Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как "я" карате :)

Featured Replies

Положението по нашите пътища става све по опасно. Редовно се натъквам на някой който си мисли, че зад ей тоя завой няма да има кола и я кара през просото. Мигачи или не се дават или се дават за 2-3 секунди. И все такива неща.

А както и как обичате да карате? Аз карам изключително много на полусъидинител, знам че е вредно но колата се усеща по-добре, както и става по бързо.

• Отговори 81
  • Прегледи 6,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 57 минути, Камен Петров написа:

Положението по нашите пътища става все по опасно. 

И как го прецени това? С какво е по-опасно отпреди 5 или 15 години например?

• Автор
преди 2 минути, baitexpo написа:

От личен опит, особено що се отнася за градско шофиране. Преди 2-3 седмици някъв на двулентов път ми минава на 15 сантиметра с бясна скорост и ми свири. И то по тъмно.

На мен вече не ми се шофира, притежавам автомобил само, защото си изкарвам парите с него, инак щях да я карам без кола - то ми писна вече от рали съзтезали и калпави пътища.

Няма как да става все по-опасно.Идиотите си ги е имало и преди.Няколко пъти вече ме удрят с парктроник, едно куче в студентски оня ден реши да си играе със съдбата и ми се заби в предната броня, на катастрофи почти всеки ден се наглеждам.Шоуто си го има и ще продължи.Има влакове, метро, автобуси, но всеки иска уюта на автомобила.Друг е въпроса, че цените на колите паднаха и вече всеки втори е с чипиран курник.Всеки ден Перник-София, вече почна и на мене да ми писва.Както има олигофрени, така има и нормални.Иначе темата е безпочвена.Как ми падне, така карам.Всеки си има стил на шофиране, пък и парите вие си ги давате за съединители.Ако искаш включвай и без съединител, стига да не претрепеш някой, проблеми няма.

• Автор
преди 19 минути, The Negative One написа:

Няма как да става все по-опасно.Идиотите си ги е имало и преди.Няколко пъти вече ме удрят с парктроник, едно куче в студентски оня ден реши да си играе със съдбата и ми се заби в предната броня, на катастрофи почти всеки ден се наглеждам.Шоуто си го има и ще продължи.Има влакове, метро, автобуси, но всеки иска уюта на автомобила.Друг е въпроса, че цените на колите паднаха и вече всеки втори е с чипиран курник.Всеки ден Перник-София, вече почна и на мене да ми писва.Както има олигофрени, така има и нормални.Иначе темата е безпочвена.Как ми падне, така карам.Всеки си има стил на шофиране, пък и парите вие си ги давате за съединители.Ако искаш включвай и без съединител, стига да не претрепеш някой, проблеми няма.

Проблемът е там, че ако единия е дисциплиниран, или най-малкото знае как да кара и за какво да внимава, не знаеш какъв имаш насреща. Мен направо вече ме е страх да шофирам.

преди 4 часа, baitexpo написа:

По това, че джигитите и простаците се увеличават експоненциално! (виж думата в речника ;))

преди 11 минути, JKirilov написа:

По това, че джигитите и простаците се увеличават експоненциално! (виж думата в речника ;))

Как стигна до това заключение? Някаква статистика ли си водил? По какви критерии? За какъв период?

преди 42 минути, Камен Петров написа:

Проблемът е там, че ако единия е дисциплиниран, или най-малкото знае как да кара и за какво да внимава, не знаеш какъв имаш насреща. Мен направо вече ме е страх да шофирам.

Ами то и пеша да ходиш, пак не знаеш какъв имаш насреща. Движението е отражение на обществото ни. Повечето спазват правилата, има си някакъв процент нарушители, има и неопитни или буйни младежи. 

Внимаваш, пазиш себе си, пазиш другите. Ако не ти понася - хващаш си градски транспорт и не се натоварваш с шофиране.

Карам я на "темпомат", пенсионерската и бай-вече без да му мисля... :) 

Бях малък, научих неща преди да се науча да шофирам от един от вуйчовците на майка ми:

1. Който се научи да кара бавно, то той може и бързо.

2. Бъди уверен в себе си, но не знаеш другия до колко умее да кара.

3. Път време няма.

