Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Подходящо захранване и охлаждане.

Featured Replies

• Автор
преди 3 часа, Inno написа:

@m.markov12 Е, това доста накланя везните в полза на 8700К, 560 лева вече е повече от добра цена. Имаш ли възможност във момента да видиш какви компоненти и дъна ще се предлагат на това събиране ? Ако сега вземеш процесора може да стоиш без система поне няколко месеца, защото Z390 ще го анонсират на Computex, но докато стигне витрините може да дойде Септември-октомври, а ме съмнява да чакаш до тогава. Същото е и със новите карти на Nvidia, поне според тази информация - цък. Ако искаш добра нереферентна карта от партньорите на Nvidia, може да е също към септември-октомври или дори ноември, ако ги анонсират лятото. Founders Edition карти може да има и по-рано, но отново сигурно ще са 100$ по-скъпи.

Ако не ти се чака и намериш добра оферта на Z370 на това събиране може да се ориентираш по тази таблица , която споделих вчера. Ако говорим за ATX дъна на всяка цена избягваш Asrock Pro 4, MSI Z370 A-Pro/PC Pro/Gaming Plus и ASUS Z370-P, TUF PRO/PLUS, STRIX H-Gaming - последните три имат vdroop проблеми, който няма да бъдат отстранени, най-вероятно за да не изгърмят волтрегулаторите. Аз лично съчуствам на собствениците на H-Gaming, все пак говорим за дъно струващо 380-400 лева. На всяка цена трябва да се избягват и всички Гигабайти до Ultra Gaming и включително.

Asrock Killer SLI (особено със Nikos мосфети), MSI Tomahawk/Krait също не са вариант, освен ако не ''напъваш'' много клока и сложиш поне 200-300Mhz AVX Offset. При тези условия най-вероятно ще свърши работа за ежедневните ти задачи, ако имаш добър поток в кутията. При стрес тестове/тежка работа ще прегряват, освен ако няма вентилатор директно върху тях.Gigabyte UD3H има същия VRM като Gaming 5, но монтажа на радиатора му не е добър, няма достатъчно натиск, проблема го има и при Gaming 5 и дори при Gaming 7. MSI SLI Plus може би е една идея по-добро от Krait/Tomahawk, но май и трите са със едни и същи компоненти. Нагоре вече е Pro Carbon, което има абсолютно същите компоненти като Z270 Pro Carbon, същата работа и при Gigabyte Z-270X Gaming 5 = Z370 Gaming 5, което доказва, че дъната са пуснати ''на тъгъдък''. Strix-овете също са непроменени от Z270 насам, а сам може да се досетиш как се отразява това като се добавят 50% повече ядра спрямо Skylake/Kaby Lake. Иначе не стигали пинове на сокета...Asrock Extreme 4 обезсмисля всички дъна във средния (и не само) клас, особено тези на , Asus може би защото Asrock дъната далеч не са еднакви със 270 еквивалентите си...

Казваш че няма да го скалпираш, но ако вземеш AIO едва ли ще ти се нрави шума със клок, камо ли температурите. Едни 20-тина градуса спад на температурата са гарантирани, поне ако не залепваш обратно капачката. Аз лично бих се ориентирал към Noctua NH-D15 идва със 6 години гаранция, Dark Rock-а със 3. Отделно поддръжката на Notua мисля че добра, ако след време излезе нова платформа ще ти пратят нужните крепежни елементи за нея безплатно. Ако искаш да ти е тихо определено голяма кула пред AIO, или ако е от затворен тип поне да е нещо модулно и стабилно и сервизуемо (до колкото е възможно) като EK MLC Phoenix (в случая ''semi open'') 240/280mm или 360мм, ако мислиш да добавяш и карта към кръга. Температурите и шума обаче няма да са добри, докато не махнеш пастата за зъби, така или иначе до 12-24 месеца ще се вкамени и температурите ще се вдигнат и ще си принуден или да махаш клока/ъндърволтваш или да го скалпираш.

Здрасти! Цената си е наистина добра, 560 лева за процесора си е супер, отделно ще има и още отстъпка. 

До сега бях с организатора и каза, че ще има много неща и не можел да ми изброи всичко, но каквото има, то ще ми е на изкючително добра цена.

Човече, обърквам се аз, много неща станаха да се избягват и все още не знам какво точно трябва да купя.

Нека речем, че ще го оставя заводски, без да го клоквам. Кое ще е дъното в такъв случай? 

• Отговори 105
  • Прегледи 6,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 3 часа, m.markov12 написа:

Здрасти! Цената си е наистина добра, 560 лева за процесора си е супер, отделно ще има и още отстъпка. 

До сега бях с организатора и каза, че ще има много неща и не можел да ми изброи всичко, но каквото има, то ще ми е на изкючително добра цена.

Човече, обърквам се аз, много неща станаха да се избягват и все още не знам какво точно трябва да купя.

Нека речем, че ще го оставя заводски, без да го клоквам. Кое ще е дъното в такъв случай? 

Дори и и да не клокваш консумацията отново няма да е много по-ниска, или не достатъчно за да са адекватни най-евтините дъна.  Зависи най-вече от типа натоварване и AVX offset-а. Предполагам при твоите нужди най-тежкото натоварване ще е streaming и игра едновременно, особено ако използваш x.265, който използва AVX/AVX2. Съответно най-евтините дъна също не са подходящи, може би MSI SLI Plus или дори Tomahawk/Krait, ако поне имат някакъв адекватен радиатор.Не знам обаче каква е идеята да ползващ 8700K на дефолт честоти. Ако е така може би ще по-добре да спестиш и да вземеш i7 8700 и B360 ?

Тук Asrock Extreme 4 е малко по-скъпо от въпросните три, Krait-а бидейки почти на същата цена като Extreme 4. Аз бих се оглеждал за Asrock Extreme 4, ако е на промоция го вземай, просто няма конкуренция. Това, което ще ти свърши работа е почти всичко във средния клас/горния среден, освен ако не гониш максимално висок клок, но аз примерно не виждам никаква логика да даваш премиум цена за коледа елха като Strix Gaming E/F,  на фона на Taichi, което е доста по-добро от тях, ако пък попаднеш на него на промоция също не се замисляй, и без това на стандартната си цена е доста конкурентно, а и няма отвратителния AIO щит, който да покрива VRM радиатора, както при Extreme 4/Fatal1ty Gaming K6/Pro i7.

