Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Геймърска конфигурация до 1000лв.

Featured Replies

преди 4 часа, PANOV написа:

Паметта, която си посочил, я се клокне на толкова, я не, само че плащаш 170 лева за 2 x 4GB. Във варио има направо това за 160 лева. Двуканалният режим е по-добро решение от гл. т.  производителност, но колко разлика ще види от един стик бърза памет за гейминг ? Къде 'производителността ще намелее драстично' според теб ? Разликата при тази система трябва да е минимална в повечето игри на средни и малко по-високи настройки, а 4GB модулите са непрактични, ако ъпгрейдваш. Не е съвсем същото като 16GB на 2x8. Пък и за нисък клас външно видео и процесор... И докато в бюджета може да комбинираш R3 1200 с B350 дъно и бърза памет, 8100 просто няма как да го вместиш с нужното Z370 дъно за бърза памет , пък и то е абсурдна комбинация, така че с евтината памет имаш предимството при intel системата, че не губиш производителност - нея просто няма как да я реализираш с бърза памет за тези пари. Което не значи да не е Ryzen.

Още производителност за без пари - пак за игри ще е в позиция на догонващ с този процесор. 450BT е някакъв минимум за захранане, макар да е пръчка и да има доста по-добри между 80 и 100 лева или не по-лоши от 60 до 80, та най-добре да се придържа към CX450(M), ако бюджетът не притиска.

Правописната грешка и в тоя пост я допусна, виж втория цитат :D  Да няма объркване. И със стоковия охладител ще се справи за клок, предполагам до 3.6-3.8GHz ще е лесно, зависи от бройка, напрежение - там не могат да се правят прогнози, но нагоре вече може да иска повече и да загрява повече, та е под въпрос колко ще е комфортно с Wraith stealth. А на 3.6G-3.8GHz Hz едва покрива стоковата на 8100, който пак ще е по-добрият процесор за игри. Въобще, производителността на 1200 не трябва да се изкарва като аргумент срещу 8100, дори и след клок - това, че платформата е перспективна, е по-реално предимство. Ти като не би сложил на това H310 дъно повече от i3 - макар да може да се спори, ние тук да не би да си говорим за нещо повече от i3? Има си дъното даже радиатор на мосфетите до процесора, какво пак се въртят тия дъна за такъв евтин процесор ?? 70 лева повече, ама помисли какво дъно си предложил за 1200 и колко струва. Дори без друг охладител. Затова съм на мнение, че за хора, които пускат и забравят, 8100 е освен най-производителният, и най-лесният вариант, нито с клок ще се занимава, нито нищо. Ryzen имат други предимства - бъдеще, охладител, бързи памети и в случая с 1400 4 треда повече.

На конфигурация за 1000 лева какво се дъвчат някакви регулатори, фази, пък подробности за честота и тайминги на паметите, пък колко канала били 8GB - даже паметите като тематика са най-близко до нещо, в което има поне малко резон тука.

Да, може и да да не клокне до 2933MHz, ако ''клокърджията'' не знае какво прави:D. След бърз google search попаднах на тази тема. Коментиращия в нея е постигнал 3000MHz със същия кит при 1.35v. разхлабвайки вторичните и третичните тайминги. Убеден съм че 2800/2933MHz няма да са проблем със леко разхлабени тайминги, повече (3133-3200) ще са проблемни, защото ще са нужни доста по-разхлабени тайминги + може да са проблем за процесора + най-вероятно ще е нужно доста по-високо SOC напрежение за да се стабилизира, накратко - не си струва. Колегата Vagabond е прав че Ryzen е пряко зависим от паметта, но в случая говорим за конфигурация с бюджет 1000 лева, а подобни резултати са повече от добри и няма изобщо да спъват процесора и системата. Ако купи посочения от теб F4-3000C16S-8GISB (дават я 16-18-18 1.35v. XMP) модул, разлика в клока няма да има, защото най-вероятно се използват едни и същи чипове като предложения от мен кит, тоест оувърклок възможностите са еднакви, но няма да се възползва от големите предимства на двуканалния режим, никаква честота няма да го компенсира. Конкретно със 1050Ti във повечето време ще е лимитиран от картата, но във игрите в който не е, ще има доста голяма загуба на производителност и нестабилни кадри, не говоря за вградени бенчове в игрите, а за реална игра. При някой ще е незабележимо, при други по-малко, при други доста повече - зависи от играта и конкретното тестово място, при игри със отворен свят може да има огромно разминаване в производителността между различните локации, пример Fallout 4. 4GB модулите са непрактични, да - ако си купи дъно със два слота за памет, защото няма да има възможност за ъпгрейд. Кита, който съм предложил е съвсем обикновен, нелепо е да инвестира 300+ лева за 2X4GB комплект със Samsung B-die чипове, ако намекваш това, но изобщо не съм предлагал такива. Комбинация на i3 8100 със Z370 дъно също е нелепа. Не разбрах къде е плюса на интел със по-евтина памет ? Производителността със памет във едноканален режим и при интел ще се срива по същия начин както при Ryzen. Дори със A320 дъно ще може да клокне паметта и да изстиска още производителност, със интела това няма как да се случи, както си написал. Всъщност предполагам колегата Vagabond е наясно че човек може да извлече доста по-големи ползи ако ръчно конфигурира sub-таймингите, тоест един добре настроен кит на 2800-2933MHz определено ще предостави по-добра производителност от един 3200/3400MHz със под тайминги зададени от дъното, но това варира от кита и дъното. Това поне може да направи дори и на H310 дъно, ако има достъп до нужните настройки в UEFI.