Ред други неща научих вече след като почнах да карам.

Най - важното : Пиеш ли алкохол не карай, карайки автомобил не пий!!!

Който и да ти говори, че не си шофьор, ако обичаш автоматични скорости е въздухар.

В града - пази предния.

Извън града - не изпреварвай неуверен.

На село - тарикатите са повече от градските.

Извън пътя - Дори да си 4х4, то колата падне ли на "корем" ти трябва чужда помощ.

През лятото - Как ти е охладителната система?!

През зимата - Дори да си 4х4, то това няма да ти помогне при спиране. Карай по-бавно от позволеното.

И ред други неща ...

Разликата между позволената скорост и по-бързата те удря в джоба, а времето за пристигане в т. Б се различава в рамките на 15 минути.

Без аварийно шофиране!

преди 53 минути, Камен Петров написа:

не знаеш какъв имаш насреща. Мен направо вече ме е страх да шофирам.

Да, не знаеш какъв е и затова трябва да си внимателен.

Който се страхува от мечки, да не ходи в гората ... :)

За съединителя .... хм ... купи си автоматична скоростна кутия поне ... :) 

Успех!

• Автор
преди 21 минути, ДИоNД написа:

Карам я на "темпомат", пенсионерската и бай-вече без да му мисля... :) 

Бях малък, научих неща преди да се науча да шофирам от един от вуйчовците на майка ми:

1. Който се научи да кара бавно, то той може и бързо.

2. Бъди уверен в себе си, но не знаеш другия до колко умее да кара.

3. Път време няма.

Ред други неща научих вече след като почнах да карам.

Най - важното : Пиеш ли алкохол не карай, карайки автомобил не пий!!!

Който и да ти говори, че не си шофьор, ако обичаш автоматични скорости е въздухар.

В града - пази предния.

Извън града - не изпреварвай неуверен.

На село - тарикатите са повече от градските.

Извън пътя - Дори да си 4х4, то колата падне ли на "корем" ти трябва чужда помощ.

През лятото - Как ти е охладителната система?!

През зимата - Дори да си 4х4, то това няма да ти помогне при спиране. Карай по-бавно от позволеното.

И ред други неща ...

Разликата между позволената скорост и по-бързата те удря в джоба, а времето за пристигане в т. Б се различава в рамките на 15 минути.

Без аварийно шофиране!

Да, не знаеш какъв е и затова трябва да си внимателен.

Който се страхува от мечки, да не ходи в гората ... :)

За съединителя .... хм ... купи си автоматична скоростна кутия поне ... :) 

Успех!

Да ти кажа, бих си взел кола с автоматични скорости. Без значение дали казват, че било за жени и прочее подигравки един вид. А на полусъидениел наистина може да се правят много неща, но се скапва колата. Поне така казват, а и аз го усещам някой път като изстържа, вероятно т.н. феродо. 

преди 6 часа, Камен Петров написа:

Аз карам изключително много на полусъидинител, знам че е вредно но колата се усеща по-добре, както и става по бързо.

Кое те подтиква да караш на полусъединител?

преди 5 часа, baitexpo написа:

Няма какво да се преценява.Преди едно семейство или нямаше или имаше една кола.А сега едно семейство разполага с между 2-4 коли.Преди,например,спокойно можеше да риташ на улицата.Я мине една кола на 30 мин я не.А сега вътрешните улички са като магистрали.Преди карахме курсове по 45 дена,а сега можеш да вземеш книжка без да ти видят физиономията.

преди 13 минути, Камен Петров написа:

Да ти кажа, бих си взел кола с автоматични скорости. Без значение дали казват, че било са жени и прочее.

В момента дори професионалните състезатели ползват такава ... да, те избират кога да се мине на друга скорост, но процеса е автоматичен ... ;) 

Кратко: Да се отричат определени автоматични неща е най-малкото признак, че човек е пълен въздухар .... Примерно ... Линукс привържениците с това sudo прочие ...

Днес се видях се един познат си купил преди десетина дена Мерцедес автомат вика ми "братле, никога не съм имал автомат, не мога да повярвам какво удобство е това - направо отидох в бъдещето" 🤣

преди 8 часа, baitexpo написа:

С това че шумахеровците дето си мислят че булеварда е писта, а Е46-тицата болид от формула едно, стават все повече.