Z370-A е една идея по-адекватно позиционирано, може би заради липсата на RGB и ''ROG'' брандинг, но и при него, както най-вероятно и при Strix, мосфетите са до късмет и отново по-евтиното Extreme 4, дори със Sinopower 'фети е по-добрия вариант, ми се струва.Ако първото е намалено/по-евтино и е със 4C09/4C06 може би си струва да се замислиш.

преди 16 часа, m.markov12 написа:

Как да не се объркаш, Ино си е многознайко, стегнати съвети не очаквай. Поне ни разясни на дълго и широко за клокове, дъна, VRMи, дросели, мосфети, AVX offset-и, делиди и какво ли още не, за което може само да сме благодарни.

Марков, нещо много просто: ако искаш 8700(K) и няма да клокваш или само умерено, може да минеш с MSi Z370-A Pro и да се възползваш от бърза памет. Не само, че ще си държи 8700(K) сток (противното твърдение е пълна глупост), но и за лек клок може да го пробваш. Наистина в таблицата, която Ино развява, го дават едно от най-орязаните като захранваща зона, което е факт, но може да ти е полезно видеото на der8auer. Резултатите от таблицата принципно изхождат от VRM темата в немския hardwareluxx, която се пренася и в overclock.net - може да видиш още коментари за дъното. За същински клок на 8700К естествено е добре да заложиш на нещо като Asrock extreme 4 да ти е мирна главата.

Охладител: Noctua NH-D15S - добра съвместимост с памети

Памет: 3200-3600

Захранване: Около 550-650 дали Seasonic Focus Plus Gold, дали Corsair RMx, дали EVGA Supernova G3. Има и варианти за захранване с меки кабели.

Друг въпрос е, че 2700(X) ще върши не по-лоша работа от 8700(K), без да си връзваш ръцете с платформата.

@PANOV

Споделих фактите, нямам никакви претенции да съм гуру и определено не съм многознайко. Ти като му препоръчваш това дъно, предполагам си готов да му помогнеш със неизбежната му замяна ? Нямам нищо против стегнатите съвети, ако се припокриват със реалността.

Разясних, защото @m.markov12 беше готов да вземе най-неподходящото дъно за 8700K, важи за всички от таблицата, който са оцветени във червено/оранжево. Несериозно е да препоръчваш A-Pro за клок, за 8350К ще свърши работа. Видеото, което си дал го показва, по конкретно Prime 95 тестовете. Ако се сложи 8700K на по-добро дъно и се тества Prime 95 консумацията със този клок ще достигне с лекота и дори премине 200W, зависи от версията на теста.Тествал е Load Line Calibration със Cinebench R15, който далеч не е тежък тест и е със продължителност под минута. Отделно не казва как е мерил и дали въобще е замервал напрежението при най-агресивните нива на LLC. Това в крайна сметка няма значение, защото дори и дъната да нямат v.droop, нито едно от тестваните не е способно да понесе клокнат 8700K, а и със сигурност ще има проблем със i7 8700 и дефолтен i7 8700K, при по-тежко и продължително натоваране, особено AVX. Едно минаване на Cinebench R15 е под 30 секунди за 8700K, волтрегулаторите няма как да прегреят за толкова време, особено ако има вентилатор върху тях, няма друго логично обяснение. Точно със тези настройки 5GHZ и близо 1.4v под prime 95, има хора, който се оплакват със Asus Strix F/E gaming (същото като G-Gaming) за нестабилност от прегряване, какво остава пък за дъната оцветени във червено/оранжево

Пълна глупост е да му се препоръчва такова дъно, дори за i7 8700. Пестенето накрая излиза скъпо, но явно ти ще си следващия му собственик.

Като иска по-бърза памет Extreme 4 също е по-добро за оувърклок на рам памет от всички други във средния клас, освен Fatal1ty Gaming K6, което ще свърши същата работа, но е по-скъпо. Taichi е дори още по-добро и може да подкара 4266Mhz/4333.

Изобщо не водя диалог с теб, а с питащия. Нямах намерение да се обръщам към теб в тази тема. Не го препоръчвам за клок, препоръчвам E4 за клок и го подчертах - не ми приписвай думи! - казах, че за нещо леко с 8700К и най-вече сток с 8700 е напълно достатъчно. И е пълна глупост, че няма да удържи сток 8700, след като във видеото се вижда какво може, че даже е клокнат 8700К до 5.0 / 5.1 - не че го подкрепям. Покажи VRM прегряване с това дъно на сток чист 8700 или ако няма какво друго да кажеш, не ме занимавай повече с неподплатени твърдения и постове, които нямам намерение да чета. 

• Автор

Koлеги, благодаря на ВСИЧКИ ВИ! Днес бях на събитието, след голямо мислене относно всичките неща споделени тук реших, че в последствие ще взема части от човека, просто без да избързвам с покупката и да взимам на сляпо, че може в крайна сметка да се набутам. Хубави цени с него пак ще се спазарят, но не на днес ами в малко по-късна дата. 

Сега като прочетох пак всичко, сякаш стигам до заключението, че е безмислено да наливам тези пари в 8700k, тъй като 2700X ще ми върши същата работа ( разлика 10-20 fps при общо 200 fps изобщо не е фрапиращо ). Пък и ако съм с Ryzen,  няма да се забутам толкова в дълбокото с тия дъна, че то става голяма какафония при тях ако се реша да взема z370. То беше температури, та различни модели, различни дефекти и прочие. Не ми се рискува с тия дъна, дори и с 8700, AMD ми звучи нещо по-сладко.

Щом няма сега да купувам, то паричките остават настрани и ще продължа с въпросите. :rolleyes:  Пак да благодаря, че сте отзивчиви!

8700K го зачеркваме отвсякъде и на негово място слагаме 2700X. Но какво ще му е майчето на този процесор, ROG VII Hero X470? Доста ми харесва дизайна, има бая профили и доста USB слотове. Видео клиповете, които изгледах казват, че държи добри температури и е способна дори на повече, което за сега не се знае дали ще се издържи от процесора. RAM-та? . Видео карта гледах пак на бая оферта, говоря за 1080 8GB (palit - 449GBP / msi - 459GBP / gigabyte windforce - 479GBP , цени от онлайн магазини, не от въпросният човек) и ще бъде една от тях, освен ако не ни изненадат с 1180 преди да съм взел всичко. За охлаждането обаче не знам, заводския си охладител да го оставим ли с него или да се инвестира и във водно? Захранването ще го сменяме ли и него или ще е някое от горепосочените?

