Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

SSD препоръка?

Featured Replies

Здравейте хора,

след многогодишни мъки с класическото hdd, реших, че ми е дошъл моментът най-накрая и аз да се сдобия с SSD, пък дано лаптопът ми заработи според очакванията ми. Моделът на машината, която използвам е Acer Aspire VN791G - http://news.laptop.bg/review/revyu-na-acer-aspire-v17-nitro-black-edition-vn-791g-s-intel-realsense-3d-kamera-tanak-i-moshten-gejmarski-noutbuk/

Разполагам с 1TB харддиск, който никога не е запълван с повече от 150GB. Нямам навика да държа големи файлове, да пазя филми и тн, тоест едно SSD с размер 256GB да речем, ме устройва идеално. Ще ми се да не се изхвърлям с кой знае какви пари, та определено ми се върти в главата нещо не по-скъпо от 80-100 лева, с оглед на това, че в момента лаптопът се използва за работа и ми се иска да се лиша от 5 минутното стартиране и бавната работа, инсталирайки SSD.

Познат, който е по-навътре от мен в нещата ми обясни, че имам M2 слот, но все пак слагам линк, за да имате по-реална представа за точно иде реч като характеристики.

Ще ми бъде ценна препоръка какво по-точно да си поръчам, пък от там нататък за самото му инсталиране, ще се търси сервиз, ясно е.

• Отговори 50
  • Прегледи 3,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 9 минути, nedqlkow написа:

Здравейте хора,

след многогодишни мъки с класическото hdd, реших, че ми е дошъл моментът най-накрая и аз да се сдобия с SSD, пък дано лаптопът ми заработи според очакванията ми. Моделът на машината, която използвам е Acer Aspire VN791G - http://news.laptop.bg/review/revyu-na-acer-aspire-v17-nitro-black-edition-vn-791g-s-intel-realsense-3d-kamera-tanak-i-moshten-gejmarski-noutbuk/

Разполагам с 1TB харддиск, който никога не е запълван с повече от 150GB. Нямам навика да държа големи файлове, да пазя филми и тн, тоест едно SSD с размер 256GB да речем, ме устройва идеално. Ще ми се да не се изхвърлям с кой знае какви пари, та определено ми се върти в главата нещо не по-скъпо от 80-100 лева, с оглед на това, че в момента лаптопът се използва за работа и ми се иска да се лиша от 5 минутното стартиране и бавната работа, инсталирайки SSD.

Познат, който е по-навътре от мен в нещата ми обясни, че имам M2 слот, но все пак слагам линк, за да имате по-реална представа за точно иде реч като характеристики.

Ще ми бъде ценна препоръка какво по-точно да си поръчам, пък от там нататък за самото му инсталиране, ще се търси сервиз, ясно е.

:lol6:Многогодишни мъки! Стига глупости. Иначе ето ти примерен линк

Избери си някое М.2 (2280) SSD, и си запази и хардддиска, за склад. Пример - ADATA XPG SX6000 Lite. Ако си от София или Варна, могат да ти го поставят в магазина.

• Автор
преди 18 минути, Емил Костов написа:

:lol6:Многогодишни мъки! Стига глупости. Иначе ето ти примерен линк

Ами, от 2015-та година го ползвам този лаптоп и може би само в самото начало не се бавеше. То не бяха преинсталации, то не бяха проверки за вируси, то не бяха какви ли не проби да се подобрят нещата, но така и не пожънах особен успех. Та определено са си многогодишни мъките :)

преди 7 минути, RudeBoy написа:

Избери си някое М.2 (2280) SSD, и си запази и хардддиска, за склад. Пример - ADATA XPG SX6000 Lite. Ако си от София или Варна, могат да ти го поставят в магазина.

Не съм от София, но живея близо до София и ми се искаше да направя точно това. С едно отиване хем да го купя, хем да го монтират. Ще ги проверя как са с работното време в събота :)

преди 4 минути, nedqlkow написа:

Ами, от 2015-та година го ползвам този лаптоп и може би само в самото начало не се бавеше. То не бяха преинсталации, то не бяха проверки за вируси, то не бяха какви ли не проби да се подобрят нещата, но така и не пожънах особен успех. Та определено са си многогодишни мъките :)

Не съм от София, но живея близо до София и ми се искаше да направя точно това. С едно отиване хем да го купя, хем да го монтират. Ще ги проверя как са с работното време в събота :)

SSD си е SSD. Ще видиш разликата. А HDD си го остави за съхранение на информацията. 

преди 6 минути, nedqlkow написа:

С едно отиване хем да го купя, хем да го монтират. 

Имай предвид, че трябва да се поръча предварително. Може би е добре да се обадиш да питаш как стои и въпросът с монтажа.

току-що, RudeBoy написа:

Имай предвид, че трябва да се поръча предварително. Може би е добре да се обадиш да питаш как стои и въпросът с монтажа.

И от там могат да му го поръчат, но преди да го монтират и да кажат цена да инсталация е хубаво да пита тук, че както знам обичаите като видим неразбиращ дайте да го одерем.....................

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 9 минути, RudeBoy написа:

Задължително ще ги чуя, за да видя имат ли наличности, за да мога да го свърша още утре и монтират ли на място. 

преди 8 минути, JKirilov написа:

Какъв е уина?

Какъвто и да е windows SSD ще си е по-добре.

• Автор
преди 13 минути, JKirilov написа:

Какъв е уина?

Оригинална 10ка с всички налични ъпдейти. 

Аз бих взел 500GB SSD като механичния твърд диск ще го направя външен.

Така няма да върти вътре, няма да топли, да тежи, да има опасност от повреждане в следствие на удър, а по-голямото SSD ще ми осигури спокойствие, че ще имам място и утре.

