Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия и Путин - обсъждане.

Featured Replies

току-що, BANKATA написа:

И като цената им е отрицателна к'о праят?

Ми, обяснил съм го. Пак повтарям - обяснил съм го като за най-елементарните хора. Извинявай, ама повече не мога, да ти помогна. Няма да дообяснявам нещо, само щото не си способен, да го осмислиш. И пак повтарям, че НЕ визирам БИТОВИТЕ потребители. БИТОВИТЕ!

• Отговори 15,3k
  • Прегледи 619,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ангела Меркел и тя избута 4 мандата като канцлер от ноември 2005 до декември 2021 г. Чудно ми е, защо нямаше подобно възмущение, че се беше заседяла дълго време като лидер на Германия?! А за

• Жив и здрав да е! Без него, Русия нямаше да се вдигне на крака, след разпадата на СССР.

• По-голямата част от тези, които мразят Русия, дори не знаят защо я мразят. Те просто обичат да мразят. Като цяло, тези, които я мразят, я наричат агресор, защото била нападнала Украйна. Добре, тогав

Публикувани изображения

преди 10 минути, communismatic написа:

Ми, обяснил съм го. Пак повтарям - обяснил съм го като за най-елементарните хора. Извинявай, ама повече не мога, да ти помогна. Няма да дообяснявам нещо, само щото не си способен, да го осмислиш. И пак повтарям, че НЕ визирам БИТОВИТЕ потребители. БИТОВИТЕ!

Къде бре? Пак лъжеш като дърт комуняга, а нямаш и 40 години. Разбира се че няма да го обясняваш понеже ще потвърди това което аз твърдя.

Да потвърди кое? Ти твърдиш, че някой ще ти плаща за използване на ток, което е брутална простотия. Даваш ми и пример с връщането на парите от "Топлофикация", което също е брутална простотия. Просто няма нищо общо с обективната истина. "Топлофикация" ти връщат парите, понеже когато инкасаторката е ходила, да те отчита, ти си бил на работа и са ти начислили няколко месеца повече, отколкото реално си консумирал. И по този начин, те те компенсират. ОК, ама това няма нищо общо с твърденията ти, че понеже борсовите цени били отрицателни, някой ще ти плаща за да му ползваш електричеството. Ти нормален ли си изобщо? Кой ще ти дава пари за да му ползваш тока!? При тая зверска пазарна икономика, където "човек за човека е вълк". В случаят през денят има слънце и цените са по-ниски, а вечерта няма слънце и цените съответно стават по-високи. Същото важи и за вятъра. Нали по този начин функционират ВЕИ-тата. Дотук добре... Обаче когато има свръхпроизводителност и ниско потребление, производителят буквално се чуди къде да си пласира електричеството и затова намаля цената. В някои екстремни случаи, понеже системата направо се "чупи" се случва и да се получи отрицателна цена. Ама това по никакъв начин не влияе на потребителската цена, защото ти си имаш фиксиран договор и тях ги боли шпагата. Най-малкото... дори и на ЕОN, да им излиза ултраевтино електричеството, те пак ще ти вземат парите, защото ти извършват услуга, доставяйки ти ток до твоята къща/апартамент/вила и прочее. Как ще ти плащат за да им ползваш тока?! Ти нормален ли си...

Ми, не четеш с разбиране, естествено. То и аз не говоря за България. EON го дадох за пример просто за електроразпределително дружество.

преди 14 минути, communismatic написа:

Ми, не четеш с разбиране, естествено. То и аз не говоря за България. EON го дадох за пример просто за електроразпределително дружество.

Жалък си!

Организмите на руснаците не са настроени за банани и манго, казва депутатът от Държавната дума Татяна Буцкая.

Butskaya.png

Затова жителите на страната трябва да избягват екзотични храни и да ядат повече местни плодове и зеленчуци. Например картофи и моркови... 🤣

Но да информирам незнаещите русопитеци, като @communismatic, които само питат за да се обучават безплатно.

г-н @communismatic, добре, че е бил "другаря" Христофор Колумб и останалите конкистадори да довлекат такива храни, като картофите, морковите и царевицата, иначе още щяхте да ядете грудките, пърхутките и да си правите чай от брезова кора, мързеливи балтни същества!

Какво ли би станало, ако германски външен министър облече нацистка фланелка?

БТА

Цитат

23 август е денят на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век, включително националсоциалистическите, фашисткиите и комунистическите. 

