Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Геймърска конфигурация до 1000лв.

Featured Replies

преди 52 минути, confusion написа:

И може да сложа по евтината видео карта? А защо 350 вата захранване като видео картата иска почти толкова? Питам, за да знам :)

Значи предлагаш да взема този процесор, дъното да остане това което съм избрал и да взвма кутията със захранването 350 вата от никем, където са го изпратили по-нагоре и всичко друго да остане така? 

За 360 лева RX 560 4GB не ми се струва добър избор. Консумацията на RX 560 ще е около 80-90W във игри - цък. Както виждаш може да намериш 1050Ti модели на същата цена, макар и Palit. Ако искаш да играеш игри на високи настройки избора трябва да е между GTX 1060 3GB/RX 570/580 4GB. До неделя 23:59 Емаг имаха код за 10% намаление на PC компоненти и тази карта беше на цена 479 лева, съответно 432 лева след намалението. В момента по мистериозни причини цената и е доста далеч от реалността. Най-добре ще е да дебнеш такава оферта или да поръчаш намалена карта от чужбина.

Ако държиш на AMD, определено R3 1300 е правилния избор, светлинни години по-добър процесор. Аз бих сменил дъното със B350 чипсет, позволява оувърклок на процесора, при A320 може да клокваш само памет, а при интел H310/B360/H370 нито едното, нито другото. Интел изисква Z370 чипсет за какъвто и да било оувърклок, както и процесор със суфикс ''К'' ако искаш оувърклок. Разликата между 1300X и 1300 е само във тактовите честоти, втория за 240 лева е много лоша покупка, в предвид че можеш да клокнеш 1300 със боксовия охладите до честотите на 1300X или дори повече, ако процесора е добра бройка.

B350 PC Mate - Мисля че си заслужава 25 лева повече спрямо Asrock B350M Pro4.

Ryzen R3 1300

F4-2400C15S-4GIS (две)

WD10EZRZ

SEGOTEP Halo 5 - примерно предложение.

EVGA 450BT Много са му 77 лева според мен, при 25$ в Щатите , но не знам кое би било по-добър избор в диапазона 60-80 лева. Остават 370 лева за видео карта, ако вдигнеш бюджета със 50-60 лева ще може да побереш GTX 1060 3GB, ако попаднеш на намаление, другия вариант го споменах. Третия вариант е втора ръка видео карта - GTX 970 до 350 лева.

Или GTX 1060 3GB/6GB/RX 470/580 4GB, но вероятността да попаднеш на такава карта, която да не е копала е абсолютно нищожен.

• Отговори 70
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 3 минути, Inno написа:

B350 PC Mate - Мисля че си заслужава 25 лева повече спрямо Asrock B350M Pro4. 

EVGA 450BT Много са му 77 лева според мен, при 25$ в Щатите , но не знам кое би било по-добър избор в диапазона 60-80 лева.

С какво това дъно е над Про4 ?

Просто взима захранване за 20 лева отгоре и си решава проблемите.

преди 10 минути, kyoshinn написа:

С какво това дъно е над Про4 ?

Просто взима захранване за 20 лева отгоре и си решава проблемите.

Липса на LLC настройки, mATX срещу АТX, останалото се вижда в сайта на производителя. Asrock B350 дъната имат 100mV vdroop при клок на 8-ядрен R7 (първо поколение), затова аз бих инвестирал във друго дъно. Пролетта на 2019 като излязат 7nm Ryzen 2 чиповете ще може да сложи 6-8 ядрен процесор и да не се притеснява за оувърклока и стабилността.

преди 10 минути, Inno написа:

Липса на LLC настройки, mATX срещу АТX, останалото се вижда в сайта на производителя. Asrock B350 дъната имат 100mV vdroop при клок на 8-ядрен R7 (първо поколение), затова аз бих инвестирал във друго дъно. Пролетта на 2019 като излязат 7nm Ryzen 2 чиповете ще може да сложи 6-8 ядрен процесор и да не се притеснява за оувърклока и стабилността.

