Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за свързване на говорители към филтри

Featured Replies

преди 3 минути, DarkEdge написа:

Ако е така, то единият говорител ще е без клеми

Така е,търся из мрежата да ги намеря отворени тези колони да ги видя точно какво са,два говорителя или един и пасивна мембрана.Не съм имал вземане даване точно с този модел.

• Отговори 72
  • Прегледи 14,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 5 минути, DarkEdge написа:

Ако е така, то единият говорител ще е без клеми

така излиза, че е само с един басов високоговорител

преди 4 минути, дръндю написа:

в неговия пост, става въпрос за 2,5 ома импеданс и е прав, че с такъв импеданс шъ стане шоу

Така е,но ако е всичко ок не са реални тези 2,5 ома,разбира се че ако какъвто и да е усилвател няма да издържи на такъв импеданс,най-вече захранването.

преди 5 минути, kricket написа:

А защо трябва да стават 2.5 ома? Инженерите от JBL по какъв начин са ги вързали всичките тези говорители, че да си работят нормално? Общо взето това е основния ми въпрос в темата за да го направя

в случая, не трябва да ползваш втори бас високоговорител
но ако си купиш усилвател с изходно съпротивление 2 ома, спокойно можеш да сложиш втори бас

пп

цялата тема е сбъркана, щото усилвателя е в неизвестност

• Автор
преди 3 минути, дръндю написа:

в случая, не трябва да ползваш втори бас високоговорител
но ако си купиш усилвател с изходно съпротивление 2 ома, спокойно можеш да сложиш втори бас

Добре, а преди да излязат от оригиналните кутии и да дойдат при мен как са работили и двата? Или задължително със специален усилвател? Защо в характеристиката им пише импеданс 4 ома?

преди 1 минута, kricket написа:

Добре, а преди да излязат от оригиналните кутии и да дойдат при мен как са работили и двата? Или задължително със специален усилвател?

Да уточниме,че съвсем се оплетохме.Говорителите общо 4бр ли са,и ако са 4 то те от един вид тонколони ли са?Можеше да снимаш да ги видим тея говорители.

преди 1 минута, kricket написа:

Добре, а преди да излязат от оригиналните кутии и да дойдат при мен как са работили и двата?

не мога да зная
тук може само да гадаем, че импеданса е  8 ома  на единия
ако на някой му се търси в нета, тоя някой няма да съм аз

Тук не става въпрос за авто аудио,че да е нормално импеданс от 2 ома,под 4 ома няма варянт да бъдат.

преди 1 минута, дръндю написа:

не мога да зная
тук може само да гадаем, че импеданса е  8 ома  на единия
ако на някой му се търси в нета, тоя някой няма да съм аз

Търсих из нета,неуспях да намеря нищо по конкретно,открих само гофрите,сервизен кит за тея говорители.Автора можеше да ги снима,можеше да каже как ги мери,можеше да каже с какъв мултимер ги мери,възможно е и мултимера да дава отклонения.

Според това service manual са два нискочестотни говорителя,търся да видя сега и с какъв импеданс са.

преди 17 минути, AAUUXX написа:

най-вече захранването

Най-вече крайните ключове

преди 1 минута, DarkEdge написа:

Най-вече крайните ключове

Релетата не ги мисли,най-големия товар е на захранването и след това на крайните транзистори.

• Автор
преди 17 минути, AAUUXX написа:

Да уточниме,че съвсем се оплетохме.Говорителите общо 4бр ли са,и ако са 4 то те от един вид тонколони ли са?Можеше да снимаш да ги видим тея говорители.

говорителите са общо по 4 броя на тонколона. Има 25мм висока, 13 см среда и 2 броя 20 см нискочестотни говорители, които изглеждат абсолютно еднакви. 

Bass Radiator: 1 x 210mm cone

Bass: 1 x 210mm cone

Midrange: 1 x 130mm cone

Tweeter: 1 x 25mm titanium dome

Това пише в характеристиките за говорителите. всичките говорители са за точно този модел, свалени са от оригиналните кутии и е правен някакъв ъпгрейд, човека ми прати говорителите в кашоните на новите, които си беше купил. Едната висока не работи, но аз си купих за трицифрена сума едни, които страшно много харесвам от доста време и даже нацелих едно намаление. Видях схема на кутиите и ги направих същите, купих филтри и ги сглобих, като свързах последователно нискочестотните говорители. Свирят прекрасно, единственото, което не ми харесва е, че искат корекция на ниските защото малко се губят когато са с изчистени настройки на тона. За това пуснах темата, ако съм объркал нещо да го оправя. това е историята общо взето. 

