Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows XP на нова машина?

Featured Replies

Здравейте!
Първо огромни благодарности за помощта в другата тема за вирусите и зловредния software!

Дядо Коледа ми донесе подаръка и в тази връзка е следващия ми въпрос:

Става въпрос за персонален комп със следната конфигурация.

Процесор    AMD Ryzen 5 2600 6 Core (3.4Ghz up to 3.9GHz, 19MB Cache 65W)
RAM памет    8 GB 2400 MHz DDR4
Хард диск    
1TB SATA 7200 оборота/м:
Видео карта    Nvidia Ge Force GT 1030 2GB DDR5
Дънна Платка    Asus A320M-K AM4 Поддържа до 32GB 3200mhz, PCI-E 16x
Захранващ блок    
550W:
Мрежова карта    Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s

Въпросът ми е мога ли на този комп да инсталирам Windows XP with Service pack 3?

ПС: Много ви моля! Не ме убеждавайте за инсталиране на някой от по новите уиндоуси и в частност 10. Конкретно въпросът ми е само за ХР и при условие, че може да се инсталне има ли начин да накарам системата да разпознае всичките 8 ГБ рам.

Благодаря предварително!

• Отговори 51
  • Прегледи 4,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 минути, Ivan Zangagolev написа:

мога ли на този комп да инсталирам Windows XP

Не.

преди 3 минути, Ivan Zangagolev написа:

системата да разпознае всичките 8 ГБ рам

Не

преди 4 минути, Ivan Zangagolev написа:

Въпросът ми е мога ли на този комп да инсталирам Windows XP with Service pack 3?

Съмнявам се много ХР да има драйвери за този хардуер! Опитай да го инсталираш, но в един момент най-вероятно ще ти бъгне син екран!

Ако изобщо ти тръгне инсталация!

Редактирано от barbuncela (преглед на промените)

Слагаш Microsoft.Windows.8.1.Professional.x64.Integrated.April.2015 и всичко заспива.

Windows XP няма да ползваш пълния потенциал, язък за процесора ако го сложиш

преди 28 минути, Ivan Zangagolev написа:

Дядо Коледа (ще) ми донесе подаръка

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Дядо Коледа, разнася подаръци, Дядо Коледа не разбира от хардуер, Дядо Коледа не ползва Windows .... :)

Може пък да не го е носил лично и да има 14 дневен период за връщане ...

Ако успеете да го инсталирате погледнете тук https://msfn.org/board/topic/176356-simple-xp-32bit-64gb-ram-true-pae-guide/

и тук http://retrosystemsrevival.blogspot.com/2018/01/windows-xp-ram-patch.html прочетете също.

Akо няма връщане назад, рамът може да се ъпгрейдне до 32 GB или дори до 64, трябва да се провери дъното до колко поддържа макс!
Да се закачи и SSD диск  от хубавите марки и серии!

Та по темата, никой в нищо няма да те убеждава и на никой не му пука каква кошница си си взел или Дядо мраззз ти е донесъл и какво ще правиш с него си е твоя работа!

Ако искаш му сложи Windows 1.0 и флопий устройство!

Сам ще се убедиш каква простотия си забъркал в темата като почнеш с тестовете!

От километри се вижда че те няма по операционни системи и хардуер и не знаеш как функционират нещата, щом задаваш такъв въпрос.....

Поздрави!

Бележка:
Никога не съм бил фен на AMD, до живот съм заклет фен и ползвател само на INTEL +INTEL+NVIDIA!

преди 6 минути, Gangosa написа:

Ако успеете да го инсталирате погледнете тук https://msfn.org/board/topic/176356-simple-xp-32bit-64gb-ram-true-pae-guide/

и тук http://retrosystemsrevival.blogspot.com/2018/01/windows-xp-ram-patch.html прочетете също.

Това е някаква простотия, като бях тинейджър съм го пробвал и да ти кажа е леща!
Да си намери ако ще XP 64 Edition, пак ще си е леща!

За мен това си е подигравка с хардуера и да се подиграеш на себе си също!

