Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярно ли е, че хиперинверторните климатици са неоправдано скъпи - особено за ремонт?

Featured Replies

Имам един колега, който по принцип се е занимавал с климатици и днес ми каза в общи линии това - че няма смисъл да се хвърлям на хиперинверторен климатик, защото и цената и ремонта им били прекалено скъпи. Друго, което ми каза(и с което по-бих се съгласил) е, че марката няма такова голямо значение, стига да е висок клас... Та какво мислите вие, какво бихте препоръчали?

Става въпрос за стая 20,5 кв.м / 55 куб. м, стена от плътни тухли с изолация от 8 см стиропор и ПВЦ дограма.

Според мен няма нищо по-добро от хиперинвертор, но произведен в Япония за Японския пазар. Имам такъв и колеги още три от различни марки, няма да цитирам, да не звучи като реклама.

Никакви ремонти за 7 години!!!  Консумацията на ток е почти двойно по-малка от произведените от филиалите на същите фирми в Европа. 

преди 14 минути, sten90 написа:

Имам един колега, който по принцип се е занимавал с климатици и днес ми каза в общи линии това - че няма смисъл да се хвърлям на хиперинверторен климатик, защото и цената и ремонта им били прекалено скъпи. Друго, което ми каза(и с което по-бих се съгласил) е, че марката няма такова голямо значение, стига да е висок клас... Та какво мислите вие, какво бихте препоръчали?

Става въпрос за стая 20,5 кв.м / 55 куб. м, стена от плътни тухли с изолация от 8 см стиропор и ПВЦ дограма.

Всичко е относително. Зависи къде е сглобяван, за кой пазар е сглобяван, какво покрива гаранцията и каква е повредата. Лично от опит мога да кажа, че в БГ повечето фирми, които поддържат климатици и климатични системи не знаят къде се намират. А аз продължавам да се придържам към правилото - климатик за охлаждане през лятото и конвектори за отопление през зимата.

• Автор
преди 5 минути, Рик написа:

Според мен няма нищо по-добро от хиперинвертор, но произведен в Япония за Японския пазар. Имам такъв и колеги още три от различни марки, няма да цитирам, да не звучи като реклама.

Никакви ремонти за 7 години!!!  Консумацията на ток е почти двойно по-малка от произведените от филиалите на същите фирми в Европа. 

И как се включва японски електроуред към европейска електромрежа? В смисъл - чел съм, че трябва допълнителна апаратура...

преди 22 минути, sten90 написа:

И как се включва японски електроуред към европейска електромрежа? В смисъл - чел съм, че трябва допълнителна апаратура...

Не се включва. Трябва да е произведен за европейския пазар!

• Автор
преди 4 минути, Емил Костов написа:

Не се включва. Трябва да е произведен за европейския пазар!

Очевидно някои хора не знаят, че "не се включва". :) Тоест - аз знам че има начин, но между щепсела и контакта трябва да има още нещо.

преди 3 минути, sten90 написа:

Очевидно някои хора не знаят, че "не се включва". :) Тоест - аз знам че има начин, но между щепсела и контакта трябва да има още нещо.

Не се ли усещаш, че нарочно го казвам така. Естествено че има начин, но повечето хора ще го включат директно или ще кажат, че не разбират или ще си изберат каквато и да е било причина. Научи се да мислиш от страната на потребителя.

• Автор

А ти не се ли усещаш, че аз не съм "повечето хора"? Може да има някаква логика, но на мен не ми харесва "по дефолт" да приемаме потребителя за умствено изостанал. А ако човек не е внимавал в часовете по физика - ще си научи урока по трудния начин.

преди 4 часа, sten90 написа:

С трансформатор!

преди 1 час, Никой написа:

С трансформатор!

И какво се случва с електромоторите, проектирани да работят на 60Hz като се включат в мрежа на 50Hz?

преди 6 часа, DarkEdge написа:

И какво се случва с електромоторите, проектирани да работят на 60Hz като се включат в мрежа на 50Hz?

В Япония има два стандарта- 100 v. на 50 и 60 hz  . Трансформаторът се проектира да дава 230 v. на вторичната намотка в зависимост от това, каква е честотата.

• Автор
преди 6 часа, DarkEdge написа:

Постепенно всичко ще си кажете ;) но мен ме интересува най-вече има ли сериозна причина да се насоча към определена марка/моделна серия и какъв бюджет да си определя за начало. Понеже мога да дам примерно между 1300 и над 2000 лева и не знам кое е оптималното. Мога ли някак да "обърна" разликите в сезонните коефициенти към киловатчасове например?

преди 1 час, sten90 написа:

Постепенно всичко ще си кажете ;) но мен ме интересува най-вече има ли сериозна причина да се насоча към определена марка/моделна серия и какъв бюджет да си определя за начало. Понеже мога да дам примерно между 1300 и над 2000 лева и не знам кое е оптималното. Мога ли някак да "обърна" разликите в сезонните коефициенти към киловатчасове например?

В този форум си приказваме общи приказки на кило, така че не очаквай да получиш смислена и достоверна информация.

