Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на HDD или евентуално SSD за стар компютър.

Featured Replies

• Автор
преди 5 часа, techmaniac написа:

4. HDDLife, SSDLife

Това е положението и този който повече ме интересуваше 320Gb май само главата му се подава от гроба.

80Gb.jpg

320Gb.jpg

преди 27 минути, acnekt написа:

Има някакви програми или хардуер, който следи системата и ако се изтрие нещо го възстановява. Но не знам сега как е името му, забравил съм? Обикновено в училищата го има инсталиран, поради тази причина и след като се изключи компютъра всичко се трие, което е създадено и след включване на компютъра отново всичко е както си е.

Не искам толкова да го ограничавам. Нека си човърка и да се учи, та по-бързо да дойде момента, когато аз да го викам при проблем с компа.  

• Отговори 83
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 7 часа, acnekt написа:

Samsung SSD 750 EVO 120 ГБ

Въпрос - пуснал ли си му Rapid Mode?

Това нещо не го ползвам. Освен, че заема оперативна памет, при работа с по-големи файлове се получават "замръзвания" на системата, когато се препълни буфера. И на двете машини съм го тествал от подписа, различни SSD дискове и няма никаква полза от него.

"Това нещо" си работи чудесно!

преди 27 минути, acnekt написа:

Не

Пусни го, рестартирай и виж разликата.

преди 9 минути, Raze написа:

Освен, че заема оперативна памет

Ти, кво? Страх те е от заета памет? Тя е точно за това,.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Ти четеш ли, че никаква полза няма от това? Не е проблема в паметта, а че в случая повече пречи, отколкото да помага! Ако се стартират и затварят постоянно едни и същи неголеми приложения, може и да има ефект, като разликата ще е примерно вместо 6 секунди 3, като това зависи от скоростта на RAM паметта. Също така може да доведе до загуба на информация при спиране на захранване или забиване на системата. А и както казах, тествал съм го при копиране на много големи файлове от/на SSD диска и тогава докато се прехвърли буфера системата става неизползваема за няколко секунди.

преди 13 минути, Raze написа:

Ти четеш ли, че никаква полза няма от това? Не е проблема в паметта, а че в случая повече пречи, отколкото да помага! Ако се стартират и затварят постоянно едни и същи неголеми приложения, може и да има ефект, като разликата ще е примерно вместо 6 секунди 3, като това зависи от скоростта на RAM паметта. Също така може да доведе до загуба на информация при спиране на захранване или забиване на системата. А и както казах, тествал съм го при копиране на много големи файлове от/на SSD диска и тогава докато се прехвърли буфера системата става неизползваема за няколко секунди.

И защо твоето мнение трябва да е меродавно и да се приема като аксиома?
ТИ четеш ли? Ае по-лекичко с тона, а, ваше височество!
Да кажем така - ако тази функционалност беше проблемна масово, дали Самсунг нямаше да спрат да я интегрират?
Ама кви са Самсунг, щом @Raze е казал всички са длъжни да правят слуш и равнис!
От частния случай с две машини се вади генерално заклчение? Добре. ;)
Разсмиваш ме с поведението си!

Добре, извинявам се за "тона", който може да съм повишил. Просто съм тествал нещата лично и според мен това е безсмислица, освен в тестове, където се тества реално RAM паметта, друго приложение не виждам на тази функция. Пак казвам, SSD си работи достатъчно бързо и без подобни глупости, те биха имали приложение може би при механичните дискове. А и самсунг повечето неща ги правят с рекламна цел, главно за потребители, които идея си нямат кое как работи и вярват повече на картинки и готова информация, без да проверят.

Е, и аз съм имал удоволствяието да тествам Rapid Mode и съм очарован от работата му. И не, не е имало никакви проблеми.
В края на краищата режимът се включва и изключва за два рестарта. И @acnekt не е малко компютърно грамотен, за да може да си прецени добре ли му е или не точмо.

Най-добре наистина е всеки да си го тества и да си прецени. За мен това нещо няма смисъл. Сега пак го тествах с няколко приложения, едното от които е android studio и на лаптопа и на десктопа. Понеже при отворен малък проект зарежда и на двете машини за около 20-25 секунди, при включен "rapid mode" на самсунг и съответно "momentum cache" на micron, разликата беше никаква, дори след няколко поредни стартирания и затваряния на програмата. За същото време си зарежда и с изключени тези опции. Ето и интересна статия по въпроса, на английски е, но който не разбира, може да си я преведе с гугъл преводач:

Това също е интересно, има и включени реални тестове:

https://techreport.com/review/25282/a-closer-look-at-rapid-dram-caching-on-the-samsung-840-evo-ssd

Също така Windows си има "вградено" кеширане, което е включено по подразбиране.

Айде да се включа и аз с четиво...
https://www.hardwarezone.com.sg/feature-investigating-samsungs-rapid-caching-technology/results-crystaldiskmark-301-6

И, да, има данни за проблеми на някои платформи:
https://community.spiceworks.com/topic/1194579-blue-screen-in-windows-10-with-samsung-ssd-pro-or-evo

Въпреки, че софтуерът предупреждава да се създаде точка на възстановяване, преди да се инсталира драйвъра за Rapid Mode.
И при възникване на проблем, може да се възстанови системата към по-ранен момент.

