Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

SSD препоръка?

Featured Replies

А твоя приятел би ли се наел да смени механичния ти диск със SSD?

Кой, кога и как ще сложи нова OS или ще клонира съществуващата?

Дали ще е SATA или M.2 - ти реално разлика няма да усетиш.

Аз все още си държа, че 500GB са по-удачния избор, а ако ще се занимавам с процедурата по вадене на цялото дъно, задължително ще взема по-голям диск.

• Отговори 50
  • Прегледи 3,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ще чакаш да мине уикенда, няма как. Друг вариант е да си намериш човек, който е разглобявал лаптопи и знае кое как става. Реално не е трудно, само трябва да се внимава.

преди 6 часа, plamen_petrov_80 написа:

...

...

Е, един човек се усети! ;)

Но аз наблягам на факта, че лапчето е старо и са възможни проблеми с М2. Иначе нищо лошо. Просто такива неща се поръчват по интернет, за да могат да се върнат, ако пробата е неуспешна. В магазина дори да го монтират, няма да тръгнат да клонират. Има и още един въпрос, в миналото ОС не винаги можеше да се стартира от М2!

Най-добър е варианта в къщи със знаещ и опитен приятел. Ако се откажеш от М2, извадения диск в кутийка и свързан към USB или просто с преходник. Предварително изтегли и инсталирай съответните програми за клониране.

И бягай далеч от ADATA!!!

преди 2 часа, JKirilov написа:

Е, един човек се усети! ;)

Но аз наблягам на факта, че лапчето е старо и са възможни проблеми с М2. Иначе нищо лошо. Просто такива неща се поръчват по интернет, за да могат да се върнат, ако пробата е неуспешна. В магазина дори да го монтират, няма да тръгнат да клонират. Има и още един въпрос, в миналото ОС не винаги можеше да се стартира от М2!

Най-добър е варианта в къщи със знаещ и опитен приятел. Ако се откажеш от М2, извадения диск в кутийка и свързан към USB или просто с преходник. Предварително изтегли и инсталирай съответните програми за клониране.

И бягай далеч от ADATA!!!

Покажи случай, в който лаптоп/десктоп с вграден M.2 слот не може да стартира от него? Обясни и за ADATA какъв е проблема, че нещо не е ясно?

Относно лаптопа, дават го:

https://laptopmedia.com/series/acer-aspire-v-nitro-vn7-791g/

Цитат
M.2 Slot
1x 2280 SATA III (M key)

Ето и по-подробно:

https://www.atpinc.com/blog/what-is-m.2-M-B-BM-key-socket-3

преди 10 часа, nedqlkow написа:

Вариантът с изкормването на CD-то ми беше предложен, но не стои на дневен ред. Лаптопът освен за личен, ползвам и за служебен, а работата ми е такава, че почти постоянно ми се налага да свалям различни файлове от дискове, та CD-то се ползва често.

Относно вариантът с махането на HDD-то, такъв вариант не ме притеснява особено, защото както казах и в началото, нямам навика да държа големи файлове, които не използвам. Дори, когато реша да сваля някаква игра, което се случва рядко, не инсталирам друга, докато не приключа с първата. От момента, в който съм го купил, никога до сега не е бил запълван с повече от 150 GB, та 256 ме устройват чудесно. Самият метод на инсталирането на SSD-то, не ми е особено важен, тъй като какъвто и да е той, няма да го инсталирам аз, тоест, за мен е важен крайният резултат.

Иначе след бърза справка в сайта на Ardes, разбирам, че имат и доста голяма наличност в магазина, респективно не се налага да поръчвам и да чакам да доставят.  Ето няколко варианта, които са налични в магазина в София. Разбира се не ми говорят нищо, но изглеждат сходни като цена.

https://ardes.bg/product/240gb-ssd-adata-ultimate-su650-asu650ss-240gt-c-103777

https://ardes.bg/product/256gb-ssd-adata-xpg-gammix-s11-pro-agammixs11p-256g-c-122320

https://ardes.bg/product/240gb-ssd-wd-green-wds240g2g0a-wds240g2g0a-103746

https://ardes.bg/product/240gb-ssd-kingston-a400-sa400s37-240g-91392

На мястото на DVD-то спокойно си слагаш SSD, а за работи с дискове си вземаш външно DVD с USB свързване. Струва около 40 лева. SSD заедно с Кадито струва и то около 50 лева и си готов. Поне аз така съм направил на 2 лаптопа.

