Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смърт в чужбина

Featured Replies

Здравейте.  Случаят е следния. Почива бащата на съпругата ми в Англия. Той е от доста време там има английско гражданство.  За случката бяхме уведомени от съквартиранта му на 17 декември. До ден днешен никой официално не се е свързал да съобщи. Незнам какви са законите там какъв е реда. Единствено и досега комуникираме с човека с който е живял в едно жилище, но на мен този човек не ми вдъхва доверие изобщо, сякаш иска да изкопчи някакви пари от семейството на починалия, защото само за това говори как до ден днешен още е нямало погребение и този престой трябва да се заплати от някой.Обясних му по телефона че нямаме възможност да плащаме каквото и да било попитах го дали няма безплатен или поне евтин вариант за погребение, но не получих отговор.Не сме се свързвали с посолства нито с външно министерство,стойм и чакаме.Ако някой има представа как стоят нещата моля да пише

преди 17 минути, CHUPAKABRA написа:

Здравейте.  Случаят е следния. Почива бащата на съпругата ми в Англия. Той е от доста време там има английско гражданство.  За случката бяхме уведомени от съквартиранта му на 17 декември. До ден днешен никой официално не се е свързал да съобщи. Незнам какви са законите там какъв е реда. Единствено и досега комуникираме с човека с който е живял в едно жилище, но на мен този човек не ми вдъхва доверие изобщо, сякаш иска да изкопчи някакви пари от семейството на починалия, защото само за това говори как до ден днешен още е нямало погребение и този престой трябва да се заплати от някой.Обясних му по телефона че нямаме възможност да плащаме каквото и да било попитах го дали няма безплатен или поне евтин вариант за погребение, но не получих отговор.Не сме се свързвали с посолства нито с външно министерство,стойм и чакаме.Ако някой има представа как стоят нещата моля да пише

Ами хайде свържете се и питайте как стоят нещата в чужда държава.

Там или тук искате да го погребвате? Ако е там - съдействие от местната община. И тук в посолството им - нали има тяхно гражданство. Само тяхно ли е или двойно? Погребение или кремация? Други наследници освен съпругата ти има ли и ако да - те на какво мнение са?

преди 1 час, CHUPAKABRA написа:

Почива бащата на съпругата ми в Англия. Той е от доста време там има английско гражданство. 

Английско гражданство няма.
После, в Белгия погребението на бащата на моята съпруга струваше 5 хиляди евро.
Не се набутвайте в шамарите да се декларирате че ви има, освен ако не е собственик на имот там.
От общината да си го погребват, проблемът си е техен, особено ако жена ти не живее  и тя на мъгливия остров.

преди 1 час, CHUPAKABRA написа:

там има английско гражданство. 

преди 39 минути, Белгиеца написа:

Английско гражданство няма.

Някой май не чете.

преди 5 минути, Филипов написа:

Някой май не чете.

Английско граждансто няма никой на планетата Земя, има само поданици на кралицата бабичка.
Англия е монархия, не е република.
Аз имам българско гражданство и белгийско поданство.

• Автор

Гражданството му е двойно българско и английско. Въпроса е там, че цял живот този човек е в конфликтни отношения с семейството си, алкохолик,конфликтна личност и т.н той не се разбира с тях нито пък те с него. В момента целта е възможно най малко разходи. Няма имоти в Англия, никой не претендира за нищо. В България има има малка част от къщата в която живее придобита след сключване на брак 

Пс. Извинявам се за термините с гражданствата не са ми ясни. Да го кажа така, има английски паспорт и български паспорт 

Белгиеца е дал правилният отговор. Блокирайте телефона на съквартиранта и да се оправя общината там. В капитализма и да умреш е твърде скъпо начинание. 

• Автор

Изниква и друг въпрос. Как ще се оправим ние тук в България, нали трябва да представим документ някакъв че този човек вече го няма, да извадим смъртен акт и т.н

Да се разберат неговите наследници какво искат. Във всяка община има процедура за погребване на клошари / неизвестни. Като го идентифицират с показанията на свидетеля ще напишат и смъртния акт. и ще го погребат. Вероятно има някакви административни срокове за изчакване и свързване с наследници. Поне до място и ритуал на евентуално погребение. Може пък някой да иска да го погребе в България. Тамошните чиновници би трябвало да имат хартия за това от наследниците. Дотогава може и да седи във фризера няколко месеца.

Да беше ползвал търсачките - пише си всичко. https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/patuvane-chujbina/smart-chujbina

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

преди 10 часа, CHUPAKABRA написа:

Изниква и друг въпрос. Как ще се оправим ние тук в България, нали трябва да представим документ някакъв че този човек вече го няма, да извадим смъртен акт и т.н

Правите се на умрели и вие и си свиркате безгрижно.
Дъщеря му е най-добре да откаже наследството, за по-сигурно да не се окаже, че вместо пари от малка част от къща, той е оставил огробни дългове към някоя болница например.
Има специална процедура за отказване на наследството, ама за това най-добре при адвокат разбиращ от тия работи.
Аз я бях проучил като умря баща ми, ама сега ми е изхвърчала от главата, не си я спомням точно в кой съд се ходеше и при кой чиновник се завеждаше отказа и т.н.
Значи кракът ѝ не трябва да стъпва на дъщеря му в къщата на която той е бил собственик и не трябва да е предприемала никакви действия  които могат да бъдат интерпретирани като разпореждане с имотите и вещите които са му принадлежали. Например не трябва да се прекара даже да вземе за една седмица машина за шиене, да я ползва щото си е купила нови предмети. Иначе по закон ще го изкарат че е приела наследството и ако оня сладур има дългове, еми наследничката трябва да ги плати. Което може точно да я разори финансово.
Ако има други наследници, чакате те да се прекарат да ходят при нотариус да я продават къщата и тогава ще им трябва подписа на дъщеря му, ако не знаят как да заобиколят това изискване. Обикновено хората не знаят как става хватката и търсят сами другите наследници. 
Но аз ако не знам какви дългове може да е направил този алкохолик някъде по Света, наследство не бих приел от него. Не може да се приема само положителната част от наследството, приема се цялото = включително и дълговете му.
Та така, ако нямате пари за много разходки до Англия и плащане на хотели и самолетни билети и ако не владеее езика им и въобще не са ви ясни законите там, най-добре не се набутвайте сами в шамарите, че може да се окаже неприятен капан.
А от българските чиновници помощ не очаквайте никаква, ще ви кажат че има споразумение между двете страни според което трябва да платите дълговете на оня там и "умирате" прави.

А това да ви го пращат в ковчег от Англия до България може да се окаже че струва колкото една кола. Има едни сложни процедури оскъпяващи преминаването на мъртвец в ковчег. Въобще и не си помисляйте че ще ви излезе по-евтино да бъде погребан в родината. Да, в София струва много по-евтино погребението, ама ако е умрял в България.

на 15.01.2019 г. в 11:01, CHUPAKABRA написа:

Ок. Разбрах. Благодаря ви за разясненията 

Ти убаво ни благодариш, ама оти не кликаш че ти аресват текстовете ни ?
Неблагодарник си ти !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.