Малко в кръга на шегата, но той и така "може да сложи 6-8 ядрен процесор" "Пролетта на 2019 като излязат 7nm Ryzen 2" особено ако ти му го подариш.

Хубаво е да се правят такива сметки, но само когато човек си решава за себе си и горе-долу е наясно какво ще прави в близките години иначе да скача на най-хубавото дъно с хубав чипсет един тон екстри и т.н. само, че тези 1000 лв. за геймърски компютър - голям филм ще е.

преди 19 часа, plamen_petrov_80 написа:

Малко в кръга на шегата, но той и така "може да сложи 6-8 ядрен процесор" "Пролетта на 2019 като излязат 7nm Ryzen 2" особено ако ти му го подариш.

Хубаво е да се правят такива сметки, но само когато човек си решава за себе си и горе-долу е наясно какво ще прави в близките години иначе да скача на най-хубавото дъно с хубав чипсет един тон екстри и т.н. само, че тези 1000 лв. за геймърски компютър - голям филм ще е.

Не ти разбрах съвсем първото изречение.

Абсолютно, аз прецених че си заслужават 25-те лева повече, той може да мисли другояче. Ако някой си мисли че си измислям - цък:

'' The ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 could not take our Ryzen 7 1800X CPU to its known stable 4.05GHz frequency. Instead, we had to back this down by 50MHz to 4.00GHz to garner stability. This is due to the very poor voltage accuracy of ASRock’s chosen PWM controller and VRM design, in addition to the lack of loadline calibration options in the UEFI. ''

'' CPU-Z voltage readings are incorrect for this motherboard, so HWINFO64 data was read instead. According to this data, the idle voltage was 1.387V and voltage under Cinebench load dropped to 1.300-1.307V. This was using our UEFI setting that asked for 1.40V. That’s a very poor level of voltage accuracy under load that is clearly the cause for instability at 4.05GHz. ''

И по-долу

'' This issue is compounded by the fact that MSI’s comparably priced B350 Tomahawk delivered good voltage accuracy and a 4.05GHz frequency that make it a better overclocking option than ASRock’s Fatal1ty AB350 Gaming K4. That is despite ASRock having the advantage in terms of physical phase count ''.  MSI B350 Tomahawk е със абсолютно същата захранваща схема и компоненти като PC Mate,  но автора на ревюто греши че Asrock имат предимство в броя на фазите, защото всички Asrock B350 дъна са със 3 фази за процесора (3+3 конфигурация) - видео. MSI разполагат със четири (4+2 конфигурация). Автора предполага че със бъдещ биос ъпдейт проблемите може да се отстранят:

''A BIOS update could possibly help to mitigate some of the issues experienced in our testing. '', но истината е че това е невъзможно, заради аналоговия VRM контролер (ISL95712), който не поддържа LLC. Ако беше възможно досега щяха да пуснат ъпдейт, с който да го отстранят.

В прав текст:

Тъй като не се знае дали питащия планува подмяна на процесора през 2019 или изобщо, то надали го касае тази възможност. От друга страна ако някой му подари такъв процесор пак ще може да го монтира на Asrock B350M Pro4 и ще е по напред от това което ще вземе сега. Подаряващия може да си ти, тъй като ти държиш на тази възможност - както казах в кръга на шегата.

Иначе за мен лично купуването на дадено нещо до точни пари е грешка. Също така човек като взема нещо е хубаво да е наясно дали и кога ще влага отново пари в системата или каквото се вземе сега това си остава до смяната му с друга система.

преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

В прав текст:

Тъй като не се знае дали питащия планува подмяна на процесора през 2019 или изобщо, то надали го касае тази възможност. От друга страна ако някой му подари такъв процесор пак ще може да го монтира на Asrock B350M Pro4 и ще е по напред от това което ще вземе сега. Подаряващия може да си ти, тъй като ти държиш на тази възможност - както казах в кръга на шегата.

Иначе за мен лично купуването на дадено нещо до точни пари е грешка. Също така човек като взема нещо е хубаво да е наясно дали и кога ще влага отново пари в системата или каквото се вземе сега това си остава до смяната му с друга система.

