Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будализъм

Въпросът: 2 гласували потребители

1. 1. Човек само когато знае кво му е, само аз си знам кво ми е.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

С две думи и вие ли вярвате, ама не точно в това, което свещените книги описват? Малко ми напомня като карикатурата с жените - искат го веднага и тук, но не знаят какво. Та, въпросът ми е вярвате ли в тюрлюгювеча, който мило наричам Будализъм - религията с най-много последователи в света!

Минете следния тест за да проверите:

Вярвате в Христос, както и в извънземните, носите кръстчета на врата и мартеници по ръцете, не ядете свинско, но обичате да ползвате машала, евала и аллах акбар - по различни поводи и все не на място, защото не можете да преведете тези думи, нарушили сте поне 12 от 10-те божи заповеди, но сте твърдо убедени, че имате еднопосочен билет за Рая, освен ако чакрата ви не е изцапана от хейтъри и да не трябва да се преродите като нещо велико, както и предните ви превъплащения, които непременно включват Наполеон (за момченца) и Клеопатра (за момиченца), четете съновник, образованието ви е на основа клипчета от итернет, проверявате си редовно хороскопа, плюете от терасата и в пазвата си, гледате си на кафе, пазите се от зли очи и черни магии, ходили сте поне 2 пъти на врачка, четете всяка простотия над която има картинка на Ванга, вярвате, че мравките се женят, котките имат души и само ако можеха да говорят, ех, само да можеха да говорят..., а иначе всичко разбират!!!

преди 6 часа, мeн написа:

С две думи и вие ли вярвате, ама не точно в това, което свещените книги описват?

Нека тръгнем с три изречения: 

Кои са въпросните свещени книги?!

Списъка само с религиозни книги ли имате в предвид или за тези които сте възприели като съкровени?!

Апокрифните влизат ли в това число?!

Интересно ми е и друго, кой глупак ще признае глупостта си?!

Глупавия човек е глух пак. :) Като оня виц .... я бутнете оная глухата да влезе в редицата ... :) 

п.п. Сядайки на една маса се оглеждате за глупака, ако не го видите, значи сте вие. Бегайте ... :) 

• Автор
преди 12 часа, ДиоиД написа:

Списъка само с религиозни книги ли имате в предвид или за тези които сте възприели като съкровени?!

Това не е толкова важно. Просто вярата девалвира и се превърна повече в мода, отколкото в откровение. Това, което днес се изповядва, не е онова, което някога е давало сила на хората в трудни периоди. Коврите носят кръстчета на врата си. Жени минати отпред, отзад и в устата от 20 различни мъже се женят в бяло. Християнските празници останаха само като повод за пиянство и преяждане. Хората нямат елементарни познания и за една религия, не са чели Библията, Корана или Дхамапада, но се чувстват компетентни да ги обсъждат. Всичките!

Будализмът е религията на новото общество. Той отразява неспособността на хората да асимилират, нежеланието да учат, мързелът да знаят. То е еманация на българското общество заето да става бързо богато, вместо бавно достойни личности, представители на обществото.

Четох преди време, че във всяка епоха великите умове критикуват обществото за неговия упадък. Това звучи като утеха, че всъщност хем е така, хем света върви напред. Но кога вярата е значела по-малко от сега? Кога образованието е имало по-малка стойност, след като висше ти стига за консултант-продавач? Кога футболист и силиконови селянки са били по-малко вървежни? Кога думи като учен, образован и умен са били по-мръсни и отблъскващи спрямо днес?

Будализмът е универсалния лек. Вероятно това е отговор на другата ми тема. Идеалната илюзия за необезпокоявано съществуване, гниене, лишено от смисъл, но и от тревоги, страсти, размисли или други прояви на мозъчна активност.

• 4 седмици по-късно...

Моля темата създадена от мeн да се турне със звездичка, защото оня спамър Анжел, който си продава магиите, под предлог, че помагал, я е избутал с 50 поредни поста толкова назад, че е недостъпна за хората търсещи истинско просвещение!

• 9 месеца по-късно...

Ново 20 от вчера. Имало алтернативни евреи, нетрадиционисти, модернисти и т.н., които били евреи, ама не четяли Талмуда, не знаят как се казва евреския бог, не постят, не спазват и дори не познават евреийските закони.

