Премини към съдържанието
proexpert

Планът на Кремъл: да разруши ЕС

Препоръчан отговор


Не САЩ, а ЕС е главният враг на Москва. И затова Кремъл се опитва да разедини европейците. Прави го с най-различни средства, включително купувайки цели парламенти - например в България, твърди историкът Тимъти Снайдър.

https://www.dw.com/bg/планът-на-кремъл-да-разруши-ес/a-17963463

default

 

Историкът Тимъти Снайдър, който преподава в Йейлския университет, през последните месеци публикува поредица от статии и интервюта в редица големи международни медии. Снайдър защитава правото на украинците сами да решават съдбата си и критикува политиката на Путин, който, според него, просто отказва да признае, че Украйна съществува. Историкът изтъква и много грешки на така наречения „Западен свят”. Според него Европа не умее да защитава собствените си интереси и остава пасивна, докато официалната руска пропаганда ѝ приписва какви ли не грехове, включително и съучастие в свалянето на бившия украински президент Янукович. Европа не бива да отстъпва пред претенциите на Кремъл, че Украйна е руска сфера на влияние, Европа е длъжна да покаже морална устойчивост и да защитава своите либерални ценности, свободата, върховенството на закона и правото на самоопределение, твърди историкът. Украинската криза поставя целия Запад на голямо изпитание, убеден е Снайдър, който в статиите и интервютата си описва точно параметрите на това изпитание.

Мирогледът на Путин

Според Снайдър, руско-украинската криза онагледява две различни схващания за политиката. Първото гласи, че политиката е доброволно сдружаване на хора с определена цел - както се случи на киевския Майдан. Второто схващане тълкува политиката най-вече като низ от тайни споразумения, които се постигат далеч от очите на хората. Историкът вярва в индивида и неговата политическа воля - той смята, че мнозинството от украинците са изразили именно тази воля и стремежа си към независимост. Но в мирогледа на Путин няма място за такова нещо, там просто не се предвижда възможността свободните индивиди да взимат свободни решения. Ето защо за Путин и неговите съмишленици има само едно обяснение: събитията на Майдана са резултат от заговор на външни сили, твърди Тимъти Снайдър.

Timothy D. Snyder Historiker

Тимъти Снайдър: "Русия иска да разруши ЕС"

„В продължение на 40 години Евросъюзът получаваше удовлетворението, че много страни искат да се присъединят към него. И тъкмо разширяването се превърна в негов единствен, голям политически проект. Сега обаче ЕС е изненадан от цели три съвсем нови тенденции. Първо - САЩ станаха доста по-непредвидими. Второ - една голяма страна, каквато е Украйна, в труден за нея момент иска да се приобщи към ЕС. И трето, всъщност най-важното: Русия иска да разруши ЕС”. Снайдър прави тази неочаквано остра констатация в интервю за германския седмичник „Ди Цайт”. Историкът е убеден, че за сегашното руско ръководство тъкмо Европа е най-опасният враг - най-вече заради общите ценности на европейците, но и заради икономическата мощ на ЕС.

Аналогии с "1984" на Оруел

„В Русия просто заявяват, че западните ценности са невалидни. Сегашното ръководство е убедено, че всеки, който се позовава на тези ценности, е или лицемер, или идиот. Но тези ценности са факт”, казва Снайдър и припомня, че в европейските страни правата на гражданите са гарантирани, че никой не може, например, току-така да ти отнеме собственост, както се случва в Русия. А във всички спорни случаи на гражданите е гарантирано правото на честен процес, на какъвто в Русия никой не може да разчита, добавя историкът: „Но най-важното е друго: отричането на западните ценности в Русия вече се е превърнало в цялостен светоглед. Тамошните хора дори се гордеят, че олицетворяват точно обратното на Европа”, казва Снайдър, който в едно свое есе в „Тагесшпигел” сравнява днешна Русия с имагинерния режим от „1984” на Джордж Оруел. Пропагандата, политическата шизофрения, та чак до „Евразия” като една от световните сили - всичко това го има още при Оруел, припомня Снайдър.

Тъкмо във връзка с „Евразия” историкът обяснява защо в момента големият план на Русия е да разруши ЕС: „Руската външна политика взе този курс още преди събитията на Майдана - той произтича от плана за Евразийски съюз. Идеята на Евразийския съюз е, че ЕС представлява идеологическа заплаха за Русия. Разбира се, руското ръководство никога няма да признае, че иска да разруши ЕС. Вместо това признание то изтъква аргумента, че ЕС е декадентен, прогнил и хедонистичен. В действителност обаче Кремъл смята ЕС за заплаха, включително и икономическа. В Москва се опасяват например, че ЕС може да разработи своя собствена, координирана енергийна политика”.