Има и друг вариант. На мястото на хард диска си слагаш SSD, а за хард диска си вземаш външна кутия с USB. Струва около 20 лева.

На вас все трябва да ви се обяснява. Аз имам опит и знам. Ти, в стремежа да покажеш колко много не знаеш, не си четеш дори собствените постове!

Смяташ ли, че посоченият от него М2 NVMe ще работи на " 1x 2280 SATA III (M key) "???

Човекът не разбира, лаптопът е стар, трудно се разглобява, решенията са други и прости. Написал съм няколко.

А постът над мен е достатъчно кратък и ясен, и правилен!

Бреййй, какъв си бил умен, знаещ и опитен, да не повярва човек. И все пак аз съм невярващ, чакам да разкажеш за adata защо не трябва да се купува, понеже аз пък не мисля така, даже мога да ти докажа.

• Автор

Ще обмисля вариантът с caddy. За съжаление обаче към момента нещата ще си останат "проект", тъй като трудно ще освободя делничен ден, в който да отида до София точно в момента. Надявам се, че скоро все пак ще успея да го направя и да задвижа нещата.

До момента клоня по-скоро към слагането на SSD на мястото на харда или в другия слот, за който говорите. Все пак ще се опитам да намеря място в София, където да предлагат достатъчно адекватна помощ в тая посока, за да мога да отида и да купя директно на място и да се извърши веднага монтажа.

преди 53 минути, Емил Костов написа:

На мястото на DVD-то спокойно си слагаш SSD, а за работи с дискове си вземаш външно DVD с USB свързване. Струва около 40 лева. SSD заедно с Кадито струва и то около 50 лева и си готов. Поне аз така съм направил на 2 лаптопа.

Има и друг вариант. На мястото на хард диска си слагаш SSD, а за хард диска си вземаш външна кутия с USB. Струва около 20 лева.

А можеш ли да ми дадеш някакви примерни линкове, с така наречените caddy-та? За да знам, ако тръгна да поръчвам онлайн поне накъде да се ориентирам.

преди 2 минути, nedqlkow написа:

Ще обмисля вариантът с caddy. За съжаление обаче към момента нещата ще си останат "проект", тъй като трудно ще освободя делничен ден, в който да отида до София точно в момента. Надявам се, че скоро все пак ще успея да го направя и да задвижа нещата.

До момента клоня по-скоро към слагането на SSD на мястото на харда или в другия слот, за който говорите. Все пак ще се опитам да намеря място в София, където да предлагат достатъчно адекватна помощ в тая посока, за да мога да отида и да купя директно на място и да се извърши веднага монтажа.

А можеш ли да ми дадеш някакви примерни линкове, с така наречените caddy-та? За да знам, ако тръгна да поръчвам онлайн поне накъде да се ориентирам.

Трябва да измериш колко милиметра ти е разстоянието, където е сложено DVD устрпйството ( по принцип са 9 или 12 милиметра). Иначе ето ти линк

преди 17 минути, Емил Костов написа:

Трябва да измериш колко милиметра ти е разстоянието, където е сложено DVD устрпйството ( по принцип са 9 или 12 милиметра). Иначе ето ти линк

Емо!

Няма такова нещо, което си споменал. Не само ти а и част от другите момчета - бъдете по точни с примерите, защото лаптопа наистина е стар. А най вече, кое колко струва. Защото аз не виждам от посоченият линк на Емо , как може да се купи Къди  струващо 20 лева и доставка 5 и с другите пари SSD диск за....25 лева.

Нищо лично към никой от Вас, но виждате, човекът ви е написал, че не е в час с тази техника. Не трябва и ние да го разочароваме допълнително! Да не забравяме, че ще му трябват и пари за инсталация на операционна система, с което ще го изненадат във който и да било сервиз, че ще трябва да почака поне 1 ден. А той, както се разбра не е от София.

преди 9 минути, Колев60 написа:

Емо!

Няма такова нещо, което си споменал. Не само ти а и част от другите момчета - бъдете по точни с примерите, защото лаптопа наистина е стар. А най вече, кое колко струва. Защото аз не виждам от посоченият линк на Емо , как може да се купи Къди  струващо 20 лева и доставка 5 и с другите пари SSD диск за....25 лева.

Нищо лично към никой от Вас, но виждате, човекът ви е написал, че не е в час с тази техника. Не трябва и ние да го разочароваме допълнително! Да не забравяме, че ще му трябват и пари за инсталация на операционна система, с което ще го изненадат във който и да било сервиз,  че ще трябва да почака поне 1 ден. А той, както се разбра не е от София.

