Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Флашка вместо хард диск

Featured Replies

преди 2 минути, Танер Заит Расим написа:

Ще го кажа така, една кака от друг отдел в рамките на инфраструктурата ни си купи такава флашка на своя глава, същият модел и същата марка за 40 лв.
И усеща че се е прекарала  дамата след като не може да пише по нея след 25-тия гигабайт.
Просто и казах да пие студена вода!

Пак не е съвсем назад, има си 25GB :D

преди 18 минути, barbuncela написа:

Виж цената на 1TB флашка в sofiacomputes на каква цена е и ще изчезне съмнението което имаш. 

преди 6 минути, Танер Заит Расим написа:

Барбу купувай си само такива флашки!

Ние сме тъпи!

И да ти ги продава след това 4TB на 40лв става ли? :D

• Отговори 55
  • Прегледи 6,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, Gangosa написа:

С тази програма се инсталира уина на флашка https://www.easyuefi.com/wintousb/index.html

А дали това се пита в задачата или се търси създаване на Windows To Go ?
С помощта на Rufus 
Windows-10-To-Go-using-Rufus_thumb.png
и за
валяне на Windows iso с Rufus
Use-Rufus-to-download-Windows-10-ISO_thumb.png

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 1 минута, DarkEdge написа:

С помощта на Rufus

Windows to go се прави и с външен хард диск било SSD или HDD  :D

Така като го гледам хич не пита за To Go.

Но можеш да му изтипосаш To Go wiki или How to или твой гайд ;)

Това е нещо като с евтините видеокарти - редактиран BIOS да показва друг модел, плащаш примерно за GTX 960 половин цена и получаваш GTX 460. Нещо такова беше.

преди 3 минути, Танер Заит Расим написа:

Но можеш

и да четеш, нали? Например поста ми по-горе ;) 
И не мога да разбера защо всеки път когато стане дума за флашка, следват 2 страници ненужни постове?
Китайците модифицират фърмуера на малки флашки да се виждат като големи. Край на мача. Показател е цената на изделието

преди 11 минути, DarkEdge написа:

С помощта на Rufus 
Windows-10-To-Go-using-Rufus_thumb.png
и за
валяне на Windows iso с Rufus
Use-Rufus-to-download-Windows-10-ISO_thumb.png

Точно това се пита . Пределно ясно пише на флашка не на хард диск. Прочете пак първото мнение.

преди 1 час, Thores написа:

Аз като се обадих на продавача каза съвсем сериозно че е толкова. Даже имал доста поръчки.Или  пък може да не е запознат с цените.

flashka54324532.png

Първата измама - 2TB диск след създаване на един дял и форматиране, е около 1816 GB, т.е. декларираният работен обем от 1.9TB си е лъжа/подвеждане.

преди 4 минути, Gangosa написа:

Точно това се пита . Пределно ясно пише на флашка не на хард диск. Прочете пак първото мнение.

Но не за създаване на инсталатор, а за инсталирана ОС, която да се ползва от флашка, а не от хард диск.

• Автор
преди 16 минути, DarkEdge написа:

Първата измама - 2TB диск след създаване на един дял и форматиране, е около 1816 GB, т.е. декларираният работен обем от 1.9TB си е лъжа/подвеждане.

Но не за създаване на инсталатор, а за инсталирана ОС, която да се ползва от флашка, а не от хард диск.

Явно тези неща с 2 TB са пълна измама и не зная как са поръчвали от този човек защото спомена че доста хора са се обадили. И разбира се имало поръчки, но горките хора докато се усетят че са измамини ще мине малко време. 

Именно за инсталиране на ОС на флашка питам, но някъде другаде бях чел че не е за предпочитане защото флашката бързо ще се износи ако на нея има 'зареждане на ОС" Не съм пробвал подобни неща и затова питам тук.

преди 25 минути, DarkEdge написа:

а за инсталирана ОС, която да се ползва от флашка

Точно такава програма съм дал.

преди 44 минути, DarkEdge написа:

Отворете сайта , който съм дал и ще прочетете.

• Автор
преди 4 минути, Gangosa написа:

Не ползвам Windows от доста време. Работя с Убунту. 

преди 1 минута, Thores написа:

Ами да бяхте написали още в началото. Трябва ми начин да си стартирам директно линукс от флашка без да инсталирам на харда ако е възможно. А вие сте написали съвсем други работи. При направата на линукс юсб почти всяко дистро позволява да се пробва директно от флашката без да се инсталирА.

преди 27 минути, Thores написа:

Явно тези неща с 2 TB са пълна измама и не зная как са поръчвали от този човек защото спомена че доста хора са се обадили. И разбира се имало поръчки, но горките хора докато се усетят че са измамини ще мине малко време. 

