Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Endeavour OS - Arch Linux с проста инсталация

Featured Replies

Днес ще ви разкажа за операционната система , която вече няколко седмици използвам, а именно ENDEAVOUR OS .

Повечето от нас, които използват или се занимават с линукс от дълго време са чували за всеизвестния Arch. Тази дистрибуция придоби значителна популярност през последните години най вече  заради три неща:

1. Сложната инсталация

2.Огромните репозитории, разполагащи с най-новите софтуерни пакети и кернели, по известни като Arch User Repository (AUR)

3. Неприветливите форуми, пълни с хардкор линукс потребители, които най-често отговарят на новобранците с " RTFM! " или Read the fucking manual !

Звучи доста стряскащо, нали?

Не е случайност, че повечето хора, които искат да се докоснат до Arch прибягват към Manjaro, която е дистрибуция създадена с цел доста по-добра приветливост към новия потребител, с лесна инсталация и добронамерени форуми.

Проблемът обаче идва от там, че Manjaro с времето стана доста претрупана дистрибуция, препълнена с всякакви пакети и софтуер и по мои лични наблюдения се е превърнала в една от най-тежките дистрибуции.

Та да си дойдем на думата - Endeavour OS, за какво иде реч?

Endeavour  е дистрибуция, която се доближава максимално до чист Arch , с разликата че идва опакована с XFCE 4.14 - най-новата версия на графичната среда и няколко основни пакета от рода на кодеци,свободни драйвери за Nvidia,AMD ,Intel  и други пакети, които по мое мнение са абсолютно нужни за нормално използване от крайния десктоп потребител.

Инсталацията е проста, бих казал не по-сложна от тази на Ubuntu. ISO-то е стегнато, с размер 1.5GB и след има няма 10 минути инсталация от флашка се оказваме в чисто новата си операционна система.

Първоначално Endeavour не пристига с инсталиран AURHELPER или софтуер, който ни помага да инсталираме AUR пакети с лекота, без да се налага да ги сваляме и инсталираме през терминал. Аз лично използвам auracle и pacaur, а за графичен софтуерен център инсталирах pamac

От там насетне инсталирах nvidia proprietary драйверите, за да извлека максимума от видео картата си и бях готов за действие.

ВЪЛК В ОВЧА КОЖА

Знам, че до тук всичко звучи като цветя и рози, но имайте предвид, че под капака това си е чист Arch Linux. Rolling дистрибуция с най-новите пакети е винаги на един пакет от счупване и това трябва да ни е като обеца на ухото. Да форумите на Endeavour са много по-приветливи от тези на arch и редовно получавам отговори от самите девелопъри, но това не променя факта че се изисква едно минимално ниво на техническо познание за да се впуснем с главата напред в тази дистрибуция.

Заключение и оценка на дистрибуцията

Ако сте десктоп потребител, който иска да инсталира Arch без да има нужда да следва видео гайдове и да пише команда след команда Endeavour е дистрибуцията за вас. Дори да не сте фен на xfce в сайта им има доста добро описание на това, как може да се смени графичната среда с тази, която предпочитате и също така девелопърите работят усилено над нет инсталър, в който ще има опцията да се избира между множество графични среди. По мои наблюдения това е най-бързата дистрибуция, която съм ползвал и все още не съм открил бъгове. Като линукс геймър едно от най-важните неща за мен са най-новите пакети,драйвъри и кернели. Тук всичко това е достъпно. Единственото ми предупреждение е да не се заблуждавате от приветливия външен вид и винаги да имате едно на ум, че все пак работите с Arch linux.

Oценка: 9.5/10

Ама имайте предвид че ролинг релийзите не са за всеки

Поредният препакетиран дереват с нулев принос към оригинала, до година-две ще се присъедини към Антергос и Манджаро на път към забвението.
Не си губете времето, а вземете научете Арч.

• Автор
преди 1 минута, Тамболианеца написа:

Поредният препакетиран дереват с нулев принос към оригинала, до година-две ще се присъедини към Антергос и Манджаро на път към забвението.

За мен беше достатъчен принос, че го инсталирах за 10 минути. Дори самите девелопъри не твърдят ,че са създали нещо революционно. За тях също това е "препакетиран дереват" и не смятам, че е излишен. 