Веднага ти давам пример. Кадито е 17 лева, видял си го в линка, а SSD Adata ( 128 gb) e 36 лева.Пак може да го провериш.Тест двете излизат на 58 лева с доставката. А ако постващият хване и някой ваучер за намаление може да му излезе и по-евтино. Колкото до кадитата трябва да се измери дебелината на DVD устройството, защото са или 9 или 12 милиметра.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 9 минути, Емил Костов написа:

Веднага ти давам пример. Кадито е 17 лева, видял си го влинка, а SSD Adata ( 128 gb) e 36 лева.Пак може да го провериш.Тест двете излизат на 58 лева с доставката. А ако постващият хване и някой ваучер за намаление може да му излезе и по евтино. Колкото до кадитата трябва да се измери дебелината на DVD устройството, защото са или 9 или 12 милиметра.

Аз само помолих, за да сме в полза на питащия. Обикновено в лаптопите са 9,5 мм а и не зная кой модел къди си визирал. И това, да чакаш на промоция и ваучери е за мен - немислимо.На мен предложението на Пламен, най много ми допада. Някъде е към началото. Голямо стандартно SSD и HDD-то в къдито за сторидж. Лично мнение.

Цитат:

"А твоя приятел би ли се наел да смени механичния ти диск със SSD?

Кой, кога и как ще сложи нова OS или ще клонира съществуващата?

Аз все още си държа, че 500GB са по-удачния избор, а ако ще се занимавам с процедурата по вадене на цялото дъно, задължително ще взема по-голям диск."

преди 1 минута, Колев60 написа:

Аз само помолих, за да сме в полза на питащия. Обикновено в лаптопите са 9,5 мм а и не зная кой модел къди си визирал. И това, да чакаш на промоция и ваучери е за мен - немислимо.На мен предложението на Пламен, най много ми допада. Някъде е към началото. Голямо стандартно SSD и HDD-то в къдито за сторидж. Лично мнение.

Ами стандартно SSD и Caddy. Точно това имам в предвид и аз. Естествено SSD-то, което давам като пример е TLC,  а не MLC. MLC започват от 100 лева нагоре.

преди 12 часа, nedqlkow написа:

Самият метод на инсталирането на SSD-то, не ми е особено важен, тъй като какъвто и да е той, няма да го инсталирам аз, тоест, за мен е важен крайният резултат.

Тоест чешането на клавиатури може да спре точно в този момент. Дали ще е SSM или стандартно 2.5'' SSD е въпрос на вкус. Свалянето на клавиатури и дънни платки е без значение. Всъщност с ''М'' key би трябвало да може да се монтира и PCI. Аз лично бих изхвърлил HDD-то. 

преди 6 часа, Raze написа:

Бреййй, какъв си бил умен, знаещ и опитен, да не повярва човек. И все пак аз съм невярващ, чакам да разкажеш за adata защо не трябва да се купува, понеже аз пък не мисля така, даже мога да ти докажа.

Шумен, така казват хората по света. Не ги послушах и взех едно - точно посоченото от човека SU650. Скапа се. Т.е. е в процес на скапване, чака ред да го тествам и рекламирам някак. За което се надявам вие да помогнете. Но още не съм прочел Гранционната карта.

По принцип хората се оплакват от контролерите на всички SSD.  както работи край. Е, при мен е като обикновен HDD. Май заминават клетките... Може да е единствено в света, но факт. А е уж MLC.

А като научиш английски, виж по света какво става, примерно започни с:

https://forums.tomshardware.com/threads/is-adata-reliable.2194176/

• Автор
преди 11 часа, Jorge написа:

Тоест чешането на клавиатури може да спре точно в този момент. Дали ще е SSM или стандартно 2.5'' SSD е въпрос на вкус. Свалянето на клавиатури и дънни платки е без значение. Всъщност с ''М'' key би трябвало да може да се монтира и PCI. Аз лично бих изхвърлил HDD-то. 

Това ми се струва и на мен най-добрият вариант за мен в момента, според нуждите и начинът, по който ползвам лаптопа. Нямам нужда от 1 TB  в никакъв случай, както казах няколко пъти, тоя хард никога не е бил запълван на повече от 20-25%. И в момента са запълнени 100-120 GB и това при положение, че са инсталирани 2 игри с по 30-40 GB директории. От тая гледна точка едно SSD 256 GB, хайде дори 500 да е и да дам малко повече пари, ме устройва идеално и директно без HDD.

