Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за свързване на говорители към филтри

Featured Replies

преди 40 минути, DarkEdge написа:

По-добре ги продай и си купи готови тела.

• Отговори 72
  • Прегледи 14,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

аз се отказвам, за да не стана виновен
и чак сега разбрах, че е пробвал звука в насипно състояние
мдааа, не съм в час

• Автор
току-що, дръндю написа:

аз се отказвам, за да не стана виновен
и чак сега разбрах, че е пробвал звука в насипно състояние
мдааа, не съм в час

Никъде не съм писал такова нещо, сглобени и затворени са кутиите

ПОСЛЕДЕН ПЪТ СЕ НАМЕСВАМ - филтрите да се преизчислят съобразно данните за тези говорители - импеданс, честота на срез, обем на кутийте - ЛЕСНО НЕМА!!!

преди 7 минути, kricket написа:

Никъде не съм писал такова нещо, сглобени и затворени са кутиите

това само доказва, че не съм в час
:giggle1:

колко вата е усилвателя и колко ома е изходното съпротивление
туй трябва да го знаеш за да не гръмнеш нещо, ако свържеш басовите говорители в паралел
при справка с нетя, тези колони дето си посочил в първия пост, говорителите са в паралел и заедно с филтъра, общия импеданс е 4 ома

Тези говорители трябва да са по 8 ома всеки,защо са 5 ома,да не ги е майсторил някой “майстор“.Свързват се параленло към филтъра който трябва да е със срез на 300 херца и на 3000 херца.

• Автор
преди 6 минути, AAUUXX написа:

Тези говорители трябва да са по 8 ома всеки,защо са 5 ома

Не трябва да са по 8

Screenshot_20180801-141121.jpg

Като си мерил с мултицет съпротивлението на тези говорители, ти на практика си измерил с постоянен ток активното им съпротивление  - 5.1 ома. А тук навсякъде се говори за импеданс - пълно съпротивление, т.е. сума от активно и реактивно съпротивление. Реактивното е сума от индуктивно и капацитивно съпротивление. Говорителите имат намотки /т.е. бобини/, които имат предимно индуктивно съпротивление, пропорционално на броя на навивките им, и на геометрията на магнитопровода. Индуктивното съпротивление се проявява само при протичане на променлив ток. Така че говорителите със сигурност имат импеданс поне 8 ома всеки един.

преди 1 минута, kricket написа:

Не трябва да са по 8

Screenshot_20180801-141121.jpg

Трябва да са по 8 ома като се свържат два паралелно стават 4 ома.

• Автор

Значи мога да си ги вържа успоредно към филтъра и да си купя усилвател на 4ома?“

току-що, kricket написа:

Значи мога да си ги вържа успоредно към филтъра и да си купя усилвател на 4ома?“

Усилвателя може и да е 8 омов стига да има достатъчно запас от мощност на захранването.Свързваш паралелно,като гледаш да не им размениш+ и- на говорителите.

• Автор
преди 15 минути, Михайлов написа:

тук навсякъде се говори за импеданс - пълно съпротивление

По какъв начин се мери пълно съпротивление?

Със специален уред - RLC мост.

Поне преди години беше така. В разни лаборатории по електроника се използваше такова нещо.

Сега може би има и по-професионални цифрови мултимери, които да са способни да мерят импеданс. Не знам, аз съм по силните токове, където такива работи не се мерят.

преди 18 минути, AAUUXX написа:

Усилвателя може и да е 8 омов стига да има достатъчно запас от мощност на захранването.Свързваш паралелно,като гледаш да не им размениш+ и- на говорителите.

и с 2,5 ома импеданс...и ако крайното стъпало няма защита от късо и/или претоварване, какво става?

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 1 минута, DarkEdge написа:

и с 2,5 ома импеданс...и ако крайното стъпало няма защита от късо и/или претоварване, какво става?

Ако говорителите са изрядни са по 8 ома свързани паралелно стават 4 ома,не виждам проблем.

• Автор
преди 4 минути, AAUUXX написа:

Ако говорителите са изрядни са по 8 ома свързани паралелно стават 4 ома

А средите и високите по 4 ома ли трябва да са за да се запази на 4 ома цялото тяло?

намерих еднъ схемъ ф нета, белким е от полза за за автора на темата
750024409_Bitmap.png.dfb2b4c978089cc81c8f9f59edf8db1d.png

• Автор

Сега отново погледнах техническите параметри на тонколоните и за единия НЧ пише "bass" , а за другия пише "bass radiator". какво значи радиатор в случая?

преди 26 минути, kricket написа:

А средите и високите по 4 ома ли трябва да са за да се запази на 4 ома цялото тяло?

Средните и високите не те бъркат те минават през кондензатор.

преди 7 минути, kricket написа:

Сега отново погледнах техническите параметри на тонколоните и за единия НЧ пише "bass" , а за другия пише "bass radiator". какво значи радиатор в случая?

bass radiator е пасивна мемрана.

преди 1 час, DarkEdge написа:

така е, прав си
за това да продава и да си купи готови тела

преди 6 минути, дръндю написа:

така е, прав си

Вярваш ли в това,че jbl ще произведат говорители,които да претоварват усилвателите.Няма такъв филм с 2,5 ома.Тук става въпрос за два 8 омови или един 4 омов плюс пасивна мемрана.

ПС.По инерция написах jamo вместо jbl.

• Автор
преди 5 минути, дръндю написа:

така е, прав си

добре де, хората, които имат такива тонколони с какви усилватели си ги ползват?

преди 52 минути, AAUUXX написа:

bass radiator е пасивна мемрана.

Ако е така, то единият говорител ще е без клеми

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Вярваш ли в това,че jamo ще произведат говорители,които да претоварват усилвателите.Няма такъв филм с 2,5 ома.Тук става въпрос за два 8 омови или един 4 омов плюс пасивна мемрана.

в неговия пост, става въпрос за 2,5 ома импеданс и е прав, че с такъв импеданс шъ стане шоу

• Автор
преди 3 минути, дръндю написа:

в неговия пост, става въпрос за 2,5 ома импеданс и е прав, че с такъв импеданс шъ стане шоу

А защо трябва да стават 2.5 ома? Инженерите от JBL по какъв начин са ги вързали всичките тези говорители, че да си работят нормално? Общо взето това е основния ми въпрос в темата за да го направя

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.