Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Температури на Ryzen2700x

Featured Replies

• Автор

Никога не ми е минавало през ум, като пусках двете теми, в кой форум са по-интелигентни. Идеята ми беше просто да има повече мнения, че се притеснявах за процесора.  Защо изобщо се коментира такова нещо?!?

преди 20 минути, Raze написа:

И защо реши, че в железарския форум са по-умни, като там най-вероятно пишат 90% същите хора

Този въпрос към мен ли е ? Защото не виждам да съм писал нещо подобно . Или професора се засегнa нещо ?  И как прецени ,че проблема му е решен ? Да си прочел автора да е писал ,че е тествал процесора на някоя процесорно зависима игра (освен супер тежката ФИФА)? В биос да е писал ,че температурите са му паднали под 70 градуса ? Аз такова нещо не видях. Казах ти ,че в някои биоси на Асрок проблема с падането на честота на iddle е нормален , но не е определящ за градусите. Защото при мен тези градуси бяха с 25 на долу от тези на автора (говоря за температура в биос и на iddle - с бокс кулер при р7 1700) .

преди 45 минути, Marko4123 написа:

Никога не ми е минавало през ум, като пусках двете теми, в кой форум са по-интелигентни. Идеята ми беше просто да има повече мнения, че се притеснявах за процесора.  Защо изобщо се коментира такова нещо?!? 

Питай този, който го е писал :)

Бих дал съвет да се провери как е прахоляка в кутията. И да се почисти/продуха, ако трябва с компресор с ниско налягане.

Ако е необходимо. Защото 6 месеца не са малко време.

Както и да се изключи Windows Update, по следния метод (като превантивен метод,  спиране на натоварването в idle)

Като се остави настройката потребителя да избира ,кога да свали или да инсталира обновлението на ОС.

Принципно температурите са долу-горе добре предвид охладителя и кутията(не и показанията в BIOS...така е при калпавите дънни платки...). Но аз лично на твое място(Марко) бих подменил тези 2 компонента при първа възможност. Специално кутията е пълна скръб. Друго обаче ми направи впечатление - ползваната памет в спокоен режим(5-6 GB). Потърси помощ от приятел да ти оптимизира системата и да ти даде съвети как да я ползваш. Като начало разкарай Мю торента, защото не разбрах дали си го премахнал изцяло. Ето ти алтернатива(qBittorrent).

преди 15 минути, oic написа:

Както и да се изключи Windows Update, по следния метод (като превантивен метод,  спиране на натоварването в idle)

При наличие на 8/16 процесор и 32GB RAM това предложение изглежда смехотворно. OIC, 21-ви век сме все пак.:)

И какъв е проблема като системата използва 5-6+ GB? Ако не знаеш, windows си кешира доста неща, които ползваш често или си използвал, а при наличие на 32 GB оперативна памет, дори и 10 GB да са заети, аз не бих се притеснявал особено ако системата работи нормално. Също и не разбрах какъв е проблема с utorrent - както писах и по-назад, ползвам го от над 10 години и никога не съм имал проблеми, даже в момента ми е включен, сийдват се 8 торента с различни големини (не че някой ги тегли в момента) и ми заема около 30 MB от RAM паметта, CPU <= 0.1%. Това на десктоп системата ми от подписа. Моята използвана памет също е малко над 5 GB, като най-голямото, което съм отворил, е браузъра Waterfox с няколко отворени таба и заема около 3 GB.

преди 1 час, Jorge написа:

Принципно температурите са долу-горе добре предвид охладителя и кутията(не и показанията в BIOS...така е при калпавите дънни платки...). Но аз лично на твое място(Марко) бих подменил тези 2 компонента при първа възможност. Специално кутията е пълна скръб. Друго обаче ми направи впечатление - ползваната памет в спокоен режим(5-6 GB). Потърси помощ от приятел да ти оптимизира системата и да ти даде съвети как да я ползваш. Като начало разкарай Мю торента, защото не разбрах дали си го премахнал изцяло. Ето ти алтернатива(qBittorrent).

При наличие на 8/16 процесор и 32GB RAM това предложение изглежда смехотворно. OIC, 21-ви век сме все пак.:)

Според мен не е смехотворно. Защото товари малко или много в зависимост от системата.

Нали всеки се стреми компютъра да му е максимално бърз...