Да, дори на 3.9-4.0GHz ще е догонващ, но със 1050Ti е все тая. Със 1060 3GB разликата ще е малка и картата няма да е спъната, освен във игрите който скалират много добре със повече ядра. В тях и i3 8100 ще се представя зле и определено R5 1400 ще е по-доброто решение. Предложих рам комплекта и захранването, за да е всичко от един магазин. Мисля, че въпросното EVGA B3 трябва да е до 60 лева. Хубаво Corsair CX 450, но е малко на късмет на каква платформа е. Тук пише че някой бройки са CWT, други Great Wall, CX450M уж е CWT, но изглежда няма голяма разлика между двете.

Да, много тройки станаха. Ще достига по-високи температури докато тества за стабилност със Prime95/Aida64 или със каквото там ще тества, във игри температурите ще са ниски. Съгласен съм че няма смисъл да пържи процесора за 100 или дори 150MHz. Дано да не ме нарече някой AMD агент, но до 2-3 години пастата под капачката на i3 8100 най-вероятно ще е на камък, естествено зависи и от експлоатацията и е трудно да се предвиди. Тук (мнение №17) собственика на i3 8350K е свалил 21-22 градуса със ''течен метал'', и 10-12 със конвенционална паста, вярно със оувърклок - 4.6GHz (-3 AVX offset), доста вероятно под 1.3v. Вкаменена паста и боксов охладител са много лоша комбинация, дори за заключен интел, повярвай ми, знам за какво говоря :D.  Мисля, че е добре да се изтъкне евтиното дъно, защото след време може да реши да сложи i7 например и да ползва машината за нещо по-различно от игри. Не че предложеното от мен B350 PC Mate е нещо невероятно, особено за оувърклок на 8-ядрен (първо поколение) също ще загрява доста, ако човек прекрачи определена граница. Въпросното Asrock H310M-G е със същия VRM като Asrock H310M-HDV. Този материал, който вече съм пускал няколко теми показва че изобщо не е добра идея да се комбинира със i7 8700/К (един и същи процесор) - честотата пад от 4.3GHz до 3.4 под LinX 0.7.0. И това е със включена '' Long Duration Power Limit. '' настройка, която позволява на процесора да работи извън TDP лимита. Автора споменава че при изключването му честотата на i5 8400 се срива до 800МHz, както и допълнителното монтиране на вентилатор върху мосфетите не помага изобщо - прегряват сериозно. Във таблицата на последната страница може да се види как се представя всяко дъно, но всички свалят драстично честотата на i7 8700K със изключен лимит на енергопотреблението под двете тествани версии на LinX. Под Blender дори се вижда че със Asrock-а i5 8600 се представя по-зле от i5 8400, именно заради проблематичната захранващата част.

Да, тестовете са правени на отворен стенд, H310M-G има радиатор, но без активен поток ще прегрява. Това малкото радиаторче няма никакъв шанс да се справи със топлината без допълнителен въздушен поток. Именно заради това изтъкнах дъното, защото е директно свързано със опциите за бъдещ ъпгрейд. Ако след време реши да ъпгрейдне със по-сериозен процесор (i7 8700/K) и използва машината за нещо натоварващо, различно от игри, то ще трябва да има перфектен поток в кутията, да монтира вентилатор на много високи обороти директно върху радиатора и да се опита да понижи напрежението на процесора максимално, като и това не се знае дали ще е достатъчно. Със избраното от него Gigabyte A320m-S2H + Ryzen R7 1700X/1800X положението едва ли ще е много по-различно, а със 2700X не ми се мисли, затова най-евтините дъна е хубаво да се избягват, освен ако човек е абсолютно сигурен че няма да ъпгрейдва и няма да ползва машината за нещо по различно от игри.

Ако не му пука за бъдещи ъпгрейди и ще ползва машината изцяло и само за игри, то вариант е интел. Ако мисли да ъпгрейдва и иска да извлече максимума от покупката си и му е приятно да човърка хардуер, то AMD не е за пренебрегване. Аз съм изцяло за втория вариант, но защото съвпада със моите възгледи и защото не искам да подкрепям анти-потребителските практики на интел, но това си е изцяло мое мнение и не искам да го пробутвам на никой. Всеки си има глава на раменете.

• Отговори 70
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Заеби, много дълго стана. Тия подробности са излишни. За бавните памети и 8100 не казвам да комбинира със Z370, напротив, точно обратното - така и така приемаме, че е ограничен до H310/B360 и памет 2400, затова пиша че там при евтините памети не губи нищо, щото така и така няма да са над 2400, докато при AMD по-бързите са за предпочитане, та стават разходи и за дъно, и за памет, което убива предимството от 70 кинта. Дъната за интела, ако трябва да са по мяра за 8700(K) в бъдеще време, става сложно, затова за такива сценарии е по-практична AM4 платформата. CX450 го предлагам щото мисля беше с rifle вентилатор, без значение кой OEM платформата е идентична доколкото виждам, разликата е с CX450M, преди време беше излязло в orion.