И въпросът е, за какво им трябва толкова да се натискат да са евреи? Че и мрънкат как пустите евреи си имали и собствена азбука и език. Мани, стана много трудно да си евреин, ако си с основно образование от България. Обаче алтернативен евреин... сладка работа. Кеф ти Коледа, кеф ти Ханука, кеф ти Хелоуин. Обираш всичките празници и се присмиваш на бунаците, които са те поканили на свещените си празници, за това, че имат и делници, в които си имат задължения към своя бог. Къде по-лесно е да си безработен и да не познаваш религиите, чиито сувенири висят на врата ти и чантата.

Пък ако някой много ти се отваря със знания, може да почнеш да му разказваш сюжета на игрален филм за Холокоста. Ще научи нови ценни неща от теб.

Ако и това не го трогне, може да му кажеш, че си прероден евреин и ти вече си ги учил тея работи и не ти се учат пак, нищо че не ги помниш. Но пък ти се полага съжалението на репресиран от фашистския строй, нищо, че и него не помниш.

Важното е да има лаф моабет. А будалисти има много, винаги ще си имаш компания от поклонници. Останалите губят!

• 1 месец по-късно...

Малко синоними на религията будализъм:

• сциентология
  • астрология
  • алхимия
  • хомеопатия
  • дианетика
  • френология
  • анжелизъм
  • 3 месеца по-късно...

Позицията/казуса/нонсенса "Не вярвам в Господ, ама празнувам Коледа".

200.gif

Няма да навлизам в подробности, но на едно дете с такива л@йна му пълни главата майката. Заведоха го да го кръщават. Няма не искам, няма не ща. Мина ритуала, детето си изплака очите. После майка му опитва да му обясни, че светеца с неговото име го пази. Какво е светец не може да обясни - човек е, ама е умрял и не може да го покаже. Ама нали е тъпа патка и не може да му обясни и как го пази. Молиш му се, ама нито ти помага, нито домашна може да ти реши, помагал бил и да не смее да забрави това.

Това дете ще порасне с този спомен и за него винаги ситуацията ще е "има нещо". И тази представа няма да е на основа вътрешни убеждения, прозрения, срещи с Бог, Дявола, ангели и чудеса, а защото майка му е настоявала.

Днешното общество прелива от такива промити мозъци, които не вярват в религии, а вярват, че "има нещо". Наричам ги будалисти.

Те изповядват тази религия, но тя не формира у тях ценностна система. Тя им носи само модни и културни преживявания - бижута с кръстчета, разпятия, дяволи; разходки до църкви и свети места, които те правят по-важен от останалите; утешения, че с 5 лв. в касата на храма са си купили индулгенция; споменаване на името Му по правило само, когато е напразно; оправданията с висши сили. И т.н.

Затова не бъдете будалисти, не си въобразявайте, че ще запазите девствеността си като го набутате, ама само мъничко. Когато знаеш, че нещо е масова заблуда, дръж се като гръбначно същество. Плужеци има достатъчно за да пренесат глупостта през епохите.

преди 11 часа, Myanmar написа:

Днешното общество прелива от такива промити мозъци, които не вярват в религии, а вярват, че "има нещо". Наричам ги будалисти.

Ти как се отнасяш към собственото си съществуване - 

1. отричаш го 
2. сигурен си в него 
3. вярваш, че "има нещо"? 

преди 2 минути, witness написа:

Ти как се отнасяш към собственото си съществуване - 

1. отричаш го 
2. сигурен си в него 
3. вярваш, че "има нещо"? 

Към моето съществуване?

Факта, че ми говориш следва да ти отговори нееднозначно.

преди 26 минути, Myanmar написа:

Към моето съществуване?

Съзнанието взаимодейства и със света от сънищата си, това не доказва, че нещата в него съществуват. Но аз не за това - самият ти какво представляваш, според теб?

Така като се замислиш, не според каквото ти е казал някой друг. 

Странно, отговорът ми е "скрит". Какво означава не знам. 

Към моето съществуване?

Съзнанието взаимодейства и със света от сънищата си, това не доказва, че нещата в него съществуват. Но аз не за това - самият ти какво представляваш, според теб?

Така като се замислиш, не според каквото ти е казал някой друг. 

преди 14 минути, witness написа:

Странно, отговорът ми е "скрит". Какво означава не знам. 

Питаш ме дали съществувам и аз ти отговарям. Значи съм по-истински и от Господ!!!

Какво не разбра?

Значи  отговаряш с 2. сигурен си, че съществуваш. 

