Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Arch Linux - информация, въпроси, проблеми

Featured Replies

Сигурен съм, че в този форум има почитатели и ползващи Arch Linux, така че нека да споделят тук своето мнение.

Ето и официалната страница

Ето и общ списък с приложения, сортирани по категории, като справка за тези, които търсят пакети цък

Редактирано от GermanecaBG (преглед на промените)

• Отговори 77
  • Прегледи 14,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Дерек Тейлър от DistroTube, обяснява предимствата на Arch Linux. Ще е полезно за онези, които те първа се запознават с дистрото. Лично аз не съм 100% съгласен с всичките му изводи, но въпреки всичко, аргументите му са доста основателни.

Top Five Reasons To Run Arch Linux

Щом сме тръгнали, да нахвърлям и аз какво мисля. Първо ще почна с позитивната страна на въпроса, а в отделен пост ще засегна и негативната.

Според мен, Arch е солиден по следните причини.

1. KISS

https://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle

Защото неспазването на този принцип почти винаги води до объркани и от там слаби решения.

2. Кърти мивки

Отговорът на най-есенциaлния въпрос. По-важен дори от 42. :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Phrases_from_The_Hitchhiker's_Guide_to_the_Galaxy#Answer_to_the_Ultimate_Question_of_Life,_the_Universe,_and_Everything_(42)

3. Rolling Release

https://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_release

Вярно, не работи всеки път и не винаги се прави както трябва. Но моделът е много успешен в 70% от случаите.

Конкретно в случая на Arch за потребителски AMD64 компютри е доста пробивен.

4. AUR

https://en.wikipedia.org/wiki/Arch_Linux#Arch_User_Repository_.28AUR.29

Защото идеално допълва точка 2. Непретенциозен начин за създаване, обменяне и коментиране на пакети е нужен.

5. Подходящо софтуерно обкръжение.

Без правилно подбрани, достатъчно универсални и достатъчно много софтуерни пакети, просто не върви.

6. ArchWiki

Въпреки че вече не ми се струва толкова солиден източник, колкото преди.

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

Малко информация за феновете на Арч Линукс. Полезни източници!

1. Управление на пакети с pacman ТУК  и ТУК

2. Инсталиране на Арч Линукс без графична среда ТУК

3. Инсталиране на графична среда KDE, Gnome, Xfce и други ТУК

4. Какво да направим след инсталирането на графичната среда ТУК

Редактирано от GermanecaBG (преглед на промените)

Просто и лесно инсталиране на напълно функционална,персонализирана Arch Linux система с графична десктоп среда ,и допълнителен софтуер.  

https://www.ostechnix.com/installing-arch-linux-using-revenge-graphical-installer/

преди 19 минути, Miro40 написа:

Просто и лесно инсталиране на напълно функционална,персонализирана Arch Linux система с графична десктоп среда ,и допълнителен софтуер.  

https://www.ostechnix.com/installing-arch-linux-using-revenge-graphical-installer/

Много добра работа. Точно такива инсталатори ми харесват. Без излишна шарения, но достатъчно лесни за работа от всеки потребител.

на 25.10.2018 г. в 9:31, cybercop написа:

Много добра работа. Точно такива инсталатори ми харесват. Без излишна шарения, но достатъчно лесни за работа от всеки потребител.

Лично, ако си направиш дяловете за Arch предварително примерно с Gparted, инсталирането става само с няколко писане. По-малко от 20 минути, ако има и бърз интернет.

pacstrap,  потребител, парола, език, grub и това е. После графична среда, видео драйвера.

преди 3 минути, acnekt написа:

Лично, ако си направиш дяловете за Arch предварително примерно с Gparted, инсталирането става само с няколко писане.

Аз винаги съм ги правил с cfdisk без никакво писане

Ето още един графичен инсталатор за Арч, който ползвам аз ,тъй като като се учех на терминала едно време исках стъпка по-стъпка,за да се науча,но сега като времето ми е ограничено ползвам този инсталатор.

https://anarchy-linux.org/

преди 3 часа, acnekt написа:

Лично, ако си направиш дяловете за Arch предварително примерно с Gparted, инсталирането става само с няколко писане. По-малко от 20 минути, ако има и бърз интернет.

pacstrap,  потребител, парола, език, grub и това е. После графична среда, видео драйвера.

С кой инсталатор?Би ли споделил по-подробно как точно го правиш?

преди 17 минути, Miro40 написа:

С кой инсталатор?Би ли споделил по-подробно как точно го правиш?

Писал съм в моя блог

• 3 седмици по-късно...

Напомниха ми да пусна paccache -r (скрипт, който идва с pacman-contrib), за което съвсем бях забравил и ми освободи 6 гб системен дял...

