Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте !

Преди три години с ваша помощ си сглобих една доста прилична машинка, която ми служи вярно през цялото това време. За съжаление, както знаете в света на гейминга три години са не малко време и настана момента за ъпгрейд.

Конфигурацията ми е следната:

Mainboard:GB Z170X - GAMING 3

CPU: I5 6600k с охлаждане CM HYPER 412S

GPU: Palit 980ti Jetstream

RAM: 2x8 DDR4 2133 Kingston

HDD: 1TB Seagate Barracuda SATA 6G/7200/64

SSD: Intel 120GB 535

PSU: FD 750W Integra Black

Case: NZXT S340

Първоначалната ми идея беше да подменя само видеокартата с 1080ti или 2080 (2080ti е неоправдано скъпа според мен). Бърза справка обаче показа, че процесорът ми ще спъва доста и двете карти. Тръгнах да мисля и за нов процесор, но се оказа, че най-доброто което мога да сложа на моето дъно е I7 7700k и за целта ще се наложи да си ъпна биоса.

Та възниква въпроса, да взема една от двете карти (2080 най-вероятно поради трудното намиране на нова 1080ti) и I7 7700k, или да сменя дъното и да се целя в I7 8700k или 9800k? Играя на Dell S2716DG, 1440p, 144hz с G-Sync, но обмислям в бъдеще да премина на нещо UltraWide.

Благодаря предварително на всички отзовали се !

Процесора клокнат ли е? Ако не, спокойно можеш да пробваш да го клокнеш, би трябвало без проблеми да стигне 4.5 GHz или повече, като това ще ти даде доста повече кадри в игрите, вдигни и честотата на RAM паметта. Може да клокнеш и видеокартата, поне едни 120 до към 150 MHz отгоре на ядрото ще трябва да докара без проблеми, както и клок на паметта 500-1000+ MHz, които ще ти докарат 10-20+ кадъра, в зависимост от играта и настройките. Също така е важно и какви игри играеш и какъв резултат очакваш. В кои игри срещаш проблеми със сегашната конфигурация?

Биоса е препоръчително да се обнови не само заради поддръжката на нови процесори.

Това е елементарна процедура отнемаща има-няма 5 мин. от времето ти.

• Автор

преди 5 минути, Roujin Z написа:

Биоса е препоръчително да се обнови не само заради поддръжката на нови процесори.

Това е елементарна процедура отнемаща има-няма 5 мин. от времето ти.

Бях чел някъде, че ако нямаш проблеми по-добре да не го пипаш и аз като послушен лаик не пипам. :D

Да има хора на тоя принцип.

Колкото до ъпгрейда цената на втора ръка отключен I7-7700К е такава че можеш да си вземеш нов R5 2600 и даже ще останат някакви пари за дъно (бюджетно).

Не си струва освен ако не го намериш евтино разбира се.

• Автор

Бях написал един дълъг пост в отговор на Raze, но понеже съм на бъгавия си служебен комп и го изтрих погрешка😖

Понеже не съм много вещ клокър, когато си взех компа само покачих честотата на 3.70GHz  и до там, тъй като беше предостатъчно за мен. В повечето игри който играя нямам проблеми дори и на макс, но в шутъри, като PUBG и Battlefield е жалко когато не мога да се възползвам от монитора си и за да играя на висока резолюция и настройки, се лишавам от фреймове. Наскоро излезе Anno 1880 и дори при смъкната графика пак имам фреймдропове до 20, което е ужасно. GTA5 така и не го подкарах на макс, а след последния ъпдейт на играта стана мазало. Онзи ден реших, че ще пробрам да клокна процесора и му смених пастата, както и на видеокартата. Качих го до 4.20GHz и подадох по 1.270v на ядро понеже при 1.250 не беше стабилен на Prime95. От утре съм отпуск и ще имам време да пипна повечко. Мисля да покача малко и видеото, но все пак предпочитам да мина на ново, а новият собственик на чарковете да се забавлява с тях.

преди 28 минути, Roujin Z написа:

Да има хора на тоя принцип.

Колкото до ъпгрейда цената на втора ръка отключен I7-7700К е такава че можеш да си вземеш нов R5 2600 и даже ще останат някакви пари за дъно (бюджетно).

Не си струва освен ако не го намериш евтино разбира се.

Ако е само за игри, какво ще спечели ако смени неговия процесор с R5 2600.

