Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е било всъщност бившата държавна сигурност

Featured Replies

В последно време гледам за някакви тайни досиета, засекретени, замесени имена на професори и интелектуалци, а всички до един отричат да са били агенти на въпросното нещо. Та какво е било с няколко думи който може да обясни ... и по-възрастните извинете невежеството ми :) 

С няколко думи това бе службата за разузнаване и шпионаж, нещо подобно на ДАНС в днешно време. На практика извършваше политическия терор над населението.

Много по-зле.

Инструмент за терор от болшевиките над населението.

Болшевики - най-простата, необразована и глъмава част от управляващата върхушка. Мразят всички по-умни от тях. Основен девиз - Който не е с нас е против нас. Като теоретична база - диктатура на пролетариата върху останалите и "класовия враг" Това според най- известният сифилистик  на планетата - Ленин.

След 9 септември 1944 са избили дет що е образовано в България и учили на запад. За неблагонадеждните според тях не се е полагало образование и са били изселвани на другия край на страната. За по-упоритите и неподлежащи на промиване на мозъци е имало лагери като "слънчев бряг" до Ловеч и затвори. В които се лежи дори и за разказан виц. За което си докладван от доносниците. Някои убедени, други по принуда, има и просто с картонче.

Съшременната управляваща шайка са същите болшевики. Справки Антон Тодоров, който издаде книга, но  се обърна наопаки и почна да уволнява от ефир, заради което вече не е. Та същия беше изкопал документи че Плаенелиев като участник в комисия  е гласувал на определени кадри да бъде прекратено израстването в научна степен и съответно съсипана кариерата. В затвора по донос е лежал и сегашният програмен директор на БНТ Кошлуков. Търсачките работят, в нета има много изписано. https://bg.wikipedia.org/wiki/Държавна_сигурност

Може и да е имало полезни като разузнаване, контраразузнаване, научно- техническо разузнаване. Но и абсолютно репресивни като "шесто" - т.нар. политическа полиция.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Много витиевато е това с агентите и не може да се твърди с достатъчно основание, дали някой и кой точно има вина, за "натапянето" а впоследствие репресирането на видни интелектуалци и общественици.

Повечето вербувани, разбираемо са имали самосъзнание за оцеляване и собственото  си семейство и близки. 

Искали са от тях определени доноси и информация, но това не означава, че тези конкретно техни действия или бездействия са били причина впоследствие Народен съд да решава, а Народна полиция изпълнява определени присъди и наказания.

Така например е малко популярен навярно случаят, как великата поетеса на сички времена Елисавета Багряна- на чието име са ознаменували централно софийско училище- е била много отговорна за решението Никола Вапцаров да бъде екзекутиран.

В същото време научавам след години, като съм завършила университета, как преподаватели, които наистина са ме научили на нещо, били агенти. Ми, хубаво. На мен лично само знание и вдъхновение са ми предложили. Останалото е недоказано и за оправдание на истинските извършители, които са си били обикновени главорези без морал и скрупули.

Така че,, като във всяка една соцдържава това си е било необходимото зло.

преди 2 часа, Maleficient написа:

Така например е малко популярен навярно случаят, как великата поетеса на сички времена Елисавета Багряна- на чието име са ознаменували централно софийско училище- е била много отговорна за решението Никола Вапцаров да бъде екзекутиран.

вземи се ограмоти малко

https://www.168chasa.bg/article/4595221

и улици и училища има на нейно име, на теб какъв ти е проблема

п.с. и се пише Всички

преди 8 часа, haidukpikaso написа:

вземи се ограмоти малко

https://www.168chasa.bg/article/4595221

и улици и училища има на нейно име, на теб какъв ти е проблема

п.с. и се пише Всички

Ти си доста зле.

С кое да се "ограмотя"? със статия от 168 часа?! И че тя била казала, че блябля. Има си документи и всичко е протоколирано. 

Знаеш ли, мисля че съм безкрайно щастлива, че не съм толкова грамотна колкото теб. Реципрочно с нещастието ти.