Освен традиционния начин за инсталирането  от командния ред,има и други алтернативи за инсталиране на Arcu Lihux.Една от тях е Zen Installer.Осигурява пълна графична среда за инсталирането на Arch.Разполага с  UEFI поддръжка,Ndvidia GPU откриване,множество десктопи(Gnome,KDE,Mate,Xfce,Budgie,Cinnamon и LXDE),поддръжка на AUR и много други.

https://www.ostechnix.com/installing-arch-linux-using-revenge-graphical-installer/

• Автор
току-що, Miro40 написа:

Освен традиционния начин за инсталирането  от командния ред,има и други алтернативи за инсталиране на Arcu Lihux.Една от тях е Zen Installer.Осигурява пълна графична среда за инсталирането на Arch.Разполага с  UEFI поддръжка,Ndvidia GPU откриване,множество десктопи(Gnome,KDE,Mate,Xfce,Budgie,Cinnamon и LXDE),поддръжка на AUR и много други.

https://www.ostechnix.com/installing-arch-linux-using-revenge-graphical-installer/

Исках да покажа нещо, което съм тествал вече няколко седмици и знам как функционира. Начини в линукс за всичко има по много, това беше просто дистрибуция, която ми се наби на очи и останах с добро впечатление. Целта ми изобщо не е да се впускам в някакви спорове. И отделно този метод е на повече от две години и не мисля, че някой го крепи изобщо.

преди 11 часа, petie1 написа:

Ама имайте предвид че ролинг релийзите не са за всеки

От дистрибуцията, с която съм, имам точно обратното впечатление.

Много е стабилна за обикновения ползвател.

Тя, обаче, избягва така наречения "bleeding edge", не включва в системата си най-нови патчове или програми, преди да бъдат проверени от практиката и от самия създател на дистрото, Texstar.

То ест дистрото нарочно леко изостава от най-новото.

преди 1 час, thetanaz написа:

Целта ми изобщо не е да се впускам в някакви спорове.

Тук не става въпрос за спорове.Просто исках да покажа,на желаещите да опитат Arch Linux,че има и друг, по-лесен начин за инсталирането му,отколкото считания за много труден начин от командния ред.Между впрочем във форума има специална тема за Arch Linux,и там има коментари по въпроса.

преди 1 час, Мих. Люз. написа:

От дистрибуцията, с която съм, имам точно обратното впечатление.

Много е стабилна за обикновения ползвател.

Тя, обаче, избягва така наречения "bleeding edge", не включва в системата си най-нови патчове или програми, преди да бъдат проверени от практиката и от самия създател на дистрото, Texstar.

То ест дистрото нарочно леко изостава от най-новото.

Ами то тогава това не е ролинг релийз това дистро с което си

преди 2 часа, Тамболианеца написа:

Бе по добри от Дебиан и РедХат нема за мен де факто са само тези две другото са деривати

Под ролинг релийз разбирам по-често ъпдейтване на по-къси интервали от време, може и през ден да се случи, а обратното е като при Убунту – основни преработващи циклични ъпдейт/ъпгрейди през фиксирано и доста по-голямо време, почти преинсталиране.

С моята карам с години без особени проблеми или нужда от преинсталиране, имам само задължението поне един път на месец да проверя за ъпдейти – винаги има.

Тва е нещо като мързелива баница ......пак е баница ама не е точно баница :) ..................Хубавото на дистрибуциите ,които се инсталират в команден ред е ,че потребителя се научава да ползва терминала ,иначе с графичен инсталатор ставаш като уиндоус юзърите ....next....next ...next :) 

преди 2 часа, petie1 написа:

Бе по добри от Дебиан и РедХат нема за мен де факто са само тези две другото са деривати

Лееееко ми се виждаш пристрастен.:D

Имам друго виждане по въпроса - всяко дистро, което е независимо(independent) или е отцепка(fork) от независимо, т.е. със собствено хранилище, е достойно за уважение към труда на създателите му да направят Линукс по-богат в разнообразието му. Всичките останали 1000 деревата, различаващи от оригинала по някой друг тапет и/или 2-3 добавени в повече скрипта, и най-важното паразитиращи върху хранилищата на оригинала -  у лево и у кофата.

преди 5 часа, petie1 написа:

Това изобщо не е вярно, всеки може да прави дистрибуция, да не е дериват на никоя и да е напълно индивидуална, това е и целта на отвореният код. Няма смисъл от дистрибуции, които копират някоя, различават се по нещо, ако това нещо с времето вече не е значещо - дистрибуцията умира, както стана с Antergos (те предоставяха инсталация на Арч, но вече има calamares, който може да бъде използван от всички и дистрибуцията загуби стойността си)

преди 7 часа, Мих. Люз. написа:

Textar или Texstar?

И аз тъй знам, ама явно зависи какъв език говориш и се получава Textar, което показва, че и други бъркат.

