Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

KLIPSCH HERITAGE

Featured Replies

на 3.09.2021 г. в 13:12, Михайлов написа:

...преди месец си купих от железарията няколко метра инсталационен кабел, 6 квадрата, многожичен, български. Турих му банани и го вързах към свирките.

Мъка... За свирене - свирна. Обаче - глухо звучене, ниските и особено високите просто потънаха и почти изчезнаха, останаха само едни средни честоти. Отвратително!

6 квадрата,многожичен,но с меден проводник ли е бил? За ,,потъването" на ниските и високите,при толкова дебел кабел... си се изхвърлил малко.

• Отговори 67
  • Прегледи 16,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Явно ще трябва да се долеят още електрони и няколко протона за всеки случай. Неутрони - в никакъв случай, звукът се смачква яко!

• М да, една група електрони с шкурки обира острите краища на кристалната решетка, а друга с полир паста и машина довежда до идеала повърхността на кристалната решетка за по-добро лъзгане в правилната п

• Абе то хората затова са измислили специален раздел в психиатричната наука. Нарича се психоакустика.🤣

• Автор

Естествено, че беше с меден проводник. Поне за такъв се водеше. Тип ПВ-А2, 1х6 кв.мм. Аналог на HO5V-K/HO7V-K.

Меден, многожичен, с ПВЦ изолация, производство на Елкабел АД Бургас.

Ето такъв:

spacer.png

А за "потъването" на ниските и най-вече на високите - всеки може да експериментира и да го провери срещу няколко лева за кабел от първия магазин за ел. материали.

Не забравяй, че бях писал също, че независимо от голямото сечение се наложи да дам доста по-голямо усилване от потенциометъра, за да постигна такова ниво на звука както с "истинския" ми аудиокабел Chord Clearway, който е със сечение само 2.5 кв. мм.

За мен това означава, че бургаският кабел не е от чиста мед, а в него има доста примеси. Няма друго разумно обяснение.

на 3.09.2021 г. в 9:53, Михайлов написа:

Благодаря!

На пръв поглед - нищо особено. Някакъв си "мостов" кабел. Нещо като ПВВМ примерно.😄 

Твърд, с ужасно твърда и жилава изолация, 4 квадрата, многожичен. Самите жички - също по-твърди и по-дебели от жичките на другите кабели за тонколони, с които съм имал работа. Много трудно се подготвя за монтаж и за предпочитане е да се използват банани, в които кабелът влиза напречно на оста на банана или поне под ъгъл, а не отзад по оста на банана.

Щуротиите с означена посока на свързване от стъпалото към колоната няма да ги коментирам.🤣

Обаче звукът...

Твърди са, защото са от монокристална мед, а посоката е указана, защото електроните, като се движат към колонката, полират кристалната решетка от едната страна и от обратната тя е "рошава", с по-голямо триене, и разсейва електроните в топлина. Така че е по-добре да се използва само в една посока и то в указаната, защото в завода те вече са ги "прокарали" със 100 часа бял шум в указаната посока.

на 3.09.2021 г. в 10:12, Михайлов написа:

Е стига де! 😀 Малко ли сменях по "кутийките"...

Не, само смених кабела.

Между другото, воден от чисто екстремистки подбуди, преди месец си купих от железарията няколко метра инсталационен кабел, 6 квадрата, многожичен, български. Турих му банани и го вързах към свирките.

Мъка... За свирене - свирна. Обаче - глухо звучене, ниските и особено високите просто потънаха и почти изчезнаха, останаха само едни средни честоти. Отвратително!

При това, независимо от по-голямото сечение (тогава бях с основен кабел 2.5 квадрата, а инсталационният е със 6 квадрата), трябваше да усилвам доста повече от потенциометъра, за да получа същото ниво на звука както с "аудио" кабела - Chord Clearway 2.5 квадрата. 

Та накратко - хич не вярвайте на тези, които твърдят, че кабелите от железарията стават за аудио - т.е. за свързване на тонколоните.

За свирене - свирят, но си съсипвате качеството на звука.

Електроните за този мощен кабел са малко и се губят в големия му обем.

Тези от ниските честоти са мързеливи и заспиват някъде по ъглите, а тези от високите много щъкат насам-натам и се губят в дебрите на многочислените жички на големия многожилен кабел.

М да, една група електрони с шкурки обира острите краища на кристалната решетка, а друга с полир паста и машина довежда до идеала повърхността на кристалната решетка за по-добро лъзгане в правилната посока, а протоните разпределят групите, къде и как да полират, също насочват електроните на високите честоти в правилната посока и пришпорват тези на ниските да не се влачат кат охлюви, че иначе се получава дисонанс и болки в ушите.

преди 57 минути, Михайлов написа:

звученето е различно

Вярно. Защо ли:

50% психология - друго е да кьориш оня скъпия кабел...

50% неправилно монтиране/свързване на накрайниците

• Автор

А оня "скъпия" кабел изобщо не го кьоря, защото е зад стойките с техниките, а след това минава под килима.

И ако говорим за скъпи кабели, този черният изобщо не е толкова скъп. Защото за цената на 2 х 3 метра "мостов" кабел от Naim - NAC A5, може да се купят само около 200 метра инсталационен кабел от този, дето показах по-горе. 

Ако искате скъп кабел, ето ви мааалко по-скъп кабел: 

spacer.png

Chord Signature XL, 2х3 метра, само 2400 лв. При това с отстъпка. За тия пари маже да се купите километър инсталационен кабел от железарията. 🤣

Изобщо не съм искал да ви обидя, ако сте се обидили извинявам се, просто иронизирах другаря Аралампи.