Боже мой, какви неща пишете, а той човека 2 страници не можа да разбере че 560 е по-бавна от 1050Ти и пак за нея напъваше.

В днешно време да се говори за перспектива дори и за големи бюджети все повече клони към безсмисленото а за бюджет 1000 към абсурда.

Взема се най-подходящото за конкретния клиент към настоящата дата.

Единственото което не се развива и променя с бързи темпове е захранванията. Дори и кутиите живнаха последно време.

Умря времето за перспективи в компютрите.

Общо взето може да се каже, че в зависимост от желанието и възможностите за ъпгрейд има 3 варианта. 

1.скорошен ъпгрейд/закупуване на карта 600+ лева - 2400G с относително адекватни чаркове. 

2. Евентуален ъпгрейд някога може би- някакъв малък Райзен с не най-евтиното дъно и 1050Тi

3. Никакъв ъпгрейд - една 4 нишкова къртачка с 1060 и останалите работи колкото да върви. Удри докато може и после в  кофата и те така... 

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

преди 16 часа, PANOV написа:

Заеби, много дълго стана. Тия подробности са излишни. За бавните памети и 8100 не казвам да комбинира със Z370, напротив, точно обратното - така и така приемаме, че е ограничен до H310/B360 и памет 2400, затова пиша че там при евтините памети не губи нищо, щото така и така няма да са над 2400, докато при AMD по-бързите са за предпочитане, та стават разходи и за дъно, и за памет, което убива предимството от 70 кинта. Дъната за интела, ако трябва да са по мяра за 8700(K) в бъдеще време, става сложно, затова за такива сценарии е по-практична AM4 платформата. CX450 го предлагам щото мисля беше с rifle вентилатор, без значение кой OEM платформата е идентична доколкото виждам, разликата е с CX450M, преди време беше излязло в orion.

По-добре дълга, отколкото накрая да има изненади. Не разбрах кое точно наричаш ''подробости'', но сумати хора си купиха Asrock B350 мислейки си че са със 6-фазно захранване за процесора, навярно подлъгвайки се по журналистите и броя на индукторите - накрая 100mV vdroop, вярно при доста висок клок на 8-ядрен, което не го препоръчвам на никое B350 дъно - по-добре 3.8/3.9(за първо поколение Ryzen R7), за да не се пържват мосфетите във собствения си сос, въпроса е колко ще е vdroop-а тогава. Със H310 също - изобщо не е за подценяване както виждаш. Asrock B360M Pro4 е 28 лева над H310M-G (цени от никем), но е доста по-добро от към захранване и не само. Никак не е сложен избора ако мисли да ъпгрейдва в бъдеще.

Ясно, само че този единичен модул не е по-бърз изобщо, просто е тестван на 1.35v. 3000MHz 16-18-18, което се припокрива със резултата от темата в редддит, най-много да се затегнат таймингите малко, просто толкова си могат тези Hynix (мисля) памети. Тази J&A вече не е налична, но за 127 лева е апетитна покупка, аз бих му препоръчал да вземе нея, ако мисли да ъпгрейдне със още 8 във скоро време. И не знам защо се държи на тези честоти при такава конфигурация, а накрая се взима един модул памет, който ще навреди много повече от ниската честота. В такава конфигурация видео картата ще е най-големия ''bottleneck'', след това паметта ако е един модул и процесора (R3 1200 защото му липсва SMT), ето как скалира R5 1600 @3.9GHz в комбинация със клокната GTX 1080  - цък.  Със нечовешките цени на DDR4 реших да сложа 2х4GB DDR4, но ако му трябват 16 то може да вземе един 8гб модул на първо време и когато има възможност - още един стик.

преди 9 часа, Can Oa написа:

В днешно време да се говори за перспектива дори и за големи бюджети все повече клони към безсмисленото а за бюджет 1000 към абсурда.

Взема се най-подходящото за конкретния клиент към настоящата дата.

Единственото което не се развива и променя с бързи темпове е захранванията. Дори и кутиите живнаха последно време.

Умря времето за перспективи в компютрите.

Мисли че трябваше да добавиш '' при конфигурации със Интел'' във първото изречение. Платформата на AM4 ще се поддържа до 2020, пролетта на 2019 ще може да сложи 7nm Ryzen на B350 дъно, а Intel тогава ще са все още на 14 ''++++++'' nm процес. На мен ще ми е много интересно ако рефреша на Coffee Lake 8-ма серия, който ще излезе есента дали ще има обратна съвместимост със дъната или пак ще се подиграят със потребителите си.

преди 8 часа, Tommygun написа:

Общо взето може да се каже, че в зависимост от желанието и възможностите за ъпгрейд има 3 варианта. 

1.скорошен ъпгрейд/закупуване на карта 600+ лева - 2400G с относително адекватни чаркове. 

2. Евентуален ъпгрейд някога може би- някакъв малък Райзен с не най-евтиното дъно и 1050Тi

3. Никакъв ъпгрейд - една 4 нишкова къртачка с 1060 и останалите работи колкото да върви. Удри докато може и после в  кофата и те така... 

За какво пък му е да купува APU като 2400G в предвид че има дискретна видео карта ? Ако вземе R3 1200 смисления ъпгрейд ще е 6-ядрен, независимо от поколението. Втора ръка R5 1600 и сега може да се намерят за без пари а като излезе третото поколение съвсем ще му падне цената.