Именно за инсталиране на ОС на флашка питам, но някъде другаде бях чел че не е за предпочитане защото флашката бързо ще се износи ако на нея има 'зареждане на ОС" Не съм пробвал подобни неща и затова питам тук.

Флашката се износва, ако върху нея има постоянно четене и запис. Тя е просто удобна за съхранение на данни. Компактна е както и няма механични части. Това означава, че при тръскане или изпускане няма опасност да се повреди.

За твоя случай е хубаво да си вземеш SSD. Вече ги има по 40-50 лева. На SSD инсталираш Windows и програмите, а на HDD си държиш информацията. SSD, дори най-ниският клас вече е с 3 години гаранция, така че ако се повреди ти го сменят.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 17 минути, Thores написа:

Tози лаптоп няма твърд диск и Ubuntu 16.04 e инсталиран на флашка от 4GB.

spacer.png

Стартираме инсталацията по познат начин.

1. Посочваме sdb;
  2. Никакъв SWAP и на предупрежденията на инсталатора му казваме ОК;
  3. Заделяме 500MB дял под EXT4 за /boot;
  4. Остатъка на sdb под Btrfs;
  5. Задължително указваме GRUB да бъде написан в sdb.

Това е всичко, за да продължим до края.
Машината може да се ползва. Същественото е, че тази флашка може да се пусне на произволна сходна машина. Например, вие сте пазач нощна смяна на офис пълен с компютри, но всеки един е заключен с парола. На вас ви се иска да проведете смяната в нещо повече от тъпо пазене, като си пуснете браузър и позяпате пикове с софри. Забивате флашката, помпите BIOS и вашата система с вашите файлове, и програми след минута-две са на ваше разположение. На сутринта гасите без никой да разбере, че сте му пълзели по машината.

spacer.png

дерзай!

• Автор
преди 9 минути, Profruit написа:

Tози лаптоп няма твърд диск и Ubuntu 16.04 e инсталиран на флашка от 4GB.

Стартираме инсталацията по познат начин.

1. Посочваме sdb;
  2. Никакъв SWAP и на предупрежденията на инсталатора му казваме ОК;
  3. Заделяме 500MB дял под EXT4 за /boot;
  4. Остатъка на sdb под Btrfs;
  5. Задължително указваме GRUB да бъде написан в sdb.

Ето за това питах. Значи не е никак трудно. И после същата флашка може да се използва на подобна машина.

Да, подобна да се разбира, че може да boot-ва от USB порт. На Ubuntu му е все тая на какъв носител е инсталиран - външен/вътрешен, защото драйверите са в ядрото. Спокойно може да откачите твърдия диск с текущатата ви инсталация и да я сложите на произволна машина. Вашите програми и вашия потребител ще са си същите. Прелест с две думи и инструмент за реанимиране на микромеки системи.

• Автор

Страхотно. Сега остава да си намеря читава флашка 8 GB и да инсталирам на нея едно ubuntu или kubuntu

И ако случайно се хвана някъде нощен пазач в голям офис ще мога да се кефя като влизам в чужд компютър от една ОС на флашка. Хубавото на Убунту е че всичко разпознава, а не както при Уиндоус да търся драйвери за всяко устройство.

Аукс, Линукс може да се инсталира на флашка, даже на Пи се прилага този номер

преди 1 час, Thores написа:

Страхотно. Сега остава да си намеря читава флашка 8 GB и да инсталирам на нея едно ubuntu или kubuntu

И ако случайно се хвана някъде нощен пазач в голям офис ще мога да се кефя като влизам в чужд компютър от една ОС на флашка. Хубавото на Убунту е че всичко разпознава, а не както при Уиндоус да търся драйвери за всяко устройство.

Ама  ще трябва да настокйваш видеото

преди 29 минути, petie1 написа:

Аукс, Линукс може да се инсталира на флашка, даже на Пи се прилага този номер

Това веднъж се пробвах ама не успя да зареди след това, разбира всичко беше за идеята и не съм го имал за цел за да разбера къде е проблема и когато написах за Live CD изобщо това не ми мина през ума.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Това веднъж се пробвах ама не успя да зареди след това, разбира всичко беше за идеята и не съм го имал за цел за да разбера къде е проблема и когато написах за Live CD изобщо това не ми мина през ума.

Явно не си качил гръб-а на флашката, аз съм го правил с Дебиан и си бачкаше перфектно

преди 6 часа, Gangosa написа:

Да, прав си! Съжалявам - аз съм се заблудил по името на инструмента в линка. Не знам защо съм го асоциирал с win2flash.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.