Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows XP на нова машина?

Featured Replies

преди 3 часа, Ivan Zangagolev написа:

Здравейте!.....

https://rutracker.net/forum/viewtopic.php?t=5345933&start=60

Сигурно може ,но  ТРЯБВА много игра и търсене,а  и много познания . Линкът е от форум за един МНОГО теглен ХР.Там се дават и линкове за окомплектоване на нов хардуер.

• Отговори 51
  • Прегледи 4,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 минута, bigiadri написа:

Сигурно може ,но  ТРЯБВА много игра и търсене,а  и много познания . Линкът е от форум за един МНОГО теглен ХР.Там се дават и линкове за окомплектоване на нов хардуер.

Тоя  Sharicov със сигурност си е сложил негов троянки кон!
На руснаци не вярвам аз!

преди 2 минути, Танер Заит Расим написа:

Тоя  Sharicov със сигурност си е сложил негов троянки кон!
На руснаци не вярвам аз!

Е над 22000 човека му вярват! Но никой не го кара да го тегли ,аз съм дал линк за допълнителни линкове, което навежда на мисълта , че е ВЪЗМОЖНО!

преди 6 минути, bigiadri написа:

Е над 22000 човека му вярват! Но никой не го кара да го тегли ,аз съм дал линк за допълнителни линкове, което навежда на мисълта , че е ВЪЗМОЖНО!

Не вярвам, а и на Линус Торвалдс не вярвам!

Моля да успокоите дискусията!

32 битова система таботи до 3GB RAM, след като питащия иска да ползва 8GB то трябва да се ориентира към 64 битова система.  XP също го има в този вариант, гледайте каква версия ползвате. Руския интерфейс няма да ви хареса. Има и английски.

За да се ползва нормално SSD е хубаво да се мине на поне 7. Изборът е ваш след като има специфична програма. XP има някои проблеми с https сайтове и кодиране над 128 бита. Има и допълнение със замяна на файлове от версия за банкомати (в темата за Skype съм коментирал). Но не с всеки браузър се получават добри резултати.

преди 1 час, bigiadri написа:

И трябва да се усвоят 8GB RAM...
Няма да казвам доколко този пост е в разрез с т.2.10

преди 1 минута, Филипов написа:

XP също го има в този вариант

Що не кажеш и колко проблеми има с Windows XP X64?

Постващият да не се занимава с глупости ами направо да сложи един Windows 98SE и да си прави кефа. ;)

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 3 часа, street racer написа:

А за "разбирача" @Танер Заит Расим - няма думи - всичките му постове са еднакви

Не се научихте да използвате бутона ДОКЛАДВАЙ !

преди 3 минути, DarkEdge написа:

Що не кажеш и колко проблеми има с Windows XP X64?

Не знам, не съм го пробвал. Но седя на XP заради специфичен хардуер, необходим за работата ми (програматори и т.н.)

И като допълненията за всякакви предишни версии - за да се ползва хард над 128GB требва да е включено 48bit LBA. Преди SP3 по подразбиране са с 28bit.

преди 1 минута, Ivan Zangagolev написа:

Ясно! Значи е мъчна работа. Ами Windows 7 X86 и той ли поддържа само до 3 ГБ рам? И изобщо всички 32 битови версии на Windows ли са така?

Принципно всички са така, но с PEA може и да види повече.

Каква обаче е идеята да се ползва Windows 7 X86?

• Автор
преди 12 часа, plamen_petrov_80 написа:

Принципно всички са така, но с PEA може и да види повече.

Каква обаче е идеята да се ползва Windows 7 X86?

Ами заради много неща искам 32 битова версия на XP или 7.

По лек е от 64 битовите версии.
Много повече програми вървят без конфликти или с минимални такива за разлика от 64.
И най важното заради което е в същност темата:

Аз съм незрящ и използвам две говорящи програми Jaws for Windows и NVDA.
И двете програми вървят както на 32, така и на 64 битов Windows, обаче синтезатора за българска реч Speech Lab който се закача за програмите за да изговарят български и да мога да чувам буквите на български си има свой характер. Въпросният синтезатор върви перфектно на 32 битов Windows. Но на 64 дава големи конфликти, или не може да се инсталира, или се инсталира, но не чете нищо, или направо цялата програма забива когато се включи Speech Lab, или просто дава грешка, че му липсва файл и изобщо не се стартира.

преди 5 минути, Ivan Zangagolev написа:

Ами заради много неща искам 32 битова версия на XP или 7.

По лек е от 64 битовите версии.
Много повече програми вървят без конфликти или с минимални такива за разлика от 64.
И най важното заради което е в същност темата:

И двете програми вървят както на 32, така и на 64 битов Windows, обаче синтезатора за българска реч Speech Lab който се закача за програмите за да изговарят български и да мога да чувам буквите на български си има свой характер. Въпросният синтезатор върви перфектно на 32 битов Windows. Но на 64 дава големи конфликти, или не може да се инсталира, или се инсталира, но не чете нищо, или направо цялата програма забива когато се включи Speech Lab, или просто дава грешка, че му липсва файл и изобщо не се стартира.