Пропагандни клишета

Продължавайки аналогията с „1984” на Оруел, Снайдър дава още примери за противоречивостта на руската пропаганда. Кремъл твърди, че Украйна е попаднала в ръцете на националисти и фашисти, но крайно десните в страната спечелиха едва 2 процента на президентските избори, пише той и обръща внимание на още няколко противоречия. Ако Украйна всъщност не съществува като нация и държава - как тогава може да се твърди, че националистите са толкова силни? И още: московските политици повтарят обвинението във фашизъм, но то е абсурдно. Най-малкото поради това, че приятелите на Путин в ЕС са именно крайно десни партии и политици като Марин льо Пен. „Как е възможно при това положение да обвиняваш украинците, че са фашисти?”, пита Снайдър и взима под лупа още едно от кремълските пропагандни клишета:

Russland Präsident Wladimir Putin in Minsk

Кремъл иска да отслаби отделните държави в ЕС, разрушавайки връзките помежду им, твърди Снайдър

„Украйна не е получавала покана за членство в НАТО. Преди руската агресия повечето украинци бяха против такова членство. Именно руското нахлуване промени тази нагласа. Нека да го кажа пак: Русия смята за свой главен враг не другиго, а ЕС. Но руското ръководство предпочита да сочи с пръст именно НАТО и по този начин да прехвърля върху САЩ отговорността за случилото се в Украйна. По ирония на съдбата тъкмо във времето, когато САЩ се оттеглят от Европа, Русия ги обвинява, че дърпат конците.”

Крайната цел

В интервюто си за „Ди Цайт” Тимъти Снайдър прави дисекция на стратегията на Москва за разрушаването на ЕС - дисекция, в която по адрес на България се изказва едно неочаквано и доста стряскащо предположение: ”Първо - Кремъл разчита на подкрепата на крайно десните в Европа, чиято цел е да разрушат институциите на ЕС. Второ - Путин се опитва да си сътрудничи в енергийната сфера с няколко правителства на европейски държави, с които има и идеологическа близост - Унгария е добър пример за това. Трето - руският режим полага усилия да купи парламентите на някои по-слаби страни-членки на ЕС като България и Хърватия. И накрая - Русия води информационна война. Тази война цели не само да попречи на европейците да защитават собствените си интереси, но и да им наложи идиотско-конспиративния наглед на Москва към случващото се по света. Всичко това се върши с една цел: да се разрушат връзките между националните държави в ЕС, защото поотделно те са много по-слаби и уязвими”, посочва Снайдър.

 
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За 15 минути като дрисливо пиле си нацвъкал 4 теми , а в същност една и съща (тема : " Дай да осерем някого ! ") . Кого - то се знае ! Като е така пробвай ЕС да осереш , да видим дали и как ще се справиш ! Или няма за какво ? Аз с лекота мога , но не бих го направил - уважавам себе си !........

Психопат ли си или поръчка на други болни мозъци изпълняваш ?:)

И в двата случая си сбърканяк нещастен , незаслужаващ внимание .....ама нейсе ! :)

Доказателство ? Ама е сложно :

Тази тема просто не съответства на истината , нито пък на интересите на Кремъл . На интересите на САЩ (финансовата олигархия) съответства ......:nono:

Но за това нямаш толкова....(:angry:).....разбиране да кажем ! :lol6:

 • Харесва ми 5
 • Ха-ха 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

2018-08-15_152524.thumb.jpg.87168516184d06404aafc050d4e846b2.jpg

Заявявам публично, че този шот, от личните ми съобщения, ще бъде публикуван във всяка нова тема на тролът с многото имена.

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)
 • Харесва ми 6

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ето ....

 гадните руснаци

какво причиняват на европа

най вече на българия

Цитат

Новината, че кипърският застраховател „Олимпик” фалира и клиентите на компанията у нас трябва спешно да си направят нови застраховки, изненада стотици в цялата страна

https://nova.bg/news/view/2018/08/14/224262/заради-фалит-на-фирма-200-000-коли-без-гражданска-отговорност/

като земеме властта забранявам застраховките основно хазарта 

 застраховките са вид хазарт.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, by_chechi написа:

За 15 минути като дрисливо пиле си нацвъкал 4 теми , а в същност една и съща

Трол на троловете - сам се себедоказа. Да го игнорираме!