преди 22 минути, vallatan написа:

Бях написал един дълъг пост в отговор на Raze, но понеже съм на бъгавия си служебен комп и го изтрих погрешка😖

Понеже не съм много вещ клокър, когато си взех компа само покачих честотата на 3.70GHz  и до там, тъй като беше предостатъчно за мен. В повечето игри който играя нямам проблеми дори и на макс, но в шутъри, като PUBG и Battlefield е жалко когато не мога да се възползвам от монитора си и за да играя на висока резолюция и настройки, се лишавам от фреймове. Наскоро излезе Anno 1880 и дори при смъкната графика пак имам фреймдропове до 20, което е ужасно. GTA5 така и не го подкарах на макс, а след последния ъпдейт на играта стана мазало. Онзи ден реших, че ще пробрам да клокна процесора и му смених пастата, както и на видеокартата. Качих го до 4.20GHz и подадох по 1.270v на ядро понеже при 1.250 не беше стабилен на Prime95. От утре съм отпуск и ще имам време да пипна повечко. Мисля да покача малко и видеото, но все пак предпочитам да мина на ново.

PUBG е доста "счупена" игра, даже и gtx 1080 Ti на моменти не помага.Аз бих направил каквото те е посъветвал Raze + oбновяване на биоса + преинсталация на уиндоус, ако не си го правил скоро.Също, ако смяташ и занапред да купуваш оключени процесори е задължително да смениш и охлаждането.

преди 1 час, vallatan написа:

9800k

Не съществува. Иначе  да, ако не те влече клока и си добре с парите, това е най-добрия избор. Разкарваш старата бракма през някой базар и вземаш нещо ново. Имай предвид обаче, че  някои достатъчно стари заглавия вървят твърде зле с  нови чаркове. Явно поддръжката им просто я няма. Даже има геймъри, които за да играят такива, са се принуждавали да вземат стари кошници. Не помня къде четох за проблема, ама ако на някой му е интересно има Гугъл.

• Автор
преди 14 минути, sliderum написа:

Не съществува. Иначе  да, ако не те влече клока и си добре с парите, това е най-добрия избор. Разкарваш старата бракма през някой базар и вземаш нещо ново. Имай предвид обаче, че  някои достатъчно стари заглавия вървят твърде зле с  нови чаркове. Явно поддръжката им просто я няма. Даже има геймъри, които за да играят такива, са се принуждавали да вземат стари кошници. Не помня къде четох за проблема, ама ако на някой му е интересно има Гугъл.

Да, съжалявам имал съм предвид 9700к!

Ще пробвам да мина на Win10 и да пипна тук там малко да видим резултата, но подозирам, че ъпгрейда ще е неизбежен. Яд ме е само на алчноста на Nvidia сегашната им TI карта струва почти колко целият ми билд с TI карта. Поне тоя RTX да си струваше.

преди 15 минути, vallatan написа:

но подозирам, че ъпгрейда ще е неизбежен

Ммм, това не е криминален роман, в който нещата се изясняват с детективски методи .Ти решаваш дали, а дали зависи изцяло от намеренията ти.  Правят се планове за тези неща. Примерно от рода на:

1. Истам да играя наличните сега, тези и тези игри.

2. Искам да играя и еди кои си игри, които се очаква да излязат през следващите 2-3 години

3. Искам конфигурация, която да е адекватна за игрите, които са излезли и чийто системни изисквания знам.

4. Искам да е адекватна и за игрите, които още не са готови и не им знам изискванията, но предполагаемо ще са по-високи.

Общо взето, за 95% от сегашните игри е достатъчен все още съвременен 4 ядрен i-процесор, и 8-16ГБ оперативна памет, всъщност дори 16ГБ го написах само защото хората искат да им е свободно около врата и всичко да е надиплено на макс. Бъдещето обаче върви към това 8 ядрените процесори да са стандарт и 4 дори 6 ядрен процесор, не след дълго време няма да са достатъчно актуални за гейминг, освен за напълно непретенциозен. Така, че  точка 4 няма да е изпълнена. За да е сигурен човек, че ще е с адекватна машина за период от 3-години - поне 8 физически ядра и висока честота. Друга възможност няма. Останаха буквално дни до излизане на новите Райзени от серия 3000. Така или иначе, ще трябва още доста да четеш, преди да направиш покупката си. Използувай максимално добре времето си, за да се информираш, за да съжаляваш възможно най-малко за избра си.

преди 2 часа, vallatan написа:

За съжаление, както знаете в света на гейминга

За съжаление .... машинката е добра, но под само и единствено Линукс ... уви, там вси е равно, но ти Гейминг, та гейминг ... ти различен от Програмист!!!

Та, не нам ... я софтуарист и кът си решил ... действай ... но, според мен си е добро "животното" ... е ... "машинка" е, но аз лично съм на много по-немощна и де Ви знанията Ви младеж?! Воскраси я!

п.п. Кач пара и за колко искаш да ти служи?

п.п.п. Вземи прочети, а не само чети тези мои слова....

преди 2 часа, vallatan написа:

или да сменя дъното

Смени си начина на мислене ... а не дъното и прочие ...