Синтетиките са ясни, там си тестваш скоростта на оперативната памет при включеното кеширане или така наречения "rapid mode" на самсунг. Ако виждаш, при реална работа няма никаква разлика или е пренебрежително малка. Осносно копирането на файловете няма да го коментирам, ако имаш подходящо SSD с опция за кеширане, най-добре си тествай за себе си.

Аз съм тествал с/без рапид и с/без FastCopy. Колкото повече RAM на машината и до 512MB кеш на FastCopy копирането става по-бързо. Освен това с/без рапид бразърите работят бързо/бавно.

@DarkEdge @Raze ако целта на Rapid Mode е да използва RAM паметта вместо диска, наистина има голям проблем. Например Shadow Deffender има опция да зададеш записите да се правят върху RAM паметта. Пробвал съм и с 8GB и с 16GB RAM, тогава компютъра направо се затлачва, замръзва, забива и работата започва все по-бавно докато не блокира. Употребата на самия диск прави всички програми да летят! Не знам кой идиот е казал, че оперативната памет може да се използва за всичко! Може ли да ми дадеш линк към алтернатива или инструкция за ръчно пускане на Rapid Mode за диск от друга фирма или това е изобретение само на Samsung? За да пробвам малфункцията и тук!

Това е технология на Samsung и дори не всички SSD я поддържат.
Може да пробваш PrimoCache как взимодейства със Shadow Def.

преди 29 минути, DarkEdge написа:

Това е технология на Samsung и дори не всички SSD я поддържат.
Може да пробваш PrimoCache как взимодейства със Shadow Def.

Да. Забелязах това. Но не съм щастлив със Самсунг и никога няма да взема от техните произведения. На всичко отгоре има подозрение, че оптимизацията на Windows 10 води до интензивно износване на диска за модели от Samsung, на Toshiba и на Intel. При някои системата забивала и остава в UEFI каквото и да значи това. ИЗТОЧНИК

Алтернативи виждам тук, който намери нещо полезно да се възползва.

Това с проблемите с дисковете на Toshiba (те бяха първи) и имаше инфо за активна саъвместна работа на Tosh и MS. И по смътен спомен, го отстраниха.
А с RAM дисковете - това изобщо не е ново - още от XP се дъвче. ;) 
Недостатък на повечето софт продукти за RAM дискове, е че не запазват инфо при рестарт.

Относно обновяванията на windows, не само SSD, а и други работи може да правят проблеми, това си е проблем на microsoft. С моите дискове или хардуер досега не съм имал подобни проблеми. При windows и други ОС също си има кеширане в RAM паметта, но е в по-малки размери, докато при софтуера на SSD дисковете се задава по-голям обем памет, това си зависи вече от производителя. Специално обърнах внимание вчера като активирах кеширането, при micron и samsung беше около гигабайт, при налична съответно за micron 12 GB RAM и samsung 16 GB RAM, докато в предишните версии на софтуера им беше повече по спомен. Ето с помощта на AppTimer малко логове:

Изключен RAPID MODE:

C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16\EXCEL.EXE - 1 executions
0.7845
C:\Users\Rado\Desktop\eclipse\eclipse.exe - 1 executions
10.2399
C:\Users\Rado\Desktop\eclipse\eclipse.exe - 1 executions
10.2408
C:\Program Files\Android\Android Studio\bin\studio64.exe - 1 executions
11.3267
C:\Program Files\Waterfox\waterfox.exe - 1 executions
0.0069

Включен:

12.0567
11.4783
11.5085
0.7651
0.7650
0.7644
0.5307
0.5145

При мен с включеното кеширане дори нещата стават по-бавно или няма разлика.

преди 46 минути, Raze написа:

Изключен RAPID MODE:

0.7845

преди 46 минути, Raze написа:

Включен:

0.7651

Аз виждам друго. Не знам ти къде гледаш
Ся направи същите тестове с изключен Shadow Def

Твърде извън контекста ги сервираш нещата. Сиг има още 5 продукта работещи в паралел и които да са определящи поведението на машината, ама тях не ги отчиташ...

Само там. При другите дори има забавяне. А и разликата е толкова "голяма", че няма накъде повече. Не знам защо държиш толкова на това кеширане, като при наличие на SSD в системата няма никакъв смисъл от него.

BTW не е коректно така да окупираш темата на автора.
Добре, айде да кажеем така - всеки да си ползва това, което му харесва. За мен си върши работата там където е така както се предполага, че трябва да я върши.

Не бих казал, че съм му 'окупирал' темата, тази информация би му била полезна при избора, ако не го е направил вече, както и на някой друг с подобни дилеми HDD vs SSD. Но ако сметнеш за нужно, трий което ти се вижда излишно.

Какво имаш предвид под "изключен Shadow Def"? И какви продукти други да определят поведението на машината? Нито процесора е натоварен, нито има дискова активност, а съм и пуснал нарочно по 2-3 пъти всяко приложение, точно за тази цел, като тестовете са след рестарт и направени точно в реална обстановка, с активни и други приложения на заден фон, като при всички тестове стартираните и заредени приложения са едни и същи.

• Автор

Да върна малко темата на предишното и високо ниво . Поръчах мх500 500гб от никем и сега чакам обаждане.

• Автор

Здравейте, обадиха се от Никем и казаха че МХ500 - 500Гб не е наличен. Има ли смисъл да се опитвам да го поръчвам от друго място или доставчика за БГ е един и съответно никъде го няма?

Ще препоръчате ли други варианти за ССД около 500Гб. на подобна цена.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.