Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия и Путин - обсъждане.

Featured Replies

от фейса:

На този ден, не твърде отдавна, една велика нация нарита едни неприятни и самозабравили се хора и спечели една твърде кръвополитна и продължила твърде дълго война.

Лошото във войните е, че всеки трябва да вземе страна, освен ако не е Швейцария, която умно е взела парите, за да не трябва да избира страна.

Аз вземам страната на Русия, защото съм красив славянин и мога да пия като такъв, а не съм бледорозов англосаксонец, който, като удари две малки бири, започва да си мисли, че жена му няма мустаци. Има, пич, просто си свикнал...

Като оставим дребните заяждания и едрите престъпления срещу България, не знам как може да се кефите на хора, които са ви бомбардирали с цел да ви направят на кайма и за които славяните са нисша раса.

Затова на 9 май ще празнувам и ще пия за победата, може и да си пусна "Враг пред портите" и да видя как надуват шушоните на Глупавия Ханс

yanim

• Отговори 15,3k
  • Прегледи 620,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ангела Меркел и тя избута 4 мандата като канцлер от ноември 2005 до декември 2021 г. Чудно ми е, защо нямаше подобно възмущение, че се беше заседяла дълго време като лидер на Германия?! А за

• Жив и здрав да е! Без него, Русия нямаше да се вдигне на крака, след разпадата на СССР.

• По-голямата част от тези, които мразят Русия, дори не знаят защо я мразят. Те просто обичат да мразят. Като цяло, тези, които я мразят, я наричат агресор, защото била нападнала Украйна. Добре, тогав

Публикувани изображения

Маршал Советского Союза Георгий Жуков, генерал Николай Берзарин и капитан Артур Пик в Рейхстаге.

20971217.jpg

,,Вейдлинг. Господин маршал, я генерал Вейдлинг — командующий обороной Берлина. 30 апреля фюрер покончил с собой и оставил нас одних. По приказу фюрера мы, германские войска, должны были продолжать сражение за Берлин, несмотря на то, что иссякли боевые запасы, и несмотря на общую обстановку, которая делает бессмысленным наше дальнейшее сопротивление.

Жуков. Решение, генерал, приняли правильное. Дальнейшее сопротивление бессмысленно. Поэтому отдайте по радио приказ своим войскам о прекращении сопротивления.

Вейдлинг (по радио). Я, генерал Вейдлинг, командующий обороной Берлина, приказываю всем частям и подразделениям немецкой армии немедленно прекратить сопротивление на всех участках обороны Берлина.

Жуков (по рации). Всем немецким частям и подразделениям! Говорит представитель Верховного советского командования маршал Жуков. Наше условие одно — безоговорочная капитуляция. Огонь прекратить с обеих сторон через пятнадцать минут. Пленных будем принимать у Бранденбургских ворот. Всем гарантируем жизнь. Огнестрельное оружие складывать по ту сторону ворот. Офицерам разрешается оставить при себе холодное оружие. (Радисту.) Повторите это же самое несколько раз по-русски и по-немецки, чтобы приняли во всех подразделениях.

Радист. Есть передать несколько раз! (Уходит.)

Жуков. Генерал, сколько войск обороняло Берлин?

Вейдлинг. Вначале Берлинский гарнизон насчитывал более 200 тысяч человек. Сколько осталось — сказать не могу.

Жуков. Идите на свой командный пункт в сопровождении наших офицеров и руководите сдачей в плен Берлинского гарнизона.

Вейдлинг отдает честь, уходит.

Вот и наступил долгожданный конец войны. (Снимает фуражку, садится на стул.)
©Книга "Великая Отечественная Война (1941–1945)", Потапов Николай Иванович"

20971745.jpg

Надписи на Рейхстаге и послание Гансам и Фрицам в мае 1945 оставили Иваны и Михаилы, Николаи и Сергеи, Зины и Вали (не Джоны и Майклы).

Много слънце на парада- повечето гости с тен ;). И сега вместо техника ще пускат клипчета с техника ли? Следващата стъпка - AI техника и началото вече е поставено: ;)

@_nib_ превеждай на Български за да не си в нарушение на правилата на форума ,а и да може всички да го прочетат, аз Руски разбирам ,но едвали за всички е така )

Минават и самозванците от Северна Корея! @maxthon , @communismatic нали не бъркам ? Били освобождавали Курска област- то видеата дори не бяха от там )

Другари, поредният разочароващ парад!