Цепи въздуха и не ме занимавай с безинтересната си особа. Виж името на някоя популярна фолкпевица за кръстословицата си.

Ако ще и комета да има на нейно име за мен си е незаслужила предателка, която очевидно е била толкова бездарна, че не е могла две думи на кръст да върже за свой колега, да го защити със СИЧКАТА си прелест на софийска ... бардаджийка.

Жалко, че съвременните младежи са невежи по въпроса за ДС/КГБ ! По-ужасно нещо от техните методи на работа не познавам. И тези институции нямат нищо , ама нищо общо със сегашния ДАНС, защото ДС беше политическа полиция , преследваше хората заради политическите им убеждения, а ДАНС не е. Сега можеш да имаш всякакви политически и религиозни убеждения и никой не може да те пипне, а при соца изключваха от университета, защото хи ходил на Великденската литургия !

преди 11 часа, Maleficient написа:

Повечето вербувани, разбираемо са имали самосъзнание за оцеляване и собственото  си семейство и близки. 

Тези вербуваните са писали доноси за мен.
Значи са мои врагове.

преди 13 часа, Филипов написа:

В затвора по донос е лежал и сегашният програмен директор на БНТ Кошлуков.

А как стана че замина да учи в САЩ после ?
Дали пък не е бил вербуван от американците още преди да го вкарат в затвора.
И защо има жилище в САЩ ?

преди 33 минути, Илия Попов написа:

ДАНС не е.

Същите боклуци са със същия болшевишки произход. 90% тотални некадърници, ставащи единствено за милиционери. Избирани по критерий да са по-тъпи от началниците си. Та колкото мутрата - тиква всичко надолу трябва да е по - проЗДо. Справки цвъчко и подобни физкултурници, знаещи само да крадат. Що ли си мисли че като лъже цяла държава трябва да му вярваме че 14 апартамента за милиони са от пенсийката на тъста и тъщата му? Та сегашните са си същата репресивна пасмина. Но освен политически те тормозят и икономически. Всевъзможни проверки, дела, открадване на цели фирми и бизнес за неудобните, докато перачите на откраднатото процъфтяват.

преди 1 час, Maleficient написа:

бардаджийка

/Off като цяло бард е човек на изкуството. Не бъркай с бардак, където са от най-древната професия. Не случайно на тая са и викали обиграна. Относно поетичното творчество не съм специалист и не мога да се произнеса. Но 50 години имаше "пролетарски поети" с "творчество"  от типа - Води ни партийо любима и искам да съм потник на гърба на работник.

на 20.03.2019 г. в 10:15, Илия Попов написа:

...., а ДАНС не е.

Де да беше вярно - що сметки се разчистват с този ДАНС, направо заеви.

• 2 седмици по-късно...
на 20.03.2019 г. в 10:50, Филипов написа:

/Off като цяло бард е човек на изкуството. Не бъркай с бардак, където са от най-древната професия. Не случайно на тая са и викали обиграна. Относно поетичното творчество не съм специалист и не мога да се произнеса. Но 50 години имаше "пролетарски поети" с "творчество"  от типа - Води ни партийо любима и искам да съм потник на гърба на работник.

Знам какво е бард. И не е толкова общо като за/на всяко изкуство. Дали има женски род на думата е отделен въпрос, но не пречи да съм си измислила нова думичка, когато повечето са наясно със значението на оригиналът от средновековието.

Не е нужно да си "специалист", за да имаш впечатления от нечия поезия. Едно нейно изречение НЕ знам наизуст и не ме е срам.

Защото са ... С нищо невпечатляващи.

Дори стихоплетец като Недялко Йорданов има повече попадения от великата поетеса.

Така че за мен лично това име не заслужава да се помни и не е пример за достоен живот.

Писането на доноси не е било достатъчно. Реално неудобните са намирали как да ги опитомят и въобще заличат. Но това не е било персонална отговорност на зачислени те като агенти.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.