Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Относно спиране на училище

Featured Replies

Поради здравословни причини, се налага да прекратя образованието си, понеже съм в 10-ти клас и вече трета година ставането в 4 сутринта, и пътуването до училище ми пречат сериозно на здравето, и часовете започват в 7:30, което вече ме изморява психически. Почти всяка седмица боледувам и първоначално мислех на самостоятелна форма, но класната ми каза, че учителите щели да се настроят негативно и имало шанс да пропусна годината, ако не успея да си взема изпитите. След което се заех да разуча нещата със прекратяването. Във ЗПУО раздел 4, чл. 8, ал.2 пише, че посещаването на учебно заведение е задължително до 16 годишна възраст. Въпроса ми е - понеже имам навършени 16 години, скоро почти 17, мога ли да прекъсна образованието си, защото не съм сигурен дали това е по новата учебна програма, в която се гласи, че в 10-ти клас се взима средно образование, а аз съм по старата.

преди 15 минути, niki.1 написа:

Поради здравословни причини, се налага да прекратя образованието си, понеже съм в 10-ти клас и вече трета година ставането в 4 сутринта, и пътуването до училище ми пречат сериозно на здравето, и часовете започват в 7:30, което вече ме изморява психически. Почти всяка седмица боледувам и първоначално мислех на самостоятелна форма, но класната ми каза, че учителите щели да се настроят негативно и имало шанс да пропусна годината, ако не успея да си взема изпитите. След което се заех да разуча нещата със прекратяването. Във ЗПУО раздел 4, чл. 8, ал.2 пише, че посещаването на учебно заведение е задължително до 16 годишна възраст. Въпроса ми е - понеже имам навършени 16 години, скоро почти 17, мога ли да прекъсна образованието си, защото не съм сигурен дали това е по новата учебна програма, в която се гласи, че в 10-ти клас се взима средно образование, а аз съм по старата.

Не говори глупости. Има и опцията да си частен ученик и да си изкараш образованието. Просто се подготвяш в къщи и се явяваш на изпити и на матури.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Лягаш си по- рано и ставаш като войник , като напуснеш училище какво ще правиш, какво ще работиш без средно образование ? Стягай се и си учи, има варинти стига да имаш желание, но това да си необразовян не е вариант.

Изискват тапия, няма начин. Иначе е много сложно без тапия. Ако се запишеш на СФО, ще стане много тегаво и ако сега си на ниво 5-6 да кажем, ще спаднеш на 3-4 и да не казвам 2.

• Автор
преди 10 минути, Емил Костов написа:

Не говори глупости. Има и опцията да си частен ученик и да си изкараш образованието. Просто се подготвяш в къщи и се явяваш на изпити и на матури.

Това не е ли самостоятелна форма на обучение или са две различни? Защото, ако е това, което казах по-горе малко ме стряска, защото успеха ми е средно 4ки и 5тици и тук таме някоя 6тица.

преди 2 минути, Деянчо написа:

Изискват тапия, няма начин. Иначе е много сложно без тапия. Ако се запишеш на СФО, ще стане много тегаво и ако сега си на ниво 5-6 да кажем, ще спаднеш на 3-4 и да не казвам 2.

Аз съм сигурен, че няма да успея да я взема дори и да е само за втория срок.

преди 1 минута, niki.1 написа:

Там срокове нямаш, а сесии, които са четири на брой (три без поправителната).

Ако е както казваш = здравословни причини, надали форума е мястото, където да получиш отговора, който знаеш.

• Автор
преди 1 минута, Деянчо написа:

Там срокове нямаш, а сесии, които са четири на брой (три без поправителната).

Обаче вероятността да го взема е нулева, няма да мога да науча целите учебници на изуст, защото не знам какво ще ми се падне.

току-що, vstoitsov написа:

Ако е както казваш = здравословни причини, надали форума е мястото, където да получиш отговора, който знаеш.

А може ли да ме насочите към кого да се обърна по-конкретно относно това?

Най-малкото защото не е това мястото да питате...

преди 7 минути, niki.1 написа:

Обаче вероятността да го взема е нулева, няма да мога да науча целите учебници на изуст, защото не знам какво ще ми се падне.

Има вариант да ги вземеш, но трябва да се спазариш с учителите да ти кажат какво да научиш и след това да ти дадат билета с темите, които са ти казали. Това ще стане само ако са ти либерални даскалите. На такива изпити се изкарват високи оценки почти само с преписване, което невинаги може да се осъществи.

