Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Виваком VDSL 50 мбит през медна свързаност?

Featured Replies

преди 26 минути, Слави Маринов написа:

Ето,като гледам са добре нещата.............между другото това последното не го разбрах нещо-VDSL не е оптика!

Екранна снимка (348).png

Екранна снимка (344).png

Екранна снимка (345).png

Екранна снимка (347).png

Имах предвид, че тест до сървъра на доставчика е локален пиъринг. Както в случая си тествал до сървъра в София.

Никъде не съм споменал за оптичен интернет. До шкафа има влакно да, иначе дсл-а ти е по меден чифт. ;)

ПС: Добри скорости постигаш и навън.

• Отговори 52
  • Прегледи 13,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 5 минути, techmaniac написа:

Имах предвид, че тест до сървъра на доставчика е локален пиъринг. Както в случая си тествал до сървъра в София.

Никъде не съм споменал за оптичен интернет. До шкафа има влакно да, иначе дсл-а ти е по меден чифт. ;)

Аха,разбрахме се.Странно............не очаквах до далечни сървъри да са такива незначителни разликите от този до София.

преди 29 минути, Слави Маринов написа:

Аха,разбрахме се.Странно............не очаквах до далечни сървъри да са такива незначителни разликите от този до София.

Добре са ти скоростите. Така и трябва да бъдат. 

• Автор

Ping 150 е бая за VDSL, но това си е стар проблем на Виваком, висок ping към международни сървъри.

преди 47 минути, kurana написа:

Ping 150 е бая за VDSL, но това си е стар проблем на Виваком, висок ping към международни сървъри.

Е е това е само при теста до сървър в Ню Йорк,тук в Европа са доста по-малки.

преди 19 часа, kurana написа:

150 ms до New York си е напълно нормално. Чиста физика и технология. Имаш в най добрия случай 50 ms до западния бряг на Европа + още поне 60-70 ms през океана. Като се добави и това че ping е с нисък приоритет, и зависи от още куп фактори като натовареност на линии, маршрутизатори по пътя, сървър и т.н. и ето ти още 10-20 ms отгоре.

Аз в момента по-малко от 127 ms до източните щати не стигам.

Дори с оптична линия София-Ню Йорк е не по-малко от 117 ms. Справка:

https://wondernetwork.com/pings

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

• 5 седмици по-късно...

Да попитам и аз, понеже днес ми пуснаха АДСЛ от Виваком и скоростите са ужасни - 7,7 Mbps download/0,66 Mbps upload и това при положение, че блока ми е на макс 500м от централата в града. Та въпроса ми е ВДСЛ същите кабели ли ползва, дето върви АДСЛ - старите телефонни кабели? Има ли смисъл да минавам на по-висока тарифа от сегашните 20Mbps? Техниците казаха, че ще правят нова оптика в града - опичен кабел до някакви шкафове и оттам май до мен пак ще са си старите телефонни кабели, обаче нямало такъв близък шкаф до моя блок... та се чудя дали тогава ще се вдигнат скоростите?

преди 3 часа, The_Nomad написа:

Да попитам и аз, понеже днес ми пуснаха АДСЛ от Виваком и скоростите са ужасни - 7,7 Mbps download/0,66 Mbps upload и това при положение, че блока ми е на макс 500м от централата в града. Та въпроса ми е ВДСЛ същите кабели ли ползва, дето върви АДСЛ - старите телефонни кабели? Има ли смисъл да минавам на по-висока тарифа от сегашните 20Mbps? Техниците казаха, че ще правят нова оптика в града - опичен кабел до някакви шкафове и оттам май до мен пак ще са си старите телефонни кабели, обаче нямало такъв близък шкаф до моя блок... та се чудя дали тогава ще се вдигнат скоростите?

Всичко е същото,само ти дават рутер,който поддържа ВДСЛ.И аз бях скептичен,но се оказа доста добра тази технология!При мен скоростта се увеличи 5 пъти!Таксата си е почти същата,ако е в комбинация с друга услуга.515405785_(1).thumb.png.6a92a60d106393c067f255a4930eb30e.png

преди 26 минути, Слави Маринов написа:

Всичко е същото,само ти дават рутер,който поддържа ВДСЛ.И аз бях скептичен,но се оказа доста добра тази технология!При мен скоростта се увеличи 5 пъти!Таксата си е почти същата,ако е в комбинация с друга услуга.