Не е ли време да се се прави вече в онлайн формат? Защо да не се прегърнат новите технологии-лошо няма ;).

Пак ще си пусна последния китайски за да запълня огромната празнина останала след този панаир. Китайците поне знаят как и какво да покажат. Развалиха я тази велика цивилизация!

,,Леонид М., роден през 1937 г., разказва:

Спомен 1. Изгоряла къща

Войната ме завари близо до Белгород. От 1941 до 1943 г. семейството ни беше под окупация. Бях твърде малък, за да разбера или оценя тези събития, но някои моменти са запечатани в паметта ми завинаги.

...Румънци бяха настанени в нашата къща. Всички в селото ги проклинаха, казвайки, че маджарите (унгарците) са много по-мили и по-добри.

Румънците се настаниха в голяма стая и веднага запалиха огън на пръстения под, точно по средата на къщата. Държаха се като прасета. Майка ми започна да им се кара, но те грубо и безцеремонно я избутаха през вратата. Прекарахме нощта в плевня, а на следващата сутрин, когато си тръгнаха, подпалиха къщата ни.

Когато къщата изгоря, ние, както и други жертви на пожара, започнахме да живеем в окоп, покрит с одеяла и други парцали.

* * *"

20975712.jpg

81 години от победата над нацизма и фашизма! Честит празник!

Но колко прав е бил съветският маршал Георги Жуков, който казва:

"Ние освободихме Европа от фашизма, но те никога няма да ни го простят".

Четвъртият райх от 2014 г. води поредна война срещу Русия на укропския плацдарм.

HH1C0FaW8AUAlXb?format=jpg&name=large

преди 42 минути, kosyo написа:

Много слънце на парада- повечето гости с тен ;). И сега вместо техника ще пускат клипчета с техника ли? Следващата стъпка - AI техника и началото вече е поставено: ;)

Прелетяха няколко су 25 ,а военна техника казаха че няма от събражение за сигурност, защото по време на война всяка военна техника е цел за противника.

,,

Николай Л. (роден през 1931 г.) разказва:

По някаква неизвестна причина нашето семейство, живеещо в село близо до дъскорезница в Ржевски район, беше окупирано. Най-вероятно германците напредваха толкова бързо, че никой дори не се е замислял за евакуация на цивилни от малкото село.

Спомен 1. Екзекуция

Една ужасяваща картина се е запечатала в паметта ми за цял живот:

„Около обяд германските войници започнаха да изгонват всички, дори малки деца, от домовете им и ги натикаха на централния площад на селото. Там, в снега, лежаха редица полуголи, боси хора, с лице надолу. Ръцете им бяха вързани зад гърбовете. Тези боси крака в снега ме впечатлиха най-много, защото майка ми винаги ни се караше, когато се опитвахме да изтичаме боси в двора през зимата.“ Спомням си, че тогава наивно се чудех: защо на тях им е позволено да ходят боси в снега, а на нас не?

Висок немски офицер пристъпи напред, извика нещо на немски за момент, след което извади пистолет от кобура си и застреля един от мъжете в тила. Цялата тълпа ахна от страх. След това офицерът методично прекрачи мъртвите мъже и застреля следващия в тила. Изглеждаше съвсем обикновено и почти беззаплашително - сухото щракване на изстрел, мъжът в снега потрепна и спря да се движи, само някои от пръстите на краката му все още едва докосваха снега. Високите, лъскави ботуши на офицера спокойно и небрежно пристъпваха през хората...

20975727.jpg

След екзекуцията един немски офицер ни извика нещо и бавно се отдалечи, придружен от войници. Едва тогава жените, стоящи в тълпата, започнаха да ридаят. Тогава бях ужасена от кръв и когато видях червените петна, разстилащи се в снега под главите на екзекутираните, и аз започнах да плача силно – силен пристъп на истерия и конвулсии. Майка ми бързо ни заведе у дома.

Дълго време не можех да се успокоя и аз и братята ми, сестрите ми плакахме цяла вечер. Най-големият ми брат се измъкна да погледне труповете на сутринта и ни каза, че все още лежат на площада. Кои са тези хора и защо немският офицер ги е екзекутирал, все още не знам, защото в годините след войната темата беше табу в нашето семейство."