Списък до момента: ROG VII Hero X470 ; 2700X ; 1080 8GB

преди 16 часа, PANOV написа:

Изобщо не водя диалог с теб, а с питащия. Нямах намерение да се обръщам към теб в тази тема. Не го препоръчвам за клок, препоръчвам E4 за клок и го подчертах - не ми приписвай думи! - казах, че за нещо леко с 8700К и най-вече сток с 8700 е напълно достатъчно. И е пълна глупост, че няма да удържи сток 8700, след като във видеото се вижда какво може, че даже е клокнат 8700К до 5.0 / 5.1 - не че го подкрепям. Покажи VRM прегряване с това дъно на сток чист 8700 или ако няма какво друго да кажеш, не ме занимавай повече с неподплатени твърдения и постове, които нямам намерение да чета. 

Нямаш намерение да водиш диалог, но отговаряш на коментара ми ?

Не знам дали си бил трезвен като си писал коментара.

Цитат

''Не само, че ще си държи 8700(K) сток (противното твърдение е пълна глупост), но и за лек клок може да го пробваш''

Не знам и какво точно имаш на предвид под ''лек клок'' и при какви натоварвания. За игрички няма да прегряват, поне при повечето, може би това си имал на предвид. Само не знам как ще тества ''лекия клок'' за стабилност, след като дъното няма да издържи нито един тест за стабилност. 8700 е същото нещо като 8700K. Видеото показва идеално какво могат въпросните дъна и за какви процесори са подходящи. Споменал е че всички дъна имат LLC опции, но не споменава как е засичал напрежението, а и това е под Blener, който далеч не е толкова тежък тест.

Тествал е енергопотреблението на дефолт и оувърклок със стара версия на Prime 95 (26.6), която не използва каквито и да било AVX инструкции. Обзалагам се че не е вървял теста повече от 15 минути, макар че това е предостатъчно време за да прегреят. От Prime 95 резултатите става ясно, че всички дъна ще са пречка за постигане на въпросните честоти, като MSI дъното е най-''близо''. При това напрежение 1.36 и 5.1Ghz консумацията е доста по-висока от 131W, което е резултата на MSI A-PRO, тоест ще държи значително по-ниски честоти за да влезе във този праг от 131W. Да не говорим че това е направо златна бройка 8700К.

преди 7 часа, m.markov12 написа:

Koлеги, благодаря на ВСИЧКИ ВИ! Днес бях на събитието, след голямо мислене относно всичките неща споделени тук реших, че в последствие ще взема части от човека, просто без да избързвам с покупката и да взимам на сляпо, че може в крайна сметка да се набутам. Хубави цени с него пак ще се спазарят, но не на днес ами в малко по-късна дата. 

Сега като прочетох пак всичко, сякаш стигам до заключението, че е безмислено да наливам тези пари в 8700k, тъй като 2700X ще ми върши същата работа ( разлика 10-20 fps при общо 200 fps изобщо не е фрапиращо ). Пък и ако съм с Ryzen,  няма да се забутам толкова в дълбокото с тия дъна, че то става голяма какафония при тях ако се реша да взема z370. То беше температури, та различни модели, различни дефекти и прочие. Не ми се рискува с тия дъна, дори и с 8700, AMD ми звучи нещо по-сладко.

Щом няма сега да купувам, то паричките остават настрани и ще продължа с въпросите. :rolleyes:  Пак да благодаря, че сте отзивчиви!

8700K го зачеркваме отвсякъде и на негово място слагаме 2700X. Но какво ще му е майчето на този процесор, ROG VII Hero X470? Доста ми харесва дизайна, има бая профили и доста USB слотове. Видео клиповете, които изгледах казват, че държи добри температури и е способна дори на повече, което за сега не се знае дали ще се издържи от процесора. RAM-та? . Видео карта гледах пак на бая оферта, говоря за 1080 8GB (palit - 449GBP / msi - 459GBP / gigabyte windforce - 479GBP , цени от онлайн магазини, не от въпросният човек) и ще бъде една от тях, освен ако не ни изненадат с 1180 преди да съм взел всичко. За охлаждането обаче не знам, заводския си охладител да го оставим ли с него или да се инвестира и във водно? Захранването ще го сменяме ли и него или ще е някое от горепосочените?

Списък до момента: ROG VII Hero X470 ; 2700X ; 1080 8GB

При коя игра разликата е 10-20Fps при лимит от 200, може би имаш на предвид Battlefield 1 ?

Не си мисли че да пестиш от дъно, купувайки 2700X е добра идея. Всъщност е дори по-лоша идея, защото 2700X е доста лаком процесор, от 8700К (сток). Главно евтините Z370 ( а и не само) са зле за 8700К, но дъно като Asrock Extreme 4 е евтино и ще се справи, не знам как ще спестиш купувайки текущия Asus флагман (докато не е излязъл XII Extreme) за АМ4, който поне тук е 600 лева. Мисля, първо се беше насочил към дъно за 250 лева ?

Ryzen 2000X моделите не са особено енергоефективни (по-зле са от 1000X), защото са изстискани максималните честотите, на който архитектурата е способна. Ето какво има на печатната платка на Crosshair VII Hero - цък.  Калкулациите във видеото за консумацията на 2700X не са особено точни, доста по-високи са при 1.42v - 140-150A, та дъното не е съвсем overkill, поне за хората, който искат да клокват 2700X, поради някаква странна причина. Може да вземеш и нещо по-евтино като X470 Prime, или ако намериш намалено X370. Тук например може да намериш X370 Crosshair Hero за 400 лева, което е 30-40 лева над X-470 Prime, а е доста по-добро дъно. Не губиш нищо със X370 чипсета.

По-добре вземи 2х16 комплект за Ryzen, защото изобщо няма да подкараш 4х8 модула на високи честоти на AM4. Ако намериш нещо в Англия/чужбина на по-добра цена отколкото тук, най-добре. Със актуалните цени на DDR4 обаче ще ти се съдере кожата, задължително ли ти трябват 32GB ?