Във момента може да не го касае, да. Не казвам че B350/M Pro4 е лошо дъно, просто ако иска да оувърклоква процесор на него, особено многоядрен не е добър избор. Ако реши на 100% че няма да ъпгрейдва и да клоква, в което няма как да е 100% сигурен, то направо може да вземе и дъно със А320 чипсет, но за разлика от интел AMD ще си поддържат платформата още две до три години и ще има още две поколения процесори. И не е нужно задължително да ъпгрейдне със Ryzen 3000 процесор, намаления на момента наличните Ryzen 2000 ще са неизбежни, виж какви са цените на R5 1600/R5 1700 на фона на R5 2600/R7 2700, значително по-ниски. B350 PC Mate изобщо не е висок клас дъно със много екстри. В един клас е със Asrock B350 Pro4, та примера ти е неуместен.

Inno, оправи го тоя R3 1300 -> 1200

AMD предложение има, там трябва или 1200 с охладител и бой клок, или поне 1400, ама цената му е една... особена. За игри до 1100лв с интел също важи, особено ако няма да се надгражда и с ограничен бюджет за бързи памети.

Име на продукта Бр. Ед. цена Общо
Intel Core i3-8100 3.6GHz 6MB LGA1151 box 1 232.80 лв. 232.80 лв.
ASROCK H310M-G/M.2 LGA1151 1 135.42 лв. 135.42 лв.
J&A 8GB DDR4 2400MHz JA8G24N 1 127.41 лв. 127.41 лв.
HDD TOSHIBA DT01ACA100 1TB 32MB SATA3 1 77.34 лв. 77.34 лв.
PALIT GTX1050TI DUAL 4G GD5 1 364.87 лв. 364.87 лв.
Case ATX DUKASE v2 USB3.0 DP-ATX-DUKBK2BF 1 76.57 лв. 76.57 лв.
DeepCool 120mm Xfan DP-FDC-XF120 1 5.31 лв. 5.31 лв.
Corsair CX450 450W Bronze CP-9020120-EU 1 101.78 лв. 101.78 лв.
Междинна стойност: 1 121.50 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 16.15 лв.
Доставка: безплатна
Обща стойност: 1 105.35 лв. с ДДС

Ако окастриш кутия и захранване - взимаш 120GB SSD до 60 лева - малко, но друго няма какво да се реже - или падаш до 1050 лева.

• Автор

Здравей, ако сложа дъно за 100 лева и процесор амд райзен 5ца за 300 няма ли да е по-добре, защото той е 4 ядрен на 8 нишки? 

Просто се чудя кое е по-добре, всеки дава различни варианти и избора наистина е доста труден. Не знам дали ще го ъпгрейдвам по-натам, не се занимавам много с компютри, просто ми се иска да имам по-добър компютър и да знам, че няма да ми сече всичко и зацепва на 10тата минута на дота 2. Естествено ще го ползвам и за други игри, но за ъпгрейд не мога да знам.. 

6FC3B40C-9226-4B4F-87FD-9FBE8C509049.png

Аз ще изкажа мое лично мнение.

1000 лв. са малко за гаймърска машина.

Не винаги на хартия по-напомпаната система е по-добрата, грешно е и да се гонят само параметри за сметка на качество. Ако бе състезание за един ден коя система ще е по-бърза е едно, но да изкара два пъти гаранционния си период е съвсем друго.

преди 28 минути, confusion написа:

Просто се чудя кое е по-добре, всеки дава различни варианти и избора наистина е доста труден. Не знам дали ще го ъпгрейдвам по-натам, не се занимавам много с компютри, просто ми се иска да имам по-добър компютър и да знам, че няма да ми сече всичко и зацепва на 10тата минута на дота 2. Естествено ще го ползвам и за други игри, но за ъпгрейд не мога да знам..