,,Спомен 2. Концентрационен лагер „Шталаг № 362“. Вътрешности и карантия

Спомен 2. Концентрационен лагер „Шталаг № 362“. Вътрешности и карантия

... Няколко години по-късно цялото ни семейство беше транспортирано с влак в товарен вагон до цивилен концентрационен лагер „Шталаг № 362“, разположен в беларуския град Слуцк. Всички депортирани семейства живееха в огромна триетажна казарма. Хранеха ги веднъж на ден, много оскъдно. С такава диета много от тях умираха много бързо от глад. Труповете на мъртвите бяха пренесени на първия етаж, където лежаха дълго време, очаквайки погребение. Бяхме свикнали с гледката на мъртвите и подминавахме безразлично, само се обръщахме, за да не виждаме ужасяващите им лица.

За разлика от военнопленниците, на нас, цивилните, ни беше позволено свободно да напуснем концентрационния лагер и да отидем в града, за да „печелим пари“ – по същество да търсим нещо за ядене. Понякога физически по-силните бяха отвеждани под конвой, за да вършат някаква работа в града, и след това им даваха допълнителни дажби.

20975730.jpg

Брат ми, който беше с две години по-голям, и аз ходехме в немска кланица, за да крадем говежди вътрешности. Откраднатите черва и карантии бяха старателно измити в поток и носени обратно в лагера, където майка ни готвеше яхния за цялото семейство. Тази яхния имаше много неприятна миризма, но не ни пречеше - тогава ни се струваше вкусна.

Един ден германците хванаха брат ми и мен, откраднаха ни червата, изведоха ни на магистралата и ни принудиха да бягаме. Смееха се и стреляха по нас, като целяха куршумите да рикошират от пътя и да избиват парчета асфалт. Тези фрагменти от шрапнели оставяха белези по гърбовете и задните ни части до края на живота ни.

Не можехме да се върнем и да вземем вътрешности - беше малко вероятно германците да пощадят младите крадци следващия път и щяхме да се отървем толкова лесно.

Вечерта майка ми мажеше раните ни с някакъв лечебен мехлем и плачейки, оплакваше, че семейството е останало без храна и че не можем да оцелеем дълго с лагерните дажби."

,,Спомен 3. Нацистки колаборационист

Снимка 7

На следващия ден баща ми, който по това време беше на 66 години, отиде при германците, за да кандидатства за работа като погребален работник. За моя изненада, той беше приет и веднага след първия си работен ден получи хранителни дажби. Доколкото си спомням, бяха принудени да копаят масови гробове и да погребват мъртвите там. Вместо заплащане им даваха допълнителни дажби. Намирането на такава работа в концентрационния лагер в Слуцк беше късмет и на практика ни спаси от глад – в други семейства възрастни и деца умираха от недохранване.

Няколко месеца по-късно баща ни почина, преуморен. Започнахме да страдаме от силен глад, но скоро след смъртта му пристигнаха части на Червената армия и ни освободиха.

Снимка 8

Няколко железопътни вагона бяха отпуснати специално за жителите на Калинин (Тверска област), за да ни транспортират до вкъщи. Радостта от освобождението обаче беше горчиво-сладка – до 60-те години на миналия век всички членове на нашето семейство бяха клеймявани като „роднини на фашистки колаборационисти“, което понякога създаваше проблеми в следвоенния ни живот.

Това обаче не попречи на братята ми да се запишат във военна академия и да посветят живота си на военна служба. След като завърших педагогически колеж, започнах работа като учител. Дълго време не ми позволяваха да членувам в Комунистическата партия – трябваше честно да заявя в молбите си, че съм живял под окупация и че близък роднина е работил за нацистите.

20975735.jpg

преди 17 минути, AAUUXX написа:

Прелетяха няколко су 25 ,а военна техника казаха че няма от събражение за сигурност, защото по време на война всяка военна техника е цел за противника.

...е това вече не може...не трябва да се превежда защото се губи и рима и смисъл и...всичко-

,,Запомни, и заруби на носу уже, нюня,
так твёрдо, как били врага наши деды:
День скорби — 22 июня,
9 мая для нас — День Победы!"

20978701.jpg

20978711.jpg

Винаги ми е било странно как западната пропаганда винаги е наблягала на еврейските жертви по време на Втората световна война, които са около 6 милиона души и същевременно е омаловажавала жертвите на СССР и Китай, които са десетократно повече.

Съветският съюз губи около 27 милиона души (военни и цивилни), Китай губи около 35 милиона души (военни и цивилни), но слушаме жалостива пропаганда само за евреите.

преди 27 минути, AAUUXX написа:

Само тази година ли е цел на противника?

Човек, хайде малко по-сериозно, моля те. Това не е война -това е СВО.