Все още има доста "хляб" в твоята конфигурация, имаш и доста добър потенциал за overclock. Като имаш време тествай кое какви честоти ще успее да развие максимум и размърдай тази бавна RAM памет, със сигурност е една от главните причини за ниски кадри. Все пак процесора ти е само с 4 ядра и без допълнителни нишки, а вече много от игрите се възползват от много ядра/нишки, това донякъде те спъва. Предполагам, че 'Anno 1880' е една от тях. Пусни си task manager докато играеш или най-добре инсталирай 'MSI Afterburner' и настрой да ти изкарва честоти и температури на видеокарта и процесор, така ще можеш по време на игра да наблюдаваш кое как и колко се товари и дали работи нормално след overclock.

@vallatan, смени само видеокартата и виж дали и как ще те спъва процесора. Ако наистина те спъва, ела и питай пак. Anno-то не е мерило, защото смазва всеки процесор а за всичко останало твоя не би трябвало да има проблем. Особенно с клок.

ПП. Не си мери стабилноста с Prime , защото ще завършиш с процесор на много по-високо напрежение от необходимото ти. Много хора виждат нещата по различен начин, но за собственият ти компютър е по-добре да си тестваш с ежедневната работа. Никой не те кара да постигнеш максимума за 1 час.

Аз също съм на мнение ,че можеш да пробваш като начало смяна на видео картата и клок на паметта .  Задължително клок и на процесора. Преди време имах такова CPU , при мен се клокваше без проблем на 4.5ghz при 1.29V (което отговаряше при мен на offset +150mV) , LLC level 3 . Ползвах Asrock Z170 Extreme4 .   Определено подкрепям колегата Rаze , че в него има още хляб .  На 2К резолюция видеото играе много по-голямо значение , така че една нова карта (1080ти) + клок на паметта и процесора ще даде доста по-сериозен перформънс спрямо сегашния вариант.  

Кой модел точно на Кингстън е тази памет? Интересно ми е дали изобщо може да докара приличен клок . 

• Автор

Позачетох се малко за Райзен 3000, който се очаква да излезе скоро. Май ще почакам с процесора и на първо време ще сменя РАМ-та с по-бърза, понеже на моята заводския лимит и е 2133Mhz и дори да опитам да я клокна надали ще се получи нещо прекрасно понеже определено не е върха на сладоледа(за точния модел сега не се сещам, а и няма как да проверя в момента). Процесора при 4.20GHz и 1.270v със сегашният ми охладител на AIDA64 достига 56º , а на Prime95 72º . На 1.250v всичко си работеше прекрасно включително и AIDA64, но Prime95 гасеше едно ядро след около 30 секунди. Ако ще сменям охладител ми се ще да е тих както и сегашният, не знам доколко си струва водното в случая.

Ще мина на Win10, ще ъпна биоса, ще пробвам да клокна рамта, ако не стане направо ще купя нова. Видеото достига 72º при високо натоварване, предполагам има възможност да го бутна лекичко и да видя какво ще стане. Ако след всичко това не видя сносно подобрение ще изчакам 2 месеца да се размърда пазара заради Райзен 3000 и, ако си заслужава се връщам на AMD, като в добрите стари времена. Тогава ще реша и какво ще правя с видеото, току-виж 2080ti поевтиняла. :D

• Автор

Първо ще пробвам да я позасиля и чак тогава, ако не стане ще я сменя.

@vallatan

На Z170 и Z270 може да сложиш и Coffee Lake процесор - Coffee Lake CPUs on Skylake and Kaby Lake motherboards, Easy automated Mod tool for Coffee Lake bios. Ако решиш да слагаш CF-L ще трябва да изолираш и short-неш нужните пинове, а при Gigabyte дъната са специфични и по-различни от на останалите производители. На това дъно обаче не бих сложил 8700K или 9700К, освен ако не ползваш машината предимно за игри, лека работа и няма да товариш процесора много. Също ще трябва да забравиш и за клок - цък, освен (може би) ако горните условия са спазени и не смяташ да тестваш за стабилност, което не знам до колко се смята за нещо.

