Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Първи Проект

Featured Replies

преди 5 часа, *LZ4JW* написа:

Много не ги чуваш тези работи. От мен да знаеш. Ама много. Няма сериозна аудиотехника с импулсни захранвания, която да се произвежда и продава по света. Но защо, явно и това не знаеш. Отвори която и да е сериозна фирма, особено за предусилватели и крайни стъпала. И моля те, никога не пиши неща, които са ти непонятни. Ти си бил голям Гаврош бре. В твоя град има десетки HI-Fi маняци. Срещни се с някой от тях за да видиш техника, а не това, което правиш със теслата и  чука. Не се изявявай като професор, а се учи и слушай какво ти се говори. Нали ти казах, че от аудиофорума те изгониха като пълен неграмотник за това, което си писал.

Няколко примера:

5787cee49f34b535bcc400a6084d9016--audio-studio-professional-audio.jpg

b24_powered_up_1.jpg

b24_powered_up_2.jpg

img211566_30012012135736_0_450x450_dhig.jpg

От кой век е тази техника? Ще се правя на професор, докато вие се правите на неграмотни. И ако нещо не ми е ясно бих желал да ми се обясни научно обосновано, а не какво правили големите фирми. Нима забравихте че скоро пуснах тема че търся аудио система с мрежов трансформатор, къде бяхте тогава всезнайковци? И какво дърдорихте тогава, та сега обърнахте палачинката?

на 30.04.2017 г. в 23:16, AGD написа:

Мога да се обзаложа, че не можеш да различиш по слух дали една система е с линейно или импулсно захранване.

Много големи специалисти са се проваляли на този тест. Да не говорим за тест с различен клас усилватели.

Кажи за каква система става въпрос и за конкретен модел и може да се провери.

От онзи пиянски форум не ме изгониха поради невежество, а защото ми бяха поставяни ултиматуми и донякъде сам пожелах да си тръгна. Все пак не влезнах там по собствено желание, а бях набутан от друг мой съперник преди това от друг форум, най-вероятно с идеята да гледа сеир, предварително проучил обстановката там, но самият той нямаше знанията за да участва. Ти кат толкоз знаеш, що не пишеш там?

А пък аз си мислех че големите фирми са Пайнер и Блаупункт, но уви не можах да намеря аудио система с мрежов трансформатор дори за 500лв., разхождах се по магазините и претеглях всичките им уредби и само една на Сони ми се видя по-тежка, но не достатъчно тежка. От тези също така активни грамадни тонколони Elektro Voice струващи около 1000лв., вграденото им стъпало също е изпълнено с импулсно захранване. И каква трябва да бъде цената за качествената аудио система?

Само мощните ресийвъри се правят с грамаден трансформатор, тъй като импулсните захранвания са нестабилни при големи мощности с "вибриращ" товар  с ток в променливи граници, поради което стабилизацията не може да се осъществи с импулсното захранване и то бързо ще се повреди. Но при нормално натоварване това няма да се отрази върху качеството на звука. Така че импулсното захранване е деликатна работа и никоя сериозна фирма не би произвеждала чуплива техника.

Ето и от мен няколко отрицателни примера:

cxdM.zlx15p.jpg

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Хлапенце, не се напъвай като пале пред . . . .

преди 4 часа, peppone1 написа:

големите фирми са Пайнер и Блаупункт

бяха по корекомско време. Когато баща ти дори е нямал спермогенеза. Сега са надписи върху турски боклуци (Vestel), заедно с един кюп други такива като Hitachi, Finlux, Crown, Grundig . . . . 

Казах ти нещо за ламерщината. Войнстваща некомпетентност и никакво желание за учене. Но за това пък дрънка глупости на куб.

преди 4 часа, peppone1 написа:

импулсните захранвания са нестабилни при големи мощности с "вибриращ" товар  с ток в променливи граници, поради което стабилизацията не може да се осъществи с импулсното захранване и то бързо ще се повреди

Е. за какво тогава философстваш да захранваш с компютърно захранване автоусилвател? След като е конструирано за постоянен товар, при това за разпределен по няколко линии и стабилизация на всичките? А ти ще го товариш само по едната. Ще издържи ли 50 ампера, колкото би дръпнал автоусилвател? Дори и китайците не смеят да напишат толкова на етикета.

преди 3 часа, Филипов написа:

Хлапенце, не се напъвай като пале пред . . . .

бяха по корекомско време. Когато баща ти дори е нямал спермогенеза. Сега са надписи върху турски боклуци (Vestel), заедно с един кюп други такива като Hitachi, Finlux, Crown, Grundig . . . . 

Казах ти нещо за ламерщината. Войнстваща некомпетентност и никакво желание за учене. Но за това пък дрънка глупости на куб.

