЕ! Няма да стане! Като не искате да ми го продадете на нормална цена ще си го ползвам безплатно! Ама защо съм решил да ползвам 7, а не 10 си е мои проблем! 

Ей за това, на МС пари няма да дам за Уиндоус! Едно време, по времето като излезе ХП, като си купиш ХДД или дъно или друга част и имаш право на ОЕМ Уиндоус, чиито лиценз важи до края на живота на устройството, но отдавна това го промениха и направиха затворена мафия. 

Едни МС партнери, само те могат да изкупуват старите компютри и само те могат да продават нова ОС! Ако си купиш от тях нов компютър, дори и сбирщайн, те могат да ти продадат нова ОС за 100 лева, а ако си купиш компютър от другаде, купуваш си нова ОС за 300+ лева! 

• Автор

По мое мнение всеки който произвежда компютри трябва да ти дава и ОС иначе какво?! Едно желязо с един BIOS който е до там да подкараш приложение било то ОС и т.н.

Навремето когато излезе осем битовия компютър всичко бе ОК, защото можеше с BASIC да работиш и да програмираш, даже имаше конзола и за машинен код.

Едно е да произвеждаш дъна, а друго е компютър. При Apple или по модерно Mac всичко е добре, защото те самите произвеждат ОС. Та се питам защо при така наречените PC-та вече не е така. На времето идваха с DOS и какви лицензи и прочие... Да, ОС не е безплатна, но всеки производител на компютри трябва да плаща, а не крайния потребител. И така, повлияни от тенденцията за графичната среда Microsoft решиха да "вграждат" същата в ОС - голяма грешка. Ясно е в коя "таргет" група бяха се ориентирали, т.е. към средната класа, които не могат да си позволят Apple (Mac). От друга страна Microsoft навлязоха и на "по-горното" ниво, като на по-ниска цена даваха качество, а от трета страна - те много добре знаеха, че ниската класа си "чопва" ОС..., НО, проблема започна когато фирми започнаха да "чопват" операционната им система. Разделиха бранша на Home, Pro, Server. 

Microsoft следва примера на Мерцедес две грешки XP и Vista, а сега се очертава и трета - 10-ката. Чудя се защо продават нещо незавършено...:rolleyes: 

преди 2 часа, Диман Дюминич написа:

По мое мнение всеки който произвежда компютри трябва да ти дава и ОС иначе какво?! Едно желязо с един BIOS който е до там да подкараш приложение било то ОС и т.н.

Това твое мнение е точно толкова издържано, колкото да кажеш, че всеки който ти продава болт, трябва да ти продава с него и гаечен ключ.

преди 2 часа, Диман Дюминич написа:

Microsoft следва примера на Мерцедес две грешки XP...

Дай боже всекиму такава грешка.
Vista всъщност е замислена за това, което стана 7. Като детския период на Windows 7

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

''ма темата е за компютри, не за компоти! Не обясни каква е грешката с Win XP.

Spoiler

Само S-класата ли? Ами А-класата?

• Автор
преди 52 минути, flare написа:

Това твое мнение е точно толкова издържано, колкото да кажеш, че всеки който ти продава болт, трябва да ти продава с него и гаечен ключ.

Всеки който ти продава Болт, трябва да ти продава и гайка... иначе на какво ще се навие болта?! Болтове и гайки може да се завиват и на ръка и не ти трябва гайчен, тръбен, раздвижен и т.н ключ... Образно казано ти не си купуваш каруца, а автомобил ако замениш каруцата - с дънна платка, а автомобила с - компютър, може и да ми разбереш мисълта...

преди 55 минути, ExaFlop написа:

Дай боже всекиму такава грешка.
Vista всъщност е замислена за това, което стана 7. Като детския период на Windows 7

Дай боже всеки да се учи от своите и от чуждите грешки....