Ама нека си губи и убие малко времето, то с казване не става, трябва сам да сърбаш от папарата си, за да ти дойде акъла ;)

Каква е идеята да се ползва антична ОС на нов хардуер? Едно, че няма как да стане, най-вероятно изобщо няма да се инсталира и друго, нищо няма да работи както трябва поради липса на драйвер. Видеокартата също изобщо няма да можеш да я ползваш, няма драйвери за XP. Това е ОС, която е спряна от употреба и от поддръжка от години. Ако толкова се налага да я ползваш, може да я инсталираш под vmware или qemu. Друга алтернатива е някоя линукс дистрибуция, даже има такива, които приличат външно на WinXP. Друг вариант е да продадеш сегашната конфигурация и да си купиш някоя стара, втора употреба, която да работи под WinXP.

преди 11 минути, Танер Заит Расим написа:

Идеята е да си купиш Порше и да му сложиш двигател на Трабант.

Ако беше прочел дискусията в другата тема на човека, може би щеше да се усетиш, че има някои по - специални изисквания, а може би и навици.

@Ivan Zangagolev, от другата тема останах с впечатлението, че досега си бил с Windows 7. Защо не ползваш отново него - има драйвери и за дъното и за видеокартата

Да така е ...! Човека е незрящ и използва специализиран софтуер за работа с компютър..

Цитат

Защото аз съм незрящ и говорящата програма не чете надписите които са по снимки, графики или гифове. Иначе благодаря много!

.И компютъра който чистихме в другата тема  си е друг и работи..! Но нищо де ...трябва да се направим на велики " разбирачи"...да нахокаме човека че е попитал ....и да го накараме да се чувства виновен че е задал някакъв въпрос и е потърсил помощ  ...Направо се срамувам да чета темата ..! Къв ви е проблема бе хора....?!?

@icotonev, това към мен ли беше? Просто попитах, защо не същата ОС, като на другата машина.....все пак е една идея по напред и няма да има големи ядове

:offtopic_s:А за "разбирача" @Танер Заит Расим - няма думи - всичките му постове са еднакви

Не човек....просто реакция ....извинявам се на всички ....! Ама  не очаквах че може по този начин да се реагира  към някой който задава някакъв въпрос..? Весели празници ..!!!  :)

преди 1 час, Ivan Zangagolev написа:

Здравейте!
Първо огромни благодарности за помощта в другата тема за вирусите и зловредния software!

Дядо Коледа ми донесе подаръка и в тази връзка е следващия ми въпрос:

Става въпрос за персонален комп със следната конфигурация.

Процесор    AMD Ryzen 5 2600 6 Core (3.4Ghz up to 3.9GHz, 19MB Cache 65W)
RAM памет    8 GB 2400 MHz DDR4
Хард диск    
1TB SATA 7200 оборота/м:
Видео карта    
Дънна Платка    Asus A320M-K AM4 Поддържа до 32GB 3200mhz, PCI-E 16x
Захранващ блок    
550W:
Мрежова карта    Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s

ПС: Много ви моля! Не ме убеждавайте за инсталиране на някой от по новите уиндоуси и в частност 10. Конкретно въпросът ми е само за ХР и при условие, че може да се инсталне има ли начин да накарам системата да разпознае всичките 8 ГБ рам.

Благодаря предварително!

Не! Щом не искаш 10 спокойно може да пробваш със седмица. Ето и линк с драйверите на производителя, а ето и линк с драйверите на видеокартата. Най-ниската версия на ОС е седмицата.

Ако Windows XP се вдигне във виртуална среда (независимо каква и после с RemoteApp се извика само въпросната програма (ако се поддържа и сработи).

Правил съм нещо такова - от една истинска машина съм си викал FireFox на друга и цялото натоварване като процесор и памет се поема от отдалечената машина, а интерфейса си е пред теб.

Няма никаква гаранция обаче, че това ще сработи, просто идея, защото дори да вдигне Windows XP във виртуална среда, ако трябва в него да посещава интернет страници ще е мъка (все още работи нещо, но колко и до кога ...).

Не знам коя е програмата, но след като е можело да работи под WXP, защо я няма за по-висока версия? Въпроса не е конкретно към никой тук!

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Системата закупена ли е вече?

Ако не е - размислете, аз не бих я взел и като подарък!

Всичко се свежда и до финансовите възможности... Сигурно е било възможно да се вземе нещо по-добро за тези пари така или иначе, но харизан кон зъбите не се броят.