А относно Рамта, че е доста при idle, съм напълно съгласен.

Не трябва да превишава 2-3 GB max, когато няма натоварванe и стартирани програми.

Като се премахнат рекламите и се оптимизира utorrent си остава лека програма.

преди 4 минути, oic написа:

Според мен не е смехотворно. Защото товари малко или много в зависимост от системата.

Нали всеки се стреми компютъра да му е максимално бърз... 

А относно Рамта, че е доста при idle, съм напълно съгласен.

Не трябва да превишава 2-3 GB max, когато няма натоварванe и стартирани програми.

Като се премахнат рекламите и се оптимизира utorrent си остава лека програма.

"Idle" знаеш ли изобщо какво значи? RAM паметта на компютъра може да е заета на 100% и пак да е "idle". Нито знаете какво има стартирано и заредено в паметта, нито нищо и продължавате да давате безсмислени съвети.

напълно нормални температури за 2700x - 8 ядрен процесор със 105W TDP, за по ниски температури - смени охлаждането с по тежко... сложи правилно паста - на тоя процесор ако триъгълното маркерче е горе в ляво - слагаш паста като една вертикална линия:

преди 5 часа, pepy86 написа:

Този въпрос към мен ли е ? Защото не виждам да съм писал нещо подобно . Или професора се засегнa нещо ?  И как прецени ,че проблема му е решен ? Да си прочел автора да е писал ,че е тествал процесора на някоя процесорно зависима игра (освен супер тежката ФИФА)? В биос да е писал ,че температурите са му паднали под 70 градуса ? Аз такова нещо не видях. Казах ти ,че в някои биоси на Асрок проблема с падането на честота на iddle е нормален , но не е определящ за градусите. Защото при мен тези градуси бяха с 25 на долу от тези на автора (говоря за температура в биос и на iddle - с бокс кулер при р7 1700) .

p7-1700 e 65W TDP

Прясно сглобен вчера върху кутията от дъното и7-4770 с прословутата мх-четири, боксов охладител, три часа и половина стрестест на аида, и след като слънцето напече и от моята страна на сградата достатъчно за да ми се запотят мад*рите, макса стигна от 70 на 75 по целзий. 

Та въпроса ми е да се притеснявам ли и аз?

преди 10 минути, zlinaka написа:

Прясно сглобен вчера върху кутията от дъното и7-4770 с прословутата мх-четири, боксов охладител, три часа и половина стрестест на аида, и след като слънцето напече и от моята страна на сградата достатъчно за да ми се запотят мад*рите, макса стигна от 70 на 75 по целзий. 

Та въпроса ми е да се притеснявам ли и аз?

нормална температура за интел с паста - срам За интел:  84W TDP грее колкото AMD 105W  TDP. ако искаш истински стрес тест https://software.intel.com/en-us/articles/intel-linpack-benchmark-download-license-agreement

и ще видиш колко смешна е  aida, както и охлаждането на интела

преди 8 часа, pepy86 написа:

Цитирам написаното от теб .  Ти четеш ли какво пише момчето ? 75 градуса на ФИФА , 70 градуса в Биос ?   Това , ако е нормално здраве му кажи .  Колко райзен процесори  си тествал ,че си наясно какви градуси държат на сток с бокс кулер ?

нормално е процесора да се товари в биос, там нито честотата пада, нито захранващото напрежение - в биос НЕ управлява power management-а както го прави о.с....

С боксовия охладител може и 90 градуса да стигне, все пак зависи и от въздушния поток в кутията. За момента температурите, които си дал, са даже ниски. На Aida64 ако искаш да натовариш максимално процесора, остави отметка само на  "Stress FPU" или ползвай prime95, като избереш първата опция.

Аз по скоро за мад*рите питах дали да се притеснявам, щото температурите на процесорите - и моя и на автора ми се струват ОК. В крайна сметка лятото чука на джама.

Няма да е лошо и автора да пусне някой тест и да си види тогава градусите - без да е придирчив кой точно тест щото така или иначе товарят ли на макс, разлика няма. Другата седмица ще си поиграя и с тези които сте дали.

И без да се закачам и докачам на тема интел или амд - ми просто боксовете им са същите като преди 100 години, че дори и по-кекави от преди.

преди 1 час, the professor написа:

p7-1700 e 65W TDP

Нали не мислиш ,че това е реалната консумация на процесора под товар? Да не говорим при клок.