Е. за какво тогава философстваш да захранваш с компютърно захранване автоусилвател? След като е конструирано за постоянен товар, при това за разпределен по няколко линии и стабилизация на всичките? А ти ще го товариш само по едната. Ще издържи ли 50 ампера, колкото би дръпнал автоусилвател? Дори и китайците не смеят да напишат толкова на етикета.

Ей селянин, първо никъде не съм си казвал възрастта, че кой знае, може и да съм ти батко, най-малкото като опит. Електрониката е фина техника и със селска простотия не може да се поправя, оди да си пасеш кравите и намали сланината, че твойта сперматогенеза се чуди как да се изплюе.

Тук трябва да е форум на интелигентни и възпитани хора, но повечето май сте избягали от ония пиянски аудио форум. Аз ако видя такъв невъзпитан майстор, ще ме е жал да си занеса техниката за поправка при него, не че не съм срещал такива.

Както казах под нормален товар импулсното захранване не ще покаже разлика в звука, а и под голям, импулсните захранвания умеят да се справят с пулсиращ товар в определени граници, такива са видео картата и процесора в компютрите, тока на лъча в старите телевизори и др. устройства. Така че спокойно може да се захрани един прост усилвател с компютърно захранване, с компромис в мощността, но не и в качеството на звука.

на 18.11.2017 г. в 23:13, Stoyannnov написа:

Откажи се казвам ти от личен опит. Акумулатори съм свързвал не става, за 2 дена при 350RMS акумулатора почва да кипи. Не знам по каква причина... следствие на това и тока му падна рязко. Пробвал съм с какви ли не захранвания, след време прецакват усилвателите. Особено ако те са клас "D". 

Това което ти трябва може би е един трансформатор ~500-~600W на 12V + мощен изправител и голям кондензатор за стабилизация. Едва тогава може да се получи нещо, но зависи от мощността на усилвателя. Другия по-сложен вариант е да се преправи платката на усилвателя, но там е бая сложно.....

Много е опасно със стабилизирано импулсно захранване да зареждаш акумулатори.  Усилвателя няма как да се повреди от импулсно захранване, по-скоро захранването се е повредило от усилвателя. Ако се слага мощен трансформатор, както вече казах, той е по-добре да се направи двуполярен 2x30V и да се свърже към изхода на инвертора на усилвателя, което не е никак сложно, но все пак трябва да се отваря усилвателя, някои имат шини за двете рамена отгоре на платката и изводните кабели могат да се свържат към тях, без да се сваля платката.

преди 2 часа, peppone1 написа:

Много е опасно със стабилизирано импулсно захранване да зареждаш акумулатори. 

Никъде не съм споменал зареждане на акумулатор?!!?!? 

По-горе се говореше за акумулатор паралелно свързан на захранването. А това е много опасно.

на 18.11.2017 г. в 12:48, nikolela написа:

Ако не държиш много на качеството, става и без филтриране.

Не знам дали няма да се получи добре, ако паралелно с усилвателя се закачи и стар акумулатор.

преди 20 часа, peppone1 написа:

Захранванията не свирят, свири усилвателя. 

Свири ти вятър между ушите!

Защо не махнеш филтриращите кондензатори от захранването и да видиш какво ще слушаш.

Слушаш си захранването, както ти казах по-рано, а останалата електроника от входа на усилвателя та до изхода модулира захранването в звукова честота за да я възпроизведеш на колоните.

Най-образно казано - и за 1000 лв. схема на усилвател да имаш, той ще свири като усилвател от 50 лв. ако захранването ти струва толкова.

"Ей селянин, първо никъде не съм си казвал възрастта, че кой знае, може и да съм ти батко, най-малкото като опит. Електрониката е фина техника и със селска простотия не може да се поправя, оди да си пасеш кравите и намали сланината, че твойта сперматогенеза се чуди как да се изплюе."

Отвори страницата на собственика на този форум. Най отдолу има написана една чудесна мисъл, която важи с ПЪЛНА сила за теб! Ако можеш, предприеми някакви мерки. Ако ли не - никой не е виновен освен...знаеш кой! Не ти бре. Някой ...около теб!

Аз примерно на въпроса ти за препоръка на някаква свирка , която приемаш за аудиотехника (струваща 300-400 лева) само се изсмях. Не си заслужаваше да ти се отговаря. Между впрочем, те всичките ти въпроси в този форум са си такива - на човек, който не чува "петлите". Кабелите само на една сериозна техника  струват 2-3 пъти повече от твоите дрънкалки. Разбира се, че ще е с импулсно захранване. Това не се води сериозна техника за качествено слушане на музика ,а източника на...ПРЯКА РЕЧ! Сега си остани със здраве и се радвай на Природата. А природата съм написал с главна буква защото е единствена и неповторима.