Kaкъв Палит ? Ако е Palit Dual не си струва, Jetstream/Gamerock не е зле, но е 2.5/3 слотова карта. MSI - Силно препоръчително Gaming. Armor е същата платка като Gaming, но охладителя е зле. DUKE ако намериш на много добра цена, но не знам дали се предлага във Европа. Хибриднaта Seahawk е референтна Foudners Edition платка, и естествено държи ниски температури на ядрото, но не и на паметите и не е от най-тихите. Windforce/G1 Gaming е най-ниския клас на Gigabyte, ако имаш възможност по-добре вземи Aorus/Aorus Extreme или поне G1 Rock, ако я намериш по магазините.

Гледам вече няколко пъти се захапвате за тези неща и ми е малко странно. Не мислите ли ,че не е особенно правилно да се изхожда от екстремен овърклок и да се дават съвети за ежедневна употреба?

В ежедневието изобщо няма никакво значение какви са ти мосфетите, колко ти е Vdrop и колко LLC може да дадеш. Човек ,който се вълнува от тези неща няма да си купи дъно,което не може да се справи. Също така най-вероятно ще си сложи къстъм водно и като цяло няма да дойде да пита във форума за съвет. Нормалния ентусиазиран потребител ще си закове 8700К на 5гхц , ще остави всичко на auto и няма да го пипне никога повече. Това с тестовете за стабилност също е пълна глупост и важи само за екстремните овърклокъри или високия клас ентусиасти, които пак ,знаят какво правят и не питат по форумите. Защо ми е да си спра тока на процесора с AVX тест, когато в реалния живот 99% от хората никога няма да го ползват. Или да го вържа 24 часа на Prime след като дори и игра и стрийм едновременно никога няма да натовари толкова процесора. Видеообработка също.

Не знам за вас ,но аз лично вече не правя такива изцепки. Просто си слагам желаната честота на леко завишен волтаж и започвам да си ползвам компютъра. След няколко дни ако няма проблем, свалям волтажа и така докато направи проблем. След това една стъпка нагоре и готово. Тези безкрайни заигравки за 50-100 мегахерца нагоре и нулев прираст са безидейни за личен компютър и ежедневна употреба.

Също не съм съгласен ,че 2000 серията не са енергийноефектнивни. За това ,което предлагат са определено по-добри от Интел в това отношение. Всеки процесор като му набичиш волтажа и спира да е ефективен, но и кафетата и райзъните са далеч от недоразуменията Skylake-X, така че  не виждам защо се споменава изобщо.

Иначе + за 2700Х+Crosshair VII. Аз съм с Crosshair VI и определено си струва парите, какво и да говорят спестовниците. Бих го купил пак дори и само заради биоса. Да не говорим че новото има примерно допълнителни мързеливи профили за B-Die китове памет, което спестява камара време ако се гони още повече скорост.

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

преди 39 минути, Tommygun написа:

Гледам вече няколко пъти се захапвате за тези неща и ми е малко странно. Не мислите ли ,че не е особенно правилно да се изхожда от екстремен овърклок и да се дават съвети за ежедневна употреба?

В ежедневието изобщо няма никакво значение какви са ти мосфетите, колко ти е Vdrop и колко LLC може да дадеш. Човек ,който се вълнува от тези неща няма да си купи дъно,което не може да се справи. Също така най-вероятно ще си сложи къстъм водно и като цяло няма да дойде да пита във форума за съвет. Нормалния ентусиазиран потребител ще си закове 8700К на 5гхц , ще остави всичко на auto и няма да го пипне никога повече. Това с тестовете за стабилност също е пълна глупост и важи само за екстремните овърклокъри или високия клас ентусиасти, които пак ,знаят какво правят и не питат по форумите. Защо ми е да си спра тока на процесора с AVX тест, когато в реалния живот 99% от хората никога няма да го ползват. Или да го вържа 24 часа на Prime след като дори и игра и стрийм едновременно никога няма да натовари толкова процесора. Видеообработка също.

Не знам за вас ,но аз лично вече не правя такива изцепки. Просто си слагам желаната честота на леко завишен волтаж и започвам да си ползвам компютъра. След няколко дни ако няма проблем, свалям волтажа и така докато направи проблем. След това една стъпка нагоре и готово. Тези безкрайни заигравки за 50-100 мегахерца нагоре и нулев прираст са безидейни за личен компютър и ежедневна употреба.

Също не съм съгласен ,че 2000 серията не са енергийноефектнивни. За това ,което предлагат са определено по-добри от Интел в това отношение. Всеки процесор като му набичиш волтажа и спира да е ефективен, но и кафетата и райзъните са далеч от недоразуменията Skylake-X, така че това изобщо не виждам защо се споменава изобщо.

Иначе + за 2700Х+Crosshair VII. Аз съм с Crosshair VI и определено си струва парите, какво и да говорят спестовниците. Бих го купил пак дори и само заради биоса. Да не говорим че новото има примерно допълнителни мързеливи профили за B-Die китове памет, което спестява камара време ако се гони още повече скорост.

Никъде не съм споменавал екстремен оувърклок. 5-5.1Ghz (със AVX оффсет) могат да се постигнат на въздух при 8700K, ако е прилично добра бройка и естествено е delid-нат. @m.markov12 е написал че ще клоква, но може и да мине без клок, а споменатото от него дъно изобщо не е подходящо за целта, камо ли за 5Ghz, за 5Ghz на 8350К може и да се справи. Хората, който споменаваш са ентусиасти и те определено не пускат теми във форуми, както си написал. Доста разпространен софтуер който спада към ежедневните задачи използва AVX инструкции, например Blender/H.265, естествено товара ще е по-малко от Prime 95 със AVX FFT's. Хората, който изполват Multi Core Enhancement или заковават процесора си на 5Ghz на някакво произволно напрежение и не тестват изобщо или пускат 15 минути Prime 95 са по-скоро мързеливци/невежи. Именно от такива се раждат градските легенди как всеки 8700K прави 5ghz+ със 1.3v. или по-ниско напрежение.

