Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква е разликата между й и я?

Featured Replies

Разликата е буквата а  (я като звуци е = йа).  Незнам защо има отделна буква за йу (ю) и йа (я) а няма за йо

ѝ - кратка форма на притежателното местоимение за 3 л. ед. ч., ж. р. неин (респ. нейна, нейно, нейни) (на фонетика  се пише със Shift+X, на БДС - Shift+A (там, където е ь) )
я - винителен падеж на местоимението тя

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 1 час, DarkEdge написа:

ѝ - кратка форма на притежателното местоимение за 3 л. ед. ч., ж. р. неин (респ. нейна, нейно, нейни) (на фонетика  се пише със Shift+X, на БДС - Shift+A (там, където е ь) )
я - винителен падеж на местоимението тя

Остатъци от дателен падеж в съвременния български

В съвременния български език са се запазили форми в дателен падеж при личните местоимения, а по-специално при кратките форми: ми, ти, му, ѝ, ни, ви, им. Пълните форми мене, тебе, нему, ней, нам, вам, тям вече се смятат за архаични.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Дателен_падеж#Остатъци_от_дателен_падеж_в_съвременния_български

преди 12 минути, acnekt написа:

Пълните форми мене, тебе, нему, ней, нам, вам, тям вече се смятат за архаични.

Преди отговаряха на въпроса "кому", сега отговарят на "на кого"

преди 20 минути, DarkEdge написа:

Кому подарих? Кому е нужно? Кому казах? Да разговорно се заменя с винителен или с друг падеж. Такова нещо има и в немския език, в някои диалекти. Въпреки че иска определен падеж, в разговорния език често се заменя с друг.

току-що, acnekt написа:

Да, разговорно се заменя с винителен.

Това не е винителен. За винителен трябва да отговаря на въпроса "кого"

преди 6 минути, DarkEdge написа:

Това не е винителен. За винителен трябва да отговаря на въпроса "кого"

Кого е родителен падеж. Доколкото знам. Не знам вече съвсем се обърках. 

преди 58 минути, acnekt написа:

Кому подарих? Кому е нужно? Кому казах? Да разговорно се заменя с винителен или с друг падеж. Такова нещо има и в немския език, в някои диалекти. Въпреки че иска определен падеж, в разговорния език често се заменя с друг.

За кого бият камбаните:)

Кому бият камбаните ? :)

......това е богатството от подтекст и нюанси в българския език , което в другите езици го няма .......

" В разговорния език често се заменя с друг " по-прост и елементарен начин на изразяване .....

....Един гащи плява , да го ядеш нащо магаре.....! :lol6:

До небето почти същата като разликата м/у Йоанна и баба Яга   :tease2:

преди 6 минути, Alletheya написа:

До небето почти същата като разликата м/у Йоанна и баба Яга   :tease2:

До небето разликата е почти същата като тази м/у Йоанна и баба Яга

преди 2 часа, acnekt написа:

Остатъци от дателен падеж в съвременния български

В съвременния български език са се запазили форми в дателен падеж при личните местоимения, а по-специално при кратките форми: ми, ти, му, ѝ, ни, ви, им. Пълните форми мене, тебе, нему, ней, нам, вам, тям вече се смятат за архаични.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Дателен_падеж#Остатъци_от_дателен_падеж_в_съвременния_български

На мен ми е все едно . (идеално)

Това ми е все едно . (материално)

На мен това ми е все едно .(като цяло)

Разлики ? Знаели са и са правили разлика българите от древни времена .......за разлика от сегашните ! :)

преди 4 часа, Serk.123 написа:

Разликата е равна на каквато е разликата между а и б със звучни отклонения разбира се.

преди 4 часа, ined написа:

Разликата е буквата а  (я като звуци е = йа).  Незнам защо има отделна буква за йу (ю) и йа (я) а няма за йо

Не съм съгласен ти както го казваш е плод на твоята мисъл . Първия го е измислил и го ползва всеки така. Ако мислите по тоя начин е , защото така ви харесва на вас подсъзнателно и си го преименувате , но не е вярно. Затова е първо уникално и така е прието. Нямаме право на претенции пред оригинала.Другото просто се нарича  плод на нашето въображение. Това според мен е типично за човека според мен . Как да се изразя за да ме разберете не знам може би да присвоява , да използва или да си го нагадиш на теб както ти харесва. Аз уважавам първото оригиналното . Но разбира се всеки е свободен да си мисли и да говори за това. Но да разглеждаш 1 буква като 2 букви е нелогично и съвсем различно.