Да видях ти скоростите но мисля че по-скоро си единичен случай (не знам в кой град си). Иначе прегледах един ipconfig /all и там ми излиза:

Connection-specific DNS Suffix  . : vivacom-vdsl

Рутера ми е HG630 V2 и сега се чудя ВДСЛ или АДСЛ ми е връзката. Ако е ВДСЛ, както чета в командния ред, защо са ми такива мизерни скоростите?! Договора ми е за макс 20Mbps... дали е възможно нарочно да са ми ограничили скоростта до 7 Mbps хах

Хммммммм,и аз съм със същият рутер.Но не знам дали ще ти сменят нета без да знаеш и нови договори.Между другото като оборудване е същото,но не тръгна автоматично както ми бяха казали,а идваха техници на другия ден и са правили нещо(аз бях на работа и не знам какво),щото първия ден макар,че вече бях на нов план скоростта беше старата и аз им се обадих,гледам са махнали DSL сплитера през който по -рано минаваше кабела и сега направо от розетката отива в рутера,но дали и други настройки са правили-не знам.

преди 5 минути, Слави Маринов написа:

Хммммммм,и аз съм със същият рутер.Но не знам дали ще ти сменят нета без да знаеш и нови договори.Между другото като оборудване е същото,но не тръгна автоматично както ми бяха казали,а идваха техници на другия ден и са правили нещо(аз бях на работа и не знам какво),щото първия ден макар,че вече бях на нов план скоростта беше старата и аз им се обадих,гледам са махнали DSL сплитера през който по -рано минаваше кабела и сега направо от розетката отива в рутера,но дали и други настройки са правили-не знам.

Ти какви договори си сменил? И този ДСЛ сплитер къде се намира?

преди 14 минути, The_Nomad написа:

Ти какви договори си сменил? И този ДСЛ сплитер къде се намира?

Е бях на обикновен адсл нет до 20mbit и телевизия,даже имах 6 месеца до края на договора и пойсках да го сменя като разбрах за новия нет.Когато искаш на по-висока тарифа да минеш не е проблем това,само ако искаш на по-ниска тарифа ще е проблем.Този сплитер е между розетката и рутера и служи евентуално и кабела за телефона да свързва,но на мен ми не трябва,нямам дом. телефон.https://www.google.com/search?q=dsl+splitter&client=opera&hs=Iem&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwij-KmL0bjcAhUPhaYKHUjCAqoQsAQILA&biw=1880&bih=943#imgrc=tzKYIh4SMiYCJM:

А да, оставиха ми един такъв, но понеже и аз нямам стационарен тел, е в кутията. Техника каза, че понеже съм на няма и 500м от пощата без проблем ще имам 18Mb ама не би. Като се замисля има няколко варианта

- нета не ми идва директно от пощата а от някой "шкаф" какъвто няма наблизо

- техниците не са направили нещо както трябва... понеже розетката за телефона е замазана след ремонт ми пуснаха кабел от кутията на етажа през стената и до стаята стана бая дълъг, понеже оставиха и доста метри аванс. Някъде бях чел, че по-дълъг меден кабел трябва да е кръстосан.

- Вивакомци са ми ограничили нарочно скоростта (ако е възможно това )

преди 7 минути, The_Nomad написа:

А да, оставиха ми един такъв, но понеже и аз нямам стационарен тел, е в кутията. Техника каза, че понеже съм на няма и 500м от пощата без проблем ще имам 18Mb ама не би. Като се замисля има няколко варианта

- нета не ми идва директно от пощата а от някой "шкаф" какъвто няма наблизо

- техниците не са направили нещо както трябва... понеже розетката за телефона е замазана след ремонт ми пуснаха кабел от кутията на етажа през стената и до стаята стана бая дълъг, понеже оставиха и доста метри аванс. Някъде бях чел, че по-дълъг меден кабел трябва да е кръстосан.

- Вивакомци са ми ограничили нарочно скоростта (ако е възможно това )

Не знам,само можем да гадаем,аз също съм близо до пощата обаче на около 350-400м,което за такъв тип нет има значения,преди това ми беше 15-16mbps.Между другото аз сега съм на план до 50 mbps,имаше само до 30 и до 50..........първите 3-4 дни ми беше 48-50mbps и след това стана толкова и все така си стой,50% бонус вече над 3 мезеца.:P

Tия сплитери не са за украса, слагайте ги, стига да са изправни, изчистват поне малко от малко шума по линията, според зависи от схемата в тях де, от някои няма смисъл въобще, други вършат някаква работа като филтрират. 