Аз не съм никакъв оувърклокър, но доколкото виждам ти имаш висок клас ентусиастки продукт (CH6H) а и от повечето ти коментари във форума съм изненадан че имаш такава позиция. Може би ползваш машината си изцяло за забавление или не ти се занимава със тестове, но за мен лично това, което си написал не е оувърклок, щом не можем да говорим за стабилност. 

Имах на предвид че са по-зле от към енергоефективност от 1000X серията, което е факт. Може би имаш на предвид че са по-ефективни за дадена честота, например 2700Х изисква доста по-ниско напрежение за 4Ghz от 1700X. Не бих казал и че 2600X/2700X са по-добри от 8600К/8700К в тази категория, може би ако се гледа многонишковата производителност за ват ще са по-добри, особено 2700X.

Не знам дали визираш мен под ''спестовник'', но аз определено бих взел Crosshair 6 за 400 лева пред Crosshair 7 за 600 лева, дори за 2700X.

Имам ентусиастки продукт(предния ми беше даже и HEDT) и точно затова знам, че безкрайната игра в настройките по никакъв начин не отговаря на крайния резултат. Като човек ,който има и друга работа просто нямам никаква обосновка да седя часове наред и да мърдам някой слайдер по половин милиметър. А това за мързеливците и невежите изобщо не е така. По скоро е тъпо да въртиш синтетика часове наред за  да постигнеш така наречената стабилност и в следващия момент като я постигнеш, да започнеш да ползваш компютъра на 30% от натоварването в теста. Това е нещо, което годините са ме научили а не разни упътватния по форуми и клипчета на хора. Защото какво става - ставаш стабилен с цената на повече волтаж/агресивна LLC настойка и товариш процесора и компонентите по дъното ненужно. Ежедневна работа (дори и рендъринг) , игри и стрийм нямат нищо общо като натоварване с един Prime например. Също не знам дали ти е известно ,но H.265 е доста по-добра идея да се ползва с графични карти, които са в пъти по-бързи и ефективни от процесора...

От клипчето на Roman се вижда че и най-евтините дъна се справят с 5гхц. Това че процесора е насран и иска делид , няма нищо общо с дъното. Да не говорим ,че примерно 1,35 волта за Интел е като 1,45 за АМД и никой нормален човек не би го оставил на толкова за 24/7.

Не искам да навлизaм в безкрайни полемики, но това е моето мнение. Няма нужда нито от дъно от най-горните графи на таблицата отнасяща се за  екстремен овърклок и AVX. Нито има нужда да въртиш часове наред синтетика за да ти е стабилен процесора. Сферата на ЛИЧНА употреба определя и нужния тест за стабилност. Това с Prime,CB  Blender  е меко казано тъпо ако човек не се занимава с това. А ако ползва Blender  по моя начин на тестване още на първия проект ше му се появи нестабилност и ще може да реагира. Това позволява обаче след известно време перфектно настроена система за ЛИЧНИТЕ нужди а не за представите на някой der8auer или рошав булдозер. Годините ме научиха ,че няма по-добър начин!

Ако вече  някой иска да тръгне да си мери бубата по форуми и в класации, може да процедира по "професионалния" начин - за нормални хора е просто глупост.

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

преди 8 часа, Inno написа:

Не знам и какво точно имаш на предвид под ''лек клок'..

Последното, което прочетох: Човече, обърквам се аз, много неща станаха да се избягват и все още не знам какво точно трябва да купя.Нека речем, че ще го оставя заводски, без да го клоквам. Кое ще е дъното в такъв случай?

Затова споменах лек клок като опция да се заиграе и да се понаучи, дори не е речено да е за 24/7. Вече като ще иска нещо сериозно, да взима Extreme 4.

Не ги разбирам тия стрес тестове и абсурдни ситуации, особено след като с 8мата генерация и прайм нещата са завъртяни. Линк. 101% <-- Prime95 v26.6 - Small FFT’s. 129% ... Prime95 v27.7 through v29.4 - Small FFT’s (AVX). Там тея последни версии, дето пържат на AVX със 130 % натоварване какво ми помагат и защо трябва да си тествам процесора с тях? Дори за някой тип задачи да се наложи офсет, не е това проблемът или причината да се въртят часове наред прайм с такова натоварване. Какво практически полезно ми показва такъв тест? Особено пък на един чист 8700? Ако ще даваш доказателства за прегряване на Z370-A Pro с такъв процесор, сега е моментът. Особено в real world задачи. Не виждам нищо толкова абсурдно в комбинацията, особено за един масов потребител. Не съм аз тоя, който да дава съвет за по-скопени компоненти, напротив, за тия лакоми процесори и най-вече за клок, доста неща трябва да се съобразят, просто ми писна от твърдения, базирани не на логика и практика, а на картинки и мнения от нета - не всички са под общ знаменател, седнали да гонят 5GHz+ на 8700K, че и да го делидват, че и прайм с AVX и тн, и тн.. Повече от половината потребители искат да седнат и да натиснат копчето, за тия, които се интересуват от клок, също се опитваме да намерим подходящо решение, но няма нужда да се пълни всяка тема с понятия и романи, само щото се гледа през камбанарията на (пишман) ентусиаст. Що да се осланяме на клокърски таблици и коментари, ако примерно говорим за процесор като 8700 и ежедневни занимания? За него дъно за 320-330лв според мен не е задължително..

преди 6 часа, Tommygun написа:

По скоро е тъпо да въртиш синтетика часове наред за  да постигнеш така наречената стабилност и в следващия момент като я постигнеш, да започнеш да ползваш компютъра на 30% от натоварването в теста. Това е нещо, което годините са ме научили а не разни упътватния по форуми и клипчета на хора.

Не искам да навлизaм в безкрайни полемики, но това е моето мнение. Няма нужда нито от дъно от най-горните графи на таблицата отнасяща се за  екстремен овърклок и AVX. Нито има нужда да въртиш часове наред синтетика за да ти е стабилен процесора.

Именно. В практиката клокът не е 100% по указания, различните процесори се клокват и тестват по различен начин, там и бройки играят и какво ли не още. Не на последно място и задклавиатурното устройство. Не съм напълно съгласен само, че компонентната база не е от съществено значение, щото за VRMите 6-ядрените 8ххх с HT се оказват костелив орех - по една или друга причина, знаем си - но предвид това, че употребата няма да е екстремна или зависима от някакво конкретно натоварване, естествено не трябва да следваме сляпо таблици, само щото някой казал така..