П.С. за съжаление не запазих номера на човека, от който ги взех а и беше преди доста време и едва ли има как да го открия за да получа някаква информация

преди 7 минути, kricket написа:

говорителите са общо по 4 броя на тонколона. Има 25мм висока, 13 см среда и 2 броя 20 см нискочестотни говорители, които изглеждат абсолютно еднакви. 

Bass Radiator: 1 x 210mm cone

Bass: 1 x 210mm cone

Midrange: 1 x 130mm cone

Tweeter: 1 x 25mm titanium dome

Това пише в характеристиките за говорителите. всичките говорители са за точно този модел, свалени са от оригиналните кутии и е правен някакъв ъпгрейд, човека ми прати говорителите в кашоните на новите, които си беше купил. Едната висока не работи, но аз си купих за трицифрена сума едни, които страшно много харесвам от доста време и даже нацелих едно намаление. Видях схема на кутиите и ги направих същите, купих филтри и ги сглобих, като свързах последователно нискочестотните говорители. Свирят прекрасно, единственото, което не ми харесва е, че искат корекция на ниските защото малко се губят когато са с изчистени настройки на тона. За това пуснах темата, ако съм объркал нещо да го оправя. това е историята общо взето. 

П.С. за съжаление не запазих номера на човека, от който ги взех а и беше преди доста време и едва ли има как да го открия за да получа някаква информация

Добре значи отдаваме грешката да е в мултимера.
Без тон-корекции е нормално да няма кой знае какви ниски,дори хай енд колоните искат малко тон-корекции.

• Автор
преди 4 минути, AAUUXX написа:

Добре значи отдаваме грешката да е в мултимера.

преди да ги взема ги наредих всичките и ги мерих един след друг, на всичките беше 5.1ома с изключение на едната висока, която не работи. там даже не помня какво беше, но не ми и интересуваше защото той беше обявил само басчетата и средите и за тях ни беше уговорката, като пристигнаха, обаче, беше сложил и високите и ми писа, че ми ги праща бонус, но едната не работи. Току що открих, че на самите говорители има обозначения. На двете среди пише JBL A605,  а на четирите басчетата пише JBL A608

В схемата, която си ползвал за изработване на кутиите, има ли предвидена вата, която да се постави вътре - каква, от какъв материал, колко дебела и на кои точно вътрешни повърхности на кутията? Сложил ли си такава вата? В схемата на колоните има ли предвиден фазоинвертор /басрефлекс/? Направил ли си такъв? Монтирал ли си и съответна тръба навътре в колоната - със съответен диаметър и съответна дължина? Кутиите директно върху твърда повърхност /паркет, ламинат, гранитогрес, мрамор и т.н./ ли си ги поставил? Опитай се да ги поставиш върху някакви поставки /сигурно нямаш шипове за тях/.Има ли достатъчно разстояние между колоните и задните и или страничните стени на помещението?  Има ли постлан килим пред колоните? Стаята празна и кънтяща ли е? Има ли мека мебел, шкафове с книги, дебели завеси на прозорците, масичка с покривчица отгоре?  Всичките тези подробности изменят неузнаваемо звука на колоните. Няма да навлизам в подробности за истинска акустична обработка на стените и тавана.

преди 16 минути, kricket написа:

преди да ги взема ги наредих всичките и ги мерих един след друг, на всичките беше 5.1ома с изключение на едната висока, която не работи. там даже не помня какво беше, но не ми и интересуваше защото той беше обявил само басчетата и средите и за тях ни беше уговорката, като пристигнаха, обаче, беше сложил и високите и ми писа, че ми ги праща бонус, но едната не работи. Току що открих, че на самите говорители има обозначения. На двете среди пише JBL A605,  а на четирите басчетата пише JBL A608

Аз ги намерих като модел ниските,но не им пише импеданса на тях.

• Автор
преди 7 минути, Михайлов написа:

В схемата, която си ползвал за изработване на кутиите, има ли предвидена вата, която да се постави вътре - каква, от какъв материал, колко дебела и на кои точно вътрешни повърхности на кутията? Сложил ли си такава вата? В схемата на колоните има ли предвиден фазоинвертор /басрефлекс/? Направил ли си такъв? Монтирал ли си и съответна тръба навътре в колонта - със съответен диаметър и съответна дължина? Кутиите директно върху твърда повърхност /паркет, ламинат, гранитогрес, мрамор и т.н./ ли си ги поставил? Опитай се да ги поставиш върху някакви поставки /сигурно нямаш шипове за тях/.Има ли достатъчно разстоние между колоните и задните и или страничните стени на помещението?  Има постлан килим пред колоните? Стаята празна и кънтяща ли е? Има ли мека мебел, шкафове с книги, дебели завеси на прозорците, масичка с покривчица вътре?  Всичките тези подробности изменят неузнаваемо звука на колоните. Няма да навлизам в подробности за истинска акустична обработка на стените и тавана.