При мен положението с бокс кулера бе следното:

Клокнат на 3.6Гхц не минаваше 45 градуса в биос.

На iddle ( при 3.6Гхц) бе около 40.   Под товар ( при гейминг ) не е минавал 60-65 градуса на 3,6Гхц и 65-70 при 3.7Гхц клок . Стрес тест на OCCT - cpu: Linkpack - 67,5градуса при 3.6Гхц с бокса. На този тест товара е недостижим от никоя игра или бенчмарк . 

Първата снимка е при 3.6Гхц. На втората разгледай за ориентация стойностите в HWINFO за консумацията на cpu-то + SoC power при 3.9гхц.  Не е точно , но е близка до истината.  Там охлаждането е gammaxx400 , така че градусите не ги гледайте . 

occt  na 3.6 cpu test сток кулер.jpg

cpu 3.9 na 1.395V  OCCT.jpg

TDP не е консумация, това е топлината, която отделя процесора и в спецификациите винаги се дава базовата без turbo boost:

https://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_design_power

Благодаря за информацията. Точно от твоя линк : thermal design point е максималното количество топлина, генерирано от компютърен чип или компонент, което охлаждащата система в компютъра е проектирана да се разсейва при всякакво натоварване.   Някои източници заявяват, че пиковата мощност за микропроцесор обикновено е 1,5 пъти по-висока от тази на TDP .

Пак да уточня , аз говоря за консумацията, да няма не разбрали !  Тези данни за TDP  честно казано нямам идея за какво ги дават , освен да объркват хората .

• Автор
преди 9 часа, oic написа:

Бих дал съвет да се провери как е прахоляка в кутията. И да се почисти/продуха, ако трябва с компресор с ниско налягане.

Ако е необходимо. Защото 6 месеца не са малко време.

Като се остави настройката потребителя да избира ,кога да свали или да инсталира обновлението на ОС.

Компютърът се чисти всяка седмица от прах и то детайлно, ако има проблем не е от това :)

Направи ли си труда провериш дали кулера контактува добре с процесора , съответно да смениш и термо пастата? Този съвет виждам ти е даден и в другия форум , а за мен звучи като най-логично решение на проблема.  Разбери ,че дори да имаш някакъв процес , които да ти товари cpu-то след зареждане на ОС , няма как в биос да имаш подобни градуси . Няма да те карам да пускаш OCCT , защото на 2-та минута ще си на 85 градуса , а повярвай този кулер колкото и да е слаб е напълно достатъчен да се справи с твоя процесор при сток честоти. Да не забравяме ,че това не е интелския бокс.

преди 4 часа, pepy86 написа:

Благодаря за информацията. Точно от твоя линк : thermal design point е максималното количество топлина, генерирано от компютърен чип или компонент, което охлаждащата система в компютъра е проектирана да се разсейва при всякакво натоварване.   Някои източници заявяват, че пиковата мощност за микропроцесор обикновено е 1,5 пъти по-висока от тази на TDP . 

Пак да уточня , аз говоря за консумацията, да няма не разбрали !  Тези данни за TDP  честно казано нямам идея за какво ги дават , освен да объркват хората . 

thermal design power, не point. Дават ги заради производителите на охлаждания, въпреки че ако се направи overclock на процесора тези стойности ще скочат много над 1.5 пъти, там вече няма гаранция. Също зависи и от волтажа към процесора, в някои случаи той може да се намали и от там ще спадне и TDP или съответно при oveclock да се увеличи, понеже в повечето случаи за да се вдигне честотата над максималната трябва да се увеличи и волтажа към процесора.

The thermal design power (TDP), sometimes called thermal design point

Поне прочети какво пише в линка , които си споделил. Ако погледнеш пък по-горния ми пост и споделената там снимка ще видиш ,че няма да има нужда да повтаряме едно и също нещо .  Мисля ,че hwinfo дава доста изчерпателна информация . Както и да е , отклонихме се достатъчно от темата . 

Човече , тоя спор така или иначе е безсмислен. Важното е автора да  отстрани проблема .  За съжаление аз малко се обърках и не разбрах до къде точно докара положението .  Ще чакаме отговор и евентуално някой нов тест и снимка .  (моля да сподели и от биоса снимка) .

Лек ден от мен!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.