Пич, що ме занимаваш, тва няква дискусия с цел да ни покажеш откъде изгрява слънцето ли е ? Понеже съм сигурен, че за питащия пишеш на китайски. Да, двуканалният сетъп е по-производителен, това е 101, ама когато имаш нисък клас външна карта и нисък среден процесор, какво да си говорим ? Потърси си тестове на 1050 ТИ и подобен процесор едноканален срещу двуканален и ще видиш, че разликите са няколко фрейма тук-таме, понеже имаш други ограничения бол. Какво да обсъждаме фази и глупости за 8100 - аз препоръчвам AMD, ако ще иска да ъпдейтва в бъдеще, и това ми е аргументът да предложа другата система с различни съображения, пък той, като иска, да взима B360 или съвсем друга конфигурация. Тва е.

преди 8 минути, PANOV написа:

Пич, що ме занимаваш, тва няква дискусия с цел да ни покажеш откъде изгрява слънцето ли е ? Понеже съм сигурен, че за питащия пишеш на китайски. Да, двуканалният сетъп е по-производителен, това е 101, ама когато имаш нисък клас външна карта и нисък среден процесор, какво да си говорим ? Потърси си тестове на 1050 ТИ и подобен процесор еднуканален срещу двуканален и ще видиш, че разликите са няколко фрейма тук-таме, понеже имаш други ограничения бол. Какво да обсъждаме фази и глупости за 8100 - аз препоръчвам AMD, ако ще иска да ъпдейтва в бъдеще, и това ми е аргументът да предложа другата система с различни съображения, пък той, като иска, да взима B360. Тва е.

Пич, що се занимаваш да пишеш тогава ? Пиша, защото не искам автора да вземе H310 дъно, спестявайки 25-30 лева, после да сложи i5/i7 и да се чуди защо нищо не е както трябва. Е, като е 101 защо не сложи два модула тогава ? Няколко фрейма в определени ситуации може да са разликата между комфортна игра или не. И не става въпрос само за кадрите, във двуканален режим освен по-добри кадри ще има и доста по-добри 0.1%/00.1% кадри или т.нар. ''frame pacing''. Не проумявам как това не е близко до ума на хората, който предлагат такива конфигурации тук, явно никога не са играли игри през живота си...

преди 24 минути, Inno написа:

Пич, що се занимаваш да пишеш тогава ? Пиша, защото не искам автора да вземе H310 дъно, спестявайки 25-30 лева, после да сложи i5/i7 и да се чуди защо нищо не е както трябва. Е, щом е като 101 защо не сложи два модула тогава ? Няколко фрейма в определени ситуации може да са разликата между комфортна игра или не. И не става въпрос само за кадрите, във двуканален режим освен по-добри кадри ще има и доста по-добри 0.1%/00.1% кадри или т.нар. ''frame pacing''. Не проумявам как това не е близко до ума на хората, който предлагат такива вариант тук, явно никога не са играли игри през живота си.

Като ти видя писанията, се отказвам, на телефона скролвам по 5 минути. Аз казах от какви съображения предлагам H310 дъното за интел системата и че е под въпрос колко ще е смислена за ъпгрейд. Много е смешно навсякъде да си говорим за нероден Петко, това, какво ще стане 'един ден', почти винаги се разминава с плановете. По същата логика може да се презастрахова и с други неща - нали е сравнително бюджетна система, всеки е гонил цена и спестил от нещо, все едно да те питам що си сложил тая кутия или това захранване. За паметта даже не споря, двуканалният си е по-добре, най-вече на дъно с 4 слота, споря щото на моменти преувеличаваш - чак пък да ти направи разликата между комфортна игра и некомфортна с този хардуер... Много залагаш на картинки и сухи тестове, реално ситуацията е различна за всеки, различни игри, различни настройки... В колко от случаите ще си на ръба с някой кадър и ще видиш голяма разлика в ниските процентни ? Ама не да развиваме теории по това какво сме прочели. Само това намерих, но не ми се и търси. Коментирах, щото ставаха много скъпи двете плочки,  а и при клока абсолютно никога няма гаранции, но явно от своя страна някои хора никога не са клоквали през живота си.

преди 45 минути, Inno написа:

За какво пък му е да купува APU като 2400G в предвид че има дискретна видео карта ? Ако вземе R3 1200 смисления ъпгрейд ще е 6-ядрен, независимо от поколението. Втора ръка R5 1600 и сега може да се намерят за без пари а като излезе третото поколение съвсем ще му падне цената

Хубаво ме цитира, но прочете ли какво цитираш? Това с карта за 600+ лева СКОРО. Това мисля обяснява защо 2400G. можеш да поиграваш докато дойде време за карта и като дойде си имаш пълноценен процесор с 8 нишки(моля не почвай с кеша и пастата) .Понеже се навлезе пак в разсъждения ами ако, без автора да е споделил какво мисли да прави, му обобщих 3 варианта. 