Ако не се занимаваш много, за игри най-лесният вариант е 8100, там го слагаш и това е, производителността за ядро и честотата са добри. На 300 лева си много близко до i5-8400 и Ryzen 5 1600, които са истински 6 ядреници, и там вече идва друга дилема -дали да не вземеш GTX 1060 3GB вместо такъв процесор, тъй че се придържай към 8100 / 1200 или най-много 1400, но поне с дъно MSI B350M PRO-VD PLUS.

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Аз ще изкажа мое лично мнение.

1000 лв. са малко за гаймърска машина.

За хора, които си цъкат разни масовки на 1080 или нямат големи претенции към настройките, що пък да са малко? А може би понятието -геймърска машина- внася смут.

Аз, лично смятам, че райзъна е по-добрия избор. Не се знае утре, след седмица или месец какво ще реши автора. Лично за мен с бюджет 1000 лева, бих взел tower workstation за 400-600 лева с i5,i7 или някой Xeon + втора ръка GTX970/80, та чак и пари ще останат за захранване и кутия (нови, а не тези на уъркстейшъна). Но това съм аз, и за мен си знам, че търся максинална производителност, тъй като едва ли ще ъпгрейдвам. Най-много някое ССД и РАМ.

Изпратено от моят Lenovo A536 с помощта на Tapatalk

При цена до 1000 лв. системата винаги е изградена от компромиси и дефакто нямаш много варианти да засилиш нещо, отбираш от всичко най-слабото и все гледаш цената да напаснеш. Както казах лично мнение. Също така все още можеш за под 200 лв. да вземеш дъно и процесор G4560 и с останалите пари да вземеш повече и по-добри други компоненти.

Ето една прилична според мен система надхвърляща бюджета

http://nikem-bg.net/cart/60659p1r57679p1r54541p1r60598p1r58190p1r58339p2r58433p1rf.html

Към нея може да се добави и SSD

http://nikem-bg.net/cart/60659p1r57679p1r54541p1r60598p1r58190p1r58339p2r58433p1r58389p1rf.html

преди 34 минути, plamen_petrov_80 написа:

При цена до 1000 лв. системата винаги е изградена от компромиси и дефакто нямаш много варианти да засилиш нещо, отбираш от всичко най-слабото и все гледаш цената да напаснеш. Както казах лично мнение. Също така все още можеш за под 200 лв. да вземеш дъно и процесор G4560 и с останалите пари да вземеш повече и по-добри други компоненти.

Ето една прилична според мен система надхвърляща бюджета

http://nikem-bg.net/cart/60659p1r57679p1r54541p1r60598p1r58190p1r58339p2r58433p1rf.html

Към нея може да се добави и SSD

http://nikem-bg.net/cart/60659p1r57679p1r54541p1r60598p1r58190p1r58339p2r58433p1r58389p1rf.html

Аз не съм съгласен, че първата система е пример за нещо по-качествено. Единствената съществена разлика е дъното на B360, ама при цената на 8100 не е балансирано, освен ако не е от много голямо значение някой друг порт или слот - с такъв процесор е смешно да си говорим за регулатори, фази и т.н., пък и това на H310 даже радиаторче си има. Другото е същото, освен ако не се захапе някой за J&A паметите, което се коригира с 20 лева, но пък кутията е в пъти по-лоша.

преди 1 час, confusion написа:

Здравей, ако сложа дъно за 100 лева и процесор амд райзен 5ца за 300 няма ли да е по-добре, защото той е 4 ядрен на 8 нишки? 

Същият процесор във Варио е с далеч по -приемлива стойност. Не зная защо разглеждате изобщо тази фирма с крайно завишени цени ION Computers. Eто нагледно линк за този CPU -  https://www.vario.bg/amd-ryzen-5-1500x-yd150xbbaebox  - 288  лева . Важната подробност е комбиниране на платформата Ryzen с рам памет . За да се възползваш от пълния и потенциал трябва памет с висока честота и ниска латентност, нещо трудно постижимо с толкова нисък бюджет. Благоприятна комбинация би била  1500 Х и кит памет на 3200 мхц или по-високи стойности ,което няма как да закупиш с 1000 лв. Цените  и  на нашия пазар са високи и няма да останат финанси за прилична графична карта и останалите необходими компоненти за асемблиране на конфигурация -  дънна платка, кутия , захранващ модул  и твърд диск . Няма никакъв смисъл да се прахосват пари за Ryzen комбиниран с памет работеща на 2133 или 2400 мхц. Производителността намалява значително ,докато при интелски процесор като  I 3 8100 и рам  на 2400 разликата не е толкова фрапираща при геймплей . Тоест при силно ограничен бюджет втория вариант е по- удачен .

