Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за FreeBSD

Featured Replies

Няколко ориентировъчни екрана и от моята все още почти ванила инсталация на Nomad 1.2, и стартирана от 32 ГБ-овата ми флашка.

nomad-1.png

nomad-2.png

nomad-3.png

• Отговори 99
  • Прегледи 44,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• @Пешеходецът самата инсталация зависи много от хардуера и графичната среда която искаш да качиш. Първоначалното зареждане е графично ( аз използвам zfs за хард диска, задаваш root парола, след то

• Гошко21
    Гошко21

Новини свързани с FreeBSD! Излезе настолна система helloSystem, която е базирана върху FreeBSD 12.2. Представена като "система за простосмъртни". Насочена е за обикновени потребители, най-вече къ

• С никой линуксчия не може да се излезе на глава. Включително и теб драги!  Не обичам да го натяквам, но не си прав. Ако в една тема почне да се пише за всички, ще стане страхотна боза и ни

Публикувани изображения

На гости у отворените братчеди.
На 1 май 2019 излезе OpenBSD 6.5: https://www.openbsd.org/65.html
Впечатляващо е как userland-ът им в някои отношения е значително по-нов от най-масовите Линукс дистрибуции.
А списъкът на промените имплементирани само за 6 месеца е респектиращ: https://www.openbsd.org/plus65.html

Въобще общоширещето се мнение, че *BSD са назад във версиите на софтуера спрямо Linux е повече от несъстоятелно.

преди 17 часа, whitepixel написа:

На 1 май 2019 излезе OpenBSD 6.5:

Хем е в бъдещето, хем е излязла. Но то всичко в OpenBSD е странно, така че да не се учудваме. :D

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OpenBSD-6.5-Released

Като продължение на офтопика, този проект е интересен: OS108

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OS108-NetBSD-MATE

Базирана на NetBSD, OS108 предлага опростена, десктоп ориентирана операционна система с MATE графична среда.

https://os108.org

• 3 седмици по-късно...
на 22.04.2019 г. в 23:55, Ивайло Димов написа:

При последната ми среща с Труе ОС ......насляднико на дяволъ ,тва чудо му хапваше 1,5 гб от рам паметта :) ,което разбира се изобщо не се хареса на моята антика  :) .Оказа се ,че и видео картата ми  е старичка и резолюцията беше 800х 600 ,общо взето козата си сака пръчо както е казал народа .Явно си требе съвременен хардуер за UNIX .

Хич не се захващай с TrueOS, - опитали са се да направят Убунту на BSD-тата. По-голям кеф е да си билднеш сам BSD-to. Първо обаче провери дали поддържа твоя хардуер особено видео карти и безжични карти и тогава инсталирай. Отнема малко повечко време да подкараш GUI освен ако ще правиш сървър. Мойто невзрачно Lenovo B50 работи отлично,само детектора на пръстови отпечатъци не работи, но не съм го и тествала защото и без друго не го позлвам. Избираш дали ще инсталираш софтуера от портовете или от бинарните пакети и инсталираш и ъпдейтваш само по избрания начин. BSD и другите истински Юникси искат повечко човъркане от Линукс. 

на 14.05.2019 г. в 12:24, Росен Р. Александров написа:

TrueOS поввържа всякакъв хардуар. А ако не тръгне там, просто freebsd не го поддържа.

Тествал ли си безжични карти на Атерос и Броудком, както и видео карти на АТИ/АМД ?. Поддръжката на някои от тях е проблемна дори в Линукс,бих се учудила ако на FreeBSD работят по-добре. Освен това TrueOS поддържа само x86 и някои ARM-ове. Докато FreeBSD поддържа и SPARC,POWER,ia64 MIPS и др. HPPA - то не съм сигурна май само NetBSD го поддържа.

И колко домашни потребители имат у тях си спарк или powerpc ? кой изобщо все още ползва Mac на 20 години? Mips ползваха в рутерите, преди да минат на arm чиповете на медиятек.

