Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 7 към Windows 10

Featured Replies

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

в управление на дисковете.

Този "стрелец" Speccy, Aida64 и т.н. нямаше ли?

То като се замисля има TeamViewer - ако е подкарал интернета и от другата страна цъка някой който знае какво прави ...

• Отговори 94
  • Прегледи 8,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Има 100 програми за идентифициране на хардуер, има и TV...

преди 9 минути, DarkEdge написа:

Да, ама не.
Простото копиране на 100-теMB дял не го прави активен на новото място
и
на новото място този дял няма запис за зареждане.
Точно по тази причина и зададох така въпроса.

Мм да. Наистина без копиране на MBR–а от стария диск или поне инициализирането му наново, примерно през инсталационна флашка,  може и да не тръгне дяла. Аз боравя с Acronis за подобни процедури и той копира и MBR, както и при прехвърляне на активен дял, винаги си остава такъв и на новия диск, така че не ми се налага да го активирам в последствие. Все си мислех, че и програмите които ползва питащия, правят подобен трансфера, та за това не задълбах чак толкова в процедурата.  Лично такива процедури ги правя като бекъп на външен хард, а не като клониране. Много често, трябва да добавям ssd на компютър само с хард диск и ако е win7 legacy, копирам MBR, 100mb дял, както и системния, като после ги възстановявам върху ssd-то и преоразмерявам ако е необходимо. Трия после тези два дяла от хард диск и добавям освободеното място към втория дял. Никога не съм имал проблеми със стартирането на windows при тази постановка.

И аз, но ръчно инсталирам MBR  и PBR. А с Acronis DD 12 съм патил няколко пъти и от тогава за мен падна в канала.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 15 часа, StefanG написа:

Мм да. Наистина без копиране на MBR–а от стария диск или поне инициализирането му наново, примерно през инсталационна флашка,  може и да не тръгне дяла. Аз боравя с Acronis за подобни процедури и той копира и MBR, както и при прехвърляне на активен дял, винаги си остава такъв и на новия диск, така че не ми се налага да го активирам в последствие. Все си мислех, че и програмите които ползва питащия, правят подобен трансфера, та за това не задълбах чак толкова в процедурата.  Лично такива процедури ги правя като бекъп на външен хард, а не като клониране. Много често, трябва да добавям ssd на компютър само с хард диск и ако е win7 legacy, копирам MBR, 100mb дял, както и системния, като после ги възстановявам върху ssd-то и преоразмерявам ако е необходимо. Трия после тези два дяла от хард диск и добавям освободеното място към втория дял. Никога не съм имал проблеми със стартирането на windows при тази постановка.

Би трябвало, при клониране на цял хард диск, да се копира и MBR , да. Но явно нещо не се получава. Ето какво се случва: Всичко което е форматирано като NTFS не се разпознава, изобщо не се вижда от биос-а. Направих 2 флашки със стрелеца - едната записана като ФАТ32, другата като NTFS - биоса вижда и буутва само от тази която е с Fat32. Клонирах целия стар хард диск, качих го на харда на новия лаптоп - нищо - отново биоса не вижда изобщо хард диска. Като това клонирано копие естествено е с NTFS - като всеки Win7. А опции в този биос почти няма. Навсякъде в интернет пише само едно - да се изключи опцията secure boot, изключена е, други опции просто няма в менюто. Някакви идеи?

В Bios в меню boot, би трябвало да има за избор, UEFI или Legacy и трябва да избереш второто. Може да е използван термина CSM и в неговото подменю да упоменаваш UEFI/Legacy boot. Има възможност и да не ти дава да ги промениш, но поне ги намери опциите пък тогава ще го мислим. Докато не направиш Bios да стартира в legacy, няма как да стартираш това копие на win7. Но копирането на MBR, 100mb дял и системния си е задължително. Ако имаш външен хард диск, разгледай програмата Acronis True Image. Има я дори безплатна за флашка по разни сайтове за giveaway софтуер. С нея, без проблем ще си архивираш въпросните дялове и ще можеш да ги възстановиш върху нов и празен диск.

Няма нищо в менюто - не е аз да съм го разбъзикал. Няма UEFI, Legacy и CSM никъде, в никое меню. От момента в който за пръв път го видях, та досега, вътре няма никакви опции, супер орязан е! Точно преди 2 седмици се занимавах с друг подобен чисто нов лаптоп Асус - неговото меню имаше поне 2-3 опции в повече. Ето скрийншотове.

IMG_20190228_094447.jpg

IMG_20190228_094405.jpg

А когато секюр боот контрол е включен, се вижда това. Като вярвай ми, че вчера съм опитал ВСИЧКИ възможни комбинации и настройки - никаква разлика, винаги едно и също. Нищо което е NTFS изобщо не се разпознава. Изумен съм как на такъв лаптоп ще се инсталира Уиндоус в такъв случай?