• Автор

Няма да се товари много, както казах, ще се използва за стриймване, слушане на музика, играене на игри, рендване в последствие и то не на 4К. Не съм запознат много с OC, нито делидване. Крайната ми цел е да имам един списък с компоненти, да ги поръчам, да ги сглобя, да си вържа кабелите и да пускам всичко. OC ще има ако случайно не ме удовлетвори производителноста докато играя, стриймвам, слушам музика и браузвам едновременно. Според мен 2700X ще се справи с multitasking-a и няма да се сгърчи.

на 20.05.2018 г. в 11:25, Tommygun написа:

Имам ентусиастки продукт(предния ми беше даже и HEDT) и точно затова знам, че безкрайната игра в настройките по никакъв начин не отговаря на крайния резултат. Като човек ,който има и друга работа просто нямам никаква обосновка да седя часове наред и да мърдам някой слайдер по половин милиметър. А това за мързеливците и невежите изобщо не е така. По скоро е тъпо да въртиш синтетика часове наред за  да постигнеш така наречената стабилност и в следващия момент като я постигнеш, да започнеш да ползваш компютъра на 30% от натоварването в теста. Това е нещо, което годините са ме научили а не разни упътватния по форуми и клипчета на хора. Защото какво става - ставаш стабилен с цената на повече волтаж/агресивна LLC настойка и товариш процесора и компонентите по дъното ненужно. Ежедневна работа (дори и рендъринг) , игри и стрийм нямат нищо общо като натоварване с един Prime например. Също не знам дали ти е известно ,но H.265 е доста по-добра идея да се ползва с графични карти, които са в пъти по-бързи и ефективни от процесора...

От клипчето на Roman се вижда че и най-евтините дъна се справят с 5гхц. Това че процесора е насран и иска делид , няма нищо общо с дъното. Да не говорим ,че примерно 1,35 волта за Интел е като 1,45 за АМД и никой нормален човек не би го оставил на толкова за 24/7.

Не искам да навлизaм в безкрайни полемики, но това е моето мнение. Няма нужда нито от дъно от най-горните графи на таблицата отнасяща се за  екстремен овърклок и AVX. Нито има нужда да въртиш часове наред синтетика за да ти е стабилен процесора. Сферата на ЛИЧНА употреба определя и нужния тест за стабилност. Това с Prime,CB  Blender  е меко казано тъпо ако човек не се занимава с това. А ако ползва Blender  по моя начин на тестване още на първия проект ше му се появи нестабилност и ще може да реагира. Това позволява обаче след известно време перфектно настроена система за ЛИЧНИТЕ нужди а не за представите на някой der8auer или рошав булдозер. Годините ме научиха ,че няма по-добър начин!

Ако вече  някой иска да тръгне да си мери бубата по форуми и в класации, може да процедира по "професионалния" начин - за нормални хора е просто глупост.

Отново - никъде не съм споменавал екстремен оувърклок (сух лед, течен азот и т.н.), нито пък изстискване на последния мегахерц. Говоря за ежедневен 24/7 оувърклок на въздух и елементарна стабилност. Хората, който си пускат 8700К (просто произволен пример) на 5Ghz и пишат в интернет как е стабилен на 1.3 и по-малко са по-скоро във заблуда. Може да е стабилен във Windwows десктоп или във някоя по-лека игра. Щом ползваш машината и не знаеш дали е 100% стабилна е твое решение. Аз си мисля, че една такава полустабилна/''може би е стабилна, може би не'' машина може да създаде доста повече беди, отколкото по-висок оувърклок.

От клипчето на der8auer се вижда че нито едно от дъната не става за оувърклок на 8700K. Всеки може да си направи елементарната сметка, като знае каква консумация има 8700K при 5.1Ghz, 1.36v. под Prime 95 26.6 Small FFT, a 1.35v. далеч не са еквивалент на 1.45 при Ryzen, дори при Ryzen 1000, може би си имал на предвид че ''пастата за зъби'' е лимитиращия фактор за по-високо напрежение.

Таблицата си пише че е за продължителни AVX натоварвания. Изобщо не съм препоръчвал дъна от върха на таблицата, а и определено дъно от най-горната част е напълно излишно за оувърклок на въздух. А най-горните дъна изобщо няма и да видят бял свят на тази платформа. Всъщност Gigabyte SOC Force LN2 е съществуващо дъно, но не е във серийно производство, а се ползва от Gigabyte за рекорди и съответно имидж на марката, като краен резултат. OC Formula на Asrock също няма да излезе, нито пък ROG Extreme, явно защото никой няма да ги купи, защото никой, който ползва такива дъна няма интерес във платформата. Gigabyte явно пазят Gaming 9 или по-висок клас дъно за Z390, поне такива са слуховете. В ляво пише кое дъно какво може да понесе и съответно какъв тип охладител може да понесе въпросната консусмация.

на 20.05.2018 г. в 17:34, PANOV написа:

Последното, което прочетох: Човече, обърквам се аз, много неща станаха да се избягват и все още не знам какво точно трябва да купя.Нека речем, че ще го оставя заводски, без да го клоквам. Кое ще е дъното в такъв случай?

Затова споменах лек клок като опция да се заиграе и да се понаучи, дори не е речено да е за 24/7. Вече като ще иска нещо сериозно, да взима Extreme 4.

Не ги разбирам тия стрес тестове и абсурдни ситуации, особено след като с 8мата генерация и прайм нещата са завъртяни. Линк. 101% <-- Prime95 v26.6 - Small FFT’s. 129% ... Prime95 v27.7 through v29.4 - Small FFT’s (AVX). Там тея последни версии, дето пържат на AVX със 130 % натоварване какво ми помагат и защо трябва да си тествам процесора с тях? Дори за някой тип задачи да се наложи офсет, не е това проблемът или причината да се въртят часове наред прайм с такова натоварване. Какво практически полезно ми показва такъв тест? Особено пък на един чист 8700? Ако ще даваш доказателства за прегряване на Z370-A Pro с такъв процесор, сега е моментът. Особено в real world задачи. Не виждам нищо толкова абсурдно в комбинацията, особено за един масов потребител. Не съм аз тоя, който да дава съвет за по-скопени компоненти, напротив, за тия лакоми процесори и най-вече за клок, доста неща трябва да се съобразят, просто ми писна от твърдения, базирани не на логика и практика, а на картинки и мнения от нета - не всички са под общ знаменател, седнали да гонят 5GHz+ на 8700K, че и да го делидват, че и прайм с AVX и тн, и тн.. Повече от половината потребители искат да седнат и да натиснат копчето, за тия, които се интересуват от клок, също се опитваме да намерим подходящо решение, но няма нужда да се пълни всяка тема с понятия и романи, само щото се гледа през камбанарията на (пишман) ентусиаст. Що да се осланяме на клокърски таблици и коментари, ако примерно говорим за процесор като 8700 и ежедневни занимания? За него дъно за 320-330лв според мен не е задължително..