Системата ти и в момента спъва картата. Имаш супер бавна памет със процесор на ниски честоти. Ето нагледно видео от DF със Titan X Maxwell - цък. Твоята е дори по-бърза заради високите честоти. Паметта с която са тествали почти на 100% е x2 CMK8GX4M1A2666C16 (предполагам и за дефолт резултата), поне от това, което виждам във Eurogamer статията. Както виждаш дори само с оувърклок на процесора (28% покачване спрямо all core turbo-то) има сериозна разлика в някой заглавия, но и това не е достатъчно. Забележи Frame-time графата, особено на базовата дефолт система. Дори и да постигнеш 20-22% пак ще отпушиш значително картата приемайки че клокнеш и паметта 20-30% или дори повече ако нямаш някакъв съвсем калпав кит. В някои игри и това няма да е достатъчно, но G-sync/fast sync може и да помогнат в случая. За по-бърза карта определено ти трябва друг процесор. Другата причина за ''мазалото'' е факта че играеш игрите на твърд диск (предполагам е така), със сигурност при GTA V, не знам за Anno. Ако искаш гладка игра инвестирай във 500GB-1TB SSD за игрите, цените в момента не са високи за споменатите обеми. Преминаване към Win10 няма да промени нищо с наличния хардуер.

на 6.05.2019 г. в 16:50, vallatan написа:

За съжаление, както знаете в света на гейминга три години са не малко време и настана момента за ъпгрейд.

Много време са, но ако беше инвестирал още 500-600 лева във X99 със 4x4DDR4 и i7 5820K сега нямаше да се налага да правиш никакви ''гимнастики''. Не го приемай като критика естествено.

на 6.05.2019 г. в 16:50, vallatan написа:

Та възниква въпроса, да взема една от двете карти (2080 най-вероятно поради трудното намиране на нова 1080ti) и I7 7700k, или да сменя дъното и да се целя в I7 8700k или 9800k? Играя на Dell S2716DG, 1440p, 144hz с G-Sync, но обмислям в бъдеще да премина на нещо UltraWide. 

1080Ti вече не се произвежда, но втора ръка е доста по-добро решение от 2080. Ако смениш процесора с поне i7 7700K или i5 8600K и постигнеш прилични резултати с паметта (и процесора) може да сложиш и 1080Ti. 8700К и най-вече i7 9700K са на безсмислени цени. Евентуално би си струвал 8700К втора ръка на правилната цена, но никой няма да ти го продаде на нея, в предвид актуалните цени в търговската мрежа.

преди 23 часа, vallatan написа:

...и на първо време ще сменя РАМ-та с по-бърза, понеже на моята заводския лимит и е 2133Mhz и дори да опитам да я клокна надали ще се получи нещо прекрасно понеже определено не е върха на сладоледа(за точния модел сега не се сещам, а и няма как да проверя в момента). Процесора при 4.20GHz и 1.270v със сегашният ми охладител на AIDA64 достига 56º , а на Prime95 72º . На 1.250v всичко си работеше прекрасно включително и AIDA64, но Prime95 гасеше едно ядро след около 30 секунди. Ако ще сменям охладител ми се ще да е тих както и сегашният, не знам доколко си струва водното в случая.

Не купувай нова памет преди да се убедиш какво може сегашната на твоето дъно. Както казах, дори и да постигнеш само 25% (2666MHz) на същите или по-стегнати тайминги ще отпушиш процесора и картата. Това че е 2133MHz не значи че това й е лимита. Хубавите памети (например Samsung B-die) които се клокват 100+% имат 2133MHz чипове, поне някои. Ако можеш, сподели моделния номер на комплекта и ако имаш Thaiphoon Burner пусни един шот, за да се видят чиповете.

За този процесор не мисля че непременно ти трябва по-добър охладител. Ако искаш добри температури трябва да замениш пастата под капачката с ''течен метал'', а не да купуваш по-обемни и скъпи охладители. За 2-3 години най-вероятно се е вкаменила и играе ролята на изолатор (между чипа и капачката). Клок на картата няма да ти донесе нищо, поне не и докато не си настроиш оптимално системата - първо клок на процесора, после паметта и чак тогава картата.

на 6.05.2019 г. в 16:55, Raze написа:

Процесора клокнат ли е? Ако не, спокойно можеш да пробваш да го клокнеш, би трябвало без проблеми да стигне 4.5 GHz или повече, като това ще ти даде доста повече кадри в игрите, вдигни и честотата на RAM паметта. Може да клокнеш и видеокартата, поне едни 120 до към 150 MHz отгоре на ядрото ще трябва да докара без проблеми, както и клок на паметта 500-1000+ MHz, които ще ти докарат 10-20+ кадъра, в зависимост от играта и настройките.

Не мисля че 4.5GHz попадат в тази графа, поне за Skylake, но дори и да е така със сигурност ще трябва да махне вкаменелостта. Тези 120-150MHz ще са мираж за неговата сериозно фабрично оувърклокната карта (15%). Може би 50-100, но може да се наложи и работа с BIOS-а. Охладителя също няма да е особено тих ако иска да изстиска картата на въздух.

на 6.05.2019 г. в 16:55, Raze написа:

...както и клок на паметта 500-1000+ MHz

Ако има някой долнопробен Hynix кит 3133MHz също ще са далечен мираж, поне на настройки които не са за боклука.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.