преди 51 минути, PANOV написа:

Аз не съм съгласен, че първата система е пример за нещо по-качествено. Единствената съществена разлика е дъното на B360, ама при цената на 8100 не е балансирано, освен ако не е от много голямо значение някой друг порт или слот - с такъв процесор е смешно да си говорим за регулатори, фази и т.н., пък и това на H310 даже радиаторче си има. Другото е същото, освен ако не се захапе някой за J&A паметите, което се коригира с 20 лева, но пък кутията е в пъти по-лоша.

Разбира се всеки си има собствено мнение! Не случайно казах "една прилична според мен система".

Дъното оставя възможността за добавяне на памет като още от сега ще има 128bit достъп до паметта - и питащия не знае дали, кога и какво би сменил по системата. Също така след време може да се сложи и процесор с повече ядра - примерно i5 на старо.

Да отрязал съм от кутията, но и това се оправя с пари, но аз ако трябва да извирам от какво да режа кутията е първа. Даже бих си взел някоя стара за 5-10 лв., но не коя да е! Който търси намира. Да старите кутии си имат някои недостатъци, но и с такива сме играли игри нали?

Пак казвам това е мое мнение, питащия да чете, пита, разпитва, съветва и накрая да си прецени кое е най-удачното за него.

Коментирах, щото каза, че бюджетът е малък за геймърска, а пък се вижда, че не е невъзможно с минимални компромиси - без значение кой какви съображения има. Тя и в тоя клас пак може да е геймърска.

И тази тема отива на поредната драматична глупост!

За около 1000 кинта се взема i3-8100 + 1050ti кво толкова го мъдрите ...

преди 2 минути, Can Oa написа:

За около 1000 кинта се взема i3-8100 + 1050ti кво толкова го мъдрите ...

Или RYZEN 5 1400 + 1050ti...

Варианта с работна станция втора ръка + 1060 също не е за пренебрегване.

• Автор
преди 10 минути, Joss Bomon написа:

Или RYZEN 5 1400 + 1050ti...

Варианта с работна станция втора ръка + 1060 също не е за пренебрегване.

Накрая излиза нещо такова, това успях да сглобя след толкова мнения и препоръки, за което съм благодарен на всички Ви. Мисля, че сглобих точно това, което ми казахте. 

+ тази кутия http://sofiacomputers.net/kutii-za-komputri-ceni.php?id=12243

Общо около 1100лв. Или пък с тази видео карта е по добрия вариант - http://nikem-bg.net/computer-components/SAPPHIRE-PULSE-Radeo-RX-560-4GD5-11267-18-20G/

19692FAB-121A-40BC-A02F-989805AA0FA4.png

преди 3 часа, confusion написа:

Накрая излиза нещо такова, това успях да сглобя след толкова мнения и препоръки, за което съм благодарен на всички Ви. Мисля, че сглобих точно това, което ми казахте. 

+ тази кутия http://sofiacomputers.net/kutii-za-komputri-ceni.php?id=12243

Общо около 1100лв. Или пък с тази видео карта е по добрия вариант - http://nikem-bg.net/computer-components/SAPPHIRE-PULSE-Radeo-RX-560-4GD5-11267-18-20G/

Кутията ти няма нито един вентилатор включен в цената /не се подлъгвай по картинките/. 

преди 7 часа, confusion написа:

Няма смисъл от 1500X за 306 лева, 1400 може да намериш за 243 лева, ако приемем че цената е актуална. Разликата между двата е във тактовите честоти и обема на L3 Cache и боксовия охладител. При еднакви честоти ще са със почти еднаква производителност.