• Автор
преди 5 часа, bojoviki написа:

Някак си усещаш по-добре колата. Въобще карането.

Например, завивам да паркирам на трета, натискам спирачката, после отпускам съединителя. Или пък се спускам по надолнише, или оставям на свободна, акое е е по дълго, но ако е по-късо натискам съединителя. Или пък съм спрял на кръстовише на втора. 

преди 12 часа, baitexpo написа:

Там е работта, че положението е почти същото, защото автопарка ни така и не се променя към добро. Напротив, последните години тръгна към по-зле. И колкото ние, участниците в движението да се ограмотяваме, толкова автопарка ни ни изневерява и води до тежката статистика, която дори миналата година е по-зле, въпреки по-малкото население на страната ни, въпреки многото камери и взети мерки от контролните органи. Истината е, че курниците ни са средно  по над 15 години, а това означава поне два пъти повече смърт по пътищата ни!

преди 8 часа, Камен Петров написа:

Има едно просто правило, което помага в повечето ситуации. Просто спазвай правилника, давай винаги мигачи, дори в огледалата да няма никой. Абе...все едно си миеш зъбките сутрин и вечер, макар да се съмняваш в ефективността  на пастите ни за зъби.   Много калява волята рано сутрин, когато движението е слабо и дори липсва, да си даваш мигача  при смяна на лента или завой. Повярвай ми, винаги помага, защото не знаеш дали на завоя няма скрит в тъмното пешеходец, който чака да му сигнализираш дали ще завиеш или не.  И ако нормалния пешеходец така или иначе чака, може да попаднеш на такъв, дето да заблудиш и минеш през него, само защото не си дал мигач мислейки си, че други коли няма, за какво ми е мигач!  Просто бих посъветвал всички шофьори да слязат на тротоарите за известно време и да се ограмотят как се движат тия с автомобилите. Тогава мисля по-лесно ще приемаме факта, че има пешеходци, има велосипедисти, има баби и дядовци около пътното платно. 

преди 6 часа, insec написа:

Днес се видях се един познат си купил преди десетина дена Мерцедес автомат вика ми "братле, никога не съм имал автомат, не мога да повярвам какво удобство е това - направо отидох в бъдещето" 🤣

Сигурно и за смартфона си е мислел същото, хаха. И аз така си виках за 55 инчовия OLED  с Youtube  на борда :P  Бъдещето всъщност е това, до което не сме се докосвали. Бъдещето трае обикновено от една до няколко седмици. От там нататък става минало.  Кажи му на твоя познат, че когато дядо му е бил младеж, в Америка са карали само автоматици и вероятно там са си викали - докоснах се до бъдещето с тая ръчка :P

преди 1 час, Камен Петров написа:

Например, завивам да паркирам на трета, натискам спирачката, после отпускам съединителя. Или пък се спускам по надолнише, или оставям на свободна, акое е е по дълго, но ако е по-късо натискам съединителя. Или пък съм спрял на кръстовише на втора. 

Ако сега откриваш топлата вода, добре е да прочетеш дебелите книги. А може и да погледаш Automotor und sport TV,  където и тая тема е засегната - за спящия на съединителя. Повтарят ги постоянно уроците и е добре да се изгледат по няколко пъти.

Относно съединителя...вредно е всяко задържане на крака върху съединителя. Когато в казармата през 1990-92-а карах ЗиЛ 130, си правех такива експерименти със съединител и спирачка. Рекорда ми бе да потегля на пета предавка от място. След 100 метра просто не можеше да се диша в кабината от пушещия съединител.  Или другата крайност - в 30 сантиметра сняг натискам спирачката до дупка и гледам какво ще стане. Е то няма какво друго да стане, освен да се завъртя на 180 градуса, хаха. Само че тия неща ги правех на самолетна писта, не по пътищата.  Четях си аз дебелите книжки, там си ги пишеше нещата,ама нали трябва ръка да пипне и око да види...