Иначе по темата. Това недоразумение ЕС само се унищожава. Нужна е нова концепция, нов съюз, а ако питате мен, то най добре да няма никакви съюзи. Всяка страна със суверенитета си.


 • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Yvan Sergeev написа:

ето ....

 гадните руснаци

какво причиняват на европа

най вече на българия

https://nova.bg/news/view/2018/08/14/224262/заради-фалит-на-фирма-200-000-коли-без-гражданска-отговорност/

като земеме властта забранявам застраховките основно хазарта 

 застраховките са вид хазарт.

Ето за това нема да земете властта . Щот не ти е ясно че застраховките не са хазарт а узаконен рекет. :)

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Black Power написа:

....Иначе по темата. Това недоразумение ЕС само се унищожава.............най добре да няма никакви съюзи. Всяка страна със суверенитета си.

Когато "Батко" ти извива ръцете и иска да те бие , защото така му се харесва - това самоунищожение ли е за теб ?

 Това е самоунищожение за "Батко".....защото :

(......това даже децата много добре го знаят !  ......Баси простите неща , усложнени до умопобъркване !.....:lol6:)

Какво правиш тогава ? Аз бих търсил истински приятели , заедно да сме силни поне колкото него . Да си играем честно и почтено , и да го оставим сам да си играе ! (това е целта на БРИКС:nono:) .

....това което ти предлагаш , "Батко" един по един ще бие....защото така му харесва (Тръмп чистосърдечно , сам си го каза изтръсквайки прах от ревера на френския глупак...:)) !

Офффф ! Игри за напреднали...! :lol6:

 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Black Power написа:

Трол на троловете - сам се себедоказа. Да го игнорираме!

Напротив, трябва да го поощрим да полезните теми. Утре по сто парчета във всеки подфорум, други ден по-двеста и така до края на диска...:biggrin:

 • Харесва ми 3
 • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, by_chechi написа:

"Батко"

Лошото ,че "Баткото" не е един. Сами играчите пък си играят играта съвсем успешно и се готвят да станат "Батковци" На нас ни пък извиват едната ръка, ма ние подаваме и другата за да бъде извита търейки за помощ приятели сред неприятелите.  Вече стигам до извода - това ни се полага!

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Цитат

 Изповед на окаяния раб Божи Калансув:

"Извинявам се.  Моля Ви не ми обръщайте внимание. По- цял ден седя в къщи без работа и понеже няма с какво да се занимавам ми става скучно и почвам да пиша глупави коментари в Калдата форум и да отварям Безброй еднакви теми в Калдата форум. Простете ме мене Простака, че Ви наводнявам с флууд. От други форуми отдавна съм наритан. Виждам, че в Калдата форум хората разбират и дават компетентни съвети и завиждам. Почвам да си въобразявам, че и аз съм компетентен, и също така си въобразявам, че имам опит, което не отговаря на истината. Чрез заливане и удавяне на Калдата форум с флууд с еднакви и безсмислени теми и коментари аз си въобразявам, че въобще нещо разбирам. По- точка първа от настоящата тема мога да кажа, че с такива подобни на описания уред в точка № 1 имам предостатъчно в излишък в домът си. Като някой работят, а за други няма резервни части. И със сигурност имам нужда да изхвърлям в кофата за смет такива уреди в настоящия момент и за в бъдеще време отколкото да купувам нови подобни устройства и подобна техника. Извинявам, се че Ви наводнявам Калдата форум с безсмислени теми и безсмислени коментари, което се нарича флууд на Английски език, а в превод на Български според мен означава наводнение и  / или бедствие свързано с наводнение..."