"Най-образно казано - и за 1000 лв. схема на усилвател да имаш, той ще свири като усилвател от 50 лв. ако захранването ти струва толкова."

Смяташ ли, че си задължен с образованието си и опита да отговаряш на някакъв КЪЛВАЧ? Не се хаби.

на 24.11.2017 г. в 20:02, AGD написа:

Свири ти вятър между ушите!

Защо не махнеш филтриращите кондензатори от захранването и да видиш какво ще слушаш.

Слушаш си захранването, както ти казах по-рано, а останалата електроника от входа на усилвателя та до изхода модулира захранването в звукова честота за да я възпроизведеш на колоните.

Най-образно казано - и за 1000 лв. схема на усилвател да имаш, той ще свири като усилвател от 50 лв. ако захранването ти струва толкова.

Защото филтриращите кондензатори са предназначени да филтрират напрежението и при импулсните захранавания то е филтрирано идеално, следователно и усилвателя ще свири идеално. Усилвателя не модулира захранването в звукова честота, а в електрическа, в звук я преобразуват високоговорителите. Филтрацията на захранването не е никак скъпа, оценяваща се от стотинки до няколко лева за филтриращите кондензатори. Ама така можем да си спорим до безкрай и истината никога да не излезе, докато се шири такова невежество, но да оставим настрана невежеството, когато липсва логичният разскъдък.

на 24.11.2017 г. в 21:50, *LZ4JW* написа:

"Ей селянин, първо никъде не съм си казвал възрастта, че кой знае, може и да съм ти батко, най-малкото като опит. Електрониката е фина техника и със селска простотия не може да се поправя, оди да си пасеш кравите и намали сланината, че твойта сперматогенеза се чуди как да се изплюе."

Отвори страницата на собственика на този форум. Най отдолу има написана една чудесна мисъл, която важи с ПЪЛНА сила за теб! Ако можеш, предприеми някакви мерки. Ако ли не - никой не е виновен освен...знаеш кой! Не ти бре. Някой ...около теб!

Аз примерно на въпроса ти за препоръка на някаква свирка , която приемаш за аудиотехника (струваща 300-400 лева) само се изсмях. Не си заслужаваше да ти се отговаря. Между впрочем, те всичките ти въпроси в този форум са си такива - на човек, който не чува "петлите". Кабелите само на една сериозна техника  струват 2-3 пъти повече от твоите дрънкалки. Разбира се, че ще е с импулсно захранване. Това не се води сериозна техника за качествено слушане на музика ,а източника на...ПРЯКА РЕЧ! Сега си остани със здраве и се радвай на Природата. А природата съм написал с главна буква защото е единствена и неповторима.

"Най-образно казано - и за 1000 лв. схема на усилвател да имаш, той ще свири като усилвател от 50 лв. ако захранването ти струва толкова."

Смяташ ли, че си задължен с образованието си и опита да отговаряш на някакъв КЪЛВАЧ? Не се хаби.

Разбира се че всеки образован човек е длъжен да затапи глупака със знания, а при цялото ми уважение, аз не чух нито един научно обоснован аргумент, освен рекламата на скъпа техника. Все пак тук не сме на Панаира, та всеки да си надуе дрънкалката и да се хвали коя дрънка по-добре. В скорошна тема казах че повечето дори не знаят как работи обикновеният еднополярен усилвател, за което после се убедих. В колко още неща има да се убеждавам? И след като каза Природа, смятам че образованият човек преди всичко трябва да е природно надарен с трезва мисъл, а с  образованието да затвърди природата си. За съжаление се срещам с много инженери, на които им липсва първото, което го наваксват с адска простотия и изглеждат смешни и се държат като пияни, а може и действително да са имали проблем с чашката.

А вие фурнаджийските лопати, май забравихте кога сте се завъртяли последно:

на 30.04.2017 г. в 23:16, AGD написа:

Мога да се обзаложа, че не можеш да различиш по слух дали една система е с линейно или импулсно захранване.

Много големи специалисти са се проваляли на този тест. Да не говорим за тест с различен клас усилватели.

Кажи за каква система става въпрос и за конкретен модел и може да се провери.

Относно фурнаджийските лопати!

Цитирания пост се отнася за такива като тебе, а не за хора с прецизен и претенциозен слух.

За тебе дали ще бучи или ръмжи в придатък към основния звук сигурно е без значение. Като те гледам как правиш колони се сещам и за цялата ти работа в ниската честота. На твоите колони им липсват огромни диапазони от звуковата честота, но не те бърка това и ги "поправяш" с тонкоректори!?! 