Преди 15 години играех една игра - GRID,  където само се дрифтеше. В един момент човек започва да се пита, дали наистина е точно така, както в играта. Намерих си в 3 часа през нощтта празно кръстовище в завода ни, дето не е към пътната мрежа, въртях се на място час, докато резервоара ми не се изпразни с една четвърт, изпотих се яко и разбрах, че е точно така.  Обаче в един момент преди 3-4 години попадам на една игра, дето имаше възможност за тренировка. Намерих си кола като моята - Форд Фиеста с предно предаване, макар и 190 коня, не 96 като моята. Дърпам ръчната, давам газ и колата се върти на място. Стана ми интересно, дали наистина е така, защото такова нещо не бях пробвал, а и не бях виждал при автомобил с предно предаване. Една нощ пак дърпам ръчната на лед и сняг, давам газ и колата прави наистина Слънце. Не мога да повярвам, но го прави.  Просто има неща, които човек никога няма и да разбере, че съществуват. 

преди 13 часа, Камен Петров написа:

Определено бих ти препоръчал да промениш тези си навици - при спускане оставяш на свободна и що, щото било по- дълго ..... ако е по- късо на полусъединител, направо WTF братле.

Не всички хора имат късмета да са с поне един родител добър шофьор, който да ги научи на много тънкости в шофирането още преди да стигнат годините за кормуване - макар, че в интерес на истината, моят преподавател беше учител-- мечта, даже ударих камиона с него, човека заклевам се не изрази, дори нотка на гняв, ярост или висок тон, абсолютно спокойно и подробно ми обясни как съм сбъркал, спомням си, че тогава се стъписах повече не от белята, която направих, ами от неговата реакция и отношение.

Убеден съм, че ако поне половината от тези, дето обучават курсистите бъдат с качествата, като на моя учител, то положението по пътищата би било значително по- добро, човека наистина те учеше просто - и на капак впрочем мога да кажа, че никак не караше бавно т.е. на газката постоянно ме подканяше "натисни, натисни".

п.п. та ако изобщо може да се говори за някаква полза от свободната при спускане, то това е, че спестяваш едни 20гр. гориво - друго няма. Всичко останало е безпредметен, безсмислен риск.

• Автор

С Дриф-та  искам да споделя, че мен един път ме спаси това, че съм играл доста играта Колин Макрий навремето. Спуках гума по надолнище, на заледено със Жигула Комби. с над 90 км/ч.

А на Insec искам да кажа, че да караш на полусъидинител, изобщо не е само това. Има едно приплъзване. Не става въпрос само за спускане, това беше един просто пример става въпрос за много неща. Например на баир, можеш да подпалиш на втора, въобще съединителят е регулатор. 

П.с. И активатор също така. Например спираш на светофар, или на завой, кръстовище, както и да е - на втора, даваш газ, и отпускаш съединителя.

Карам като бургаски шофер на бмв/алди. 

С двеста :D(само веднъж, иначе +10-15 на ограничението) 

тийм дрифта пък що реши че автопарка е виновен? 

на 23.01.2020 г. в 19:39, bojoviki написа:

Няма какво да се преценява.Преди едно семейство или нямаше или имаше една кола.А сега едно семейство разполага с между 2-4 коли.Преди,например,спокойно можеше да риташ на улицата.Я мине една кола на 30 мин я не.А сега вътрешните улички са като магистрали.Преди карахме курсове по 45 дена,а сега можеш да вземеш книжка без да ти видят физиономията.

Аз съм завършил ТЕ Вилхелм Пик - сега Хенри Форд, учил съм 2/две/ години предмет ПРАВИЛНИК И ЗАКОН,  в дипломата ми го има! Без коментар....

преди 4 часа, nickolaycho написа:

Аз съм завършил ТЕ Вилхелм Пик - сега Хенри Форд, учил съм 2/две/ години предмет ПРАВИЛНИК И ЗАКОН,  в дипломата ми го има! Без коментар....

Така,и аз какво трябва да направя.Не разбирам защо си ме цитирал.Освен да те поздравя,друго не мога да ти кажа.

• Автор
преди 9 часа, nickolaycho написа:

Например вземаш завой на който трябва да намалиш. Вместо да натискаш спирачка, пускаш газта и натискаш съединителя.

Петров, би ли написал тук улиците по които минаваш? Да ги избягваме доколкото можем! А ако все пак се наложи - така, с пълна газ и на полусъединител...:D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.