Обаче не знаеш какво точно си ти, извън онова, което майка ти, условно казано, ти е втълпила, че си? Ако не си сигурен какво си и къде да се намериш, не може да си сигурен в съществуването си. Ти вярваш, но не си сигурен, че съществуваш, в което няма нищо за порицаване. Всички сме така, или почти всички. 

Може да се каже, че даже една част от нас, умът, да не вярва и да го отрича, друга част - сетивата, вярват в съществуването на всичко, което им се яви. 

Не ми се показват постовете. Ще се откажа :) 

преди 4 минути, witness написа:

Ако не си сигурен какво си и къде да се намериш, не може да си сигурен в съществуването си.

Ако не съм сигурен, че съществувам, не може да съм сигурен в съществуването си.

Само това ли измисли? Сериозно? На Коледа?

преди 5 минути, witness написа:

Ти вярваш, но не си сигурен, че съществуваш

Губи времето на някой друг. Изобщо не вярвам, че съществувам. Знам го.

преди 5 минути, witness написа:

Всички сме така, или почти всички. 

Не оневинявай идиотите. Твоите размисли са типични за много объркани хора. Почти никой не се съмнява, че съществува, не лъжи, че били всички. Има си изключения, част от тях не са в психиатриите, но няма място за всички.

преди 7 минути, witness написа:

Не ми се показват постовете. Ще се откажа :) 

Господ ти дава знак.

преди 12 минути, Myanmar написа:

Като го знаеш, трябва да знаеш какво си, нали така. Не може просто така "има нещо" :) Кой си и какво си ти, извън всичко, което ти е потвърдено отвън? Посочи къде се намираш, в кой точно момент и т.н. Това не е губене на време, говоря ти съвсем сериозно

преди 18 минути, Myanmar написа:

Само това ли измисли? Сериозно? На Коледа?

Коледа е подходящо време за фундаментални въпроси. 

преди 19 минути, Myanmar написа:

Господ ти дава знак.

Ти го казваш. 

преди 4 минути, witness написа:

Коледа е подходящо време за фундаментални въпроси. 

Да, ама Била отвори за непенсионери и ми излезе с това по-интересна работа.

преди 7 минути, Myanmar написа:

Да, ама Била отвори за непенсионери и ми излезе с това по-интересна работа.

Винаги става така, винаги изниква нещо по-важно. Като свършат важните и "важните" занимавки обаче, не остава кой знае какво. Направо нищо. Но не мога да не забележа, че избягваш въпроса. 

А отговорът му е, че ти - се заблуждаваш, че знаеш нещо, което не знаеш и бъркаш знанието с вярата в "има нещо". 

преди 6 часа, Myanmar написа:

А защо съществуваш?

Ако отговорът е : “Защото майка ми и баща ми са ме родили” ще последва въпросът: А защо са те “създали” и то точно теб? Ако отговорът е .... ще последва пак въпросът защо. И така нататък.

преди 15 минути, Sleda написа:

А защо съществуваш?

Ако отговорът е : “Защото майка ми и баща ми са ме родили” ще последва въпросът: А защо са те “създали” и то точно теб? Ако отговорът е .... ще последва пак въпросът защо. И така нататък.

За смисълът на живота, писал съм го в темата "Защо няма бог?". Все пак може ли да попитам за връзката с темата каква е?

преди 6 часа, witness написа:

Но не мога да не забележа, че избягваш въпроса. 

А отговорът му е, че ти - се заблуждаваш

Чакай бе, алооу. Отидох до магазина да си купя храна. Вечерях. За вас са празници, аз работя по проекти.

Празнодумци.

преди 5 часа, Myanmar написа:

Все пак може ли да попитам за връзката с темата каква е

Не знам.

преди 1 час, Myanmar написа:

Лягай си тогава.

Не се сърди. При мен е 22:26 часа. А ти защо не спиш? Сигурно защото утре е почивен ден, приятна почивка ти пожелавам. Аз “знам”, тоест имам приемлив отговор на въпроса “защо съществувам”. Приемлив за мен, разбира се без “доказателство”.

преди 8 часа, Myanmar написа:

За смисълът на живота, писал съм го в темата "Защо няма бог?". Все пак може ли да попитам за връзката с темата каква е? 

То на теб все трябва да ти обясняват като на малоумен. После вярващите били ограничени, та цяла тема си създал в тази врьзка. То е ясно, че ти е трудно да мислиш в посока, различна от безкрайните повторения на едни и същи "научно-обосновани" предразасъдъци. И не ми е ясно защо изобщо някои правят опити за комуникация. Отдавна се вижда, че е безсмислено. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.