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не знам коя е програмата, но след като е можело да работи под WXP, защо я няма за по-висока версия? Въпроса не е конкретно към никой тук!

Може да не е точно програма, а драйвер/устройство.

преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

Всичко се свежда и до финансовите възможности... Сигурно е било възможно да се вземе нещо по-добро за тези пари така или иначе, но харизан кон зъбите не се броят.

Може да не е точно програма, а драйвер/устройство.

Прав си!

Със сигурност можеше да се вземе нещо по-добро, най-малкото по-добре балансирано.

Калпавото дъно, орязаната памет, дори липсата на SSD, излишната според мен графична карта се преглъщат някак, но това "Захранващ блок    550W" може да създаде много неприятности, някой с фатален край.

Може би е добре да се уточни точната програма и да се мисли дали може да работи по някакъв по нетрадиционен начин.

В такъв случай, още в началото си казва потребителя, какви са му мотивите за да иска подобно нещо...  от къде да знам  че е незрящ...
Лесно може да се припознае с някой тинейджър, който си прави бъзик с вас..

Да провери какъв софтуер ползва, да провери има ли по нов софтуер съвместим с по новите операционни системи и така.

Другия вариант е да си сложи 10, да си пусне WMWARE WORKSTATION, и вътре да си пусне  Windows XP, и да си зареди софтуера, който ползва, може да предпочете и Virtual Box.
Аз си харесвам VMWARE!

Отношението ми е остро към всеки и всичко тук, защото в тези форуми е пълно с неблагодарници и двигателя на отношението ми  е един слънчев ден в който бях се раздал в една тема и някакъв боклук ми се изпика на труда от тогава не ми дреме.

Банвайте си ме и ме наказвайте, боли ме фара!

Весели празници!

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

излишната според мен графична

Е, как излишна.....до колкото съм запознат процесора няма интегрирано видео... (не е от APU серията). Може и да бъркам, де....не следя толкова внимателно нещата

преди 6 минути, Танер Заит Расим написа:

Отношението ми е остро към всеки и всичко тук, защото в тези форуми е пълно с неблагодарници и двигателя на отношението ми  е един слънчев ден в който бях се раздал в една тема и някакъв боклук ми се изпика на труда от тогава не ми дреме.

Ако си се "раздал", в собствения си стил на изказ - какво се чудиш?

преди 8 минути, Танер Заит Расим написа:

Банвайте си ме и ме наказвайте, боли ме фара!

Погледни предното, което написах!

преди 1 минута, street racer написа:

Е, как излишна.....до колкото съм запознат процесора няма интегрирано видео... (не е от APU серията). Може и да бъркам, де....не следя толкова внимателно нещата

Излишна, защото само тя е 150 лв., а можеше да се мине с друг процесор, друга платформа ...

Да не казвам, че само за цената на видеото ще се вземе система която без проблем да работи с WXP ... и не само, а изхождайки от това, че досега се е ползвала тази OS дали му трябва AMD Ryzen 5 2600 6 Core с 12 изчислителни нишки който дори не можеш да накараш да свършат това което си свършил едноядрена платформа с WXP ...

Но парите са дадени, проблемите ясни (горе-долу), сега остава да се измисли какво може да се направи.

преди 25 минути, Roujin Z написа:

Windows 10 нямаше ли вграден някакъв софтуер за целта?

Има, дори вече има и български глас - от версия 16232 на Windows 10 вече има български глас! Гласът е мъжки и се казва „Иван" - ползва се и от "Разказачът"
https://groups.google.com/forum/#!topic/nalafche/a3ZmaH9BAgM
Ето един блог на незрящ по темата
https://k-kolev1985.blogspot.com/2013/10/speechlab.html
И един екранен четец
https://k-kolev1985.blogspot.com/2018/12/nvda-20184.html
https://www.nvaccess.org/download/
Така, че най-вероятно има начин да се използват актуалните операционни системи за хора със затруднения при използване на IT техника.
Важно е да се знае какво точно се иска.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 44 минути, street racer написа:

Ако си се "раздал", в собствения си стил на изказ - какво се чудиш?

Погледни предното, което написах!

Какъв стил бе, ти просто не си попаднал на юзър който да ти се изпикае на труда, ти да видиш!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.