Но азиатското племе са дебили и не признават международните правила и договори.

lavrov.png

А @Proshark иска да ни убеди, че ЕС трябвало да бъде търговски партньор с РФ. 🤡 

преди 7 часа, Proshark написа:

„Не ходете в Киев, а в Москва. Преговаряйте с партньорите си. Вие сте Европейският съюз. Вие сте 450 милиона души и икономика на стойност 20 трилиона долара. Дръжте се като такава. ЕС трябва да бъде основният търговски партньор на Русия.“

Колко ли дефицит има за да цитира измислени сайтове, без да провери дали не е уловка?

преди 6 часа, communismatic написа:

Извинявай, смяташ ли, да започнеш, да ми отговаряш най-после на въпросите и да спреш, да ми задаваш малоумни такива по 200 пъти дневно?!

преди 52 минути, communismatic написа:

Пламене, кво стана с тоя ХИВ, бе, мен... Голямо търсене из интернет, голямо нещо... 😆

С риск да те разочаровам или да нараня крехката ти душевност, ще ти кажа - не си ми приоритет
Коментирам постовете ти, когато аз реша, единствено с цел да разобличавам лъжите ти и смешните ти безумозаключения.

Сега по темата..
Започва се с пост, който съдържа линк към статия в The Moscow Times.
В следващия пост, съвсем авторитетно заявяваш, че тая "медия" е толкова жалка, че няма накъде. Бяха постнали преди няколко седмици някаква информация за ХИВ позитивните в Русия. Оказа се, че според тяхната информация, след началото на СВО-то в Русия ежегодишно заболявали от ХИВ към 4 милиона души
Когато ти поисках линк към статията, ти ми цитираш текст на български език, очевидно от публикация в български медии, а не от The Moscow Times.
След това се оказва, че информацията не е точно такава, но на теб ти се струвало, че били правили такова внушение: след началото на СВО-то в Русия ежегодишно заболявали от ХИВ към 4 милиона души.
Оказа се, че изобщо не си разбрал (за пореден път), какво точно е значението и тълкуването на публикуваните числа "13 пъти", "40 пъти" и "20 пъти". Затова ти го разтълкувах в този пост.
Не разбра и че 3.9% от 1.5 млн. всъщност отговаря напълно на "Ежегодно в страната се регистрират между 50 000 и 100 000 нови случая" и даже го оцени като забавно твърдение.

Но стига толкова за теб. Сега по същество:
Статията от The Moscow Times се позовава на доклад на фонда Carnegie Endowment for International Peace. В доклада се споменава за изследване на епидемиолози и се посочва линк към публикация в изданието на руски език Вёрстка от 17.09.2024 г.

В публикацията на Вёрстка се цитират същите числа "13 пъти", "40 пъти", "20 пъти" и линк (https://voenmed.ric.mil.ru/upload/site229/jnWznapBZj.pdf) към източника им - статия във "ВОЕННО-МЕДИЦИНСКИЙ ЖУРНАЛ", издание на МО РФ, т.е. съвсем официална информация.
За съжаление, линкът не се отваря - няма връзка нито към конкретния брой, нито към каквото и да е съдържание от сайта на изданието, дори през руски VPN. Дали е заради цензура, дали заради закриване, но журналът вече го няма. 
В крайна сметка, с малко повече търсене, успях да разбера в кой брой е въпросната статия, както и допълнителна информация за нея.
Най-същественото е една графика, която отразява Ежеквартальная динамика регистрации ВИЧ-инфекции у военнослужащих ВС РФ в 2022–2023 гг. (в условных единицах)

636579-4977096-1-SP.jpg
Точно от тази графика са взети споменатите преди това числа. Освен това, получих потвърждение и на предположението ми, че данните се отнасят до тримесечия.
Графиката е доста детайлна, затова от нея прецизирах числата по тримесечия:

image.png
Вкарването на получените числа в таблица, позволява по-подробен анализ.

image.png

Ако допуснем, че за всяко тримесечие на предходната 2021 г. и първото на 2022 г. имаме една и съща ниска бройка новорегистрирани заразени сред военослужещите, то се оказва, че за цялата 2022 г. ще имаме ръст на новорегистрираните заразени 5.5 пъти, а за 2023 г. почти 25 пъти.