Ако дам 2400 лв. за три метра кабел и аз ще искам да вярвам че оркестъра свири в моя хол, а не е на запис.

Колко по-полезни неща могат да се свършат за такива пари.

преди 23 минути, bulljo написа:

Изобщо не съм искал да ви обидя, ако сте се обидили извинявам се, просто иронизирах другаря Аралампи.

Ако дам 2400 лв. за три метра кабел и аз ще искам да вярвам че оркестъра свири в моя хол, а не е на запис.

Колко по-полезни неща могат да се свършат за такива пари.

Донякъде си прав, но аз съм категорично на страната на Михайлов."Като ще е гарга, да е рошава" Иначе тук много от хората за тези пари си купуват по 4 автомобила и на следващия ден са в тема "Автомобили" за да станат професионални автомонтьори заради 500 лева.

О, далеч съм от мисълта да съм против него или да се заяждам с него, щом му доставя удоволствие що не, пък и той е много наясно с нещата и взел осъзнато решение, че това ще му е хобито и като гледам в сравнение с други маниаци на темата даже подхожда пестеливо и с внимание в подбора си, знаеш аз се заяждам само с изявени "разбирачи" полировачи и аудио слухачи.

преди 1 час, bulljo написа:

О, далеч съм от мисълта да съм против него или да се заяждам с него, щом му доставя удоволствие що не, пък и той е много наясно с нещата и взел осъзнато решение, че това ще му е хобито и като гледам в сравнение с други маниаци на темата даже подхожда пестеливо и с внимание в подбора си, знаеш аз се заяждам само с изявени "разбирачи" полировачи и аудио слухачи.

Разбира се, че зная.

• Автор

Вижте сега, аз съм преди всичко меломан. Просто обожавам музиката. Хубавата музика. И съкровеното ми желание е да я слушам с максимално възможното качество според това, което мога да си позволя.

И съм щастлив, че съм си събрал система, която наистина напълно ме удовлетворява. Знам каква мания е аудиофилията, но се надявам, че все пак съм запазил разсъдъка си.😂 

Примерно една от поговорките за аудиофилите е, че меломаните слушат музика, а аудиофилите - шума в паузите между отделните песни...

Една от частите на симфоничната поема Пер Гинт от Едвард Григ се нарича "Танцът на Анитра". И в тази част няколко пъти се използва един инструмент, наречен триъгълник, който издава много нежен сребрист звук - като звънче. Имам познати аудиофили, които могат с часове да коментират и да спорят при кое изпълнение звучи по-добре  "триъгълникът" на Анитра (намеква се в шеговита форма за сексуален аспект на триъгълника) - дали под палката на Караян, Гергиев, Карл Бьом и т.н.🤣

Да се самоцитирам отпреди няколко години (за триъгълника).  

на 13.08.2017 г. в 8:24, Филипов написа:

Разликите идват и където се дъни CD - високочестотния звуков спектър. Не можеш да предадеш с 4-5 отчета високочестотни инструменти особено с ударна атака - чинел, фус, триъгълник. Така че на CD просто звучат еднакво ==> чиста физика и математика, обусловена от квантуващата честота. 20KHz се предават с 2 отчета, които никак не стигат. Дори и 10 KHz се предават само с 4 отчета.  Дори и само в зависимост от фазата може да излезе нещо съвсем различно. Така че всички цитирани инструменти просто звучат еднакво на CD

• Автор

По принцип си прав за CD-то, но донякъде и заради това високотехнологични аудио маниаци като мен се стремят да слушат доколкото е възможно и достъпно, предимно записи в High Resolution формат, при честота на дискретизация, доста по-висока от 44.1 kHz на CD-то, при 24, а не 16 бита. Редът на честотите е кратен на 44.1 или 48 kHz. Т.е. -  88.2, 176.4, 352.8 или съответно 96, 192 и 384 kHz. Да не забравяме и записите в DSD формат, както и в DXD формат.

При това стремежът на аудиоманиаците е да намерят и да си купят оригинални записи от издател, примерно HD Tracks, а не изкуствено "напомпани" записи с източник аудио  CD.

Предполагам, че при такива записи високочестотните инструменти звучат малко по-реалистично.

Вижда се, че г-н Михайлов по-чува петеля, в сравнение с аудиоспамърите! ;)

Най-важен е източникът, от който е изработен въпросния носител!

Знайно е, че много съвременни плочи са направени едни от МР3-ки, други - от разни цифрови пишман източници. Т.е. за старите музики, примерно Алън Парсънс, Пинк Флойд, Манфред Ман, Кинкс и т.н. вече почти няма шанс, освен запечатани първопреси, но те са на едни цени...

Затова всеки да си слуша там каквото има и да се кефи. Знаете лафа - пускай ВЕФ-а дан изтървем Кидика! ;)

• 5 месеца по-късно...
  • Автор

Леко изтупвам тази тема от прахоляка. Защото в аудио системата ми настъпи едно изменение. Вместо досегашния ми R-2 DAC Denafrips Pontus вече използвам Denafrips Venus II. Т.е. преминах на следващото по-високо ниво.

На практика: Вместо това:

spacer.png

вече съм с това:

spacer.png

Защо ли? Просто звучи по-добре. Много по-добре.

Има подобрения в електрониката. И най-важното - този ЦАП (DAC) използва по-добра матрица от точни резистори, с които се извършва цифрово-аналоговото преобразуване. Т.е. броят на резисторите е увеличен поне двойно, а и самите резистори са подбрани така, че разликата в стойността на съпротивлението между отделните резистори е намалена до 0.005 процента. В стария DAC тази разлика беше не повече от 0.01 процент.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.