Вече го добавих в скрипта си за ъпгрейд и няма да забравям

Също така научих за допълнителни опции в /etc/pacman.conf

Misc options

GVhIJ9O.png

ILoveCandy променя анимацията при сваляне на пакети (долу в дясно)

Ww5VAM7.png

Редактирано от Гост
Изкуствен интелект в прогрес (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

При поредната актуализация на арч линкуса ми се скапа xfce4-power-managerа(настройките-управление на захранването).При затваряне/отваряне на капака на лаптопа,няма никаква реакция.Бях го настроил при затворен капак на приспиване,но не работи.Не работят и останалите опции.Освен това иконата на батерията при заредено състояние,показва 0%.Възможно ли е поправянето на проблема?

Съмнявам се да е от самия мениджър на захранването. Кое се обнови, преди да констатираш проблема ? 

преди 12 минути, cybercop написа:

Кое се обнови, преди да констатираш проблема ?

Точно не мога да изброя кое се обнови,знам само,че бяха всичко 8 обновявания и linux kernel от 4.19 се обнови на 4.20.Впрочем този проблем съм го имал и друг път понякога,но след рестарт на системата се оправяше.

преди 15 минути, bvbfan написа:

По-скоро е от ядрото, ако можеше сложи си старото.

След дълго ровене и търсене във форумите за причината,и аз стигам до този извод,а именно,че ядрото е причината.И друг път същото ставаше само след обновяване на ядрото,но с рестарт се оправяше.За съжаление,обаче не мога да сложа старото,защото след всяко обновление почиствам системата,и изтривам старото ядро.Сега вече разбирам,че да изтривам старото ядро е грешка.Има ли друг начин да сложа старо ядро?

Може винаги да си стоиш на lts, т.е. 

sudo pacman -S linux-lts

Рестартираш и избираш 4.19 от буут менюто. Mainline kernel-а е само за нов хардуер.

преди 3 часа, bvbfan написа:

Може винаги да си стоиш на lts, т.е. 

sudo pacman -S linux-lts

Рестартираш и избираш 4.19 от буут менюто. Mainline kernel-а е само за нов хардуер.

Бях намерил този начин,но умишлено изчаках да видя какво ще ми отговориш ти.

http://averagelinuxuser.com/the-lts-kernel-in-arch-linux/

Всичко стана много лесно и безпроблемно.С това ядро(linux-lts 4.19.13-1),след затваряне на капака,лаптопа заспива(изключва),и батерията показва 100% заряд.Благодаря ти.

Arch Linux е лека  система,високо производителна,обновява се с една команда,най-нови версии на пакетите.Arch Linux ще бъде това,което вие сам направите от него.В Arch Linux постоянно има нови актуализации на какво ли не,и при почти всеки по-голям ъпдейт,вероятноста да се счупи е много голяма.Точно тук се питам има ли смисъл,като обикновен потребител,да следя всяко обновяване, и да треперя дали няма да се счупи нещо?Дали това не е причината за неговата непопулярност в сравнение с другите линукс дистрибуции?

Принципно не е нужно да следиш нищо, не трябва да разрешаваш никога хранилища с -Testing отзад, същото така да НЕ ползваш AUR, това което е най-добре вече го направи, да ползваш lts ядро.

• 5 месеца по-късно...
на 24.10.2018 г. в 18:31, GermanecaBG написа:

Малко информация за феновете на Арч Линукс. Полезни източници!

1. Управление на пакети с pacman ТУК  и ТУК

2. Инсталиране на Арч Линукс без графична среда ТУК

3. Инсталиране на графична среда KDE, Gnome, Xfce и други ТУК

4. Какво да направим след инсталирането на графичната среда ТУК

Ти и АЛФ пропуснАхте да споменете великия Трайзен, без който аз лично вече не мога. :D Нема ли Трайзен, засърбяват ме ръцете да го инсталирам.

sudo pacman -S --needed base-devel git wget yajl && cd /tmp && git clone https://aur.archlinux.org/package-query.git && cd package-query/ && makepkg -si && cd /tmp/ && git clone https://aur.archlinux.org/yaourt.git && cd yaourt/ && makepkg -si && yaourt -S trizen

Не си падам по AUR хелпърите. Няма да ми се разпаднат ръцете от няколко команди на кръст.

А и обичам да чета какви бъркочи са забъркали. :) 

на 10.06.2019 г. в 11:27, Melmak ® написа:

Не си падам по AUR хелпърите. Няма да ми се разпаднат ръцете от няколко команди на кръст.

А и обичам да чета какви бъркочи са забъркали. :) 

Само дето трайзен търси и в офиц. репо, и в аур-а. Докато пакман търси само в офиц. репо и ако пакетът го няма там, духаш супата. И освен това много хубаво и ясно си показва какво точно се случва, че даже го и оцветява.

Ето ти един лекичък пример с търсене за пакет. Надолу има още много резултати, но трябва да излизам и нямам време да го снимам цялото. Виж колко хубаво, ясно и цветно. Ако има нещо старо и/или неподдържано, ти го показва в червено: [unmaintained] или [out-of-date]. Командата 'search' се изпълнява именно от 'trizen'.

alias search="trizen -Ss" # use with 'packagename' after the '-Ss' and DOESN'T ask to select packages to install

spacer.png

Докато с

pacman -Ss nvidia

резултатите са 9 пъти по-малко.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.