Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Предложете ми фентъзи

Featured Replies

Един леко офтопик въпрос, но нали все пак става дума е за препоръчване... Някой знае ли дали поредицата Wiedźmin на Анджей Сапковски е превеждана или си планира за превеждане на български (Преведено е като Ведьмак на руски и The Witcher на английски. Да, става дума за поредицата, вдъхновила авторите на играта.)? Това е изключително добро фентъзи, което просто не трябва да се пропуска, но малко хора у нас могат да го четат на полски или руски. За съжаление единственото, което съм виждал на български беше любителски превод на "По-малкото зло", един от разказите от първата книга. А иначе и първите две книги (които са сборници с разкази), и поредицата за Цири са уникални (макар че не всеки може да ги осмисли на 14 години, прекалено неканонични са). Може да се каже че книгите му са точно обратни на Толкин - вместо да съчетава невероятно изпипан пейзаж с герои, приличащи на гръцки ортодоксални икони, Сапковски дава живи герои с дълбок характер и среда, която изглежда плашещо реална. Разбира се при тези условия напълно отсъства "епичната борба на доброто и злото", макар че няма страна, която да не се позовава на нея при първа възможност... Между другото поредицата за Цири е единствената известна ми фентъзи серия, в която се разказва как главен герой, чиято съдба е да спаси света си извоюва правото да не го прави.

• Отговори 58
  • Прегледи 18,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Един леко офтопик въпрос, но нали все пак става дума е за препоръчване...

Някой знае ли дали поредицата Wiedźmin на Анджей Сапковски е превеждана или си планира за превеждане на български (Преведено е като Ведьмак на руски и The Witcher на английски. Да, става дума за поредицата, вдъхновила авторите на играта.)?

Разбира се. Уникални книжки. С нетърпение очаквам 4 част ;) Цири започва да пораства ;)

За повече инфо виж това Вещерът - Последното желание

Издадоха 3 книги до момента. Обещават четвърта този месец ;)

Разбира се. Уникални книжки. С нетърпение очаквам 4 част ;) Цири започва да пораства ;)

За повече инфо виж това Вещерът - Последното желание

Издадоха 3 книги до момента. Обещават четвърта този месец ;)

А може и направо тук: Анджей Сапковски - Вещерът
  • 1 месец по-късно...

Според мен, няма такова, прекалено много са, но пък се надявам да ми помогнете в избора на книги тъйкато съм едва на 13г. и не знам към кои поредици да се орянтирам. Сега съм започнал " Мечът на Истина ". :cool::cool:

РЕймънд Фийст-цялата поредица за Пъг,Д.Мартин- Песен за огън и лед-за съжаление са излезли само 4 книги от поредицата,Лоис Макмастър Бижолт-поредиците за Вор,Шалион и Споделящия нож

Редактирано от chefikuneva (преглед на промените)

И какво общо има Жул Верн с фентъзи ?

Какво ще кажеш за нашия Ян Бибиян?

А може би Читателят е още малък за тази история?

На неговата възраст дали ще разбере символите?

И най-важното:

Наистина ме интересува ТВОЕТО мнение!!!

Какво ще кажеш за нашия Ян Бибиян?

А може би Читателят е още малък за тази история?

На неговата възраст дали ще разбере символите?

И най-важното:

Наистина ме интересува ТВОЕТО мнение!!!

За "нашият" Ян Бибиян - или само добро или нищо не трябва да се казва.

Книгата е една от малкото, за които няма "възраст" за читателя - когато я четеш като малък обръщаш внимание само на действието, на борбата на доброто със злото, а при следващ прочит, когато са минали години и си пораснал откриваш и размяната на ролите.А когоато вече си зрял човек, и си прочел достатъчно книги и си научил българските легенди и митове - откриваш и символиката.

"Ние , Врабчета" на Радичков е книга от същия ранг.

Ян Бибиян е наистина представител на жанра фентъзи, и то с етно-елементи.

За "нашият" Ян Бибиян - или само добро или нищо не трябва да се казва.

Книгата е една от малкото, за които няма "възраст" за читателя - когато я четеш като малък обръщаш внимание само на действието, на борбата на доброто със злото, а при следващ прочит, когато са минали години и си пораснал откриваш и размяната на ролите.А когоато вече си зрял човек, и си прочел достатъчно книги и си научил българските легенди и митове - откриваш и символиката.

"Ние , Врабчета" на Радичков е книга от същия ранг.

Ян Бибиян е наистина представител на жанра фентъзи, и то с етно-елементи.

Trichocephalus, провокира ме мнението ти за Жул Верн – допадна ми и ме заинтригува. Затова те запитах за Ян Бибиян. И получих нещо много повече от отговор. Досега не съм задавал на никого този въпрос. И няма да го задам, защото вече знам, че по-стойностен отговор от твоя няма да получа. Толкова наситен със смисъл, без многословие, изчерпателен и вълнуващ анализ няма да срещна - сигурен съм!

Малко е да ти кажа само: “Благодаря!” .

Трогнат съм!

А сега, за да не бъда упрекнат от другите съфорумници, че се отклонявам от темата, ще препоръчам фентъзи:

1. БИБЛИЯТА (Е, ще сдържа и няма да сложа усмихнато намигващо емотиконче....)

2. Клифърд Саймък (например: "Всичко живо е трева") - това вече е сериозно!

Редактирано от Свети Георги (преглед на промените)

• 3 години по-късно...

"Паднали ангели" прочеох я миналата година. Прекрасна любовна история с фентъзи мотиви. Четири книги са, но си заслужава четенето.. 

• 9 месеца по-късно...

Пърси Джаксън, Дневниците на вампира, Академия за вампири, Хари Потър, Песен за огън и лед, Властелина.. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.