Й е равно на ударено и или половин буква ударена деформирана а я си е я последната буква от азбуката. За й може да кажем средна буква. Та разликата е че едната е по средата или близо до средата или е отклонена просто а другата е в края.

Цитат

от Serk.123, преди 7 часа в Търсене на Програми

Параметър {й} е дете на родителя си, параметър {я} :P

на 17.08.2019 г. в 13:48, DarkEdge написа:

И сега се ползва "кому" . Примерно " кому е нужно това".  Някак си не звучи добре " на кого е нужно това", особено ако иска да се подчертае.  Вярно, по-скоро се употребява писмено, отколкото разговорно, но си е живо ;)  Лично аз съм привърженик на всякакви стари и не толкова стари разговорни форми.  Иначе заприличваме на папагали, дето повтарят каквото им кажат. Езика ни така обеднява.  Щото съгласи се, ако утре някои ти каже " на кого", а след 3 месеца на мода дойде "кому",  някак си ще си като в небрано лозе. Езика ни се мени постоянно и  доста често се връщат стари форми на мода.  Говоря за разговорния ни език, не за книжовния, макар че и при книжовния минат не минат 20 години и се променят нещата.  А защо се променят? Щото някой се опитва да се прави на велик. Сигурно забелязваш, че от време на време не пиша книжовно. Това е нарочно. Искам тия форми да се запазят и да се ползват от други! Не ми трябва строго определен правопис, основан примерно само на софийския говор! А точно това става последните години и е много тъжно!

Между другото, благодарен съм на езика ни, че не се е заплеснал по английския например или айде, по германския и френския. Там не  можеш да се оправиш с правопис. 5 букви се изговарят като една или 5 букви не се изговарят изобщо ;) Да живее българския правопис, това е най-добрата съвременна форма :)

на 17.08.2019 г. в 14:46, by_chechi написа:

За кого бият камбаните:)

Кому бият камбаните ? :)

Извинявай, но май бъркаш " за кого" и " на кого". 

преди 5 часа, Кико написа:

Извинявай, но май бъркаш " за кого" и " на кого". 

"Кого" е безлично , неопределено , множествено , отнася се за всички (за тях) . И защото е множествено , отнася се и лично в частност .

"Кому" е само лично и изразява потребност . Смисълът му е ограничен , по-тесен......"му" - отнася се само лично .

Функцията на "за" , "на" , "под" , "над" ....и т.н. е друга.....Представляват самостоятелна част от речта и са неприложими към "кому".....

https://bg.wikipedia.org/wiki/Предлог

В същност "кому" се явява съкратена форма на " "На кого му " и е само това !  "Кого" с представки може да изразава най-различни неща .......

Тези нюансирани разлики са труднодоловими от елементарно мислещите .....! :nono:

Нека и едно такова (шеговито) сравнение да направя ! :)

"На кого" е като брадва , а "кому" е като скалпел . Брадвата , разбира се е необходима , но хирургична операция с брадва да правиш ?! Същото е като да цепиш дърва със скалпел..... :lol6:

преди 5 часа, DarkEdge написа:

Кому е архаична форма.

И е така и не е точно така. Кому и Чий бяха изместени от "На кого". "Но кому принадлежи това" звучи доста по-елегантно, да не говорим по-конкретно.
На кого в контекста на Чий може да има двойнствен смисъл. Чий е много по-конкретно.

Вярно е, че "на кого обобщава" "кому" и "чий", а с тях се изразяват две различни описания.

преди 7 минути, DarkEdge написа:

Вярно е, че "на кого обобщава" "кому" и "чий", а с тях се изразяват две различни описания.

Обобщава докато се получават двусмислици в определени контексти.
Чий е притежание, Ти притежаваш нещо.
Кому е по-различно. Използва се в контекст на страдателен залог.

Чия е тази чанта?
Кому бе сторено това зверство?

------------------
Ша ля ля

В сърце ми гори ярък пламък, не като на душману камък.
И право кому дал е на теб да съдиш, ни палач си, ни съдник!
Истината проста е, върна се завчас, но не разбра,
Правда що зовут така и ти не узна.

преди 56 минути, Bubbles написа:

Абе какво е общото между тая тема и раздела в който се намира?

Разликата е в степента на обобщение ! :nono:

На въпроса в темата беше отговорено частно , само в два реда - което е достатъчно за такъв въпрос , изчерпи се . Вероятно е добре да се затвори .....

Темата естествено прерастна в тема за богатството на българския език - това е общото . Следва да остане отворена.....

..............................................

В " Търсене на програми " и не само ,  това може да се окаже проблем с грешно или ограничено търсене............А , бе мисля си , човекът е объркал раздела ......И какво от това ? :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.