преди 6 часа, V_A_G_A_B_O_N_D написа:

Важната подробност е комбиниране на платформата Ryzen с рам памет . За да се възползваш от пълния и потенциал трябва памет с висока честота и ниска латентност, нещо трудно постижимо с толкова нисък бюджет. Благоприятна комбинация би била  1500 Х и кит памет на 3200 мхц или по-високи стойности ,което няма как да закупиш с 1000 лв. Цените  и  на нашия пазар са високи и няма да останат финанси за прилична графична карта и останалите необходими компоненти за асемблиране на конфигурация -  дънна платка, кутия , захранващ модул  и твърд диск . Няма никакъв смисъл да се прахосват пари за Ryzen комбиниран с памет работеща на 2133 или 2400 мхц. Производителността намалява значително ,докато при интелски процесор като  I 3 8100 и рам  на 2400 разликата не е толкова фрапираща при геймплей . Тоест при силно ограничен бюджет втория вариант е по- удачен . 

Със този бюджет и със карта като 1050Ti паметта няма чак толкова голямо отражение. Паметта, която съм предложил ще може да се клокне до 2933MHz, най-веротно при същите 15-15-15-35 тайминги, но при 1.35v., което е повече от прилично за такава конфигурация. Производителността по-скоро ще намалее драстично (И при AMD и при Intel) ако вземе един модул памет, работеща във едноканален режим. Да вземе i3 8100 заради тези твърдения ми се струва нелепо, i3 8100 също ще скалира много добре със бърза и нисколатентна памет, бидейки комбиниран със GTX 1080/1080TI, естествено. Със карта като 1050TI е все тая и за двете платформи.

преди 22 часа, confusion написа:

Благодаря много за отговорите. Разбрах някой неща, които ще са ми от полза. Този 6 ядрения изглежда доста по-добре от 4 ядрения, в цената няма голяма разлика, но мисля че е доста по-добре. Мисълта ми е да подкарвам игри като far cry 5, gta 5, dota на максимални настройки и тн

Това няма как да се случи със хардуер от този клас, освен при Dota 2. За ААА заглавия и т.н. ''максимални настройки'' е нужен топ хардуер от последно поколение.

преди 20 часа, confusion написа:

Намерих готов, мисля че е много добре, може ли мнение за него? https://plasico.bg/компютър-archer-ryzen-amd-ryzen-1400-8gb-1tb-gtx-1050ti-4gb-37635.html

Защо 1060 3гб е по-добра от 4гб на палит примерно или гигабайт и тн? Защото е 192 бита вместо 128?

Не е написано какво е дъното, но почти 100% е сигурно че е със A320 чипсет. Не е написна каква е паметта, но е твърде вероятно да е само един модул. Не написан какъв е твърдия диск, както и точни модел на картата, но най-вероятно е най-евтиния Palit. Кутията струва 25 лева и е със качество съизмеримо на Goldenfield захранванията. Захранването пише че е Delux 480W PFC 120mm, не намирам такъв модел, но Roujin явно знае за какво става въпрос. Аз също мисля, че качеството ще му е меко казано съмнително.

Защото се базира на съвсем различен чип със доста по-добри спецификации. Обема на паметта няма пряка корелация със производителността. Това дали е Asus/gigabyte/palit/msi няма значение - използват едни и същи чипове предоставени им от Nvidia. Не е със 128 битова шина, защото ще спъва картата сериозно.

Значи предлагаш да взема този процесор, дъното да остане това което съм избрал и да взвма кутията със захранването 350 вата от никем, където са го изпратили по-нагоре и всичко друго да остане така?  

Избора на процесор/дъно зависи от теб. Аз бих взел R3 1300 за 160 лева. Мисля че е много добра покупка на тази цена. Клока на тези процесори не е труден изобщо, та вземайки b350 дъно ще може да си осигуриш още производителност за без пари. Предполагам имаш на предвид предложеното над твоя коментар Fortron FSP350-50AHBCC, нямам си на идея до колко е качествено и дали си заслужава покупката. Ако мислиш да ъпгрейдваш със по-висок клас компоненти и да клокваш, аз определено бих взел по-добро захранване. Просто стой надалеч от кутии и захранвания за 25-30 лева.