 Изповед на окаяния раб Божи Калансув:

"Извинявам се.  Моля Ви не ми обръщайте внимание. По- цял ден седя в къщи без работа и понеже няма с какво да се занимавам ми става скучно и почвам да пиша глупави коментари в Калдата форум и да отварям Безброй еднакви теми в Калдата форум. Простете ме мене Простака, че Ви наводнявам с флууд. От други форуми отдавна съм наритан. Виждам, че в Калдата форум хората разбират и дават компетентни съвети и завиждам. Почвам да си въобразявам, че и аз съм компетентен, и също така си въобразявам, че имам опит, което не отговаря на истината. Чрез заливане и удавяне на Калдата форум с флууд с еднакви и безсмислени теми и коментари аз си въобразявам, че въобще нещо разбирам. По- точка първа от настоящата тема мога да кажа, че с такива подобни на описания уред в точка № 1 имам предостатъчно в излишък в домът си. Като някой работят, а за други няма резервни части. И със сигурност имам нужда да изхвърлям в кофата за смет такива уреди в настоящия момент и за в бъдеще време отколкото да купувам нови подобни устройства и подобна техника. Извинявам, се че Ви наводнявам Калдата форум с безсмислени теми и безсмислени коментари, което се нарича флууд на Английски език, а в превод на Български според мен означава наводнение и  / или бедствие свързано с наводнение..."


 Изповед на окаяния раб Божи Калансув:

"Извинявам се.  Моля Ви не ми обръщайте внимание. По- цял ден седя в къщи без работа и понеже няма с какво да се занимавам ми става скучно и почвам да пиша глупави коментари в Калдата форум и да отварям Безброй еднакви теми в Калдата форум. Простете ме мене Простака, че Ви наводнявам с флууд. От други форуми отдавна съм наритан. Виждам, че в Калдата форум хората разбират и дават компетентни съвети и завиждам. Почвам да си въобразявам, че и аз съм компетентен, и също така си въобразявам, че имам опит, което не отговаря на истината. Чрез заливане и удавяне на Калдата форум с флууд с еднакви и безсмислени теми и коментари аз си въобразявам, че въобще нещо разбирам. По- точка първа от настоящата тема мога да кажа, че с такива подобни на описания уред в точка № 1 имам предостатъчно в излишък в домът си. Като някой работят, а за други няма резервни части. И със сигурност имам нужда да изхвърлям в кофата за смет такива уреди в настоящия момент и за в бъдеще време отколкото да купувам нови подобни устройства и подобна техника. Извинявам, се че Ви наводнявам Калдата форум с безсмислени теми и безсмислени коментари, което се нарича флууд на Английски език, а в превод на Български според мен означава наводнение и  / или бедствие свързано с наводнение..."

 

 • Харесва ми 2
 • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 15.08.2018 г. в 19:49, by_chechi написа:

Аз бих търсил истински приятели , заедно да сме силни поне колкото него . Да си играем честно и почтено , и да го оставим сам да си играе ! (това е целта на БРИКС:nono:) .

О Боже... Тази "титанична мисъл" на другаря  фейкчечи съм я пропуснал.  :)

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, miro20 написа:

О Боже... Тази "титанична мисъл" на другаря  фейкчечи съм я пропуснал.  :)

Запиши си я със златни букви на челото . То иначе , така и така няма да я разбереш ! :lol6:

Още не си на ясно кой е Агресор , Побойник и Грабител на народите ......! :angry:

Един , ама съвсем прост пример , даже и ти да го разбереш ако поискаш - Един Windows на "свободния" уж пазар струва колкото 100 кг картофи ! Така става "мирното" ограбване . А който не е съгласен - бой ! И пак ограбване ...до разорение......:boxing3:

Ако ли настояваш всички да правят Windows-и - не че не може ! Ама светът от глад ще умре като няма кой да прави картофи ! .....А сбиването пак е сигурно ! Защото - хулиганска работа ..... :nono:

Едните искат ресурса на целия свят , а другите не си го дават ! Кой , кой е ? Когато това го проумееш , тогава ще можеш да разбереш кой е Честен и Почтен ....ако честен и почтен въобще ти влиза у главата като функционално понятие....

За това казвам , че нямаш мисловен достъп - твърде изтощителна и даже невъзможна за теб мисловна дейност.....:lol6:

И Тъпак е по-безболезнената квалификация ! Защото ако ли си на ясно - тогава си просто Гнусна Смрад ! :nono:

 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

E аз не ползвам уиндоус. Значи съм напред със 100 кг картофи :)

А уиндоус-а не се "прави" и не може да се "прави от всеки" , а от определена компания, която го продава и осъществява поддръжка. :) 

А сериозно казано... мисля не си наясно много с БРИКС :)

И  няма да оценявам умствения ти капацитет, както ти постоянно , да не кажа "фанатизирано"  , отделяш  по две педи за "не му е дадено да мисли, няма мисловен достъп" бла бла...

защото  който сам се излага, никой друг не може да му го направи по добре.

:)

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.