Между другото някъде бях ти казвал, но ще повторя - прекалено се хвърляш на тестове за екстремен овърклок и си правиш общи изводи за всички сфери на употреба. Това е грешка,защото дори и принципно прав, не помагаш на конкретния човек с конкретните нужди. Тези неща са за теми с принципни дискусии, както си имахме за графичните карти. Отворете по една за дъна, захранвания, процесори и т. Н. пък може пак да пращаме питащите да се образоват за фази, регулаторни, ICs и прочие.. 

Btw не се заяждам, даже намирам за добре да се споделя интересна информация. 

Ще сложи друг процесор :) ,  ще се поддържа 2019 ала бала - цял живот ги чакам да почнат да ъпгрейтват (вместо след 5 години да вземат нова машина) и продължавам - явно е дошло времето :)

Теории на надеждата че парите които даваш сега ще са смислени след години - вярвайте си го.

преди 1 час, Tommygun написа:

Отворете по една за дъна, захранвания, процесори и т. Н. пък може пак да пращаме питащите да се образоват за фази, регулаторни, ICs и прочие.. 

Това е много добра идея, но трябва да се направи от човек/хора, които имат познания, а не такива като мен и още 90% от форума (говорим, които пишат по хардуера).

преди 2 часа, PANOV написа:

Като ти видя писанията, се отказвам, на телефона скролвам по 5 минути. Аз казах от какви съображения предлагам H310 дъното за интел системата и че е под въпрос колко ще е смислена за ъпгрейд. Много е смешно навсякъде да си говорим за нероден Петко, това, какво ще стане 'един ден', почти винаги се разминава с плановете. По същата логика може да се презастрахова и с други неща - нали е сравнително бюджетна система, всеки е гонил цена и спестил от нещо, все едно да те питам що си сложил тая кутия или това захранване. За паметта даже не споря, двуканалният си е по-добре, най-вече на дъно с 4 слота, споря щото на моменти преувеличаваш - чак пък да ти направи разликата между комфортна игра и некомфортна с този хардуер... Много залагаш на картинки и сухи тестове, реално ситуацията е различна за всеки, различни игри, различни настройки... В колко от случаите ще си на ръба с някой кадър и ще видиш голяма разлика в ниските процентни ? Ама не да развиваме теории по това какво сме прочели. Само това намерих, но не ми се и търси. Коментирах, щото ставаха много скъпи двете плочки,  а и при клока абсолютно никога няма гаранции, но явно от своя страна някои хора никога не са клоквали през живота си.

Аз няма да се съобразявам коментара си с това как четеш форума, съжалявам. Като иска да пести максимално и е абсолютно сигурен че няма да сменя процесора, или ако го направи ще е ползва компютъра само за игри, то направо да вземе MSI H310M PRO-VD (Ако го устройва от към функционалност) за 105 лева от никем, същото важи и за AM4 със A320 дъното, което е избрал, а дори има и по-евтини А320 за 90 лева, който са със 4-пинов конектор, повечето естествено не поддържат X моделите, със изключение на R3 1300X/R5 1500X.  Мнението за смяната на процесора в бъдеще е изцяло твое и субективно. Аз искам дъното да е до колкото се може по-адекватно и бих инвестирал 25-30 лева повече за нещо като MSI B350M Pro-VD (130 лева) или A320 еквивалента му за 115, ако по някаква странна причина няма желание да изстиска още производителност за без пари. Ако му трябват четири слота ще трябва да добави още 15 лева за това или това. Ситуацията със избрания от него Gigabyte A320 S2H и R7 1700X/1800X и дори 1700, ще е същия кошмар като Asrock H310 със i7 8700/K, защото мосфетите, който използва Gigabyte имат нисък толеранс за високи температури, а дъното няма радиатор за тях. Ако иска адекватно дъно за i5/i7 на 1151v2 ще трябва да инвестира във Asrock B360M Pro4 (162-165 лева). И под ''адекватно'' имам предвид адекватно не само при игране на игри, ами и за работа. Фактите са в темата - той да си преценява какво дъно да купува. Като купи 1х8GB ще спести 10-20 лева, защото на всеки мисля му е ясно че един модул излиза по-евтино за производство от два.

Не залагам на картинки, убедил съм се лично за себе си, не със Ryzen, но това няма значение. Картинките са от хора, който правят подобни тестове с памет и процесори използвайки вградени бенчове, както написах реалността при игра в реално време обикновено е доста по-различна. Разлика между комфортна игра и не особено гладка ще има именно във моментите в който процесора се товари най-много, във определени игри и определени ''места'' в тях, в игри като Fallout 4 далеч няма да е рядкост. Такива тестове със нисък клас процесор и карта не търси - няма да намериш, ето любителски тест със карта средно 25-35% по-бърза от 1050Ti. Обърни внимание на резултатите във The Witcher 3, GTA V и Fallout 4. Със GTX 1060 3GB разликите ще са още по-големи, тя е средно 45 и 50% по-бърза от 1050Ti. И преди някой AMD фен да ме посочи с пръст - да, RX470/5704GB може да е по-бърза от 1060 3GB в някой игри. Разбирам, за 127 лева определено си заслужава да се замисли човек, но вече не е налична. Тук е 131 лева и ще спести 35 лева, ако вземе нея вместо двете предложени от мен плочки.  Със GTX 1050TI няма значение дали паметта е 2400MHz 15-15-15 или 2933MHz 15-17-17 (колкото ще постигне със двете плочки, който предложих). Предполагам факта че не са комплект няма да е проблем, ако се притеснява това е 180-185 лева и вече може да спести 50-55 лева, което е сериозна разлика при бюджет 1000-1100 лева. Аз бих избягвал Jedec памет, но пък за 130 лева и със този бюджет си заслужава.