Сега за проблема:

преди 1 час, The_Nomad написа:

Да видях ти скоростите но мисля че по-скоро си единичен случай (не знам в кой град си). Иначе прегледах един ipconfig /all и там ми излиза:

Connection-specific DNS Suffix  . : vivacom-vdsl

Рутера ми е HG630 V2 и сега се чудя ВДСЛ или АДСЛ ми е връзката. Ако е ВДСЛ, както чета в командния ред, защо са ми такива мизерни скоростите?! Договора ми е за макс 20Mbps... дали е възможно нарочно да са ми ограничили скоростта до 7 Mbps хах

Очевидно някак успява да се върже на G.992.3 - ADSL2 или като гледам може дори да е на G.992.1 - G.DMT, та затова ти е тая скорост, сложи сплитера, рестартирай хардуерно модема, от малкото копченце, което се намира в една дупчица, която трябва да достъпиш с клечка за зъби да речем и леко да го натиснеш за 10-на секунди без да го пускаш, като премигнат всички диоди, се логни отново в Му Contact и, ако и тогава сървърът не налее необходимото, се обади да дойдат на място техници, да видят проблема, ако го има все още и да звъннат на някой с права да види как седят нещата от централата до шкафа и т.н. Успех!

преди 6 минути, Vigo_M написа:

Tия сплитери не са за украса, слагайте ги

Да де,но при мен точно техниците на виваком са го махнали............сега го сложих и си е почти същата скорост,не знам защо са го махнали,явно други настройки са пипали обаче с този вдсл.

преди 9 минути, Слави Маринов написа:

Да де,но при мен точно техниците на виваком са го махнали............сега го сложих и си е почти същата скорост,не знам защо са го махнали,явно други настройки са пипали обаче с този вдсл.

Щото са мерили линията ти и са видяли, че почти няма шум по нея, сметнали са, че тоя филтър не ти е нужен, а аз викам, че е, защото най-малкото ще те попредпази при случайно пиково напрежение да речем. Отново подчертавам, че зависи адски много от модела на сплитера и схемата по-която е изпълнен, някои са пълен боклук, от други има смисъл, но да не спамим, реално не става въпрос за твоята липса са проблем, а за проблем при The_Nomad

Аз да попитам тук..........да не отварям нова тема.Как мога да удължа въпросната връзка adsl на виваком,понеже искам да преместя компа в друга стая?Връзката е с телефонния кабел,който завършва с розетка и оттам с 2 кабела по около метър до рутера и след него до компа.Въпросният телефонен кабел е достатъчно дълъг и стига до другата стая,но проблем е именно тази розетка,която няма как да мине през дупката,която е на рамката на вратата.Чудя се дали е лесна за разглабане и отново свързване тази розетка,щото аз не отбирам хич,другият вариант е с кабел 5 метра след розетката да удължа до стаята и него да вкарам в рутера?Този кабел от линка дали ще стане,а и друг не откривам,но нещо ме притеснява цената...........вижда ми се абсурдна за 10 м кабел?https://www.emag.bg/telefonen-kabel-6p4c-aerzetix-s-2-buksi-rj-11-10-m-c2885/pd/DPLYNSBBM/

на 27.07.2018 г. в 20:34, Слави Маринов написа:

Аз да попитам тук..........да не отварям нова тема.Как мога да удължа въпросната връзка adsl на виваком,понеже искам да преместя компа в друга стая?Връзката е с телефонния кабел,който завършва с розетка и оттам с 2 кабела по около метър до рутера и след него до компа.Въпросният телефонен кабел е достатъчно дълъг и стига до другата стая,но проблем е именно тази розетка,която няма как да мине през дупката,която е на рамката на вратата.Чудя се дали е лесна за разглабане и отново свързване тази розетка,щото аз не отбирам хич,другият вариант е с кабел 5 метра след розетката да удължа до стаята и него да вкарам в рутера?Този кабел от линка дали ще стане,а и друг не откривам,но нещо ме притеснява цената...........вижда ми се абсурдна за 10 м кабел?https://www.emag.bg/telefonen-kabel-6p4c-aerzetix-s-2-buksi-rj-11-10-m-c2885/pd/DPLYNSBBM/

Обаждаш се на 123 и ще ти пуснат заявка за преместване на услугата.

на 24.07.2018 г. в 19:08, The_Nomad написа:

Ако си на АДСЛ не може да минеш на по-висока скорост. Скоростта ти по договор е ДО 20 мегабита, а не 20 мегабита. Ако са ти стари кабелите е напълно нормално да са ти такива скоростите. Освен това зависи и как и през какво ги мериш.  Ако има възможност за VDSL нещата вече ще са съвсем други. Затова обаче трябва да се обадиш на 123, за да се види дали в твоя район се изгражда VDSL свързаност. Това, че си с VDSL модем няма никакво значение щом профила ти е АДСЛ-ски.