Редактирано от Диман Дюминич (преглед на промените)

преди 41 минути, Диман Дюминич написа:

Всеки който ти продава Болт, трябва да ти продава и гайка... иначе на какво ще се навие болта?!

Е точно това не е вярно. Има много детайли, които имат отвори с нарязана резба - и за тях също трябват болтове, без да са нужни гайки. Обикновено тези които произвеждат такива детайли ги правят с отвори за стандартни болтове - точно за да не произвеждат и болтовете. Отделно има различни видове гайки за един болт - откъде ще знаят каква точно искам че да ми ги продават в комплект?

Или да ти посоча директно грешката в логиката -  Караш производителите (в случая на компютри или болтове) да допускат каква ще е употребата на продукта им и да го изграждат съобразно нея, а не спрямо всички други възможни употреби. А предварително инсталирана ОС значи че ме принуждават да ползвам нещо докато иначе бих могъл да ползвам друго, което ми върши работата по-добре.

Темата е пълна глупост, както и еквивалентната ѝ... Ми естествено че има задачи които върху едната или другата ОС работят по-добре.

преди 4 часа, Диман Дюминич написа:

По мое мнение всеки който произвежда компютри трябва да ти дава и ОС иначе какво?!

Е, те не го ли правят? Някои като Интел ти вкарват и шпионски софтуер. ;)

преди 8 минути, Мальчик Бананан написа:

Някои като Интел ти вкарват и шпионски софтуер.

Че и Леново, и още бог знае колко производители на дъна/лаптопи, без значение от инсталираната ОС.

• Автор
преди 2 часа, flare написа:

Караш производителите (в случая на компютри или болтове) да допускат каква ще е употребата на продукта им и да го изграждат съобразно нея, а не спрямо всички други възможни употреби.

Първо не ги карам. Второ по точната моята асоцияция е продават ти автомобил без двигател. Да трябва да има стандари, но те са за "чаркалъците". Примерно при болтовете и гайките - има два стандарта - милимитров и инчов, има и размерна линия 1, 2, 5, 10 и т.н., та този който ползва автомобил не да ползва нестандартни неща по отношение на ремонта на двигателя. Ако за "болтовете" и "гайките" отчати си прав, то като "каруца" - "автомобил" не си... в смисъл, че ако дадена американска компания решава да реализира свой автомобил на европейския пазар, то трябва ли европейците да минат на инчова система, а?! Да не говорим за Дясно и ляво кормило :) 

преди 1 час, Мальчик Бананан написа:

Е, те не го ли правят? Някои като Интел ти вкарват и шпионски софтуер. ;)

Да! Вече се научиха :). С навлизането на лаптопите и т.н. И тук е въпроса по отношение на Microsoft .... лиценза... Не ми е ясно това правно взаимоотношение, но ако си купиш втора ръка компютър, що да не ползваш кода намерен някъде по него?! Затова и някой производители се ориентираха към Линукс, е, без графична среда (в последствие с някоя безплатна), ама все пак работи животното:wink12:

Що се касае за Intel, е големи са...., та когато става въпрос за ОС, то тя трябва да се съобразява с процесора най вече. Ох, а сега де, а какво правим с AMD-то... Този който разработва софтуер трябва да се съобразява с хардуера, а не обратното, Нали е soft - демек мек, пластиче, интелигентен и т.н...

А, що се касае за шпионски софтуер, хм, :rolleyes:, в ерата когато има facebook, където самия потребител всичко си казва, е не е необходимо да спионираш, за да се докопаш до някаква информация :wink12:... А тези които искат поверителност... намират начин да не допуснат изтичане на информация... Понякога нарочно може би изтича информация, защо ли?! Шпиони :helpwanted4:.... леле какво ще правим  ... Някой насажда изкуствено страх у потребителите, защо ли?! :emoji_objects-12: 

преди 1 час, ExaFlop написа:

Че и Леново, и още бог знае колко производители на дъна/лаптопи, без значение от инсталираната ОС.