Или пък да смена на i3-8100 щом се поддържа повече и е по-добър, а не райзена? Не е ли по добре 6 ядрен? 

i3 8100 и платформата на която е няма да се поддържа изобщо. Тази есен интел ще пусне ''новата'' 9-та серия, който ще бъдат просто преименувана 8-ма серия, но ще има 8-ядрен чип. Не очаквай обратна съвместимост със ''старата'' 8-ма серия. Ако си се объркал от написаното в статията на Techpowerup - прочети я отново, в нея пише че някой производители на дъна ще спрат поддръжката на ''Bristol Ridge'' процесорите, обяснени са причините. Ryzen ще се поддържа до 2020 (думи на AMD), ще има още поне две поколения процесори за сокета и всички вече налични дъна ще са съвместими със бъдещите процесори. По-добре е 6-ядрен, но бюджета няма да стигне за него - R3 1200 със 1050TI ще предложи доста повече производителност в игрите от R5 1600/I5 8400 със RX 550/GT 1030 GDDR5.

преди 8 часа, PANOV написа:

Inno, оправи го тоя R3 1300 -> 1200

AMD предложение има, там трябва или 1200 с охладител и бой клок, или поне 1400, ама цената му е една... особена. За игри до 1100лв с интел също важи, особено ако няма да се надгражда и с ограничен бюджет за бързи памети.

Име на продукта Бр. Ед. цена Общо
Intel Core i3-8100 3.6GHz 6MB LGA1151 box 1 232.80 лв. 232.80 лв.
ASROCK H310M-G/M.2 LGA1151 1 135.42 лв. 135.42 лв.
J&A 8GB DDR4 2400MHz JA8G24N 1 127.41 лв. 127.41 лв.
HDD TOSHIBA DT01ACA100 1TB 32MB SATA3 1 77.34 лв. 77.34 лв.
PALIT GTX1050TI DUAL 4G GD5 1 364.87 лв. 364.87 лв.
Case ATX DUKASE v2 USB3.0 DP-ATX-DUKBK2BF 1 76.57 лв. 76.57 лв.
DeepCool 120mm Xfan DP-FDC-XF120 1 5.31 лв. 5.31 лв.
Corsair CX450 450W Bronze CP-9020120-EU 1 101.78 лв. 101.78 лв.
Междинна стойност: 1 121.50 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 16.15 лв.
Доставка: безплатна
Обща стойност: 1 105.35 лв. с ДДС

Ако окастриш кутия и захранване - взимаш 120GB SSD до 60 лева - малко, но друго няма какво да се реже - или падаш до 1050 лева.

Правописна грешка. Не е задължително да купува охладител на R3 1200 ако иска оувърклок. Фабричния Wraith Stealth ще се справи без проблем със умерен клок. Интел важи, но i3 8100 е над 70 лева повече, идва със скапан и шумен охладител и не предлага оувърклок на каквото и да е дъно + е на безперспективна платформа. На това H310 дъно, което си предложил аз не бих сложил нищо повече от пентиум/i3. По-бърз е, да, но след клок R3 1200 няма да е много по назад в игрите. Всъщност със карта като 1050Ti разликата между двата ще е пренебрежима или по-скоро никаква.

преди 3 часа, Inno написа:

Със този бюджет и със карта като 1050Ti паметта няма чак толкова голямо отражение. Паметта, която съм предложил ще може да се клокне до 2933MHz, най-веротно при същите 15-15-15-35 тайминги, но при 1.35v., което е повече от прилично за такава конфигурация. Производителността по-скоро ще намалее драстично (И при AMD и при Intel) ако вземе един модул памет, работеща във едноканален режим. Да вземе i3 8100 заради тези твърдения ми се струва нелепо, i3 8100 също ще скалира много добре със бърза и нисколатентна памет, бидейки комбиниран със GTX 1080/1080TI, естествено. Със карта като 1050TI е все тая и за двете платформи.