Бг образованието е загуба на време. Като ученик имаше много отсъстващи хора от класът ми, но накрая всички изкараха средно. Така, че и ти можеш да изкараш. 

Лягай си към 8, 9 часа, за да имаш време да се наспиш хубаво. Като прекъснеш училището си проваляш бъдещето. Сега не е нужно да ми философствате, че образованието тук е зле и т.н.

преди 50 минути, niki.1 написа:

Това не е ли самостоятелна форма на обучение или са две различни? Защото, ако е това, което казах по-горе малко ме стряска, защото успеха ми е средно 4ки и 5тици и тук таме някоя 6тица.

Идея си нямам какво те стряска. Твърдя, че може да си завършиш образованието без да ходиш в училище. Има си форми и начини затова. 

Имам идея да самени училището с по близко или да запише вечерно

преди 1 час, petie1 написа:

Имам идея да самени училището с по близко или да запише вечерно

На вечерно училище не може да се запише, защото все още е непълнолетен.

• 4 седмици по-късно...
Бг образованието е загуба на време. Като ученик имаше много отсъстващи хора от класът ми, но накрая всички изкараха средно. Така, че и ти можеш да изкараш. 
Ами не е точно така да ти кажа.. Аки си натрупал определн брой НЕизвинени изгаряш и отиваш на Самостоятелен режим... Колкото и да си близък със учителите не могат да си рискуват работата.. казвам го защото във моя клас беше така! Държах матури 2018-та... Ии имаше много личности от класа ми които не стигнаха до финала.

Към автора... Реално за теб Образованието ти се струва поредния ненужен изпит, както повечето деца на твоя възраст това им е тема No1. Сега сме 4 Януари 2019... И да се местиш другаде, имаш много малък шанс да те премат някъде.... Защото - Средата на учебната година е все пак! И Ако решиш да се местиш, първо изгледай "Мисията Невъзможна 2018" на Том Круз.. И тогава си помисли.. Заслужава ли си целия тоя филм!

Sent from my SM-T561 using Tapatalk

на 7.12.2018 г. в 21:28, niki.1 написа:

Аз си мисля, че би могъл (ако проблемът ти е наистина ранното ставане) да се преместиш на квартира там до където пътуваш.

Също, че все още си непълнолетен и не може да взимаш подобни решения без знанието на родителите или настойници. Съответно, последните, да се поинтересуват и да дойде от тяхно име запитването и какви са вариантите, било към регионални инспекторати или самото министерство на образованието.

Това да завършиш като частен ученик, не е такава драма. Имах съученичка, която забременя в десети клас и приключи официално с ходенето на училище. Взе си впоследствие дипломата за средно образование. Самата аз съм се явявала по един предмет- Биология- за повишаване на оценка, и да, научих целия учебник за 9-ти клас без да го зубря. Ти все пак няма да имаш само един предмет, още повече, че по математика и български ще ти е доста трудно самостоятелно да се подготвиш.

Накрая предстоят и матури. И ако решиш да ходиш на уроци, се плаща.

Идеята е, че образованието ти- лошо-добро- е безплатно. Дали ти дава някакви възможности за след това е друг въпрос. Но е по-лесно да си го завършиш, отколкото да се чудиш как да го прекратиш.

преди 2 минути, Maleficient написа:

Самата аз съм се явявала по един предмет- Биология- за повишаване на оценка

Малко уточнение - тези изпити са за промяна на оценка, което не значи задължително повишаване ;) 

току-що, killchain написа:

Малко уточнение - тези изпити са за промяна на оценка, което не значи задължително повишаване ;) 

в конкретния случай мотивацията ми беше точно повишаване, така че не съм написала нещо невярно.

С мен се явиха всички, които имаха слаби оценки за срока. Така че слабата оценка как може да се промени, освен да се повиши?

на 7.12.2018 г. в 21:28, niki.1 написа:

Поради здравословни причини, се налага да прекратя образованието си, понеже съм в 10-ти клас и вече трета година ставането в 4 сутринта, и пътуването до училище ми пречат сериозно на здравето, и часовете започват в 7:30, което вече ме изморява психически.

А защо толкова много пътуване? Какви са тия 3 часа и половина? Какво е това отдалечено училище, където учите?

Ако посещаването на училище ви съсипва здравето, не си струва да вземете диплома и да се осакатите. Какво ще я правите после тая диплома?

От недоспиване ли са здравословните ви проблеми?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.