Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли съществена разлика между 192 и 256 битова шина?

Featured Replies

Здравейте,

От доста време си търся подходяща видео карта. Бях се спрял на 1050 ti, но в последствие реших да изчакам да паднат малко видео картите и да заложа на 1060 ti.
И в други теми съм споменал, че си падам по шареното, затова съм се спрял на вариант Stix, роб съм и на Nvidia и на Asus. Дето се вика, ограничихме рязко вариантите за избор. 
Това, което ме вълнува от доста време и не мога да разбера, е до колко мога да усетя разликата в шината на картите. 
Въпроса ми е породен от това, че на една цена са 1060 ti Stix и RX570 Strix. Само, че в първия вариант сме 192 бита, докато във втория са 256... 
Това, което съм чувал, е че за игри, скоростта на шината е от голямо значение. Дали обаче това е така, се надявам, някой по-компетентен да ми разясни...

Реално, почти по всички показатели, Nvidia варианте е доста по-добър - http://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=3933&gid2=3613&compare=AMD Radeon RX 570 Asus ROG Strix Gaming 4GB-vs-Nvidia GeForce GTX 1060 Asus ROG Strix Gaming OC 6GB Edition
Но честно казано, голяма част от тях не мога да си ги обясня... Остава въпроса, от голяма тежест ли е скоростта на шината или не?

Поздрави, 

Абстрахирай се от този показател, разглеждай катрите като едно цяло!

Това което правиш е да разглеждаш процесори с различна архитектура, а ти да ги сравняваш само по-честота.

Или два автомобила да ги мериш само по това кой колко голям двигател има без да се интересуваш от шасито и т.н.

Пишеш в Гугъл: nvidia1060 ti Stix vs RX570 Strix и ще видиш резултатите, коя е по- добра и коя си заслужава. Аз съм за 512 bit Ati Radeon R3 390

Набележи си 4-5 игри, които те интересуват, и гледай тестове на двете карти на резолюцията, на която ще играеш. Огледай се и за други марки - и MSI, и Gigabyte, и Palit даже имат сполучливи модели. Asus не е задължително черешката на тортата.

Видеокарта 1060 TI НЯМА! Има 1070 TI, има и само GTX 1060. Разлика в шината при тези модели няма да усетиш, разликата идва главно от честотите и най-вече броя на шейдърите. Определяш си бюджет и според него вземаш за каквото ти стигне, въпреки че тази година не се очаква особен спад на цените на видеокартите, няма да се учудя ако се вдигнат и още.

За някои заглавия е от голямо значение.Но само, ако всички други показатели са на кантар.Честота на ядрото, кудакорес и т.н.И най-важното да са само на единия или само на другия производител.Защото АМД блъскат големи шини,много кудакорес,ама явно Нвидия някакви магии ли им прави че са им по-куци картите от такива на Нвидия с по-малки показатели.

За някои заглавия е от голямо значение.Но само, ако всички други показатели са на кантар.Честота на ядрото, кудакорес и т.н.И най-важното да са само на единия или само на другия производител.Защото АМД блъскат големи шини,много кудакорес,ама явно Нвидия някакви магии ли им прави че са им по-куци картите от такива на Нвидия с по-малки показатели.
AMD нямат Cuda!

Изпратено с Tapatalk

• Автор

Благодаря за изчерпателните отговори. 
Като цяло, нямам голям зор за карта в момента, но до лятото мисля да взема нещо. Надявам се цените да станат малко по-нормални. 
Имам някакъв спомен, че тази година, ще пускат нови модели карти и не знам, дали да не изчакам направо тях... 

Те може и да пуснат, но както се чува последно ще е най-рано в края на годината или догодина, някъде мернах подобна новина тези дни.

Днес бях в специялизирания магазин за компютри и си лафихме там с пичовете където бачкат.Според тях ерата на ефтините и хубави карти е свършила и от тук нататък ще има само набутвации за меркалиите за ново видео,включително и за тия карти, които са на пазара в момента.Който е взел 9-та серия е късметлия.с 4гига 970 си беше най-оферта за фул ейчи ди.На мен вчера нещо ми се прецака новия телевизор и се чудя да ли да не си додам малко и да си взема някаква бравия като хората,но ще трябва да изчакам поне месец и половина  за карта, която трябваше да взема днес принципно.И е на страхотна оферта мси 257 евро пари.Или да я взема и да карам месец и половина още със старото тв и тогава ново тв.Нищо чудно след месец и нещо тая карта да е 320 кинта.Вече станах свидетл на едно рязко покачване на един асус 1060 3гб преди две седмици от 289 на 329 кинта.

преди 5 часа, franchesko написа:

лафихме там с пичовете където бачкат.

лафете си

нискобюджетните карти  са един голям бизнез

колкото по голяма производителст се осъществи на най- ниска цена съответния производител ще се  налапа с най- много кинти

в всета все още  99% от населението е бедно

1% са богати и не им е до игрички а изкарват китни а  не да харчат по високо бюджетни карти

Ati Radeon OC= Фабричен оверклок с три вентилатора ( Има фабричен овърклок- надуване с два вентилатора ) е най- правилният избор според спецификацийте и характеристиките. Мога да се закълна за това твърдение. NVidia 1060 OC от 1600 лв. е по- слаба от ATI Radeon за 850лв.