преди 7 часа, Тамболианеца написа:

Лееееко ми се виждаш пристрастен.:D

Имам друго виждане по въпроса - всяко дистро, което е независимо(independent) или е отцепка(fork) от независимо, т.е. със собствено хранилище, е достойно за уважение към труда на създателите му да направят Линукс по-богат в разнообразието му. Всичките останали 1000 деревата, различаващи от оригинала по някой друг тапет и/или 2-3 добавени в повече скрипта, и най-важното паразитиращи върху хранилищата на оригинала -  у лево и у кофата.

Че то аз никога ама никога не съм крил че съм фен на Дебиан и съм започнал с РедХат иначе да виждането ти е много правилно и аз птинципно съм съгласен     

преди 4 часа, bvbfan написа:

Това изобщо не е вярно, всеки може да прави дистрибуция, да не е дериват на никоя и да е напълно индивидуална, това е и целта на отвореният код. Няма смисъл от дистрибуции, които копират някоя, различават се по нещо, ако това нещо с времето вече не е значещо - дистрибуцията умира, както стана с Antergos (те предоставяха инсталация на Арч, но вече има calamares, който може да бъде използван от всички и дистрибуцията загуби стойността си)

Да така е но да създадеш дистрибуция от нищото и със собствени хранилища е доста трудно ето защо казвам че тези две дистрибуции стоят в основата на доста деривати така че трябва да им се отдаде заслуженето

Има неколко мажорни диструбуции .....всичко останало е по техен образ и подобие .Амин !!! Ред Хат,Сусе,Дебиан,Арч.....Слак и Дженту...........останалото надолу е копи-пейст...верно има и такива започнати от нулата но вдъхновени от съществуващи и ползващи и тяхни хранилища но те са 3-4 преко сили .Убунту ,Минт ,..............за друга не сещам ........Магея също приспада към тези със голям екип ,съпорт и иновации .

на 3.09.2019 г. в 22:16, Ивайло Димов написа:

Има неколко мажорни диструбуции .....всичко останало е по техен образ и подобие .Амин !!! Ред Хат,Сусе,Дебиан,Арч.....Слак и Дженту...........останалото надолу е копи-пейст...верно има и такива започнати от нулата но вдъхновени от съществуващи и ползващи и тяхни хранилища но те са 3-4 преко сили .Убунту ,Минт ,..............за друга не сещам ........Магея също приспада към тези със голям екип ,съпорт и иновации .

Само за Сузи не съм много сигурен дали е мажорна или се водеше копие на РедХат

преди 6 часа, petie1 написа:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Suse

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Linux_Distribution_Timeline.svg

http://en.citizendium.org/images/a/a1/Linux_distro_timeline.png

https://distrowatch.com/images/other/distro-family-tree.png

преди 14 часа, petie1 написа:

Не само че Suse не е копие на Red Hat, нещо повече - Red Hat го създават няколко месеца след Suse. Ако пък съвсем тръгнем да издребяваме, S.u.S.E. преди да е брандирано с това име е с 2 години по-старо от Red Hat.
Така че червени шапки - долу! За п-о-о-о-чест!

Редактирано от Тамболианеца (преглед на промените)

преди 6 часа, Тамболианеца написа:

Не само че Suse не е копие на Red Hat, нещо повече - Red Hat го създават няколко месеца след Suse. Ако пък съвсем тръгнем да издребяваме, S.u.S.E. преди да е брандирано с това име е с 2 години по-старо от Red Hat.
Така че червени шапки - долу! За п-о-о-о-чест!

Ясно объркал съм се заради RPM мерси за инфото аз съм ползвал Suse 9 но не ми харесса тогава

преди 14 часа, p4p написа:

Мерси за информацията

на 2.09.2019 г. в 9:21, Тамболианеца написа:

Аз пък съм в Нирвана, откакто разкарах Arch в полза на Manjaro. Не че ме мъчеше инсталацията или ежедневната работа с Arch, но почнаха да излизат адски много проблеми в ъпстрийм пакетите.

Естествено в Manjaro не всичко ми харесва, но на тоя етап развиват положителни качества в дистрибуцията. Конкретно не ъпдейтват без съвсем да мислят и тестват.

Аз мисля, че не е нужно една дистрибуция да допринася към дистрибуцията майка за да е полезна за общността като цяло. И да, принципно качеството което е правило една дистрибуция полезна, може в един момент да изчезне, завличайки дистрибуцията. Макар че в онзи случай, подозирам че е било въпрос на много тясна общност, която не е можела да насмогва с темпото на Arch.

Най-важното е дистрибуцията да не е говносборка, защото дори и много рядко се срещат и такива. Особено ако търсещия вземе много да се старае, а не го бива с проучването или Linux. Останалите малко или много допринасят с нещо. Дори и да е само въпрос на стил, той не е лесна работа и не се постига само с един тапет.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.