Именно. В практиката клокът не е 100% по указания, различните процесори се клокват и тестват по различен начин, там и бройки играят и какво ли не още. Не на последно място и задклавиатурното устройство. Не съм напълно съгласен само, че компонентната база не е от съществено значение, щото за VRMите 6-ядрените 8ххх с HT се оказват костелив орех - по една или друга причина, знаем си - но предвид това, че употребата няма да е екстремна или зависима от някакво конкретно натоварване, естествено не трябва да следваме сляпо таблици, само щото някой казал така..

Не мисля, че точно това дъно е добра платформа за учене.

Последните версии на Prime 95, който използват AVX ще са полезни за хората, който ще ползват процесорите при такива натоварвания. За ''нормалните'' хора е може би излишно да се тества Prime 95 със AVX. 8700 е абсолютно същото нещо като 8700K. ''Доказателствата'' са във видеото, няма какво да доказвам. Хората, който иска да седнат и да натиснат копчето си купуват готово сглобени и тествани системи или i7 8700 със дъно различно от Z370. Не знам дали се заяждаш отново и визираш мен под ''пишман ентусиаст'' или източника на някой от материалите. Аз ентусиаст определено не съм, по-скоро любител/страничен наблюдател към днешна дата. Всичката информация за дъната в темата е от хора, който са имали частите и са ги тествали, а не са празни приказки/измишльотини.

VRM-ите са костелив орех, защото не са променени спрямо Z270, изключение естествено са Asrock, затова и Z370 дъната им се приемат толкова добре - по-евтини и по-добри от на конкуренцията са, със изключение на високия клас, където също не отстъпват.

преди 36 минути, m.markov12 написа:

Няма да се товари много, както казах, ще се използва за стриймване, слушане на музика, играене на игри, рендване в последствие и то не на 4К. Не съм запознат много с OC, нито делидване. Крайната ми цел е да имам един списък с компоненти, да ги поръчам, да ги сглобя, да си вържа кабелите и да пускам всичко. OC ще има ако случайно не ме удовлетвори производителноста докато играя, стриймвам, слушам музика и браузвам едновременно. Според мен 2700X ще се справи с multitasking-a и няма да се сгърчи.

2700X е напълно излишно да се клоква. Конкретно във игри ще имаш по-добра производителност ако не го клокваш, защото е доста вероятно да не постигнеш 4.3Ghz на всички ядра, а ако е другояче ще е на цената на много високо напрежение/топлина и ще ти трябва най-висок клас охладител/солидно AIO. Както написах AMD са се погрижили да изстискат максимума от X моделите. Delid-ването има смисъл при интелските процесори, защото те не използват припой за топлопроводимостта между кристала и капачката, при AMD е напълно излишно и е доста по-трудно. При интел е направо цяло поприще/бизнес за доста хора, тези който създават delid инструментите.

Нито AVX , нито стрес тест е типично натоварване, а най-вече двете заедно - стига си дъвкал едно и също! Защо да се взима предвид натоварване и потребление извън нормалните рамки за конфиг за игри и стрийм без клок и каквото и да е? То и принципно дори да се получи така, че да пада малко честотата при AVX е все тая. И да, разбира се, че дъното е достатъчно за чист 8700 в 99% от случаите. Виждам, че относно обратното твърдение нямаш какво повече да напишеш, тъй че спирам дотук.

PS. А, значи допускаш 8700 с дъно, различно от 370, но с ентри клас 370 щяло да прегрява - интересно ! :))

преди 37 минути, PANOV написа:

Нито AVX , нито стрес тест е типично натоварване, а най-вече двете заедно - стига си дъвкал едно и също! Защо да се взима предвид натоварване и потребление извън нормалните рамки за конфиг за игри и стрийм без клок и каквото и да е? То и принципно дори да се получи така, че да пада малко честотата при AVX е все тая. И да, разбира се, че дъното е достатъчно за чист 8700 в 99% от случаите. Виждам, че относно обратното твърдение нямаш какво повече да напишеш, тъй че спирам дотук.

PS. А, значи допускаш 8700 с дъно, различно от 370, но с ентри клас 370 щяло да прегрява - интересно ! :))

Prime 95 Small FFT's със AVX определено не е реалистично натоварване, но идеята на подобни не е да са реалистично натоварване, а да са инструмент за стабилност. I7 8700/К (едно и също нещо) може съвсем лесно да достигне или превиши тези 120-130W при ''нормални'' ежедневни натоварвания, в случая игра и stream едновременно. Дори и дъното да издържи, топлината от волтрегулаторите ще е значително повече от при дъно със адекватна захранваща част. Дори и да издържи при тези ежедневни натоварвания ще е далече от оптималната работна температура, което значи че има голяма вероятност това да се отрази негативно на жизнения цикъл на дъното. Всеки си преценява риска според това какво ще си използва машината, подробна информацията за мосфетите може да намери в интернет и да прецени дали е добра идея. Аз такова дъно за i7 8700/8700K изобщо няма да купя.

Обзалагам се че има B360/H370 дъна със по-адекватни захранващи схеми от Asrock Pro4/MSI A-Pro, до колко си заслужават е друг въпрос.

Твоя принос във тази тема е нищо повече от заяждане. Теми като тези не са за ''мерене на буба'' както се изрази TommyGun, поне веднъж се опитай да си преглътнеш егото.