От гледна точка на крипто вирусите също е по-добре едното устройство да е offline.

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Многогодишни мъки! Стига глупости.

И ко не ли е вярно ? хард дисковете залязват .

преди 1 минута, adersa написа:

Нищо не залязва. Хайде стига и ти.

преди 24 минути, adersa написа:

Това как го реши, като постоянно изкарват нови модели механични дискове с все по-голям обем?!? Може да са не толкова икономични, по-шумни са и доста по-бавни от SSD, но заради цената още доста години ще се ползват.

Ако има предвид домашни компютри си е напълно прав, цените на SSD падат и стават все по-достъпни. А ако става въпрос за сървъри, където е необходима голяма памет, там си се ползват и ще се ползват още много време.

• Автор

Вариантът с изкормването на CD-то ми беше предложен, но не стои на дневен ред. Лаптопът освен за личен, ползвам и за служебен, а работата ми е такава, че почти постоянно ми се налага да свалям различни файлове от дискове, та CD-то се ползва често.

Относно вариантът с махането на HDD-то, такъв вариант не ме притеснява особено, защото както казах и в началото, нямам навика да държа големи файлове, които не използвам. Дори, когато реша да сваля някаква игра, което се случва рядко, не инсталирам друга, докато не приключа с първата. От момента, в който съм го купил, никога до сега не е бил запълван с повече от 150 GB, та 256 ме устройват чудесно. Самият метод на инсталирането на SSD-то, не ми е особено важен, тъй като какъвто и да е той, няма да го инсталирам аз, тоест, за мен е важен крайният резултат.

Иначе след бърза справка в сайта на Ardes, разбирам, че имат и доста голяма наличност в магазина, респективно не се налага да поръчвам и да чакам да доставят.  Ето няколко варианта, които са налични в магазина в София. Разбира се не ми говорят нищо, но изглеждат сходни като цена.

https://ardes.bg/product/240gb-ssd-adata-ultimate-su650-asu650ss-240gt-c-103777

https://ardes.bg/product/256gb-ssd-adata-xpg-gammix-s11-pro-agammixs11p-256g-c-122320

https://ardes.bg/product/240gb-ssd-wd-green-wds240g2g0a-wds240g2g0a-103746

https://ardes.bg/product/240gb-ssd-kingston-a400-sa400s37-240g-91392

• Автор
преди 4 минути, RudeBoy написа:

Тъпо е да слагаш SATA SSD, при положение, че лаптопът ти има M.2 (2280) слот, и дисковете за него са на същите цени.

А, това е важно уточнение, тъй като както се забелязва съм абсолютен лаик по темата. Тоест трябва да търся SSD, което е да е с технология M.2? Нещо като това да речем?

https://ardes.bg/product/256gb-ssd-adata-xpg-gammix-s5-agammixs5-256gt-c-136886

Да, нещо такова, стига мястото в лаптопа ти да позволява да се монтира. Но това ще ти кажат в магазина.

M.2 не е "технология", а интерфейс. Позволява по-високи скорости, и не е нужно да махаш HDD-то.

• Автор
преди 1 минута, RudeBoy написа:

Да, нещо такова, стига мястото в лаптопа ти да позволява да се монтира. Но това ще ти кажат в магазина.

Да, най-добре там да се пита. Сега ще ги чуя по телефона дори.

преди 8 часа, tepmu написа:

Ако има предвид домашни компютри си е напълно прав, цените на SSD падат и стават все по-достъпни. А ако става въпрос за сървъри, където е необходима голяма памет, там си се ползват и ще се ползват още много време.

И за сървъри се ползват SSD. Въпроса е, че наскоро четох, че може да им се вдигнат цените, поради недостиг на чипове памет, но ще видим.

https://www.pcgamer.com/predicted-rise-in-nand-pricing-could-make-ssds-more-expensive-this-year/

преди 38 минути, nedqlkow написа:

Да, най-добре там да се пита. Сега ще ги чуя по телефона дори.

В ревюто, което си дал, има връзка, там има снимка, където се вижда M.2 слота с монтирано SSD. Проблема е, че трябва да махнеш платката, понеже някой китаец е решил, че това трябва да е от другата и страна:

https://laptopmedia.com/news/inside-acer-aspire-v17-nitro-black-edition-vn7-591g-gtx-960m-disassembly-internal-photos-and-upgrade-optionsuntitled-note/

DSC05958.jpg

• Автор
преди 3 минути, Raze написа:

И за сървъри се ползват SSD. Въпроса е, че наскоро четох, че може да им се вдигнат цените, поради недостиг на чипове памет, но ще видим.

https://www.pcgamer.com/predicted-rise-in-nand-pricing-could-make-ssds-more-expensive-this-year/

В ревюто, което си дал, има връзка, там има снимка, където се вижда M.2 слота с монтирано SSD. Проблема е, че трябва да махнеш платката, понеже някой китаец е решил, че това трябва да е от другата и страна:

https://laptopmedia.com/news/inside-acer-aspire-v17-nitro-black-edition-vn7-591g-gtx-960m-disassembly-internal-photos-and-upgrade-optionsuntitled-note/

DSC05958.jpg

Точно това ми обясни мой познат, който се занимава с подобни дейности и ми обясни, че не се наема да го направи, точно поради необходимостта да се маха платката. От тая гледна точка със сигурност ще го направя в сервиз, но изглежда трудно ще се случи по време на уикенда.

От Ардес ми обясниха, че нямат практика да извършват монтиране на място в магазина. От PcStore казаха, че за да се случи, трябва и лаптопът да е закупен от тях. В Plesio изборът на SSD е супер малък. MOST не работят събота и неделя...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.