Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос - Възстановяване на данни от CD диск.

Featured Replies

1. Говорим за техничвеска възможност
2. Не е точно така - примерно:
https://www.geckoandfly.com/3223/free-dvd-cd-data-recovery-software-to-repair-scratch-or-damaged-disk/

• Отговори 60
  • Прегледи 4,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 4 минути, DarkEdge написа:

Това са глупости. Ще ти прескача. Пращаш го с куриери някъде южна България и ти шлайфат повърхността на диска като нов. За препоръчване е.

преди 31 минути, Емил Костов написа:

За да не се случват подобни изпълнения задължително ценната информация поне на 2 дискови носителя.

еднакви копия и с "исобустър", дори много да са надраскани, се извлича инфото на 100%
имам стари такива CD-та и съм се убедил в това

преди 25 минути, Mlechko написа:

Това са глупости.

Оф, ай да си запазиш мнението за себе си.
Не може да се цепиш така за неща, които съм правил!
За полирането съм съгласен, но и там са си едни разходи. И това е опция, ако повърхността на диска е много зле наранена и информацията е много ценна.

Бихте ли ми казали, къде точно, и каква е тази фирма, или каквото и да е там, за полиране на дискове! Някакъв адрес? Ползвала съм такава услуга но в Италия...5 евро на диск беше! Тука съм търсила такава услуга, но където и да съм питала ме гледат като изпусната от лудницата! А имам 2 диска наистина за въстановяване! 

Благодаря! 

Извинявам се за офтопика!

преди 8 часа, Слави Маринов написа:

И би ли ми казал къде писах,че е без загуба на качество?Показах ти,че нещата стават и са незабележими за един любител като мен и много други предполагам............

преди 12 часа, Слави Маринов написа:

Може да се побере 1 гб музика и 1 гб снимки на 1 гб носител, като се компресират изходните фаилове и музиката стане 500мб(мп3 се компресира наполовина почти без загуба на качество),а снимките също 500мб(даже може и да ти остане място,защото те се подават на по-голяма компресия).Разбира се тук вече става дума за запълване на 1гб ,а не за презаписване върху стара информация,но пък задачата с побирането на 1гб музика и 1гб снимки на носител 1гб ще е решена.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Компресиране_на_данни

Видове компресиране на данни

Със загуба

Компресирането на данни със загуба е обратното на компресирането на данни без загуба. В тези схеми някои загуби на информация е приемливо. Изпускането на несъществен детайл от източника на данни може да запази място в хранилището. Схемите на компресирането на данни със загуба са изпълнени с изследване за това как хората възприемат данните, които са под въпрос. Например човешкото око е по-чувствително към проницателни видоизменения на яркостта, отколкото към видоизменения на цвета. Компресирането на JPEG изображение работи в частност от закръглянето на несъществени битове от информация. Има съответстваща замяна между загубата на информация и размера на намалението. Редица популярни формати за компресиране използват тези разлики във възприятие, включвайки онези използвани в музикални файлове, изображения и видео.

Компресирането на изображения със загуба на данни може да бъде използвано от цифровите камери за увеличаване на капацитета на съхранение с минимално понижение на качеството на снимката. По същия начин DVD устройствата използват MPEG-2 видео кодеци със загуба на данни за видео компресиране.

При аудио компресирането със загуба на данни методите за психоакустика са използвани за премахването на такива компоненти на сигнал, които не могат да се чуват (или са по-слабо чуваеми). Компресирането на човешката реч е често изпълнявано с дори по-специалиизирани техники. Кодирането на речта или на гласа е понякога разграничавано като отделна дисциплина от аудио компресирането. Различни аудио и речеви стандарти за компресиране са описани като аудио кодеци. Компресирането на гласа е използвано от интернет телефонията, например аудио компресирането е използвано за пренасяне на аудио информацията от CD на твърд диск и е декодирано от аудио плейъри.

Без загуба

Алгоритмите за компресиране без загуба обикновено използват методи за премахване на статистическото повторение за да представят данните в по – сбит вариант, без да се губи информация. Компресирането без загуба е възможно тъй като в повечето данни от реалния живот има статистическо излишество. Например в едно изображение може да има области в които цветът не се променя въхру няколко пиксела, вместо да кодираме „червен пиксел, червен пиксел, ...“, информацията може да се представи като „279 червени пиксела“. Това е базов пример за това как работи run-length encoding, има много схеми по които може да се намали размер на файл, като се елиминира излишеството в информацията.

LZ (Lempel-Ziv) комрпесията е сред най-популярните алгоритми за компресия без загуба. DEFLATE е вариация на LZ с оптимизирана скорост на декомпресия и добър коефициент на компресия, но самото компресиране може да бъде бавно. DEFLATE се използва в PKZIP, Gzip и PNG форматите за компресия. LZW (Lempel-Ziv-Welch) се използва в GIF изображенията. Струва си да обележим и LZR (Lempel-Ziv-Renau) алгоритъма, който служи за база при ZIP компресията. LZ методите използват таблично-базиран модел за компресия, записите в таблицата представляват повторяеми низове от данни. При повечето LZ методи, таблицата се генерира динамично от предходно постъпилите входни данни. Самата таблица много често изполва Huffman енкодинг (напр. SHRI, LZX). LZХ е кодираща схема (базирана на LZ), която се използва в CAB формата на Microsoft.

Моного моля @Raze и @Слави Маринов!
Спрете да пишете за неща, нямащи връзка с темата!
Мерете ги на друго място/тема.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 11 часа, Емил Костов написа:

Има да, само че ти отрязват главата с ценоразпис. 

Копирането на информация от повреден носител се свежда до многократно повтаряне на четенето върху повреден участък с надеждата да се извлече информация. Може да се полира подложката, но ако е повредена задната страна с отразяващото покритие - никакъв шанс нямаш вече.

Три страници глупости описващи(само теоретично) постановки за нещо, което вече не се използва, а и самото му създаване бе недомислица(от техническа гледна точка, а не икономическа). И темата от друга страна е безсмислена, защото е създадена от ученик(студент), на който някой даскал(преподавател) е дал задание, за да си запълни материала за годината. Който винаги е ''outdated''. Но тукашните професори си запълниха празната до тях възглавница.:D

П.П. Емо, действай!

@Слави Маринов още не е успял да си пусне снимката! :no-no:

Какво стана Слави? Да не замръкна с лъжата си? :wub:

• 1 месец по-късно...
на 2.10.2018 г. в 1:21, Raze написа:

Чети повече, че като гледам нищо не си разбрал

Raze видя ли гугъл каква чутовна глупост предлагат?https://www.kaldata.com/it-новини/squoosh-новата-онлайн-услуга-на-google-за-компрес-297902.htmlПиши им,че нищо не разбират и това няма как да стане!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.