Атерос се поддържа много добре под линукс и бсд.

Доста години интернета ми беше от типа AP то AP.

И бях с PCI Atheros под FreeBSD работеше много добре. А Broadcom е отбелязан като от дявола от Линус Торвалдс, и е напълно разбираемо защо.

POWER не е същото като POWERPC - това са различни процесори макар и на един и същи вендор. Затова не можеш да подкараш AIX на стар Епъл ( Освен ако не е някой рядък Apple Netware). Mips се ползваха от SGI Irix Octane-ките култови машинки, с които са направени ефектите на много филми от 90-те - например Каспър. Itanium са чудесни процесорчета (стават и за топлене през зимата)и  на тях Дженту се компилира страшно бързо (вероятно защото машината е с 2 CPU-та)  стига да нацелиш корекртните флагове и оптимизации. Една такава машинка те спасява от уязвимостите в процесорите x86 на Интел. Аз не бих правила плащание през нищо което е x86.Може би ме гони твърде много параноята.

POWER не е същото като POWERPC - това са различни процесори макар и на един и същи вендор. Затова не можеш да подкараш AIX на стар Епъл ( Освен ако не е някой рядък Apple Netware). Mips се ползваха от SGI Irix Octane-ките култови машинки, с които са направени ефектите на много филми от 90-те - например Каспър. Itanium са чудесни процесорчета (стават и за топлене през зимата)и  на тях Дженту се компилира страшно бързо (вероятно защото машината е с 2 CPU-та)  стига да нацелиш корекртните флагове и оптимизации. Една такава машинка те спасява от уязвимостите в процесорите x86 на Интел. Аз не бих правила плащание през нищо което е x86.Може би ме гони твърде много параноята.
Нищо от интел.
на 18.05.2019 г. в 17:05, Росен Р. Александров написа:
на 18.05.2019 г. в 16:19, ТерминалТора написа:

Нищо от интел.

Ако е интел да е Итаниум - най-малкото става и за отопление през зимата :D. И няма уязвимостите на x86. Gentoo се компилира доста по бързо - ако успееш да нацелиш точните флагове от първия път.

преди 10 минути, ТерминалТора написа:

Ако е интел да е Итаниум - най-малкото става и за отопление през зимата :D. И няма уязвимостите на x86. Gentoo се компилира доста по бързо - ако успееш да нацелиш точните флагове от първия път.

-march=native, но съвсем няма да се компилира по-бързо в сравнение с моя FX8320.

Да направим бенчмарк няма да е никак честно, защото машината има 2бр процесори.   -march=itanium2 (да не се бърка с itanium, защото няма да сработи) -j4  . Не ми се ще да троша работеща инсталация, нямам повече scsi дискове, но според мен ще сгъне твоето АМД. 

Никакъв шанс. Ако говорим за 2 едноядрени процесора на едно дъно. А дори и да са двуядрени. Говорим за процесори на 20 години.

2013 не е преди 20 години. И са четериядрени. 93XX - не помня конкретно модела. Бенчнах с един Ксеон от същото време - пак четериядрен - еми издуха го като пич - горе долу около час и нещо по бързо се компилира на ia64. Проблемът с архитектури различни от х86 е да накараш да буутне и да не зададеш несъвместим флаг.  Следващата ми цел е да набарам някой IBM Power - но много скъпи - дори употребяван няма под 2000 гущера.

Ти каза Итаниум 2. Явно не знаеш че Итаниум 2 го спряха някъде 2009та.

И пак вземи се поогледай какъв е моят процесор, преди да се изсилваш.

И преди сме говорили по тая тема във фейсбук.

на 20.05.2019 г. в 22:54, Росен Р. Александров написа:

-march=native, но съвсем няма да се компилира по-бързо в сравнение с моя FX8320.

преди 15 часа, Росен Р. Александров написа:

Никакъв шанс. Ако говорим за 2 едноядрени процесора на едно дъно. А дори и да са двуядрени. Говорим за процесори на 20 години.

