Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От къде ще е най-добре да се пазарува за части в момента.

Featured Replies

Гледам тук и там, и виждам че има доста различни сайтове за части, най-голямата купчина намирам във pazaruvaj.com . Обаче има и други сайтове които не са включени там като nikem.bg и vario.bg . Естествено единствената разлика за мен е в цената, но също така искам да знам за вашият опит със тези различни компании за части. Във момента имам купчина части които искам да купя, но не съм сигурен от къде ще е най-добре. От всичките сайтове които посетих във nikem ще ми излезе най-изгодно заради тяхната натрупваща се отстъпка, макар и да е общо около 30 лева. Но също така знам че, когато един мой приятел си купи цял компютър от там, на части, го бавиха известно време. А ако погледна към vario, ще получа същата цена, за същите части, макар и да трябва да разчитам на JarComputers за последните две, ще получа съвсем същата цена, но без отстъпката. Така че честно казано сега просто се чудя къде ще намеря колкото се може по-ниска цена, но и със добро обслужване. Знам че Jar ще са Ок, или Ardes, защото до сега със тях не съм имал проблеми.

Ще се самоцитирам от една тема, която беше пусната преди няколко месеца - линк.

Като бих добавил - при Никем има отстъпка, но е малко особено с гаранциите, понеже не ги пишат на сайта, така че си искай гаранцията за всеки компонент поотделно. Сглабянето е безплатно за разлика от Варио (40лв беше последно). Мисля, че и Скай сглабят безплатно. Забавяне навсякъде може да се получи, ако даден компонент не е наличен и трябва да се чака доставка или зареждане.

• Автор
преди 2 минути, PANOV написа:

Ще се самоцитирам от една тема, която беше пусната преди няколко месеца - линк.

Като бих добавил - при Никем има отстъпка, но е малко особено с гаранциите, понеже не ги пишат на сайта, така че си искай гаранцията за всеки компонент поотделно. Сглабянето е безплатно за разлика от Варио (40лв беше последно). Мисля, че и Скай сглабят безплатно. Забавяне навсякъде може да се получи, ако даден компонент не е наличен и трябва да се чака доставка или зареждане.

Да, вече имам око на една друга опция която пак е същата цена, без отстъпката, и всичко е главно от един сайт, със доста добри мнения. Освен един компонент който, по някаква невъзможна за мен да разбера причина, не е безплатен за доставка със всички други компоненти, не, доставката е 14лв, което съвсем разваля ниската му цена. За сега гледам опцията където ще взема този последен компонент от друг сайт, със платена доставка, но само за 4лв. плюс че пише че ще бъде бърза.

• Автор
преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ако не е тайна какво точно мислиш да закупиш?

Какъв бюджет гониш?

Малко си е тайнствено, щото така искам. Иначе не че не мога да си позволя всичките неща които искам, плюс тук там още някоя екстра, като нов монитор (говорим 1440п), просто съм малко скръндза. Иначе си е колкото мога да спестя от петте неща които ще си взимам, толкова по-добре. Пет неща са защото е подобрение към съществуваща система.

преди 29 минути, VecZen написа:

Да, вече имам око на една друга опция която пак е същата цена, без отстъпката, и всичко е главно от един сайт, със доста добри мнения. Освен един компонент който, по някаква невъзможна за мен да разбера причина, не е безплатен за доставка със всички други компоненти, не, доставката е 14лв, което съвсем разваля ниската му цена. За сега гледам опцията където ще взема този последен компонент от друг сайт, със платена доставка, но само за 4лв. плюс че пише че ще бъде бърза.

Кажи какво си набелязал или щом е такава мистерия, поне въпросния последен компонент, който те мъчи.

• Автор
преди 46 минути, PANOV написа:

Кажи какво си набелязал или щом е такава мистерия, поне въпросния последен компонент, който те мъчи.

Просто кутията, Cougar MX310, знам че има някакъв нов модел който е 330 и е със стъклен панел, но този модел изглежда по-интересен. И да, знам че е малко нормално да се взимат кутии които са над 100лв, но за сега няма да пристъпя натам. Сегашната ми кутия е Segotep Gank II, ако сте ги потърсили ще видите към какво се стремя.

