Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дългосрочно съхранение на данни...

Featured Replies

Здравейте, мисля да минавам на лаптоп, вече не играя толквоа игри и само ми заема място компютъра и монитора и ще го продавам за да мина на по-компактна и преносима техника. Сегашният хард на компа е 500гб хитачи (ще прикача сминка) и е от 2010 от както ми е и компютъра, нямам проблеми с него не е падал и не е забивал доколкото знам. Та въпроса ми е следния - понеже имам бая информация (снимки, файлове, клипчета учебници в PDF.... и др.) и ме интересува какъв е най-добрия начин да запаза инфото. Заслужава ли си да записвам на DVD дискове (сигурно десетина), да си купя някаква по-сериозна флашка ИЛИ е вариянт да си откача харда и да го запазя някъде. Също за вариятна с харда не знам ако не го пипам така по месеци/година дали може да "спече нещо" или пради някаква причина да загуби инфото, добре ли е един път на 2-3 месеца да го пускам да се раздвижват чарковете върте? Най-вече заради снимките и клипчетата бих го запазил пък ще сложа друг имам SSD с него мога да го продам компа.. или пък ако SSD е по-надежден на него мога да метна данните мисля, че 100 гб ще стигнат.

rgh1510061066e.jpg

Редактирано от C20XE l457 (преглед на промените)

До колкото Аз съм наясно нищо не може да му стане, но не съм сигурен, моят съвет е да си купиш дискове и да си запишеш най-важното на тях и все пак да си запазиш твърдият диск, както и SSD-то, че SSD-тата вървят по 140-160 лева в момента, а и са доста добри и оптимизирани. Купи си един твърд диск втора употреба за 15-20 лева, сложи го на компютъра и така го продай.

Все пак изчакай да видиш и другите мнения, може да Ти давам и грешни съвети, но като цяло всичко е в твои ръце!

Запази си твърдия диск, и си купи една от онези външни кутии за да си го ползваш като външен. А и също съм на мнение да си правиш повечко копия на различни места.

• Автор

Ахам, ясно ще си драсна няколко диска със снимките и харда няма да го махам да си ми седи. Малко съм си и параноик за един стар хард няма да взема повече от 20-25 лв сигурно а пък някои да го възтановява после да ми рови по файловете.. На дискове явно ще е най-добре ако не го надера би трявбало да му няма нищо. 

преди 10 минути, C20XE l457 написа:

На дискове явно ще е най-добре

Никак не е добра идеята - домашно печените дискове след време стават нечетими. По-добре на твърд диск и дублирани в някой облак.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Здравей C20XE l457,

Съгласен съм с мнението, че данните трябва да са записани на повече от едно място. Диска който си снимал е на доста години и не се знае колко живот има още в него. Ако си играл и игри на него, той се е изплатил. Купи си два преносими твърди диска на USB 3.0. Примерно нещо такова: Линк Прехвърли информацията от сегашния диск на новите външни дискове. С времето ще добавяш информация в тях. Можеш да се постараеш да дублираш важната информация и на двата диска. Тъй като тези дискове ще работят само когато архивираш на тях информация, износването им ще е нищожно.

Вероятността да се скапят и двата едновременно според мен е изключително малка.  SSD и флашки за тази цел според мен не се ползват. Стана модерно да се записва информацията в облак. Ако държиш тази информация да си остане твоя не я качай в облак. Аз досега не съм видял облачна услуга която да гарантира съхранението на информацията.

• Автор

Мерси, добра идея. Иначе за тези Cloud услугите и аз не съм оптимист... 

преди 1 час, C20XE l457 написа:

Мерси, добра идея. Иначе за тези Cloud услугите и аз не съм оптимист... 

Най-лесния вариант. На втори хард диск си записваш същата информация. При мен даже е на три различни хард диска. Никога не ме е страх!

На дискове също не е лош вариант, аз пък не съм съгласен, че дисковете стават нечетими - имам колекция от над 400 DVD диска, които съм записвал през годините, първите са ми от 2005 година и всичко се чете без грешка. Все пак не разчитай само на това, ако можеш си дръж инфото на поне 2 места.

Аз съм записал на ДВД видеата и разни снимки. Най-важните неща са на дублирани два твърди диска, но единият се напълни щото е по-малък и ще трябва да купувам друг по-голям.
А четох че имало някакви по скъп ДВД дискове на които можело да се пази сигурно информация.
Някой ползва ли такиви и знаете ли нещо повече за тях ?

• Автор
преди 14 часа, Stoyannnov написа:

Какво те притеснява?

От една страна, че щом са в някакъв съръвр или както се води малко или много не само аз имам достъп до информацията и знам ли дали някои ден прсото няма да спрат услугата/сайта.. помня в дата.бг имах качавани файлове разни пачове, инсталатори, модове които сам си бях правил и сглобявал много време и труд и само там ги имах след смяната на компютъра давах линкове за теглене, един ден нещо имали проблем с store1,2,3 нещо си и край няма ги. Ще си взема накакъв външен хард сигурно, ще драсна няколко диска да имам резервен план и така ще го бъде явно. 

Мерси за отговорите, предполагам темата е интересна и за другите които имат същата дилема или пък имат опит кое работи/неработи и т.н.

на 7.11.2017 г. в 15:14, C20XE l457 написа:

Здравейте, мисля да минавам на лаптоп, вече не играя толквоа игри и само ми заема място компютъра и монитора и ще го продавам за да мина на по-компактна и преносима техника. Сегашният хард на компа е 500гб хитачи (ще прикача сминка) и е от 2010 от както ми е и компютъра, нямам проблеми с него не е падал и не е забивал доколкото знам. Та въпроса ми е следния - понеже имам бая информация (снимки, файлове, клипчета учебници в PDF.... и др.) и ме интересува какъв е най-добрия начин да запаза инфото. Заслужава ли си да записвам на DVD дискове (сигурно десетина), да си купя някаква по-сериозна флашка ИЛИ е вариянт да си откача харда и да го запазя някъде. Също за вариятна с харда не знам ако не го пипам така по месеци/година дали може да "спече нещо" или пради някаква причина да загуби инфото, добре ли е един път на 2-3 месеца да го пускам да се раздвижват чарковете върте? Най-вече заради снимките и клипчетата бих го запазил пък ще сложа друг имам SSD с него мога да го продам компа.. или пък ако SSD е по-надежден на него мога да метна данните мисля, че 100 гб ще стигнат.

rgh1510061066e.jpg

чисто математически да се развалят всичките двд-та шанса e много малък. а в течение на времето магнитната повърхност на дисковете се скапва - не са като преди 10-15 години... освен това вируси не заразяват записани двд-та. плюс на двд за разлика от cd-тата освен повечето място е че записаната повърхност е на слой по средата на диска - не е като cd-тата да се отлепи покритието, отделно че ако инфото е на диск / флашка и не те работят на 1 комп, няма да работят и на друг, освен ако проблема не е в компютъра... а при dvd - винаги може да се пробва на друго оптично... недостатък там е времето за запис и вероятността да попаднеш на некачествени дискове... аз лично бих ги записал на dvd-ta. двуслойни не  си записвай - пълни боклуци са и са по скъпи от 2 нормални двд-та, а  се записват и четат по бавно от 2 диска един след друг...

друг вариант е cloud ама и там няма гаранция за информацията, както стана с data.bg...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

На физическите твърди дискове е хубаво да им се прави опресняване/ презаписване на инфото периодично за по-сигурно има дори специални програми за това. Иначе имам стари дискове на 7-8 години с някой и друг лош сектор но си работят перфектно и още си ги ползвам.

• 3 седмици по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.