Дават ти права да онаследиш или не BIOS, а..., една ОС трябва да е ителигентна и ако иска да може да смени и BIOS, а що се касае за това, че вече на самите дъна има програмируеми чипове, които не са достъпни за ОС, то това е друг въпрос... По тази логика трябва да внимаваме каква видио карта слагаме и т.н. мани, мани ... или пък да си залепваме камерата с плътно тиксо и прочие ....:cheers: ох пресъхна ми устата... наздраве!

Редактирано от Диман Дюминич
Допълнение (преглед на промените)

Мен пък 7-цата си ме кефи. Върви мазно, за разлика от линукс. Като изключим, че втората е безплатна и по-трудно да лапнеш бацил, друго предимство не виждам. Проблеми с драйверите, лесно се чупи(вероятно защото има повече свобода), проблеми по време на инсталацията и забивания/грешки 5 мин. след края на инсталацията. Графични проблеми с темите.

• Автор
преди 10 часа, Eclipse2G написа:

Мен пък 7-цата си ме кефи.

Да, ама проблема със стари конфигурации остава... драйверите... сините екрани... просто Microsoft те "натиска" да купуваш ново... Усигуряваш необходимите хардуерни минимуми, ай и "присаждаш" драйвери от XP и до там... после като излезе син екран започваш да се ровиш къде ли не, за да установиш - че има хардуерни компоненти които Microsoft не ги толерира...

При XP-то... гледаш на дъното някакъв чип, който прави нещо... и има възможност, чрез еди кой си порт и еди каква си хардуерна платка направена от теб да "подобриш" собствения си компютър. Мислиш логично... има драйвер стандартен, който вместо към порта да изпраща примерно 0C, да изпраща 1D, да ама не... драевера е "затворен"... ай, влизаш някък си в "затворения код" и търсиш, къде да замениш 0C с 1D, ама ядец... подразбираш, че трябва да "бръкниш" в ядрото... е остава ти само едно... да си напишиш собствен драйвер :wink12: Ете тука е основния проблем... затвореността на ОС. По дефиниция ОС трябва да е отворена система, ако ли пък греша - търпя критики... (Уточнение: платката работи. Тествана е с един софтуер който "пипа" на "ниско" ниво, и където ръчно задаваш стойности на порта)

Редактирано от Диман Дюминич (преглед на промените)

преди 24 минути, Диман Дюминич написа:

По дефиниция ОС трябва да е отворена система

MAC OS отворена ли е?

• Автор

Не е, но те предлагат краен продукт. До момента не съм виждал Apple да продава "насипно"...

Бъди малко по-конкретен с краен продукт и насипно

• Автор
преди 7 минути, ExaFlop написа:

Бъди малко по-конкретен с краен продукт и насипно

Не се налага да слагаш други хардуерни компоненти. Ако ли пък ще ъпгейдваш то трябва да е с техни компоненти. Те, Apple, са принципно "затворена" компания. Не съм разглеждал все още новото им попълнение при "умните" телефони... вчера е било събитието...

Замесени ли са пари и акционери, има ограничения...

преди 3 часа, Диман Дюминич написа:

Не е, но те предлагат краен продукт. До момента не съм виждал Apple да продава "насипно"...

Епъл продават един краен продукт ОС с хардуер и еко система и никой не принуждават да ги купува, докато при МС е съвсем друго! МС налагат собствени практики, които монополизират и изкривяват целия бизнес процес. 

Представи си само как щяхме да сме хванати всички за гушата, както се казва, ако ги нямаше краковете! Нито цената на Уиндоус е прекалено висока, нито цената на Офис пакета им! Съвсем нормално е този интелектуален труд да се заплаща. В Линукс също не е безплатно! Всеки не може да е ИТ специалист и за да му върви добре компютъра добре с Линукс, като не може сам да си го направи ще си плати. Когато си купиш Уиндоус, в цената на лиценза не влиза и обучение как да го ползваш, нито преинсталиране и настройки като го омажеш и спре да работи. 