В Никем я има вписана с ограничено количество, иначе в Скай и Пласико е налична, изглежда. Не знам какво друго ще купуваш, че да се събере от едно място. Имай предвид, че MX310 идва с един вентилатор, а по мое мнение под 100лв има и други удачни кутии - виж няколко теми под твоята запитването за кутия и охладител от 70-130лв.

• Автор
току-що, PANOV написа:

В Никем я има вписана с ограничено количество, иначе в Скай и Пласико е налична, изглежда. Не знам какво друго ще купуваш, че да се събере от едно място. Имай предвид, че MX310 идва с един вентилатор, а по мое мнение под 100лв има и други удачни кутии - виж няколко теми под твоята запитването за кутия и охладител от 70-130лв.

За охлаждане не ми е проблем, тъй като ще използвам няколко вентилатора от предната ми кутия, тъй като вече имам допълнително закупени, единият от който е на Noctua, а другият от охлаждането ми на BeQuiet!. Ще е супер ако знаех обаче колко от златистите болтове, или както се наричаха, има за да знам дали трябва да си взема още.

Би трябвало да си има всички необходичи пънчета за монтаж на дънна платка.

• Автор
току-що, PANOV написа:

Би трябвало да си има всички необходичи пънчета за монтаж на дънна платка.

Нормално е да, но за сегашната ми кутия бяха мисля 6. А платката която гледам й трябват 8. Малко ми е странно тъй като купих сегашната си кутия през 2017 и тогава струваше около 60 лева, а сега я намирам за около 70-80 лева.

Дали не са 9? :) 

И с 6 може да минеш по тъча за нормално ATX дъно или съвсем по правилата за mATX, но ако си нямал други в комплекта е странно. Макар че за евтина кутия едва ли е толкова странно. MX310 трябва да има 9 за стандартна платка, но си порови из Мрежата за ръководство или подробен преглед на кутията.

На отговор по темата. Цените се следят постоянно. Няма най-добро място "в момента". А в момента, в който ще се купува. Постоянно се пускат промоции на различни чаркове, в различните сайтове, по-големи по размер(за размера на отстъпките  имам предвид, не за размера на сайтовете) или не толкова големи. Човек трябва да е наблюдавал поне два-три месеца цените, за да е уверен, че има реални отстъпки, а не са "коледни" намаления, от изкуствено надути месец преди това цени и така. В сайтовете за сравнения у нас и не само у нас,  не присъстват, поради една или друга причина, цените на всичките фирми за хардуер. Ако някой се интересува достатъчно да си намери най-добрата цена, респективно е добре, освен класирането в пазарувай, ръчно да претърсва и сайтовете, които не се индексират там. Освен това съм наблюдавал разминавания в цените в пазарувай и след като последвам до магазина предлагащ стоката. Рядко, факт, но се е случвало. Не знам през колко време се обновяват цените на офертите на фирмите индексирани в пазарувай.ком.

• Автор
преди 25 минути, PANOV написа:

Дали не са 9? :) 

И с 6 може да минеш по тъча за нормално ATX дъно или съвсем по правилата за mATX, но ако си нямал други в комплекта е странно. Макар че за евтина кутия едва ли е толкова странно. MX310 трябва да има 9 за стандартна платка, но си порови из Мрежата за ръководство или подробен преглед на кутията.

Наистина си беше доста странно, изтърсих кутията на кутията, даже и на платката за да съм сигурен но не намерих достатъчно, и да знам че не ми трябват всичките, но допълнителната стабилност никога не е зле. Ще видя някое видео за отваряне на MX310 за сега. Разгледах всичките кутии които си предложил на другия пост и трябва да кажа че само половината стават и само една ми е във ценовата зона която мисля да използвам и беше тази на DeepCool Проблема й е че просто не ми харесва. Тези които ми харесаха бяха на Fractal, които вече бях поразгледал и преди това, и на Phanteks. Но за съжаление, не ми се харчат още пари макар и да са добри опции.

Интересно нещо, цената на кутията падна с един лев докато си чатихме. . . и туко-що пак се вдигна.
Друго нещо което забелязах е че общата цена на количката в Никем със всички продукти във момента спада, първо си помислих че ми се преструва защото стана на кръгло число, но сега цената падна с още 2 лева. Което ме кара да мисля че може и да трябва да изчакам и може цената да спадне сравнително, ако съм оптимистичен. Но може и да се вдигне.

