Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как "я" карате :)

Featured Replies

Така карат професионалистите:

Резултат с изображение за „амфибия gif“"

:) 

• Отговори 81
  • Прегледи 6,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Прочетете си последният ред от написаното от Вас и ще разберете защо съм Ви цитирал!

преди 15 часа, bojoviki написа:

Така,и аз какво трябва да направя.Не разбирам защо си ме цитирал.Освен да те поздравя,друго не мога да ти кажа.

Прочетете последният ред от написаното от Вас и ще разберете защо съм Ви цитирал....

преди 3 часа, nickolaycho написа:

Прочетете последният ред от написаното от Вас и ще разберете защо съм Ви цитирал....

Ясно.Явно не сме се разбрали.Не говорех за хората,които са учили в Професионалната гимназия по транспорт и машиностроене,вече я закриха.Имах в предвид самите курсове за обучение на шофьори.Поздрави

• Автор
преди 16 часа, JKirilov написа:

Петров, би ли написал тук улиците по които минаваш? Да ги избягваме доколкото можем! А ако все пак се наложи - така, с пълна газ и на полусъединител...:D

Човек, например си на трета и влизаш в завой, който трябва да се вземе на втора, вместо да сменяш скоростите, натискаш съединител, което е все едно на свободна + натискаш малко спирачка, вземаш го завоя, после отпускаш съединителя.

Кой съм аз, че да ти забраня да правиш простотии и да се претрепеш? Лошото е, че в такива случаи си отиват и невинни жертви (collateral damages)!

Но хайде да е конкретния ти пример:

1. 20 метра преди завоя отпускаш газта (предполага се, че се движиш с около 40км/ч), на 10 метра леко барваш спирачката, влизаш в завоя на трета и когато си вече на около 20-30 грдуса завил - подаваш леко газ. Числата силно зависят от скоростта на движение и вида на двигателя.

2. 20 метра преди завоя отпускаш газта (предполага се, че се движиш с около 40км/ч), на 10 метра от завоя минаваш на втора с междинна газ. Влизаш в завоя без газ. Когато си вече на около 20-30 грдуса завил - подаваш леко газ. Нататък зависи от пътя, хората, колите и спрелите автобуси примерно...

преди 2 часа, Камен Петров написа:

Човек, например си на трета и влизаш в завой, който трябва да се вземе на втора, вместо да сменяш скоростите, натискаш съединител, което е все едно на свободна + натискаш малко спирачка, вземаш го завоя, после отпускаш съединителя.

Завой на неутрална?Тва е пълна глупост.Ако не уцелиш оборотите на двигателя за по-ниската предавка, също може да блокираш колелата и да се утрепеш.Не се правете на големи шофери, щото най-големите катастрофи идват точно от там.Никой не е застрахован.Освен това човек трябва да си познава и автомобила.С едната каручка завой мога да го взема с 80, с другата със същата скорост ще е в пъти по-опасно.От кола до кола има разлика и няма как да имат едно и също поведение на пътя.Гумите играят над 50% от ролята обаче.

преди 1 час, JKirilov написа:

минаваш на втора с междинна газ

Ако е газката или зила,да.Иначе за какво му е тая междинна газ?За гъзария ;).Иначе по обясненията на автора,мисля,че бърка понятието "полусъединител"

преди 15 минути, bojoviki написа:

Ако е газката или зила,да.Иначе за какво му е тая междинна газ?За гъзария ;).Иначе по обясненията на автора,мисля,че бърка понятието "полусъединител"

Защото е по-добре за синхронизаторите, но ако разликата в оборотите е голяма, може да се изгуби контрол върху колата.Все пак сме в булгаристан и все още има дърти кочини по пътищата(включая и себе си).

• Автор
преди 2 часа, JKirilov написа:

Кой съм аз, че да ти забраня да правиш простотии и да се претрепеш? Лошото е, че в такива случаи си отиват и невинни жертви (collateral damages)!

Но хайде да е конкретния ти пример:

1. 20 метра преди завоя отпускаш газта (предполага се, че се движиш с около 40км/ч), на 10 метра леко барваш спирачката, влизаш в завоя на трета и когато си вече на около 20-30 грдуса завил - подаваш леко газ. Числата силно зависят от скоростта на движение и вида на двигателя.

2. 20 метра преди завоя отпускаш газта (предполага се, че се движиш с около 40км/ч), на 10 метра от завоя минаваш на втора с междинна газ. Влизаш в завоя без газ. Когато си вече на около 20-30 грдуса завил - подаваш леко газ. Нататък зависи от пътя, хората, колите и спрелите автобуси примерно...

Съиденителят в комбинация с другите педали, е ускорение и намаляване.

Не, не е, приятелю! Няма ли как да попрочетеш, да попиташ тук-там? Уж питаш за "един преател", та да не ти се смеят?

А още по-интересно ще е да те качим при едни автоматични скорости... ;)

преди 11 часа, Камен Петров написа:

Човек, например си на трета и влизаш в завой, който трябва да се вземе на втора

Трябва да имаш достатъчна мощност, за да излезеш от завоя, защото не знаеш кой е зад теб (примерно) ... управлявай автомобила с мощността, а не с природните закони, пред тях всички сме никакви ... Шофирането не е религиозно учение ... ;) 

преди 9 часа, JKirilov написа:

Ти като не можеш да превключваш с двоен съединител, кой казваш ти е крив? ;)

:) Бе момчета, бе юначета ... :) Някой не ползват съединител ... ;) Чуват оборотите и знаят предавателните числа ... :) 

За бога братя, има синхронизатори, ползвайте ги!!! За бога братя, има вече двойни съединители, ползвайте ги!