IMG_20190228_100551.jpg

на 22.02.2019 г. в 16:20, 3D Уеб дизайн написа:

даже буквите излизат леко назъбени, като болднати - едва едва се вижда, но е факт.

A clear type под Win 7 настроил ли си?

току-що, DarkEdge написа:

A clear type под Win 7 настроил ли си?

Мисля че да.

Мисля и да понякога леко се разминават.
Покажи една картинка в Advanced

Ето и всички възможни неща в Advanced. Просто за хард дискове няма нищо повече, рових се дори по настройките за USB, но там без значение дали давам ауто, легаси изключен или легаси включен пак нищо не се случва. Просто е супер орязан, опции - никакви. Освен да се опитвам да ъпдейтвам биоса нищо друго не ми идва на ум.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Ето как се справих (или по-скоро не се справих с проблема и не можах да кача Уиндоус 7 на този лаптоп): отидох при специализирана фирма която и продава уиндоус-и, и се занимава с биос-и. Оказва се, че модела има биос със специални разрешения за буутване от някои производители и то само някои техни продукти. Примерно Уин 7 не дава да се качи, или ако успееш да го качиш някак, не буутва, поне не по лесния начин. За целта си има някакви криптирани ключове които са в раздел кейс на секюрити буут настройките. И там са позволени само разрешените неща. Ей на този скрийн Authorized Signatures скапват нещата - там са само 3-4 производителя, 2 от 6-те записа са на Майкрософт, но явно и двата са за  Уин10.

При тест с над 10 вида флашки с какви ли не видове Уиндоус и форматирани по всякакъв начин - FAT32 и NTFS, заключението бе едно: без значение от настройките на биоса се буутва  само от FAT32 , ако е NTFS, то става само от Windows 10, при това даже не пожела да тръгне от всички видове Уиндоус-и които имаше фирмата. Дори повечето флашки тръгнаха при настройка Secure boot - enabled.

И така се сдобих с Windows 10 - 64 битов. Сега, в траял периода ще трябва да му купя и поредния лиценз, което е лесно (свикнал съм, купил съм вече 5, това ще е шестия - в момента retail варианта струва 230 лв в Емаг), по-трудното ще е да видя как ще се оправя с тая десетка и с пренасянето на всичко което ми трябва за да работя.

Идиотското, е че дори и сега харда не се вижда в буут опциите на биоса и не може да се пипа нищо там. Ако единствено му закачиш при рестарт буут флашка с FAT32 , буут менюто което се вика с ESC показва като опции Win10 и флашката.

Освен да ги псувам Асус и никога повече да не си купя лаптоп от тях, за момента нямам какво да направя - чакам и официален отговор от суппорта на Асус, да видим какво ще кажат.

P.S. : Повече по темата за Authorized Signatures тук: https://blog.hansenpartnership.com/the-meaning-of-all-the-uefi-keys/

Ето какво отговори суппорта на Асус: накратко, лаптопа не може да работи с нищо друго освен Windows 10, никаква по-стара версия.

Цитат

Please understand that your device was manufactured in year 2019, and as it is new device does not support older versions of OS.

However, Your unit fully supports latest distribution of Windows 10 and ASUS can not provide support for earlier versions of Windows. You may clone your old data after you install Windows 10 on your new notebook. We strongly advise you that you start using Windows 10 on Your new notebook.

П.С. Което на мен няма да ми попречи да опитам все пак да инсталирам Уиндоус 7, имам още 2-3 начина скрити в ръкава.

По един или друг начин, все пак инсталирах Уиндоус 7 . Лаптопа вече буутва от седмицата и започва да зарежда. Като естествено забива по някое време и до там. Опитах да вляза в safe mode - F8, влиза в safe mode, но без значение която и опция на safe mode да избера, зарежда донякъде и спира - отново забива.

Някой може ли да помогне с някакви идеи как да му вкарам драйверите?

Изплющях имидж-а от другата система. Не е син екран, тръгва да зарежда, изкарва логото на уин-а и 10 сек след това забива. При сейф мод същото - зарежда към минута и тогава спира.

преди 32 минути, 3D Уеб дизайн написа:

Изплющях имидж-а от другата система

А преди да направиш имиджа сети л се да смениш драйвъра за контролера на диска с универсалния драйвър на Microsoft?
И тогава да правиш имидж.

Не съм се сетил, просто пробвах дали изобщо ще успее да се инсталира и буут-не. Само този драйвър ли трябва да се смени или и други, това е въпроса :)  Този драйвър за контролера на диска в Disk drives или в System devices е?

06-03-2019_165859.png

1.jpg

Не драъвъра за диска, а за контролера под IDE ATA/AT API controllers
Трябва да е Standard Serial ATA ...
И деинсталирай видео картата за всеки случай.
Офлайн или онлайн правиш имиджа?

На тоя контролер драйвъра си пише че е от Интел, да го деинсталирам и него ли, само един е там?

06-03-2019_172328.png

06-03-2019_172302.png

06-03-2019_172430.png

06-03-2019_172428.png

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.