Опитах се да се доближа максимално до схемата.  Кутиите са върху паркета директно, има мека мебел, има завеси, килими, маси и т.н. като в средностатистическа стая тип хол. Понеже по схема фазоинвертотите са на гърба, бях чел в една тема, че е хубаво да са поне на 40см от стената зад гърба им. Пробвах, нямаше особен успех, По принцип свирнаха добре, с разни тестове успях да чуя звук на 38-39 херца,. Звука от тях ми харесва, има динамика, балансиран и приятен (за моите стандарти разбира се, не претендирам, че съм с кой знае колко завушени критерии) звук и на ниски и на високи нива, но само след направени корекции на най-ниските честоти и то не много малко - отиваме на +5+6. Останалото не го пипам. Това добре ама като пускам звука от компа, пуска ли цд-то...

Ниските може да се увеличат малко като сложиш колоните в ъглите на стаята.

Щом филтрите не са изчислени съобразно кутиите и тонколоните, за това може да имате проблем със ниските честоти.

Това е най скъпото звено в hi-fi audio техниката.

Има ли поставена вата?

Също и усилвателя е важен в случая. Не сте споменали какъв е той... Разбрахме , че се очаква да го закупите.

Има и значение и каква аудио система сте слушали до сега.

Например , ако е е била някоя аудио уредба или 2.1 активни тонколони, на които ниските честоти са "прекомерно завишени",  . 

Но нямат истинският чист нисък бас на една hi-fi тонколона (ОТ).

Пуснете някое тестово демо CD (във flac/wave) формат или албум на любимата група/изпълнител и тествайте.

Реддакции: С какви кабели (подходящото сечение качествени медни OFC) свързахте говорителите с филтъра?

Също кабелите от усилвателя към тонколоните какви са?

• Автор
преди 1 час, AAUUXX написа:

Ниските може да се увеличат малко като сложиш колоните в ъглите на стаята.

Там са

преди 10 минути, oic написа:

Щом филтрите не са изчислени съобразно кутиите и тонколоните, за това може да имате проблем със ниските честоти.

Това е най скъпото звено в hi-fi audio техниката.

Има ли поставена вата?

Също и усилвателя е важен в случая. Не сте споменали какъв е той... Разбрахме , че се очаква да го закупите.

Има и значение и каква аудио система сте слушали до сега.

Например , ако е е била някоя аудио уредба или 2.1 активни тонколони, на които ниските честоти са "прекомерно завишени",  . 

Но нямат истинският чист бас на една hi-fi тонколона (ОТ).

Пуснете някое тестово демо CD (във flac/wave) формат или албум на любимата група/изпълнител и тествайте.

В момента съм с едно Сони на един приятел, модела е F310R, предстои ми избор за закупуване. Последната ми аудио система, която продадох преди няколко години поради финансови съображения, беше един ресийвър Pioneer + едни тонколони Kenwood LS9070ES, които бяха с по 6 броя говорителчета колкото цигарена кутия а така хубаво свиреха (ако ги намеря някъде веднага бих си ги купил отново) + суб, център и задни, но слушах стерео общо взето когато става дума за музика.

Филтрите явно не са за тези говорители, но проблема с ниската честота не е в тях. Може при този случай /използване на някакви трилентови филтри/ да има "дупки" в АЧХ някъде между ниска/средна или средна/висока честота, пикове при определени честоти и други проблеми, но при ниската честота проблема не е във филтъра. Най-вероятно самите нискочестотни говорители толкова си могат или не е изпълнено правилно акустичното им оформление-кутията. Съвсем нормално е при такива колони да се повдигне еквалайзера в нискочестотната област с дори повече от +5-6 децибела за да се компенсира завала на АЧХ в нискочестотната област. 

• Автор

Голяма част от проблема се оказа височината, на която седя. Съвсем случайно  преди малко разбрах, че като седна с около 30см по-високо и нещата коренно се променят. Въобще не подозирах, че може да има такава голяма разлика. Май височки идват за това помещение с тези мебели, но пък така свирнаха, че докато не ми омръзне да стоя клекнал, а не седнал на дивана няма да променя нищо, пък после ще я мисля.

Ако отидеш в съседната стая или у комшиите може да установиш, че баса е там....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.