преди 1 час, lupis написа:

В Япония има два стандарта- 100 v. на 50 и 60 hz

50Hz - Източна Япония
60Hz - Западна Япония

Като цяло за стаята с изолация е достатъчно 12000BTU.

За другото - дефинирай какво е "хипер". В други теми съм писал, ползвай търсачката.

Не препоръчвам нищо, направено за друга мрежа. Най-малкото са допълнителни загуби. Електроника за 100V мрежа е доста по-трудна за сервиз. Там частите са с по-ниско напрежение и повече ток. И просто не се внасят по стандартните канали. Върви намери примерно четки за двигател на фитнес пътека. 

Можеш да се дзериш и в йероглифите по дистанционното. Един съсед не си ползва климатика няколко години, защото неговото се повреди и никакво универсално не го "хапеше" - голямо търсене падна.

Тъща ми има климатик от Япония. С японско дистанционно. С йероглифи. Познавам човека, който си ги внася от там. От години работи без абсолютно никакъв проблем с тукашната мрежа. Много хора си взимат от него и са доволни. Не знам обаче дали нещо ги прави, преди да ги продава, но си е с щепсел за наш контакт. Бучиш го и тръгва. Иначе всичко си е на йероглифи и си дава листче с превод за дистанционното. 

А с най-проста програмка на телефона, която имам (телефона ми е LG) го управлявам както него, така и всяко нещо в къщата, което има фотоклетка за дистанционно. 

Иначе си мисля, че хиперинверторен е като инверторен, но може би по-нов, последен модел да речем и е търговски трик за продаване и по-висока цена. Съмнявам се като технология да има разлика между хиперинверторен и инверторен. 

Цитат

Те, кто хочет создать благоприятный микроклимат у себя дому, могут купить Mitsubishi Heavy кондиционер вида Standart, который ориентирован для массового потребления. Самый дорогостоящий вариант - Hyper Inverter, но он позволяет ощутимо экономить электричество, поскольку является устройством с очень эффективным энергопотреблением.

https://www.klimaticiruse.com/bg/vidove/hiper-invertori/

• Автор
преди 6 часа, ostavime написа:

Тъща ми има климатик от Япония. С японско дистанционно. С йероглифи. Познавам човека, който си ги внася от там. От години работи без абсолютно никакъв проблем с тукашната мрежа. Много хора си взимат от него и са доволни. Не знам обаче дали нещо ги прави, преди да ги продава, но си е с щепсел за наш контакт. Бучиш го и тръгва. Иначе всичко си е на йероглифи и си дава листче с превод за дистанционното. 

А с най-проста програмка на телефона, която имам (телефона ми е LG) го управлявам както него, така и всяко нещо в къщата, което има фотоклетка за дистанционно. 

Иначе си мисля, че хиперинверторен е като инверторен, но може би по-нов, последен модел да речем и е търговски трик за продаване и по-висока цена. Съмнявам се като технология да има разлика между хиперинверторен и инверторен. 

Ще споделиш ли коя е тази програма на телефона ти? Понеже на моя LG G4 имам предварително инсталирана програма(за инфрачервения излъчвател) и за телевизорите(единият е Филипс) върши работа, но като погледнах за климатици - като че ли телефона е бил предвиден за съвсем друга част на света. Няма нищо за Фуджицу, Митсубиши, Дайкин...

А относно разликата между "инверторен" и "хиперинверторен" - там http://klimatici-bulgaria.com/viewtopic.php?f=3&t=14097 има интересно обяснение. Тоест както аз го разбирам - разликата в технологията не е драстична, но има някакви подобрения в управлението - амплитудна модулация + широчинна модулация и др.

Дрън дрън ярина. Маркетингови алабалистики. Точно както Xerox е станало синоним на копирна машина. От малко по-голямата ефективност няма да се избие тройно по-високата цена спрямо среден клас. Отделно тук е рядкост зимата  да слезе под -15 - 20 и то за кратко. -30 пък въобще няма. И то в отделно райони като мое село. Като цяло до -10 е максималния студ зимата, с които се спрявят и среден клас модели. А тази година вече и зима няма. Някакви аномалии.

преди 14 часа, sten90 написа:

амплитудна модулация + широчинна модулация и др.

Какви модулации те гонят? Има регулиране оборотите на двигател (компресор).  Дали електродвигател е AC или DC няма значение за въртенето му. Конвенционалните работят на On/Off.

Дистанционно за климатици не може да се емулира с нищо. Просто се излъчват няколко поредни команди - режим, температура, скорост на вентилатори, направление на въздуха, евентуални таймери. Може евентуално да се запомнят няколко типични поредици за най-използваните режими. Дори и универсалните в повечето случаи работят само с основните функции и не се спогаждат например с таймерите.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Хипер инверсорите принципно са с по-големи външни тела. Имат повече топлообменна повърхност, което им позволява при ниски температури да произвеждат повече топлинна енергия, както и по-малко проблеми с размразяването. Дали си заслужава да се купува хипер инвертор, ако е за охлаждане не. За отопление според мен, ако човек може да си го позволи си заслужава.  Тук има много изписано.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.