На почти всички тук е ясно, че си скаран с числата и много често нямаш никаква представа за "физичния им смисъл", затова разширих таблицата и я споделих, за да има възможност да се получи по-ясна представа за евентуалните бройки новорегистрирани заразени.

image.png

Клетката в син цвят позволява въвеждане числа и експериментиране, какво би се получило при въвеждане на различни стойности.
Като се има предвид числеността на руската армия преди започване на СВО, количеството новорегистрирани случаи годишно, както и общата заболеваемост за страната, спокойно можем да предположим, че има поне 10-20-30 случая новорегистрирани на тримесечие.
При 1 случай за 2022Q1, ще имаме общо 22 за 2022 и 99 за 2023 г.
При 10 случая за 2022Q1, ще имаме общо 220 за 2022 и 990 за 2023 г.
При 20 случая за 2022Q1, ще имаме общо 440 за 2022 и 1980 за 2023 г.
При 30 случая за 2022Q1, ще имаме общо 660 за 2022 и 2970 за 2023 г.

Съвсем оправдано ми се струва, руските военни учени да оценят тази динамика и ситуацията като пред рязко влошаване на епидемичната обстановка, свързана с ХИВ.
Никъде в статиите не се говори за епидемия! Това си е лично твое заключение, защото най-вероятно, нямаш никаква представа, какви са критериите за обявяване на епидемия...

Та така... статиите не са манипулативни, базират се на реални данни от официални източници, но само ти си способен от написаното в тях да стигнеш до безумозаключения и лъжливи твърдения.

преди 22 минути, БаалБек написа:
преди 8 часа, Proshark написа:

„Не ходете в Киев, а в Москва. Преговаряйте с партньорите си. Вие сте Европейският съюз. Вие сте 450 милиона души и икономика на стойност 20 трилиона долара. Дръжте се като такава. ЕС трябва да бъде основният търговски партньор на Русия.“

Колко ли дефицит има за да цитира измислени сайтове, без да провери дали не е уловка?

Кое е уловка бре, дебилче?

https://www.bloombergtv.bg/a/94-bloomberg-opinion/148917-koy-zagubi-evropa-podskazka-ne-e-tramp

При теб, че дефицита е тотален, няма съмнения.

преди 12 минути, plamen.spam написа:

С риск да те разочаровам или да нараня крехката ти душевност, ще ти кажа - не си ми приоритет

Хич не съм, да. Личи си. Толкова пространен пост за човек, който не е твой приоритет. 😆

В следващия пост, съвсем авторитетно заявяваш, че тая "медия" е толкова жалка, че няма накъде.

Верно? Извинявай, не беше ли ти, дето написа, че имало грешка в превода? Или почнахме вече да се отричаме от собствените си думи?

Когато ти поисках линк към статията, ти ми цитираш текст на български език, очевидно от публикация в български медии, а не от The Moscow Times.

Т.е. когато вестник "24 часа" цитират данните от "Таймс", всъщност излиза, че данните не са от "Таймс", а от "Уошингтън Поуст"?! Много неща може да научи човек от теб... 😆

Оказа се, че изобщо не си разбрал (за пореден път), какво точно е значението и тълкуването на публикуваните числа "13 пъти", "40 пъти" и "20 пъти". Затова ти го разтълкувах в този пост.

Разтълкувал си го? Верно? Ти до преди ден и половина, даже нямаше идея как са набирали данните. Иначе го бил "разтълкувал", а аз нищо не съм разбирал... 😆

За съжаление, линкът не се отваря - няма връзка нито към конкретния брой, нито към каквото и да е съдържание от сайта на изданието, дори през руски VPN. Дали е заради цензура, дали заради закриване, но журналът вече го няма. 

Т.е. източник няма. 😆😆😆

ОК, благодаря за вниманието...

Та така... статиите не са манипулативни, базират се на реални данни от официални източници, но само ти си способен от написаното в тях да стигнеш до безумозаключения и лъжливи твърдения.

Така си е, направо ме затапи... признавам. 😆

-------------
Пича съвсем сериозно е поствал диаграми, това-онова... накрая стигаме до източника, който го карам да го постне от една година някъде. И накрая пак гредЪ... Източник няма. 😆

преди 1 минута, communismatic написа:

Т.е. източник няма. 😆😆😆

ОК, благодаря за вниманието...