Няколкото Су-та са ПОЧТИ толкова колкото са минали над София за Гергьовден).Няма да питам на колко години е този самолет- толкова ли нямаха един Су-57 за цвят.

Сериозно това е пълен ПОЗОР!

По случай победата в киносалоните ще бъдат показани следните филми

• На западния фронт без VPM

• Белите списъци на пустинята

• Връзката изчезва в полунощ

• Иван Василиевич смяна протоколите

• Здравейте, аз съм вашето прокси

• А дроновете тук са толкова тихи

преди 42 минути, Flashback написа:

Винаги ми е било странно как западната пропаганда винаги е наблягала на еврейските жертви по време на Втората световна война, които са около 6 милиона души и същевременно е омаловажавала жертвите на СССР и Китай, които са десетократно повече.

Съветският съюз губи около 27 милиона души (военни и цивилни), Китай губи около 35 милиона души (военни и цивилни), но слушаме жалостива пропаганда само за евреите.

Западняците и най-вече агло-саксите са най-виновните пред цялото човечество. Всички войни и мръсотии и народни страдания идват заради тях.

И след 2-та световна война на запад масово плашат гражданите си и още дори и в училище преподават че руснаците са лоши и искат да ги изядат. И това с поколения се насажда.

преди 5 минути, В. Велев написа:

Западняците и най-вече агло-саксите са най-виновните пред цялото човечество. Всички войни и мръсотии и народни страдания идват заради тях.

И след 2-та световна война на запад масово плашат гражданите си и още дори и в училище преподават че руснаците са лоши и искат да ги изядат. И това с поколения се насажда.

Англичаните ли нападнаха Украйна?

Добре, че Зеленски разреши на Русия да проведе парада си! 🙂

May be an image of text

преди 3 минути, Звяра! написа:

Всъщност - да. Те караха и насърчаваха украинците да се репчат на руснаците и да предоставят чуждестранни бази от които да се обстрелва Москва. Англичаните направиха и платиха майдана, англичаните платиха на украинците да извършат зверствата в Одеса и то срещу българи. Англичаните караха украинците да убиват руско-езичното население в Украинскя губерния... И след всички тия безчинства на продажните украински ръководители продали се на англичаните, на Русия не и остана нищо друго да ги нападне за да защити себе си и населението в Украйна. И затова войната е толкова дълга. Русия не иска да си избива собственото население в Украйна, а само продажните украински фашисти и наемниците от англия. Иначе досега войната да е свършила за три дня.

Така че англичаните нападнаха Украйна.

преди 9 минути, Звяра! написа:

Защо ли не съм изненадан, че Дзверо все още не е осъзнал, че в Украйна от 2014 г. се води прокси война срещу Русия, провокирана и спонсорирана от Запада!

Нагледно колко ефективна е западната пропаганда в промиването на мозъци!

преди 3 минути, Flashback написа:

Защо ли не съм изненадан, че Дзверо все още не е осъзнал, че в Украйна от 2014 г. се води прокси война срещу Русия, провокирана и спонсорирана от Запада!

Нагледно колко ефективна е западната пропаганда в промиването на мозъци!

Грешиш!

Никой не води война срещу Русия!

преди 1 минута, Звяра! написа:

Никой не води война срещу Русия!

Действията на брюкселските имбецили доказват точно обратното!

преди 1 минута, Flashback написа:

Действията на брюкселските имбецили доказват точно обратното!

Кога те са нападали Русия с армия и военна техника?

преди 1 минута, Звяра! написа:

Кога те са нападали Русия с армия и военна техника?

Дзверо, колко пъти трябва да ти обяснявам какво точно означава прокси война?!

Влизам ти в положение, че си с ограничен умствен капацитет, съвсем добронамерено ти обяснявам разбираемо по няколко пъти, а ти си вечно неразбрал?

Що за малоумие е това твоето?

преди 5 минути, Flashback написа:

Дзверо, колко пъти трябва да ти обяснявам какво точно означава прокси война?!

Влизам ти в положение, че си с ограничен умствен капацитет, съвсем добронамерено ти обяснявам разбираемо по няколко пъти, а ти си вечно неразбрал?

Що за малоумие е това твоето?

Аз за такава война не съм чувал!

преди 30 минути, Flashback написа:

в Украйна от 2014 г. се води прокси война срещу Русия, провокирана и спонсорирана от Запада!

