Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Запалил съм се от една идея - да се обзаведа с озвучителни тела от серията Heritage на американската фирма Klipsch - по-конкретно модела Klipsch Forte III. Става дума за озвучителни тела, които изглеждат и свирят като класически тонколони от 70-те или най-късно 80-те години на 20-ти век. Големи, широки, с голям басов говорител.

От цялата серия съм се спрял по-конкретно на Klipsch Forte III:

 

spacer.png

Така изглеждат отпред със свален грил.

spacer.png

А така изглеждат отзад.

Отпред има басов говорител 12 инча, титанов средночестотен 1.75 инча в хорна и титанов високочестотен в хорна. Това отзад е 15 инчов пасивен говорител /пасивен радиатор/. Т.е. говорител с мембрана без намотка и без магнит. Изпълнява ролята на фазоинвертор /басрефлекс/

По ревютата много ги хвалят.  Заради топлото и живо звучене. Тези озвучителни тела звучали много по-добре от масовото производство на Клипш, които имат характерно ярко и остро звучене. Тези са произвеждат в Щатите - в Хоуп, Арканзас. Корпусът е от МДФ с истински дървен фурнир.

Лошото е, че няма къде да ги прослушам на живо. В момента нямат демонстрационни бройки в магазина, където ги продават. Случайно някой да е имал щастието да чуе такива чудеса?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Изглеждат направени качествено.Фирмата е на ниво.Данните са добри.Би трябвало да имат много добър звук.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много добри  трилентови ОТ от висок клас. 

Само ревюта съм им гледал и чел. 

Музиката "оживява" с тях. 

Имай на предвид, че трябва да имат доста отстояние от стената за да "дишат" . 

Ето тук има едно ревю:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DLzOg9vgPdAY&ved=2ahUKEwj64La1o77jAhUMCZoKHWvtBZwQjjgwC3oECAYQAQ&usg=AOvVaw0e5wtAPKTA-r92BTZDYvbV&cshid=1563446410001

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Странна работа за отстоянията... Снощи минах през Аудио Арте, които по принцип ги доставят и продават. Оказа се, че един чифт стоял с месеци или повече при тях като демонстрационен и накрая го пратили във Варна. Заприказвахме се надълго и нашироко с един от консултантите. По отношение на отстоянието от стените той специално подчерта, че трябва да са близо до стената. Иначе губели бас. Има една подробност - шоурума им е с акустична обработка на стените, таван и т.н. Може би плътното тапициране с акустични панели /платна/ в случая си казва думата. Според него от по-достъпните ценово - Forte III и Cornwall III, които са по-големи - с 15 инчов бас без пасивен радиатор отзад и с 50 процента по-широки, Фортето звучали много по-добре. Жив, отворен топъл звук, ефект на присъствие в залата, страхотна сцена и т.н. Много добър ефект се получил, като ги вдигнали за проба на 20 см високи стойки, които по принцип не били предназначени за такива големи колони. Сцената се отворила - разширила и удълбочила, още повече. Самите колони не са чак толкова големи - 42 см широчина, 91 см  височина и 33 см дълбочина. Сравнително лесно се събират и в средностатистически български хол 15-20 квадрата.

Били продали няколко чифта, като хората предпочитали направо да си ги вземат запечатани, т.е. девствени.

При начално включване на нови колони - звукът отначало бил сух, дървен, плосък... Трябвало поне 100-200 часа свирене, явно за да се раздвижат и "омекнат" диафрагмите на големите говорители, и тогава колоните направо се "отпушвали".