И другия минус за клока на паметта, който си посочил - не е толкова лесен като клока на процесора, а ако тръгне да се занимава със ръчно конфигуриране на таймингите може да му отнеме дни във тестове,  ако не знае какво прави. Появата на Ryzen създаде огромни общности със най-различни хора и няма нужда да разчита на милостта на някой ''хардкор'' елитист, който не излиза от overclock.net. Именно тази общност създаде инструменти като Ryzen Calculator, който също ще му помогнат.

преди 1 час, Tommygun написа:

Хубаво ме цитира, но прочете ли какво цитираш? Това с карта за 600+ лева СКОРО. Това мисля обяснява защо 2400G. можеш да поиграваш докато дойде време за карта и като дойде си имаш пълноценен процесор с 8 нишки(моля не почвай с кеша и пастата) .Понеже се навлезе пак в разсъждения ами ако, без автора да е споделил какво мисли да прави, му обобщих 3 варианта. 

Между другото някъде бях ти казвал, но ще повторя - прекалено се хвърляш на тестове за екстремен овърклок и си правиш общи изводи за всички сфери на употреба. Това е грешка,защото дори и принципно прав, не помагаш на конкретния човек с конкретните нужди. Тези неща са за теми с принципни дискусии, както си имахме за графичните карти. Отворете по една за дъна, захранвания, процесори и т. Н. пък може пак да пращаме питащите да се образоват за фази, регулаторни, ICs и прочие.. 

Грешно съм те разбрал. Ако визираш това, което споменах за Asrock B350 дъната от ревюто на KitGuru съм съгласен донякъде, макар че 4.05GHz не е съвсем екстремен оувърклок на R7 1800X, но на дъно със 3-фазно захранване може да се приеме и като такъв. Аз лично въобще няма да напъвам процесора толкова много на такова дъно, никое B350 няма да издържи първо поколение Ryzen R7 @4.0/4.05GHz, 1.4/1.42v, когато дойде време да тества за стабилност, Cinebench няма нищо общо със Prime95 като натоварване. Ако визираш всичкото плюене което получиха H310 (най вече Asrock и ASUS PRIME H310M-K) си го заслужават. Във статията на 3Dnews никъде не става въпрос за оувърклок, а за стабилна работа при сток честоти.

преди 50 минути, Inno написа:

Аз няма да се съобразявам коментара си с това как четеш форума, съжалявам.

Въй.

преди 50 минути, Inno написа:

...Като иска да пести максимално и е абсолютно сигурен че няма да сменя процесора, или ако го направи ще е ползва компютъра само за игри, то направо да вземе MSI H310M PRO-VD (Ако го устройва от към функционалност) за 105 лева от никем, същото важи и за AM4 със A320 дъното, което е избрал, а дори има и по-евтини А320 за 90 лева, който са със 4-пинов конектор, повечето естествено не поддържат X моделите, със изключение на R3 1300X/R5 1500X.  Мнението за смяната на процесора в бъдеще е изцяло твое и субективно. Аз искам дъното да е до колкото се може по-адекватно

Ами аз не давам мнения, които не са мои. Нали не съобразяваш коментарите си, не ме карай да давам моите предложения според твоите съображения. Аз пък искам да вземе колкото се може по-адекватно захранване и кутия - ти какво ще кажеш по въпроса? За 1000 лева няма как всичко да е без забележки и щом всеки реже според преценката си, слаби места ще има все някъде. А дори не виждам на актуалния етап H310M-G/M.2 като слабо място с 8100 ! Що трябва да е удачно за 8700K при такъв бюджет - щото ти си казал ? И къде за паметите се хвана, дето още в първия пост казах, че там поне има резон да се размишлява при тая разлика в цените. На бялото черно не казвам, ама не пресилвай нещата с 1050 ТИ и 8100 колко кадъра в някоя игра ще са от single до dual.

Преценил си да се наблегне на едно, аз на друго, тъй че и за останалото няма смисъл да ти отговарям. Само че при някои компоненти недостатъците се изпитват веднага след покупката, а при други са някакви бъдещи теории. Дал съм едното предложение с идеята да е най-производително сега, другото намирам за по-добро ако ще иска да обнови - макар че е вятър работа.

преди 51 минути, PANOV написа:

Въй.

Ами аз не давам мнения, които не са мои. Нали не съобразяваш коментарите си, не ме карай да давам моите предложения според твоите съображения. Аз пък искам да вземе колкото се може по-адекватно захранване и кутия - ти какво ще кажеш по въпроса? За 1000 лева няма как всичко да е без забележки и щом всеки реже според преценката си, слаби места ще има все някъде. А дори не виждам на актуалния етап H310M-G/M.2 като слабо място с 8100 ! Що трябва да е удачно за 8700K при такъв бюджет - щото ти си казал ? И къде за паметите се хвана, дето още в първия пост казах, че там поне има резон да се размишлява при тая разлика в цените. На бялото черно не казвам, ама не пресилвай нещата с 1050 ТИ и 8100 колко кадъра в някоя игра ще са от single до dual.