...... Вече много сериозно се обсъжда и да отпадне лицензирането на дизайн в софтуера, защото точно това слага много голяма спирачка пред развитието му! В момента, дори един Андроид да вземеш, Гугъл плаща лицензи на МС и на други. Тези, които предлагат Андроид устройства плащат на Гугъл и естествено, калкулират тези плащания в цената на устройствата си и тази цена накрая я плаща потребителя. В момента до голяма степен ГПЛ лиценза има възможност да заобикаля тези лицензионни ограничения, поради причината, че е безплатен софтуера и няма продажба на софтуер. Няма как да се забрани разработката на програма, която не се продава, а се предоставя за безвъзмездно ползване. 

• Автор
преди 1 час, backinblack написа:

Съвсем нормално е този интелектуален труд да се заплаща.

Интелектуалния труд - аз на него му викам авторски. Авторското право от дълги години е един сложен правен въпрос. Принципно дали МС плаща на Епъл лиценс за идеята интерфейса да е оформен като "прозорец"?!

Стандартите - хм, тук някак си се сещам за видиокасетите https://en.wikipedia.org/wiki/Videotape_format_war , кое ще бъде наложено зависи.... е .... от бизнес модела ...

Линукс, хм, те предлагат друг бизнес модел...

Та като гледам - всичките бизнес модели са някак си в "картелни взаимоотношения"...

Крайния потребител го интересува купувайки даден продукт, то той да е окоплектован със всичко по неговия джоб. Може би софтуерния бизнес трябва да взема пример от автомобилния бизнес.... Аналогия "автомобил" - ОС за битови нужди, "камион" - ОС за сърверни нужди, "Специализирани автомобили" - ОС за профисионални нужди... Ако при ОС за сърверни и за професионални нужди всичко е ОК, то при битовите нужди е боза... пардон... Демек потребителите да духат супата и да се оплакват на арменския поп - бай Ганюва работа - имал си пари дал си...

преди 1 час, backinblack написа:

като го омажеш и спре да работи. 

Да, ама не... пробойна в ОС ти "омазва" същата.  Компютърно неграмотните ли са тагер групата към която всички било то с лиценз или без лиценз се прецелват?!

Е на това му викам "интелектуалена" надменност, да не го кажа -мародерство или съдизам... Ще ме прощавате за изблика на човешки чувства...

ОК, който има възможности - ще си купи Епъл, който няма ще "чорни" я било то МС, я ще ползва Линукс и всичко пак ОК. Остава обикновенния потребител - средната класа, та те какво да правят да плащат на тези които правят пробивен свой продукт или пък да плащат на тези които им "умазват" продукта (никой умишлено няма да тругне да си "умазва" софтуера), защото може би тези които рекламират Линукс не работят "подприкритие" за МС...

Звучи малко като теория на конспирацията, но си е така...

След 7-цата МС тотално гони своите клиенти към.... хм, де да знам какъв бизнес модел... :)

на 1.09.2017 г. в 11:05, Диман Дюминич написа:

не направиха приемственост на драйверите за "стари" хардуерни компоненти

Това са глупости. 7-цата си върви перфектно и на стар хардуер. От края на 2006-та до 3 Януари 2017 г. карах на дъна със сокет 775 - доста дърт хардуер (първо с 2-ядрен стар боклук E3300, после с 4-ядрен Q6600 с 800 MHz FSB, видеокарта с 512 МБ памет). Със същия този хардуер 2012-та си инсталирах 7-ца и драйверите за нея. Вървеше си прекрасно дори и с мижавите 2 гигабайта РАМ, които имах 2012-та, и с пусната аеро тема, която в ония години малко или много товареше хардуера.
Друг е въпросът, ако задклавиатурното устройство не е знаело какво прави и си е инсталирало грешните драйвери.