преди 32 минути, VecZen написа:

Интересно нещо, цената на кутията падна с един лев докато си чатихме. . . и туко-що пак се вдигна.
Друго нещо което забелязах е че общата цена на количката в Никем със всички продукти във момента спада, първо си помислих че ми се преструва защото стана на кръгло число, но сега цената падна с още 2 лева. Което ме кара да мисля че може и да трябва да изчакам и може цената да спадне сравнително, ако съм оптимистичен. Но може и да се вдигне.

Не пречи да си поговорите относно отстъпката, с представителя на фирмата, с който се свържете. Цените не са като едно време 100% твърдо установени, отстъпките също. Въпреки че е магазин, може да се пазарите в някакви разумни граници. Примерно като посочвате, че дадени компоненти, на други места сте намерил на по-добри цени, с примери, може да се вземе предвид и да допринесе за допълнителни отстъпки.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

За хората които се чудеха какво толкова щях да си взема ето ми го целия нов компютър:
Case: Cougar Turret Mesh
Motherboard: MSi X570-A Pro
CPU: Ryzen 7 3700X
Cooler: BeQuiet! Pure Rock (Noctua NF-F12) (Купени предварително) (Thermal Grizzly Kryonaut)
RAM: Corsair Vengeance DDR4 16Gb 3200Mhz
GPU: AMD Radeon RX 580 8Gb Sapphire Nitro+ (Закупена доста предварително) (Thermal Grizzly Kryonaut)
PSU: Corsair RMX750 (Купен предварително)
SSD: A-DATA XPG GAMMIX S11Pro 512Gb M.2
HDD: Seagate Barracuda 2Tb (Купен предварително)
Сегашната ми покупка излезе около 1460 лева, така че не беше много зле. Доволен съм общо взето, като се има предвид че сменям от FX-8300. А бързата памет, освен за операционната система е и за двете ми Skyrim игри, едната е 32 бита другата 64 бита, за съжаление 64-те бита се възползват доста по-добре от скоростта. И ако мислите че е малко странна конфигурация, ами така е, но Skyrim 64 бита вече ми взима почти всичките 8 гигабайта видео памет и нормално използвам над половината си рам памет. Така че за сега всичко е екстра.

Ето и малка екстра за любителите на махане на покривалния пласт, от стъкленият ми панел . . . и за други странни неща.

Имам опит със Жар и с Никем. С първите от много години. Само два пъти са ме бавили за гаранционен компонент повече от няколко дни.

С Никем първият ми опит беше и последен. Купих от човек дъно с гаранция към Никем, но дъното имаше проблем. Когато направих рекламация разбрах защо човека е продал дъното. Сагата продължи месец и половина. По телефона нямаше никакъв резултат. При ходене на място имаше някакви обещания без покритие.

Н последните две ходения настоях да ми дадат телефона на отговорното лице, което може да им разреши да ми върнат парите или да направят замяната. Отказаха ми телефона.

На най-последното ми ходене поисках да ми покажат някои неща. Казах им че искам да купя още нещо, но първо трябва да приключим с рекламацията.

Накрая им заявих, че или ще ми сменят дъното, или ще ми върнат парите, или просто ще си тръгна с нещо от нещата, които ми показаха, и че имат 3 минути да си изберат кой вариант ще бъде.

Без да се обаждат на никого преизчислиха остатъчната гаранция и ми върнаха парите. Казаха ми че това дъно вече гоняма на българския пазар.

Как я преизчислиха? Дъното беше с 36 месеца гаранция. Разделиха цената на 36 и я умножиха по оставащите месеци. Месецът и половината дето ме бавиха не ми ги отчетоха. Четирите ходения до тях и изхарчения бензин не го включиха в сметката.

Дъното беше на 3 или 4 месеца от покупката когато го взех.

От тях отидох директно в Жар и си купих същия модел дъно на момента. Също с 36 месеца гаранция.

Не виждам причина да премълчавам тази ситуация. Достатъчно гнусно се почувствах от всичко това.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.