Преценил си да се наблегне на едно, аз на друго, тъй че и за останалото няма смисъл да ти отговарям. Само че при някои компоненти недостатъците се изпитват веднага след покупката, а при други са някакви бъдещи теории. Дал съм едното предложение с идеята да е най-производително сега, другото намирам за по-добро ако ще иска да обнови - макар че е вятър работа.

Леле, колко си накърнен, това ти и замъглява мисълта. Няма ''мое'' и ''твое'' мнения, като ще пести максимално най-добрия вариант ще е MSI H310M PRO-VD, съмнява ме да му трябва HDMI версията която е 115 левa. Mосфетите ще греят по-малко от Asrock-а със i5, съответно и честота няма да пада, въобще не говорим за i7. Ако мислиш че малкото радиаторче на H310M-G ще го спаси - грешиш, просто ще забави неизбежното. Ако ти си мислиш че си заслужава да се спестят 25-30 лева и да се вземе доста по-скапано дъно, аз не мисля така. Наличието на m.2 слот за мен не е плюс, но  @confusion може да мисли другояче. От предложения Dukase не виждам смисъл за такава конфигурация, освен ако не мисли да се възползва от екстрите на кутията в бъдеще време, инсталирайки доста по-сериозни компоненти. По-балансирано решение е нещо до 50-55 лева, а спестените пари във по-качествено захранване. Тази Segotep Halo5, която предложих е примерен вариант, както и захранването. За паметите - хванах се там, където дръпна.

Прав си единствено за това че бюджета не стига и трябва да се правят компромиси, а всеки има различни виждания, както и за това, че недостатъците на дадени компоненти се изпитват веднага - със i3 е все тая какво е дъното, но по качествено захранване е винаги от полза. Ако визираш прегряващите H310 дъна - прочети внимателно материала, не е никаква теория, а реалността. Дадох и десетки пример и за ползата от двуканалния режим, не е никаква ''теория'' а нещо елементарно с което всеки, който поне малко е наясно как работи един компютър, трябва да е наясно. Все тая е дали R3 1200 или i3 8100 с памет в едноканален режим.

Аз спирам да пиша, че темата няма да има край.

преди 3 часа, PANOV написа:

Като ти видя писанията, се отказвам, на телефона скролвам по 5 минути.

Дори и Билдера не е толкова производителен.:D

преди 3 минути, XECUTIONER написа:

Дори и Билдера не е толкова производителен.:D

По-добре се скрий във колибата си, откъдето си излязъл.

Кво ще ъпгрейтва на подобен конфиг...
Ако сменя процесор ще сменя и карта(тя и сега е слабото звено)
Ако сменя процесор и карта 8те рамчица са за никаде и рам ще взема.
Тоя шпинделен хард след 3 години толкова ще го мрази(ако е оцелял) а ССД-та ще са толкова поевтинели и големи - и хард ще взема.
бонус ред: Кутията толкова ще е надраскана и мръсна няма да иска да я погледне повече. Както и да е за подобен конфиг не се иска нещо особено като кутия.

Ако има възможност и реши да сменя и взема всичко това вярвай никога няма  да го направи а ще вземе цял нов конфиг.
Толкова години в бранша нито един път не съм виждал обратното няма и да го видя!

Бранша никога няма да позволи да карате с една покупка години наред.
Няма как да се случи прекалено много хора са симбиотично обвързани и няма да позволят застой на един от клонките на дървото.

АМД възкръснаха , китайци и руснаци вече навлизат в процесорния бранш , ARM се развива по-бързо от всичко.
Винаги абсолютно винаги ще се пусне на пазара нещо точно когато трябва за да накара потребителя да купува новото (така е устроена системата)
Много от нещата се измислени много преди пускането им но се пускат точно когато трябва.
Ще измислят нова памет , нови слотове , нови по-бързи конектори за хардуера , нова пропускателна способност на някоя част - винаги абсолютно винаги е било така , сега е така (даже по-бързо от всякога и се ускорява) и така ще бъде - неможем да прецакаме системата.
Бранш в който техниката не се сменя защото се разваля разчита само на подобрения за нови продажби - това няма да се промени - след 3 години толкова ше е различно че ще искате новото ТАКА РАБОТИ СИСТЕМАТА ЗА МИЛЯРДИ!

Дъна , фази , радиатори , пентиуми , i3-ки  стени от глупости които питащите нито разбират нито искат да разбират. "Нещастните" H310 дъна след 4 години и 7 месеца ще бъдат по всички витрини за 2ра ръка магазини брандирани като HP , DELL и т.н. и то много по-осакатени от тия които са продават не ОЕМ и ще работят и ще продължат да работят перфектно както са го правили 4г. и 7м.

Гледайте реално на нещата и много по-важно гледайте през погледа на питащите които нито разбират 95% от излишните локуми които им обяснявате нито
след 3,4 години ще ги интересуват първите 5 реда които написах. Едно момче го написа - питащия не знае коя карта каква е а какво му се говори ужас!

Ако някой Райзън е по-добър в игрите от 8100 за бюджета той да бъде но само тогава всчки други доводи са ала бала.
Вземайте си най-хубавите неща за момента Intel/Amd няма значение ако нямате ясен план за макс 1 година напред за подобрения!