Едно време (края на 2006-та) бях с ХР, естествено. Всеки ден по няколко пъти от стаята ми се чуваше "абе аз що не ти е... майката", след което следваше студен рестарт, защото боклукът увисваше за щяло и нещяло и всичко влизаше в not responding режим от най-малкото. Откакто минах на 7-ца, тази фраза престанах да я използвам. :D

1931117_10207362959126563_13235963419744

Преди седмица пуснах десятка на Intel T7200 с 2GB RAM и я насипах Х64, 'щот' чака РАМ. И върви съвсем прилично за древния хардуер, на който домува.

преди 8 минути, ExaFlop написа:

Преди седмица пуснах десятка на Intel T7200 с 2GB RAM и я насипах Х64, 'щот' чака РАМ. И върви съвсем прилично за древния хардуер, на който домува.

В какъв смисъл "чака" РАМ? В смисъл "имам 2 гигабайта, ама оно не ги разпознава" или в смисъл "поръчал съм му още РАМ и чакам да я докарат"?

на 1.09.2017 г. в 14:03, adersa написа:

Няма никакъв начин ИЕ11 да тръгне на ХП . Дори ако разполагаш с най-мощният хард .

Не пишете глупости! "ИЕ11" не е програмиран да работи под ХП!

Редактирано от RED ZONE 64 (преглед на промените)

• Автор

Драйвери - говоря за другите компоненти - примерно звукови, някои видео , някои "външни" мрежови карти и т.н., които като потършиш драйвери за 7-ца - ядец. Съответните хардуерни производители не са написали драйвери или по точно приложения за под 7-ца. Да някакси "присаждаш" драйвера, ама не винаги се получава, иде, не иде и по някое време "син екран". Но, си прав всичко зависи от ЗКУ..., ама понякога ти писва.

За XP-то - примерно има един чип за входно-изходните устройства на едно дъно, който поради една или друга причина хардуерно му е "отнето" (липсва) едно краче - щото някой е решил, че за кво ти е еди кое си, то вече не се използват две такива устройства, а едно ти е достатъчно... прочие ...  правейки и монтирайки една схема която производителя на хардуер е дал принципно да се ползва за четири и знаейки порта за управление търсиш в драйвера къде е упоменат този порт и "умишлено" вместо примерно 0C да му дадеш 1D примерно за да "излъжиш" въпросния "осакатен" чип, че слагаш четири устройства и умишлено в BIOS (щото в него не може да сложиш две през менюто му) слагаш две и в последствие BIOS "го отбелязва", а после през една програма тестваш и всичко е ОК, а и самия Уиндоус го разпознава, ама слага 0D, а не 1D и това си е. Пробвах и през регистрите... Попитах един който по-разбира от мен, а той просто ми каза - не се занимавай. Е, ако Уиндоус не бе "затворен" щах да се оправя, ама уви... стигнах до извода, че някъде в ядрото му е неговата дървена философия - АЗ съм над всичко и аз командвам хардуера, не може туко така на мен да ми казвате какъв ще е стaндарта за входно-изходните устройства. OK. Та, се наложи да си направя собствен драйвер. Бе доста голяма мъка, ама какво - човек като има желание и става :) Вместо да пипна един байт, се наложи да пиша цял драйвер... и сяга какво да им плащам лиценз и за драйвера ли?! За един стандартен драйвер, който явно не е..., че искам да го променя, за да ми върши работа. Та кой е Microsoft, че да ми нарежда какво да правя с персоналния си компютър, а?! Поне за стандартните драйвери да пусне сорс кода.

преди 19 минути, RED ZONE 64 написа:

Не пишете глупости! "ИЕ11" не е програмиран да работи под ХП, и 7-мица .... 

ИЕ11 под седмица работи... под XP - не работи... но достатъчно е и ИЕ8, ама не се е намерил етусиаст да го "допълни" и да е ОК, ама това е бел кахър има Лисица и т.н.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.