Ако се сравняват с върховия модел от Reference серията - RP-7III, които са с два 10 инчови металокерамични говорителя плюс високочестотен титанов 1 инч в хорна, огромни колони - високи 1.24 м, широки около 40 и дълбоки около 45 см, RP-7III звучали по-ярко, по-остро и по-агресивно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето снимки от едно ревю - как са разположени говорителите - близо до стените:

    spacer.png  

 

spacer.png

 

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Леко развитие по въпроса с Klipsch Heritage. Аз започнах отдалече. Засега се обзаведох с първи "Heritage" компонент на Клипш - усилвател за слушалки Klipsch Heritage Amplifier, който представлява DAC на базата на ESS Sabre 9018 плюс усилвател за слушалки с балансен и небалансиран изход, плюс предусилвател с линеен RCA изход  - с фиксирано ниво на сигнала или с регулируемо ниво на сигнала.Този DAC чете и конвертира цифрово аудио до 192 kHz/24 bit и DSD до 11.2 MHz/1 bit /т.е. до DSD256/:

spacer.png

 

Ето как изглежда в сравнение с един от другите ми DAC-ове - RME ADI-2 DAC:

 

spacer.png

 

Идеята ми е по-нататък освен с озвучителни тела Klipsch Heritage Forte III да се обзаведа и с аудиофилски слушалки Klipsch Heritage HP-3:

 

spacer.png

 

А такива слушалки ще е грях да ги включа в "нехеритажен" DAC/слушалков усилвател...😄

 

Следващият компонент, живот и здраве, ще бъдат прословутите озвучителни тела Forte III, обект на настоящата тема. Но за тях още продължава процесът на "първоначално натрупване на капитали" - т.е. на необходимите парични средства. 😄

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Постът ми е насочен лично към Михайлов и не ангажирам никого с мнението си.
 1999 година. Пътувах специално до Холандия за някакув автомобил и по точно, най вече за набелязани от мен тонколони на Dinaudio по онова време.В Холандия не успях да ги намеря в магазин и трябваше да чакам доставка, което не беше опция за мен. В магазина ми обясниха, че на път за България трябва да мина през Дюселдорф (Германия) и да посетя един от най известните по онова време магазини за HI-FI маняци. В Германия имам приятел, българин, радиолюбител,живеещ в Нюрнберг от 1972, говорещ немски с диалекта.Уговорихме си среща и се намерихме на уреченото от нас място.След кратко запитване по магазините за такива "играчки" ни дадоха координатите на HI-FI центъра и сме в него.  Собственикът на магазина около 55 годишен мъж се оказа много любезен човек и болен от тази "краста". Оказа се, че към шопа има и акустична малка зала за евентуално прослушване на техниката, която си купуваш. Не само това, а се оказа, че разполага и с модела на колоните, които аз исках да си купя. За акустичната зала съм добре запознат години преди това как е правена и какво представлява. Вече сме в нея. Най големите колони (а те бяха 4 различни модела) бяха посочените точно от теб Клипш, но там присъстваше и Динаудио, за които бях много надъхан.Техниката за ТЕСТ, на абсолютно ниво. (няма да я споменавам, щото вече не помня всичко наизуст).Грамофонните плочи, подредени по жанрове, класическа музика,рок, поп, джаз. Акустика - невероятна, особено на класическа музика. Бях...НЯМ. Първо, по негова препоръка(на собственика) послушах твоя модел. Някои от маниаците казват така. Колкото и да си глух и да не разбираш, като послушаш ей този модел, ще почнеш да чуваш добре - Е ВЯРНА. Красота(но да се знае, че аз съм си болен на такава тема) Вторият модел, английски колони на двамата братя( който познава производството се сеща веднага - B&W) Е, много са добри, но нямах парите даже за едната от тях. Третия модел - "моите" фаворити. Разликата от твоя модел - твърде голяма в басовата партия, та и във високите честоти. Два часа и половина в залата и моя приятел му втръсна да слуша пасажи от плочите. Ако собственикът беше ме оставил в залата самичък и си отиде в къщи, на другия ден щеше да ме намери на същото място.
Това е от мен като лирично отклонение.
При добра акустика на помещението ти, явно няма да има значение за близостта им до стените на помещението. Превъзходен модел, произвеждан много години и отново съживен през 2017 година.
Аз не бих се замислил, ка мо ли да питам.
А моите фаворити тогава си ги купих и бях доволен до момента, когато ги изнесоха със всичката друга техника ...от къщи.
Михайлов!
Радвам се, че има хора като теб. Радвам се  най вече за това, че знаеш какво трябва да си купиш!
Който не ми разбра поста, моля да не го чете. 

https://www.stereophile.com/content/klipsch-forte-iii-loudspeaker-page-2

https://www.stereophile.com/content/volti-audio-rival-loudspeaker
 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря!