Паметта, която си посочил, я се клокне на толкова, я не, само че плащаш 170 лева за 2 x 4GB. Във варио има направо това за 160 лева. Двуканалният режим е по-добро решение от гл. т.  производителност, но колко разлика ще види от един стик бърза памет за гейминг ? Къде 'производителността ще намелее драстично' според теб ? Разликата при тази система трябва да е минимална в повечето игри на средни и малко по-високи настройки, а 4GB модулите са непрактични, ако ъпгрейдваш. Не е съвсем същото като 16GB на 2x8. Пък и за нисък клас външно видео и процесор... И докато в бюджета може да комбинираш R3 1200 с B350 дъно и бърза памет, 8100 просто няма как да го вместиш с нужното Z370 дъно за бърза памет , пък и то е абсурдна комбинация, така че с евтината памет имаш предимството при intel системата, че не губиш производителност - нея просто няма как да я реализираш с бърза памет за тези пари. Което не значи да не е Ryzen.

Избора на процесор/дъно зависи от теб. Аз бих взел R3 1300 за 160 лева. Мисля че е много добра покупка на тази цена. Клока на тези процесори не е труден изобщо, та вземайки b350 дъно ще може да си осигуриш още производителност за без пари. Предполагам имаш на предвид предложеното над твоя коментар Fortron FSP350-50AHBCC, нямам си на идея до колко е качествено и дали си заслужава покупката. Ако мислиш да ъпгрейдваш със по-висок клас компоненти и да клокваш, аз определено бих взел по-добро захранване. Просто стой надалеч от кутии и захранвания за 25-30 лева.

Още производителност за без пари - пак за игри ще е в позиция на догонващ с този процесор. 450BT е някакъв минимум за захранане, макар да е пръчка и да има доста по-добри между 80 и 100 лева или не по-лоши от 60 до 80, та най-добре да се придържа към CX450(M), ако бюджетът не притиска.

Правописна грешка. Не е задължително да купува охладител на R3 1200 ако иска оувърклок. Фабричния Wraith Stealth ще се справи без проблем със умерен клок. Интел важи, но i3 8100 е над 70 лева повече, идва със скапан и шумен охладител и не предлага оувърклок на каквото и да е дъно + е на безперспективна платформа. На това H310 дъно, което си предложил аз не бих сложил нищо повече от пентиум/i3. По-бърз е, да, но след клок R3 1200 няма да е много по назад в игрите. Всъщност със карта като 1050Ti разликата между двата ще е пренебрежима или по-скоро никаква.

Правописната грешка и в тоя пост я допусна, виж втория цитат :D  Да няма объркване. И със стоковия охладител ще се справи за клок, предполагам до 3.6-3.8GHz ще е лесно, зависи от бройка, напрежение - там не могат да се правят прогнози, но нагоре вече може да иска повече и да загрява повече, та е под въпрос колко ще е комфортно с Wraith stealth. А на 3.6G-3.8GHz Hz едва покрива стоковата на 8100, който пак ще е по-добрият процесор за игри. Въобще, производителността на 1200 не трябва да се изкарва като аргумент срещу 8100, дори и след клок - това, че платформата е перспективна, е по-реално предимство. Ти като не би сложил на това H310 дъно повече от i3 - макар да може да се спори, ние тук да не би да си говорим за нещо повече от i3? Има си дъното даже радиатор на мосфетите до процесора, какво пак се въртят тия дъна за такъв евтин процесор ?? 70 лева повече, ама помисли какво дъно си предложил за 1200 и колко струва. Дори без друг охладител. Затова съм на мнение, че за хора, които пускат и забравят, 8100 е освен най-производителният, и най-лесният вариант, нито с клок ще се занимава, нито нищо. Ryzen имат други предимства - бъдеще, охладител, бързи памети и в случая с 1400 4 треда повече.

На конфигурация за 1000 лева какво се дъвчат някакви регулатори, фази, пък подробности за честота и тайминги на паметите, пък колко канала били 8GB - даже паметите като тематика са най-близко до нещо, в което има поне малко резон тука.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.