Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Антистатично електричество при асемблиране на PC

Featured Replies

Здравейте, предстои ми за първи път да си сглобя компютър, който го поръчах на части. Чел съм много guide-ове, изгледал съм доста видеа и повечето от тях препоръчват при асемблирането да се използва антистатична гривна - за да се предпазят компонентите от статично електричество, защото това може да ги повреди. Конфигурацията ми ще е скъпа, затова по-добре да се подсигуря, отколкото после да съжалявам.. 

Въпросите ми са следните:

Наистина ли е непременно да се използва такова нещо?

Мога ли да се заземя по някакъв алтернативен начин?

От къде мога да си купя такава гривна и колко горе долу струва? 

Какви биха били последиците ако не съм се заземил?

Не съществува понятие "антистатично електричество", става въпрос за статично електричество.

Сглобил съм стотици не, но десетки компютри без да ползвам такава гривна и без да съм имал проблеми. За мен е достатъчно да не нося изкуствени дрехи, докато работя, и преди да започна, да пипна с ръце мивка/парно/радиатор, за да се разредя от статичен заряд, ако има такъв по мен.

P.S. Наясно съм, че подходът ми е далеч от "по учебник", но за мен работи.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Просто барай някоя стена периодично(корпусът на кутията на компютъра също върши работа) и не носи дрехи, които знаеш, че силно те наелектризират. Внимавай, ако носиш гумени чехли.

Редактирано от hudyr (преглед на промените)

преди 2 часа, Vic R написа:

От къде мога да си купя такава гривна и колко горе долу струва? 

В aliexpress. Струва доларче  -2лв. Anti-Static . Не знам дали помага, но когато потрябва, я ползвам...

Сглобил съм много повече от 100ци машини а тази гривна(въпреки че знам за нея много добре) даже не съм виждал на живо. Проблеми никога не съм имал.

Съвет: Ако имаш познат който е сглобявал може да помага 1я път просто да гледа - пак ти си го сглоби.

• 2 седмици по-късно...

Никога не съм ползвал такива неща. Сглобил съм доста компютри. Нищо не можеш да повредиш.

Изпратено от моят Nokia 6.1 с помощта на Tapatalk

Изкарваш един проводник от шуко, заземяваш кутията и си готов.

Иначе антистатична гривна е добро нещо, да се изравнят потенциалите между тебе и кутията. Макар че ако пипаш с другата ръка, се обезсмисля нещата. Но аз съм си малко по-хамалин човек, ползвам или пръвият вариант или нещо друго.

А че са възможни фалове от статично електричество, възможни са. Затова преди да поставяш някой компонент, хващаш кутията с двете ръце, да се очистиш и си готов, монтираш го.

преди 10 часа, Staseka7777 написа:

Изкарваш един проводник от шуко, заземяваш кутията и си готов.

Иначе антистатична гривна е добро нещо, да се изравнят потенциалите между тебе и кутията. Макар че ако пипаш с другата ръка, се обезсмисля нещата. Но аз съм си малко по-хамалин човек, ползвам или пръвият вариант или нещо друго.

А че са възможни фалове от статично електричество, възможни са. Затова преди да поставяш някой компонент, хващаш кутията с двете ръце, да се очистиш и си готов, монтираш го.

Сигурно и хирургически ръкавици слагаш...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.