ПП: Авария нямам ток  писах от телефона доста  време (с моите пръсти натискам по 3 букви едновременно) :) не знам до къде е темата ако е тръгнала в друга посока сорииииииииииии :)

преди 33 минути, Inno написа:

Mосфетите ще греят по-малко от Asrock-а със i5

i3 съм дал. Точка. За радиаторчето зависи от редица неща как ще се справя, но спри да изхождаш от процесори в бъдеще време !

От предложения Dukase не виждам смисъл за такава конфигурация, освен ако не мисли да се възползва от екстрите на кутията в бъдеще време

А да се ползват възможностите на дъното в бъдеще време виждаш смисъл?

със i3 е все тая какво е дъното, но по качествено захранване е винаги от полза

Благодаря

А като 'теории' визирах ъпгрейдите, ама Can Oa го написа по-обстойно.

@Can Oa  Имаш право за някой неща. Не искам да разводнявам темата, но не съм съгласен със някой точки - Ако вземе прилично B350 (115-165лева) съвсем спокойно ще може да ъпгрейдне след година-две-три със доста по-сериозен процесор, дали втора ръка или нов, той си преценява според ситуацията. Според мен АМД ще си удържат на обещанието и не мисля, че ще има нужда от притеснения че пропуска екстри и функции на новите дъна/чипсети - X470 не донесе почти нищо и процесорите работят както при X370/B350. Ще добави още 8гб рам когато има възможност. Видео картата (1050Ti) очевидно ще е най-слабото звено и единствения вариант да вземе по производителна е втора ръка (GTX 970 - 300-350 лева). Със нея може да играе съвсем спокойно на прилични детайли при 1920х1080 докато излязат новите конзоли. Не разбрах защо ще си мрази твърдия диск (WD BLUE ?), като иска да му е тихо ще си купи едно евтино SSD за операционната система, което е стандарт в днешно време дори за бюджетна система, а ако е маниак на тема тишина твърдите дискове не са за него. SATA SSD-тата със сигурно ще са още по-евтини след 3 годиини, тогава 250GB най-вероятно ще е минимуа, който е 120 днес.

За кутията не си прав - ако е мърляч, и не я почиства ще е прашна и надрана, ако си цени вещите ще е като нова. Със интел ще се наложи да смени всичко, защото още тази есен ''новите'' процесори няма да са съвместими със дъната за 8-ма серия, а дори и да са - все тая, няма да се различават по-нищо освен по имената, освен 8-ядрения модел (i7 8700 + две ядра ), но той съвсем ме съмнява да е съвместим със наличните дъна. Интел имат проблем със овладяването на 10nm процес, не е публична тайна. AMD през пролетта на следващата година ще пуснат Ryzen 2 на 7nm, а интел ще пуснат 10nm процесорите си (за който се говори от години) най-рано към края на 2019, естествено на друг сокет/чипсет, несъвместим със сега ''актуалните''.

Не съм съгласен че хората не ъпгрейдват със по-нови процесори за сокета, просто нямат тази възможност при интел (освен втора ръка). Най-просто казано има два типа хора - Неинформирани и нехайни относно покупката си потребители, който купуват всичко, просто защото е ''ново'' и другите - информирани/искащи да се информират, със съвсем различно самосъзнание от първите, който позволяват бранша и компаниите да диктуват покупките им. Въобще не говоря за ''хардкор ентусиасти, оувърклокъри'' и т.н. И реалността мисля показва именно двата типа.

На x86 пазара няма да излезе нищо ново до 3-4 години, нито ще има революция, тя се случи миналата година със появата на Ryzen. Интел имаха доминантна позиция в продължение на десетилетие и продаваха едни и същи 4-ядрени процесори във масовия клас в продължение на също почти 10 години, след появата на Ryzen нещата се промениха коренно и няма да спрат - двете компании просто ще се състезават кой ще предложи повече ядра/за определена цена, вече го правят. Новостите струват скъпо и изобщо не са по джоба на обикновените потребители. DDR5 ще дебютира най-вероятно чак през 2020 и цената й ще е солена, както на всяка ''иновация''. Най-вероятно ще минат поне година и половина-две докато стане достъпна (както DDR4). Ако говориш за PCIe 4.0 - все тая, сегашните геймърски топ карти (GTX 1080TI/Titan V) не са изобщо лимитирани от PCIе 3.0 по какъвто и да било начин, виж PCIе 4.0 може и да излезе преди DDR5, полза от него за обикновения потребител - никаква. Същото ще е и за най-новите и скъпи Nvme дискове, на който му трябват ще има джобовете със нужната дълбочина.

Нещастните H310 дъна може и да работят и след 10 години, не твърдя обратното. Въпроса е че ако машината се ползва за нещо натоварващо със i5/i7 продължително време, мосфетите ще работят на температура, близка до максималната и дъното няма да издържи повече от година-две, евтини дъна със евтини компоненти, който изобщо не са предвидени да работят хиляди часове на максималните си възможности. Съмнява ме все пак някой да си купи i5/i7 със H310 дъно за работна машина, но има и такива - неинформираните и нехайни потребители, който вече споменах, интел разчита именно на такива. Иначе, да - след 5 години интел ще сменят още 5 сокета и 10 чипсета, не се и съмнявам.

Дано написаното в темата не е било на ''китайски'' за автора.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.