Хайде стига глупости. На тази система спокойно може да си сложиш и 32 битова седмица. Просто няма да си използваш рамта. Иначе всичко друго ще работи. Преди 2 седмици на подобна конфигурация сложих Windows 7 32, за да могат да работят програмите на НАП.

ПС: Забрави обаче за XP. Там вече нещата са умрели.

Има и 32 бит 10-ка ..

За лек и тежък - няма да коментирам.

Не съм ползвал въпросните програми, но аз лично знам, че докато не седнеш да го пробваш нищо не се взема за чиста монета.

преди 30 минути, Емил Костов написа:

Хайде стига глупости. На тази система спокойно може да си сложиш и 32 битова седмица. Просто няма да си използваш рамта. Иначе всичко друго ще работи. Преди 2 седмици на подобна конфигурация сложих Windows 7 32, за да могат да работят програмите на НАП.

ПС: Забрави обаче за XP. Там вече нещата са умрели.

Как сложи на Ryzen 32 битова ОС, като драйвери има само за 64 битови?

преди 36 минути, Raze написа:

Как сложи на Ryzen 32 битова ОС, като драйвери има само за 64 битови?

Ами по принцип видях, че и има драйвери за 32 битова, но явно са маханти от сайта

То най-вероятно ще може да се инсталира и подкара, въпроса е, че много неща може да не работят, включително и звука.

преди 4 минути, Raze написа:

То най-вероятно ще може да се инсталира и подкара, въпроса е, че много неща може да не работят, включително и звука.

То проблем с инсталацията няма да има, но целта е да се подкара системата. 

преди 1 час, Ivan Zangagolev написа:

И двете програми вървят както на 32, така и на 64 битов Windows, обаче синтезатора за българска реч Speech Lab който се закача за програмите за да изговарят български и да мога да чувам буквите на български си има свой характер.

А прочете ли този пост:

И последва ли споделените линкове?
1. В българските инсайдърски версии на Windows 10 вече има нативна поддръжка на български език, т.е. не е необходима Гергана. Е, гласът е мъжки (Иван) и незрящи казват, че има какво да се желае от него, но и че се развива. И Разказвачът работи на български.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Здравейте,
SpeechLab се инсталира без проблем на всички 64 битови системи Windows, от 7 до последното издание на 10.
Прегледайте съвременните версии на NVDA и Jaws, освен че поддържат всичко от 7 нагоре, "виждат" и 32 битовите синтезатори и може да ги ползват. А ако пожелаете гласът Гергана от SpeechLab да бъде глас по подразбиране за 64 битовата ви система / не важи за Narrator/, изпълнете в "run" командата:
C:\Windows\SysWOW64\Speech\SpeechUX\sapi.cpl
и в появилият се ComboBox изберете глас Гергана.
С тази команда може да си създадете пряк път на десктопа, така, че ако по някаква причина гласа се изгуби в Balabolka например, бързо да може да го изберете отново. (Понякога след ъпдейт на Win10 се случва така. В по-старите системи няма проблем.)
Поздрави!

За много години на всички - и знаещи, и незнаещи (че не знаят)!

Каква „интересна“ тема сте си заформили - ама поне да бяхте изтрезнели!

Харесах само първия пост на DarkEdge, но ... не напълно.

на 30.12.2019 г. в 13:46, DarkEdge написа:
на 30.12.2019 г. в 13:43, Ivan Zangagolev написа:

мога ли на този комп да инсталирам Windows XP

Не.

Бих казал - „Да, ама ... какъв е смисъла?“

За тези, които казаха - „WinXP е отживелица“ и предложиха Win7 - какво ще кажете за това? Поддръжката за Windows 7 приключи на 14 януари 2020 г.
Отделен въпрос е, че и WinXP, и Win7 (ще) имат платена (корпоративна) поддръжка.

А за това, че дадена програма не работи под Уиндоус 10 - явно забравяте за Направете по-стари приложения или програми съвместими с Windows 10.

преди 9 минути, jhoro написа:

Паресах

Сега ако и преведеш...

преди 1 минута, DarkEdge написа:

Сега ако и преведеш...

Много си припрян бре! Това беше черновата!

Честита Нова Година и ... Festina lente! (Бързай бавно)

преди 1 час, jhoro написа:

За тези, които казаха - „WinXP е отживелица“ и предложиха Win7 - какво ще кажете за това? Поддръжката за Windows 7 приключи на 14 януари 2020 г.

Отделен въпрос е, че и WinXP, и Win7 (ще) имат платена (корпоративна) поддръжка.

Това някой от бъдещето ли го е писал или са ползвали google преводач, че още не сме минали 14 януари 2020 г.?? А и като приключи поддръжката това не означава, че ОС ще престане да работи, нищо не пречи който иска да си я ползва, стига да му върши работа и да му работят приложенията.

Нямам намерение да предлагам (още по-малко - да налагам) решения. Всеки си решава сам.
Само искам да покажа „камъните“, на които може да „стъпи“ ... или да се спъне!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.