Като видя да направиш нещо с ръцете си и то да удовлетворява не само твоите кухи представи може да говорим.

В цитирания пост се споменаваха и специалисти, но се радвам че съм се числял към тях. Ти откъде знаеш колко е претенциозен моят слух? Или този пост като и всички други е целял лична неприязън, а стигне ли се до там, то се знае истината от спора къде е - в липсващото познание. А нискочестотните усилватели и всяка една техника и ел. величини не се окачествяват с парична стойност, а с прецизни измервания от технически грамотно лице. Това лице трябва да изпита усилвателя не като допре ухо до тонколоната, а измервайки тези величини с осцилоскоп и ако една от тях не съвпада с документираната от производителя стойност, тогава може да спори. 

А това че ти си сглобил първата си и последна тонколона не те прави майстор на тонколони. А моите тонколони с грешни размери поставят фундамент за по-нататъшни изследвания и експерименти, събрани в своя таблица и в подписа ми съм написал защо. Ако съдиш някой според грешките му, това говори зле за твоя опит, само ленивият не греши.

преди 42 минути, peppone1 написа:

В цитирания пост се споменаваха и специалисти, но се радвам че съм се числял към тях. Ти откъде знаеш колко е претенциозен моят слух? Или този пост като и всички други е целял лична неприязън, а стигне ли се до там, то се знае истината от спора къде е - в липсващото познание. А нискочестотните усилватели и всяка една техника и ел. величини не се окачествяват с парична стойност, а с прецизни измервания от технически грамотно лице. Това лице трябва да изпита усилвателя не като допре ухо до тонколоната, а измервайки тези величини с осцилоскоп и ако една от тях не съвпада с документираната от производителя стойност, тогава може да спори. 

А това че ти си сглобил първата си и последна тонколона не те прави майстор на тонколони. А моите тонколони с грешни размери поставят фундамент за по-нататъшни изследвания и експерименти, събрани в своя таблица и в подписа ми съм написал защо. Ако съдиш някой според грешките му, това говори зле за твоя опит, само ленивият не греши.

Не виждам да си направил нещо полезно и не искам да ти слушам простотиите повече! 

на 11/24/2017 в 21:50, *LZ4JW* написа:

Аз примерно на въпроса ти за препоръка на някаква свирка , която приемаш за аудиотехника (струваща 300-400 лева) само се изсмях.

Пример за "кабелче"

https://www.ebay.co.uk/itm/Star-Quad-RCA-Stereo-Pair-Twin-Phono-Van-Damme-Audio-Cable-2-Gold-Plated-RCAs/162258958072?var=461236367888&hash=item25c76336f8:g:OsAAAOSw44BYEwrM

Защо ли почесваме клавиатури на тема Аудиофилия. Истиските аудиофили не ползват киловатски свирки. Първо това са хора, които могат да си позволят съответстващото оборудване. А това удоволствие никак, ама никак, не е евтино!!! По-горе показах за пример едно "кабелче". Да не говорим за кондензаторчета от по 1000-5000 паунда или за трафчета по $200-300...

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 13 часа, AGD написа:

Не виждам да си направил нещо полезно и не искам да ти слушам простотиите повече! 

Полезното е че си отделих от скъпоценното време за да те образовам. Като не искаш да ме четеш, недей да ме питаш. Ти и още двама-трима започнахте този спор и подведохте питащият в погрешната посока. Признай си накрая че нямаш ел. техническо образование. Безсмислено е с хора които казват на бялото черно и не знаят какво е предназначението на импулсното захранване и да твърдят че имало лоша филтрация, това говори за тотална безграмотност, което се учи още в първи курс на учебните заведения.

Нима има трезво мислещ човек, който би допуснал че в компютърната и телевизионната техника ще се позволи да се захранват с нефилтрирано напрежение? Че в тези устройства добрата филтрация и стабилизацията са най-важното нещо. Процесора моментално би изгорял ако има и минимални наченки на пулсации, а често при изсъхването на филтриращите кондензатори се поврежда и хардуеъра. Какво би се получило ако захраниш един харддиск или процесор с трансформатор? Защо единствено компютърните захранвания са двутактови? Не можеш да отговориш.

Но какво се напъвам да обучавам невежи и незаинтересовани хлапета. Въпреки че това е последното нещо което ще търся у някой, но кажи какво ти е образованието че най-накрая да се приключи този спор, че нахалството ти граница няма, това важи и за останалите.

Пак без никой да те е питал, ни в клин ни в ръкав си изписал една страница простотии.

И с какъв акъл реши, че си някой дето ни образова и обучава!!! Да вземем да ти плащаме за лекциите ли какво?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.