Автомобилите вече не са каквото бяха.

Кой крив, кой прав, кой може, кой не може ... :) Едно е по-важно: Да се вземе завоя, а не да се оди де си знае автомобила ... :) 

Автомобила зависи от нас, а не обратното! Без значение дали е кола, каруца и прочие ... шофьора не е магарето ... или коня с капаци ...

преди 4 часа, JKirilov написа:

А още по-интересно ще е да те качим при едни автоматични скорости... ;)

Де е съединителя ... :) дайте ми го ... :)

Трудно ще му се отворят очите ... той ги стиска, стиска ... :) 

Може би по този начин, знам ли ...

Резултат с изображение за „мистър бийн снимка“"

:) 

• Автор

Когато влезеш в завой, не ти говоря за кръстовище, дори да е селско, където аз почти винаги спирам дори да имам предимство, а ти говоря за завой. Специално моята кола е така, че скоростите долу-горе отговарят на оборотите. Например втора е за до около 2200, трета за около 3500.

Аз ти говоря, че да кажем влизаш в завой където примерно от 60 трябва да намалиш на 40, задържаш съединителя + леко спирачка, и на излизане от завоя пускаш съединителя и спирачката и колата си ускорява без да и даваш газ.

А този който е зад мен да си спазва дистанцията, не аз да му спазвам и дистанцията. Като си шифирин, случвало ли ти се е, да набият спирачките пред зебра и ти едвам да успееш да спреш. Особено в градовете и особено по натоварените пътища масово не се спазва дистанция, а дори да се спазва, ти все пак не можеш при такива обстоятелства да си на 30 метра дистанция.

Освен това би трябвало да знаеш и, че ако караш абсолютно изрядно в голям град ще трябва да чакаш да ти се изредят всички тарикати.

• Автор

Т.е. за съединителяте  точно обратното на каквото написах. Той в общи линии и играе ролята на свободна. Например ако си на трета спрял и с натиснат съединител вдигат да кажем оборотите до 3000 и потегляш.

А оня дето ми спори за шофьорите, току що се прибирам от пътя. Някъв, ест с БВМ прави пергели на еднолентов път в града.

И точно преди малко три жени си вървят в центъра на улицата, бавно спокойно, и аз застанах зад тях, и нарочно ги чакам дали ще им хрумне да се качат на тротора, ама не им хрумна.

Плюс това моите впечатления е, че има разлика в поведението в различните градове. Например в Търново шофьорите са идея по внимателни, може би защото там движението им не е много добре устроено. В част от града има много тесни улици, опасни баири. Там имаше една улица, която е много стръмно изкачване и завършва с пропаст. Също така там за пръв пут видях да се влиза на последния етаж в блок директно от улицата.

преди 7 часа, Камен Петров написа:

Аз ти говоря, че да кажем влизаш в завой където примерно от 60 трябва да намалиш на 40, задържаш съединителя + леко спирачка, и на излизане от завоя пускаш съединителя и спирачката и колата си ускорява без да и даваш газ.

Te за това говоря - кой те е обучавал, какво изобщо те е обучавал: да въртиш геврека и да натискаш педалите. Ти си самоубиец на пътя братле - аз съм минал и през пистовите мотори, с 300 съм карал, обаче ти си по- голям, ала много по- голям самоубиец и от това: най- малкото аз поне съзнавах рисковете, които поемам, а ти въобще и не подозираш дори, че караш на "ела вълчо изяж ма".

Та пак да си кажа - силно ти препоръчвам да намериш някой авер добър шофьор, който да ти обясни и покаже някои основни правила. Жива беля си, честно ти казвам.

• Автор
преди 45 минути, insec написа:

Te за това говоря - кой те е обучавал, какво изобщо те е обучавал: да въртиш геврека и да натискаш педалите. Ти си самоубиец на пътя братле - аз съм минал и през пистовите мотори, с 300 съм карал, обаче ти си по- голям, ала много по- голям самоубиец и от това: най- малкото аз поне съзнавах рисковете, които поемам, а ти въобще и не подозираш дори, че караш на "ела вълчо изяж ма".

Та пак да си кажа - силно ти препоръчвам да намериш някой авер добър шофьор, който да ти обясни и покаже някои основни правила. Жива беля си, честно ти казвам.

Я вземи се с крий с пистовите си мотори. От колко години имаш книжка? Какви 300 те гонят, ти нормален ли си, вдяна ли нещо от което съм писал въобще? След като не си вземи потърси малко за каране на полусъиденител, състезателю пистов с 300.

преди 31 минути, JKirilov написа:

А може би само ни будалка? (троли, спами...)

Не ви будалкам, но ми се струва, че не схващате детайлите. Както и да е.

• Автор
преди 1 час, JKirilov написа:

На завой се намаля само с преминаване на по-ниска предавка, но както в рекламата - то требе и акъл! ;)

И акъл трябва.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.