преди 10 минути, Росен Р. Александров написа:

Ти каза Итаниум 2. Явно не знаеш че Итаниум 2 го спряха някъде 2009та.

И пак вземи се поогледай какъв е моят процесор, преди да се изсилваш.

И преди сме говорили по тая тема във фейсбук.

Последния итаниум2 - kittson излезе през 2017 годинa. И ще се доставя до след 2020. Малко е тъпо да сравняваме сървърски процесор с десктоп машина. BTW на компютърните архитектури ми се падна баш итаника. Видях ти проца - разликата ни е само 1 година. Признавам ти обаче че АМД-то бие по ниска консумация на ток. 155W на проц хич не е малко. Просто ми направи добро впечатление че Джентуу се компилита 1,5 пъти по бързо от тогавашния ми i3. При почти еднакви настройки, защото все пак са различни архитектури. 

При мен мина за под 10 часа със графичната среда. Обаче не всички пакети могат да се компилират на тази архитектура. Криво ляво докарах работещо xfcd - Мозила - нъцки - Джава - някаква супер стара версия иначе не знам как се подкарва с емулацията зa x86 . Кде изби стотици грешки за qt . А бе тия "екзотични" архитектури са си страшна забава.  

Точно че ще се лишиш от доста десктоп програми, процесора не поддържа нито една мултимедийна инструкция, нито OpenMP.

10 часа за xfce. Значи губиш двойно от мен.Да не и повече.

Gentoo+XFCE 2 - 3 часа + firefox (+25 - 30 минути)

Gentoo+Gnome или КДЕ там вече отиват 6 до 12 часа. Много обемисти софтуерни архиви.

на 21.05.2019 г. в 23:40, Росен Р. Александров написа:

Ако минаваш 12 - 14 часа за Gentoo/Funtoo/Exherbo губиш спрямо мен.

на 22.05.2019 г. в 8:31, Росен Р. Александров написа:

Точно че ще се лишиш от доста десктоп програми, процесора не поддържа нито една мултимедийна инструкция, нито OpenMP.

10 часа за xfce. Значи губиш двойно от мен.Да не и повече.

Gentoo+XFCE 2 - 3 часа + firefox (+25 - 30 минути)

Gentoo+Gnome или КДЕ там вече отиват 6 до 12 часа. Много обемисти софтуерни архиви.

Пропуснах да уточня че тия часове включват и  и два фейлнали опита,заради несъвместими флагове. Уикито на Gentoo за иа64 е само ориентировъчно - от там нататък е проба и грешка. После легнах и заспах реално не знам за колко време точно се е изпържило. С КДЕ трябва да прбвам пак вероятно ще усея да докарам за 7 часа - стига да измисля как да заобиколя Qt грешките.

@Росен Р. Александров  & @ТерминалТора

Има голяма доза  истина, че Gentoo е имитация на FreeBSD в Linux света, но все пак темата е за FreeBSD, така че ви моля да си дискутирате Gentoo извън тази тема.

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

преди 8 минути, whitepixel написа:

@Росен Р. Александров  & @ТерминалТора

Има голяма доза  истина, че Gentoo е имитация на FreeBSD в Linux света, но все пак темата е за FreeBSD, така че ви моля да си дискутирате Gentoo извън тази тема.

Ами да дори пакетната система мнго прилича на портовете на BSD. Че дори са я кръстили като заигравка portage. Gentoo преди време имаше и BSD базирана версия,подобно на дебианската KFreeBSD, но вероятно е спряна от разработка и поддръжка. Извиняваме се че оспамихме темата. 

Не е спряна, и тя може да се обсъжда тук, без да е офтопик.

https://wiki.gentoo.org/wiki/Gentoo_NetBSD/Install_Guide

https://wiki.gentoo.org/wiki/Gentoo_OpenBSD/Install_Guide

https://wiki.gentoo.org/wiki/Gentoo_FreeBSD

Не са най-активни разработки, поради ниския интерес към такива миксове.

• 3 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.