И с кое си меря чепа - с това, че предлагам нещо като за по-нормална употреба според изискванията? - не аз говоря с десетки клокърски понятия и да предлагам дъно за 350лева, без процесорът и приложенията реално да го изискват. Наистина бая его показвам - вместо да пишеш думи не на място и да ми обясняваш, че съм пил или да ходя да спя, наблегни на мисленето след четене и се докосни до малко хардуер преди да даваш съвети, че както съм те застъпил няма изгледи да те пусна скоро.

преди 1 час, Inno написа:

Prime 95 Small FFT's със AVX определено не е реалистично натоварване, но идеята на подобни не е да са реалистично натоварване, а да са инструмент за стабилност.

Точно, че за коментираните процесори не е стабилност, а частен случай, това се опитваме да обясним.

преди 1 час, Inno написа:

I7 8700/К (едно и също нещо) може съвсем лесно да достигне или превиши тези 120-130W при ''нормални'' ежедневни натоварвания, в случая игра и stream едновременно

??? Надявам се шегуваш. Много далече от истината си, можеш и сам да го провериш. И не, не са напълно едно и също, дори по-лошо, че 8700 е 65 вата и в някои случаи може да тротва

Ето ти и мнение на човек с такъв процесор и не по-скъпо дъно, опит от първа ръка кое прегрява и кое не :))

преди 10 минути, PANOV написа:

И с кое си меря чепа - с това, че предлагам нещо като за по-нормална употреба според изискванията? - не аз говоря с десетки клокърски понятия и да предлагам дъно за 350лева, без процесорът и приложенията реално да го изискват. Наистина бая его показвам - вместо да пишеш думи не на място и да ми обясняваш, че съм пил или да ходя да спя, наблегни на мисленето след четене и се докосни до малко хардуер преди да даваш съвети, че както съм те застъпил няма изгледи да те пусна скоро.

Точно, че за коментираните процесори не е стабилност, а частен случай, това се опитваме да обясним.

??? Надявам се шегуваш. Много далече от истината си, можеш и сам да го провериш. И не, не са напълно едно и също, дори по-лошо, че 8700 е 65 вата и в някои случаи може да тротва

Ето ти и мнение на човек с такъв процесор и не по-скъпо дъно, опит от първа ръка кое прегрява и кое не :))

Браво, имаш последната дума ! Може вече да спиш спокойно !

П.С 65w е енергопотреблението споед минималната честота на i7 8700, реално е доста далеч от това.

Аз дадох достатъчно примери ти пак казваш на черното бяло, каква изненада. Интересно ми е дали ако някой друг беше споделил информацията щеше да му скачаш така.

Или дай черно на бяло как 8700 сток харчи 130 вата в игра и стрийм или бягай от тука. Същото и за прегрялото дъно. Кво да ти скачам, все тая ми е, скачам срещу неправдоподбно инфо и голяма уста, не само щото си ти. Но ти си го просиш де.

преди 23 минути, PANOV написа:

Или дай черно на бяло как 8700 сток харчи 130 вата в игра и стрийм или бягай от тука. Същото и за прегрялото дъно. Кво да ти скачам, все тая ми е, скачам срещу неправдоподбно инфо и голяма уста, не само щото си ти. Но ти си го просиш де.

Няма какво да ти давам. Ти като искаш ползвай i7 8700/I7 8700K (абсолютно едно и също нещо, макар и да не го проумяваш) на подобни дъна. Производителите на дъна точно на такива като теб разчитат. Аз голяма уста нямам, някой друг е тоя със голямата уста.

Ако имаш някакъв проблем може да го разрешим във реалния свят. Като гледам имаш желание от доста време. Всеки може да се натяга зад клавиатурата под имагинерен интернет профил.

И проблеми щял да решава - пикльо !

преди 3 часа, PANOV написа:

И проблеми щял да решава - пикльо !

Аз проблем нямам. Келеши зад клавиатура въобще не ме трогват. Ако ти искаш да си разрешиш твоя проблем (очевидно има нещо) със мен, във реалния свят съм насреща. Само не спами повече във темата на човека. И без това всеки твой пост във тази тема е за боклука.

п.с: Така си и знаех.

• Автор

:eek: Добре, бюджет 3200 лв. Конфигурацията ще се използва за стриймване, игри, едитване, музика и браузване. Моля за предложения на пълна конфигурация, като задължително ще ми трябва и SSD. 

Спора стана голям и като цяло не стигнахме до заключение какво да взимам. Ще съм благодарен ако получа две-три различни конфигураций. Нямам претенция към марките на процесорите и видео картите, но ми се иска да е nvidia, с недостатъка, че после монитора ще е солен с тоя g-sync.

преди 10 часа, m.markov12 написа:

:eek: Добре, бюджет 3200 лв. Конфигурацията ще се използва за стриймване, игри, едитване, музика и браузване. Моля за предложения на пълна конфигурация, като задължително ще ми трябва и SSD. 

Спора стана голям и като цяло не стигнахме до заключение какво да взимам. Ще съм благодарен ако получа две-три различни конфигураций. Нямам претенция към марките на процесорите и видео картите, но ми се иска да е nvidia, с недостатъка, че после монитора ще е солен с тоя g-sync.

От къде мислиш да закупуваш компонентите - от тук или от Англия ? Задължително ли ти трябват 32гб рам или 16 ще са достатъчни, колко голямо SSD ти е нужно ?

Adaptive Sync функциите на някой монитори въобще не трябва да са избор на видео карта и вярвам, обратното важи със още по-голяма сила. Монитор не се сменя често и здравето ти зависи от него. Спокойно може да купиш и монитор без Adaptive Sync. Или евентуално нещо със Freesync (по-евтини са), ако е нещо, което си заслужава.

• Автор
преди 13 часа, Inno написа:

От къде мислиш да закупуваш компонентите - от тук или от Англия ? Задължително ли ти трябват 32гб рам или 16 ще са достатъчни, колко голямо SSD ти е нужно ?

Adaptive Sync функциите на някой монитори въобще не трябва да са избор на видео карта и вярвам, обратното важи със още по-голяма сила. Монитор не се сменя често и здравето ти зависи от него. Спокойно може да купиш и монитор без Adaptive Sync. Или евентуално нещо със Freesync (по-евтини са), ако е нещо, което си заслужава.

Oт Англия, 250 ssd ще ми свърши работа, 16 гб за начало. Монитор по-нататък.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.