🤦‍♂️
Драги ми Смехурко, наистина си много зле, щом допускаш, че не съм намерил източника.
Ето ти изданието, съдържанието и началото на статията:

VMJ-2024-9-1.png

VMJ-2024-9-2.png

VMJ-2024-9-3.png

VMJ-2024-9-4.png

Това ли е статията, дето доказвала, че имало огромен наплив на ХИВ позитивни в руската армия? Не ти ли е минавало през акъла (ти си безкрайно умно момче), че когато се случи мобилизация (краят на 2022 г.) и започнат контрактниците е напълно логично и да се повишат и болните? Просто защото ще има и повече служещи в Украйна? Или е нещо особено сложно за разтълкуване от теб?
Останалото е толкова нелепо, че няма даже и да си правя труда, да го коментирам. Някакви числа, дето са нахвърлени и не доказват абсолютно нищо. Между другото, в статията на "Карнеги" се говори пак за "епидемия". Досега не беше "епидемия", обаче ми цитираш статия, дето се твърди пак, че имало "епидемия"... 😆

Направо уникален форум, заклевам се... Неска цял ден се занимавам с невменяеми. Почнах с един, после с друг... сега с трети.

преди 19 минути, M.Николов написа:

Кое е уловка бре, дебилче?

https://www.bloombergtv.bg/a/94-bloomberg-opinion/148917-koy-zagubi-evropa-podskazka-ne-e-tramp

При теб, че дефицита е тотален, няма съмнения.

И не е уловка, а Николино?  Много си изнервена. Щом кълвеш на политически и дипломатически циркове. Излиза, че дебила си ти. А за дефицит не може изобщо да се говори, защото няма база за сравнение при теб.

Само да ти напомня един фокус, който много добре го изиграха. Вдигането на вноската за въоръжаване!!!

А в същото време: "ЕС трябва да бъде основният търговски партньор на Русия." 🤡

Дали въобще схвана в какъв капан се въртиш, но азиатската империя добре ти е полирала мозъка. 

Rockos Modern Life GIF

преди 19 минути, communismatic написа:

Направо уникален форум, заклевам се... Неска цял ден се занимавам с невменяеми. Почнах с един, после с друг... сега с трети.

Защо не споделиш с уникалния форум, имаше ли информация в статията, че след началото на СВО-то в Русия ежегодишно заболявали от ХИВ към 4 милиона души?

току-що, plamen.spam написа:

Защо не споделиш с уникалния форум, имаше ли информация в статията, след началото на СВО-то в Русия ежегодишно заболявали от ХИВ към 4 милиона души?

Сега пак ли обърна гъзицата? 😆
Сега последно има ли епидемия или не? Нали уж беше много сигурен? Аз от началото на спора твърдя, че медията и самата статия са абсолютно фалшименто, ти беше много отворен, щеше да ме затапваш а-у... Сега кво стана? Пак обърна гъзицата? 😆

И най-важното... Аз не съм ти приоритет! 😆

Имаше ли информация в статията, след началото на СВО-то в Русия ежегодишно заболявали от ХИВ към 4 милиона души?

Извинявай, след като абсолютно доказано си лъжец, при това на най-ниско равнище е малко смешно, да се изнизваш по най-елементарен начин от твърденията си. Статията е фейк, медията е фейк, ти беше подведен от нея... Аз твърдях от началото на спора, че статията е фейк, както и медията и че ти беше подведен. 

Та... Кой е прав в спора? Аз или ти? Поне ако има нещо мъжко в теб си признай... Кво ме занимаваш с твоите глупости. Предният път пак се изниза като най-обикновена...

преди 7 минути, plamen.spam написа:

Защо не споделиш с уникалния форум, имаше ли информация в статията, че след началото на СВО-то в Русия ежегодишно заболявали от ХИВ към 4 милиона души?

Русия си има дългогодишни проблеми с тази болест, но ежегодно не заболяват 4 млн. Да са го докарали до 4 млн. болни е по-вероятно. 2020  болните са били 1-1,5  млн. с тенденция тогава 15% ръст годишно.

Тя може да има дългогодишни проблеми, ама е факт, че той въртя и сука, държа си на мнението за самата статия, а аз от сума ти време писах, че всичко това е абсолютен фейк. Най-малкото... никога МО на която и да било държава, няма да признае за такъв огромен проблем в армията си... още повече по време на война. Това е толкова елементарно за разбиране, че няма накъде.

Сега... ще има да върти и преиначава думите си два месеца... При последните ни "спорове" пак така стана.

преди 1 минута, communismatic написа:

Най-малкото... никога МО на която и да било държава, няма да признае за такъв огромен проблем в армията си... още повече по време на война. Това е толкова елементарно за разбиране, че няма накъде.

🤦‍♂️

Нали затова са ликвидирали сайта, а може и списанието

Статията в медицинското списание и тя ли е фейк?

току-що, plamen.spam написа:

🤦‍♂️

Нали затова са ликвидирали сайта, а може и списанието

Аха, навърза нещата... 😆

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.