Мога да се закълна за следното твърдение. 2048 Битовите видеокарти на ATI Radeon с фабричен овърклок и три вентилатора са най- добри и никоя NVidia не може да се сравнява. Като цена според мен и моето лично мнение без да мога да го докажа AtiRadeon са на половината от цената на NVidia при сходна производителност.

Мога да се закълна с двете си ръце в следното твърдение. Колкото Повече Битове и/ или вентилатори Толкова по- добре.

Някой може ли да ми каже откъде в София мога да закупя Нова Видеокарта 512 Битова или 2048 Битова. Благодаря.

Какви са тези 2048 битови AMD карти за  850 лв.? Кои модели са? Такива измишльотини за пръв път чувам, кой те излъга? Ако говориш за Vega, там нещата са по-различни, особено в цената и броя на шейдърите, паметта е от съвсем различен тип в сравнение с GTX 1060. Не само по-бързата памет оказва влияние върху производителността, а и броя на шейдърите и други работи.

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Къде я гледаш тази карта за 1600 лв.?

Във всяко правило има изключения!

Виж при тези ненормалните, има и по-скъпи от 1600 лв!

https://www.emag.bg/search/video-karti/gtx+1060/sort-pricedesc/c

М да тези цени не ги бях видял, но 1060 6GB има и за 860 лв., а за същия чип да идеш да дадеш 1600 лв. трябва яко да са те ударили с мотиката.

Така и аз мога да сравнявам избирателно и да казвам, че "Мога да се закълна за това твърдение. NVidia 1060 OC от 1600 лв. е по- слаба от ATI Radeon за 850лв. "

Както казах видео картите са цели компоненти не трябва да се разглежда само един техен параметър.

Ако можеше да се избира от едно и също ядро с различни памети тогава щеше да е друго.

Извинявам се. Поувлякъл съм се. Твърдя, че Ati Radeon R9 390 512- bit  е по- добра и по- евтина от Nvidia 1060 oc 384 - bit за 1600 лв. в Плесио- Гърците до славейков.

Има едно решение на спора коя  видеокарта е по- добра.  Google  Radeon R9 390 vs. nvidia 1060

Тези цени съм ги гледал в Плесио и Мост Компютърс. Да не давам линкове. Извинявам се.

преди 48 минути, ncl написа:

Някои хора изглежда смятат, че още е 2006-та година...

А Вие преди споменатата и / или цитирана година сте роден или след нея - след цитираната година. Извинявам се.

преди 6 минути, Raze написа:

Ти потърси там и GTX 1050 (без TI) и гледай максимални цени....!!!

1050 с една перка е 1400+, а 1050Ti с две перки е 480 и двете налични и от един и същ търговец - логика?

Не е луд тоя дето иска тези пари, а този дето ще ги даде :)

Аз незнам кое е по-доброто на RADEON-a - уж с по-добра шина, повече шейдъри и т.н., но и много по-лакома и гореща. В игрите определено GTX 1060 води:

https://www.google.bg/search?q=Radeon+R9+390+vs.+nvidia+1060&num=20&dcr=0&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=0ahUKEwi84c2kk93ZAhXMCuwKHQgoBWgQ_AUICygC&biw=1319&bih=902

То затова и AMD-то е по-евтино - защото е по-слабо.

преди 51 минути, Raze написа:

Аз незнам кое е по-доброто на RADEON-a - уж с по-добра шина, повече шейдъри и т.н., но и много по-лакома и гореща. В игрите определено GTX 1060 води:

На 42 години съм. Отдавна ми е минало времето за играене на електронни игри или компютърни игри.

Занимавам се с: CAD / CAM / CAE / EDA / GIS / PCB / FEA / CNC / CFD / PDS / 3D etc. Роботизирани Технологични комплекси и гъвкави производствени модули.

Като дипломиран магистър машинен инженер и радио - телевизионен техник Аз Твърдя без да мога да го докажа, че колкото повече битове, то толкова по- добре. Тоест Толкова по- голяма производителност.

Виждал съм NVidia 1050 с един вентилатор. Не. Благодаря. Категорично.

Машините трябва да имат енергия за да работят. - изречение от учебника по- Англииски език на ТУ- София през 1999 год. / 2000 год.

Последното изречение във връзка с греенето, по- топлите видеокарти и повече консумиращи енергия видео карти.

След като си "дипломиран магистър машинен инженер" ще се съгласиш, че не винаги два вентилатора имат по-голям въздушен поток от един.

Сравнявайки ги само по брой перки е грешно.

За игри никога не минава времето - и аз съм на 39 почти, но си играя. Това, че си инженер и техник не значи, че си в час с новите работи - все едно да ми говориш, че процесор, който консумира повече ток, от преди няколко години, е по-добър от съвременен със същия брой ядра и кеш памет, дори и да изравним честотите. Същата работа и при видеокартите - процесорите стават все по-малки, икономични и по-мощни. Аз дори мога да ти покажа GTX 1050TI  с пасивно охлаждане:

https://www.kitguru.net/components/graphic-cards/luke-hill/palit-gtx-1050-ti-kalmx-passive-hands-on/

Все едно да кажеш, че не става за нищо. Така че, каквото е пишело в учебниците преди 18 години, си е било за тогава. Те и едно време са смятали, че земята е плоска примерно (и сега има такива овце), но това не значи, че това нещо е вярно завинаги. Аз си гледам фактите и доказателствата, които говорят достатъчно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.