на 24.07.2018 г. в 23:41, Слави Маринов написа:

ДСЛ сплитера е само ако имаш телефон и го използваш. Иначе е ненужен.

на 25.07.2018 г. в 1:05, Vigo_M написа:

Щото са мерили линията ти и са видяли, че почти няма шум по нея, сметнали са, че тоя филтър не ти е нужен, а аз викам, че е, защото най-малкото ще те попредпази при случайно пиково напрежение да речем. Отново подчертавам, че зависи адски много от модела на сплитера и схемата по-която е изпълнен, някои са пълен боклук, от други има смисъл, но да не спамим, реално не става въпрос за твоята липса са проблем, а за проблем при The_Nomad

Не, няма да те предпази при никакво напрежение.  

The Nomad ако си в блок проблема може да ти се реши по " другия" начин. Преди време и при мен беше ниска скоростта каkто при теб. Аз им се обадих и им казвам , че ИНТЕРНЕТЪТ МИ ПРЕКЪСВА понякога по за дълго понякога  дълго време задържа т.е несигурна работа.. Те мериха и ме прехвърлиха на друга двойка ,а в блоковете има много свободни ,защото хората са се отказали от стационарните телефони,казаха ми че са избрали най-добрата свободна двойка.Сега скоростта ми се движи от 18-19 до минимум 12Mbps.

• Автор
на 24.07.2018 г. в 18:08, The_Nomad написа:

Или махаш скапания Huawei модем и си слагаш твой TP-Link или D-Link, така може да спечелиш 5-6 мегабита при лош чифт. Преди това не трябва да забравиш да си изтеглиш PPPoE паролата от стария модем.

преди 7 часа, kurana написа:

Или махаш скапания Huawei модем и си слагаш твой TP-Link или D-Link, така може да спечелиш 5-6 мегабита при лош чифт. Преди това не трябва да забравиш да си изтеглиш PPPoE паролата от стария модем.

Първо ,едвали е проблем скапания модем,щото аз съм със същият и всичко е ок.Второ това с паролата не знам дали ще стане............сега поне при мен с vdsl от виваком явно променят фабричните пароли на рутерите и достъпа до тях не е като по-рано свободен,а ще трябва те да ти кажат паролата за достъп.

• Автор

Ти си на друго място, не можеш да сравняваш. От чифт до чифт разликато е огромна. Когато линията е с гранични стойности друг модем върши понякога чудеса, има рутери, които специално могат да се настроят за по-дълги кабелни чифтове, Huawei го няма това. Границата за VDSL e някъде при 44 dBm

• 3 седмици по-късно...

Ами при мен дойдоха техниците и ми смениха чифта уж на по-добър, ама пак е слаба работата - мах 10мбит. Опитаха да ми пуснат нов кабел от кутията във входа - отвън по фасадата, но аз съм на последния етаж,а  на първия няма никой, който да даде ток и не можаха да пробият дупка та се отказаха и си тръгнаха. Междувременно оня ден видях работници дето пускаха оптичен по нашата улица. Май наблизо няма "шкаф" обаче и не знам как ще стане работата. Иначе пощата е близо ама... Чудя се до какво разстояние би ме устроил най-близкия "шкаф"?

на 1.08.2018 г. в 14:43, kurana написа:

Това не е вярно! При лош чифт каквото и да сложиш услугата ще прекъсва, ще е с ниска скорост или ще спре да работи.

на 23.08.2018 г. в 20:16, The_Nomad написа:

Ами при мен дойдоха техниците и ми смениха чифта уж на по-добър, ама пак е слаба работата - мах 10мбит. Опитаха да ми пуснат нов кабел от кутията във входа - отвън по фасадата, но аз съм на последния етаж,а  на първия няма никой, който да даде ток и не можаха да пробият дупка та се отказаха и си тръгнаха. Междувременно оня ден видях работници дето пускаха оптичен по нашата улица. Май наблизо няма "шкаф" обаче и не знам как ще стане работата. Иначе пощата е близо ама... Чудя се до какво разстояние би ме устроил най-близкия "шкаф"?

Виж на какъв АДСЛ пакет си, защото имаше едни ограничения до 10 мегабита едно време. А и при АДСЛ, ако линията е стара е напълно нормално да ти поддържа тази скорост.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.