Проблемът е, че нямам никаква идея дали има човек, в моя район, който да се занимава с такива неща и да е достатъчно адекватен, че да не ми съсипе лаптопа, защото колкото и да е старичък, едно време съм го купувал за 2000 лева. Ще си трябва сериозна проверка.

Между другото, така или иначе ще се отваря, то е ясно, сещам се и за още 2 неща, които може би е добра идея да се случат.

1. Почистване и смяна на термопаста, това задължително.

2. В момента съм с 8 GB RAM. Не ми коства особено, при отварянето, да я ъпгрейдна до 12, че даже, ако има такава възможност и до 16 GB, нали така? Ако се ориентирам правилно, ето на тази снимка е показано, че има 2 RAM слота, един от които е фабрично зает с 8GB, а другият е свободен(това след сваляне на дънната платка). Тоест, ако при занасянето за слагане на SSD си занеса и една платка 8GB, не би било проблем да се сложи, нали така?

image.png.888b9496fcdc94a8b7e3dd8fc70cbe4c.png

преди 7 часа, JKirilov написа:

Шумен, така казват хората по света. Не ги послушах и взех едно - точно посоченото от човека SU650. Скапа се. Т.е. е в процес на скапване, чака ред да го тествам и рекламирам някак. За което се надявам вие да помогнете. Но още не съм прочел Гранционната карта.

По принцип хората се оплакват от контролерите на всички SSD.  както работи край. Е, при мен е като обикновен HDD. Май заминават клетките... Може да е единствено в света, но факт. А е уж MLC.

А като научиш английски, виж по света какво става, примерно започни с:

https://forums.tomshardware.com/threads/is-adata-reliable.2194176/

Аз английския си го знам отдавна да го говоря, чета и пиша, не се притеснява. А ти си взел най-бюджетното SSD, освен това тази серия на adata се знаят като най-проблемни, но това не значи, че цялата марка е такава. Аз също си бях взел patriot burst и го върнах, понеже си беше дефектно родено, но не казвам, че марката е боклук. Погледни про серията примерно на adata и тогава коментирай, но не е без пари:

https://www.tomshardware.com/reviews/adata-xpg-sx8200-pro-ssd,5955-2.html

Колко памет употребявате в момента?

Проверете с програма колко банки памет имате и каква.

Какви са температурите на лаптопа при различни състояния?

• Автор
преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

Колко памет употребявате в момента?

Проверете с програма колко банки памет имате и каква.

Какви са температурите на лаптопа при различни състояния?

Според Speccy, имам налични 4 RAM слота, зает е 1. В него има 8GB RAM, DDR3.

Относно температурите, в idle, се въртят около 27-30 градуса. При браузинг, гледане на клипчета, Office пакет и прочие, между 35 и 40. За последно засичах при сравнително тежичка като параметри игра, около 80-82 градуса.

По-вероятно е да имаш 2 слота и една банка памет - виж обаче до колко се запълва паметта ти. Погледни с каква честота и тайминги е сега платката ти.

Температурите са много добре и няма да постигнеш нищо със смяната на пастата - лично мнение.

• Автор
преди 14 минути, plamen_petrov_80 написа:

По-вероятно е да имаш 2 слота и една банка памет - виж обаче до колко се запълва паметта ти. Погледни с каква честота и тайминги е сега платката ти.

Температурите са много добре и няма да постигнеш нищо със смяната на пастата - лично мнение.

Може би така ще е по-добре, отколкото ако се опитвам да го обясня аз.

Тоест, ако реша при ъпгрейда към SSD, да ъпгрейдна и RAM-та, просто трябва да си взема още 1 плочка 8 GB DDR3 и да занеса всичко в сервиза?

RAM.png

Temperatures.png

• Автор
преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ако плочката памет е правилната и те са съгласни да монтират част която не е закупена от тях - да.

А какво следва да проверя, за да е правилната? Тоест, определящото не е само DDR3, а и друго?

• Автор
преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

So-dimm, DDR3/DDR3L - зависи от волтажа, 1600Mhz е твоята, тайминги 11-11-11-28, аз бих проверил с колко чипа и от колко страни  е моята памет и бих взел сходна.

По принцип идеалният вариант е да намеря място, където едновременно да могат да ми продадат каквото трябва и да го монтират, за да не се налага да го правя аз и да се стигне до момент, в който съм поръчал нещо, което не ми върши работа. Дано да успея да намеря такова място.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.