Вече е писано. Ама ти си продължаваш да папагалиш Кремълските опорки...🤣

на 5.12.2025 г. в 11:17, БаалБек написа:

След като си призна, остава да посочиш дали Сталин не е бил най-успешния американски губернатор!

Нали ти папагалиш твърдението на фашиста Путин, че е прокси война. Россия воюва със Запада, чрез Украйна. СССР се би срещу Хитлер с американски камиони, джипове, храни, взривни вещества, самолети, радари… буквално всичко. Явно руснаците са водили прокси войната на САЩ.

Я питай дали е така в руските форуми. :laughing4:

преди 14 минути, Звяра! написа:

Аз за такава война не съм чувал!

Не се учудвам, защото нямаш необходимия умствен капацитет да мислиш критично извън спуснатите кухи опорки!

С една мозъчна клетка - толкоз!

В Руската Федерация съвсем изперкаха...След като, през 2024г. Путин подиса закон, който разговорно го наричат "въртяща се врата" започнаха да стават много инциденти.

Какво се има предвид показва специалния доклад на ООН! Този закон ефективно позволява безнаказаност. Мъжете, обвинени или осъдени за насилствени престъпления, могат да избегнат преследване или да намалят присъдите си, като се присъединят към руската армия. Това доведе до феномен. Хората извършват изнасилване или убийство, избягват наказанието чрез война срещу Украйна, връщат се и отново извършват престъпления, преди да бъдат изпратени отново на фронта. Има документирани случаи на изключително насилствени престъпници, включително канибал, който е убил и изял13 душии след това е бил освободен от затвора, за да служи в армията. Може да си представим какво правят с украинските цивилни. Въпреки че изчерпателните данни все още са ограничени, виждам увеличение на насилието срещу жени и момичета, съчетано с нарастващо чувство за безнаказаност, подкрепяно от държавата.

,,Дядо ми служи през цялата война.

Той отива на фронта през 1941 г. на 18-годишна възраст. През 1944 г. е уволнен поради контузия.

Всяко лято сестра ми, родителите ми и аз посещавахме баба и дядо ми в Бийск.

Когато дядо ми научи, че съм се преместил в 18-ти гвардейски щурмов авиационен полк „Нормандия-Неман“, той лично ми връчи гвардейските отличителни знаци, които все още са на якето на парадната ми униформа. Става гвардеец през 1943 г.

Командваше 45-милиметрово противотанково оръдие.

През 1947 г. кракът му е ампутиран до средата на прасеца, но дядо ми караше своя Запорожец с ръчно управление до самия край.

Все още си спомням как, когато идвах на гости, вече капитан, винаги носех или Казбек, или Беломор. Дядо вече не можеше да пуши, така че сядахме в кухнята. Отварях прозореца и пушех, а дядо просто се наслаждаваше на миризмата на дим.

Благодаря ти, дядо, гвардейски сержант Василий Дмитриевич Неупокоев.

Вечна памет на всички дядовци.

Баща ми ми предаде наградите му и аз ги пазя с гордост."

20979387.jpg

,,Дядо ми, роден през 1922 г. Привлечен през лятото на 1941 г. от Алдан, той служи през цялата война, беше тежко ранен и се сражаваше близо до Ржев. Той също така довърши японски милитаристи. Брат му, роден през 1924 г., изчезна през 1944 г. някъде в Балтика. Още двама от братята на баба ми също изчезнаха. Помня и се гордея."

20978898.jpg

преди 4 часа, ivottoshev написа:

от фейса:

На този ден, не твърде отдавна, една велика нация нарита едни неприятни и самозабравили се хора и спечели една твърде кръвополитна и продължила твърде дълго война.

Лошото във войните е, че всеки трябва да вземе страна, освен ако не е Швейцария, която умно е взела парите, за да не трябва да избира страна.

Аз вземам страната на Русия, защото съм красив славянин и мога да пия като такъв, а не съм бледорозов англосаксонец, който, като удари две малки бири, започва да си мисли, че жена му няма мустаци. Има, пич, просто си свикнал...

Като оставим дребните заяждания и едрите престъпления срещу България, не знам как може да се кефите на хора, които са ви бомбардирали с цел да ви направят на кайма и за които славяните са нисша раса.

Затова на 9 май ще празнувам и ще пия за победата, може и да си пусна "Враг пред портите" и да видя как надуват шушоните на Глупавия Ханс

yanim

Тоя от толкова славянско "празнуване" и си убил и малкото мозъчни клетки (

СВО върви толкова добре, че на червения площад извикали корейски войници D

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.