Точно подобно задълбочено мнение от познавач и специалист ми трябваше!

През 1999 ти си слушал модела Forte II, а през 2017 година производството му е възобновено под името Форте III. Уж с някакви дребни подобрения.

Освен това ревю от Stereophile.com има и още едно чудесно ревю от Darko Audio:

https://darko.audio/2019/05/the-big-beautiful-klipsch-forte-iii/

Между другото, като отидох до магазина да си взема херитажното ДАК-че - усилвателче, хората ми го пуснаха през най-големите "нехеритажни" колони на Клипш - Klipsch RF-7 III. Големи колони с по два броя 10 инчови металокерамични говорителя плюс високочестотен титанов в хорна. Слушах ги повече от час. Колоните никак не са лоши. Обаче ми се сториха леко ярки в звука заради тези големи метални говорители, покрити с керамичен слой. Плюс това бяха твърде големи и по всичко си личеше, че по принцип са предназначени за големи помещения - над 30 кв. метра и нагоре.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 35 минути, Михайлов написа:

Благодаря!

Точно подобно задълбочено мнение от познавач и специалист ми трябваше!

През 1999 ти си слушал модела Forte II, а през 2017 година производството му е възобновено под името Форте III. Уж с някакви дребни подобрения.

Освен това ревю от Stereophile.com има и още едно чудесно ревю от Darko Audio:

https://darko.audio/2019/05/the-big-beautiful-klipsch-forte-iii/

Между другото, като отидох до магазина да си взема херитажното ДАК-че - усилвателче, хората ми го пуснаха през най-големите "нехеритажни" колони на Клипш - Klipsch RF-7 III. Големи колони с по два броя 10 инчови металокерамични говорителя плюс високочестотен титанов в хорна. Слушах ги повече от час. Колоните никак не са лоши. Обаче ми се сториха леко ярки в звука заради тези големи метални говорители, покрити с керамичен слой. Плюс това бяха твърде големи и по всичко си личеше, че по принцип са предназначени за големи помещения - над 30 кв. метра и нагоре.

Ти го знаеш, но само да вметна: "И въпреки това работи добре, дори при 2 ″, създавайки правдоподобно контролирани баси. Играх с повече позиции, включително много повече от максималните 10 ”, в крайна сметка се настаних на 8 ″ от предната стена. Моят висок таван - 4,7 м на върха - без съмнение повлия на резултата, стаята ви ще бъде различна."

И твоето помещение със сигурност не е толкова високо, но все си мисля, че този модел ще се справят много добре с разтоянието да стената.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Естествено че нямам толкова висок таван, но все пак не е и нисък - 2.80 м. Аз не се притеснявам особено за разстоянието до задната стена. Сегашните ми озвучителни тела - Кантон Нестор 802 DC са с по две осмици, плюс седмица плюс 2.5 инча пищялка на колона и с преден фазоинвертор. Дори за такива колони препоръчват отстояние от 20-тина сантиметра от задна и странични стени. Както можеш да предположиш, правил съм си многобройни ескперименти - при всякакви разстояния - от 5 см до 20-30 см. Дори до 50 см. Честно казано, аз не чувам на практика никаква разлика във звученето - няма никакво бумтене, кънтене и т.н. А и някаква огромна разлика в стереокартината и т.н. също няма. А смея да твърдя, че изобщо не съм глух. Поради това се надявам, че и Клипшовете спокойно ще мога да ги слушам и по-близо до стената, дори и до ъглите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вчера пропуснах да спомена и още едно много интересно ревю за Клипш Форте 3 - от поляците от Stereo i kolorowo - underground:

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2017/11/kolumny-podogowe-klipsch-forte-iii.html

Адски забавна ми се струва заглавната картинка на полския сайт, с която започва всеки материал на сайта: 😄

 

spacer.png

Няма начин човек от нашето поколение да не си спомни някогашните времена...

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...