Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как "я" карате :)

Featured Replies

преди 3 часа, JKirilov написа:

На завой се намаля само с преминаване на по-ниска предавка, но както в рекламата - то требе и акъл! ;)

Не е задължително.Ако скоростта позволява да се вземе завоя?Или колата е с повечко коне,само с отнемане на газта ще успееш да влезеш и излезеш от завоя,стига да не е 90 градусов,нали

на 26.01.2020 г. в 21:56, The Negative One написа:

Защото е по-добре за синхронизаторите, но ако разликата в оборотите е голяма, може да се изгуби контрол върху колата.Все пак сме в булгаристан и все още има дърти кочини по пътищата(включая и себе си).

Точно работата на синхронизаторите е да изравни оборотите за да могат плавно да се превключат скоростите в движение.Единствено,ако не се лъжа,задната е без.Би трябвало да е трудно изгубването на контрол от сваляне на предавките.Понеже е все едно да набиваш спирачки,но в случая е т.н. моторна спирачки или спиране на скорост.

• Отговори 81
  • Прегледи 6,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Добре си го е написал Отрицателния, но не си го разбрал. Спирачката действа приблизително по равно на четирите колела, докато с преминаване на по-ниска предавка се блокират частично я задните, я предните колела. Разбира се, на сухо и с добри гуми няма да има проблем, но на мокро и/или с галошки се завърташ. Просто добрият шофьор знае кога как!

Вече умението за преминаване 4 ->2-ра с повечко междинна газ спасява и в случаите, когато натискаш спирачката, педала хлътва - съпрайз...

• Автор

накъдето е тръгнала тази тема, по добре тази част в която се правите на умници да приключи, защото не е хубаво да се говори така.

Като ви слушам не знаете нищо за карането на полусъиденител. Обаче да говориш така за някой, който много рякдко вдига повече от 50 на градско и не повече от 100 на извънградско. С тази малка количка повече не рискувам.

преди 11 часа, JKirilov написа:

Добре си го е написал Отрицателния, но не си го разбрал. Спирачката действа приблизително по равно на четирите колела, докато с преминаване на по-ниска предавка се блокират частично я задните, я предните колела. Разбира се, на сухо и с добри гуми няма да има проблем, но на мокро и/или с галошки се завърташ. Просто добрият шофьор знае кога как!

Вече умението за преминаване 4 ->2-ра с повечко междинна газ спасява и в случаите, когато натискаш спирачката, педала хлътва - съпрайз...

Аз викам ако ще о дискутираме това да е без квалификации.

Да кажем, че имаш три легнали полицаии на по 40 метра един от друг, какво ще сменяш хиляди пъти скорости ли?

Освен правилата за шофиране ако не искаш да си гамен ( и пак да кажа, че на всеки може да се случи ) не са толкова много.

Вземане на завой - намаляш си нормално, когато вече минеш средата на завоя ако е стандартен можеш да почнеш да увеличаваш. Да спираш и да изчакаш ако в твоята лента има спрели автомобили, щото това редовно не се прави и който свари първи. Като знаеш, че идва зебра да не чакаш да набиваш спирачки в последния момент и прочее.

Но не винаги може и не винаги човек му издържат нервите, тътри се ти два часа подир тир в някоя чука, че да видим...

А за града масово ти гарамтирам, че поне в повечето случаи ако от тази страна има колона с 2 автомобила а в другата колона от 20, ще те накарат да се изреди цялата колона, освен ако някой по свестен не те пусне.

Всеки си преценя, а смятам че имам някакви умения. Наистина не е хубаво да се говори така, но аз съм пукал гума по заледено надолнище с 90 км в час, знаеш ли как се удържа това? Съвсем сериозно смятам, че успях да удържа колата защото много години играх колин макрий играта. Която беше много реалистична.

А някога просто няма какво да направиш - а и много зависи от колата. Пак с тази жигула щях да се пребия без да имам никаква вина. просто от една малка вдлъбнатинка на пътя не повече от 2-3 санта колата отскочи, завъртя се и се намерих в мантинелата. Това беше все пак акто бях и по млад шофьор какво можех да направя, това даже не се виждаше. А и кой да предположи, че с 40 км може да се случи такова нещо от една вдлъбнатина, не дупка, а неравност.

Наистина не е хубаво да се говори така, но мисля, че само един път съм правил сериозна глупост, но това беше с кола на която можех да разчитам, бившето ми любимо червено-розово Мицубиши ( какъвто цвят никога не съм виждал и не видях ). Тогава се тътрих зад един тир и нямаше отсечки с гарантирана видимост. Та реших да рискувам и на едно от около 50-60 метра дадох сериозна газ но отсреща ми изскочи един който сигурно беше ускорил поне до 160. Едвам се разминахме, то нямаше време за набиване на спирчаки дори, а и е по-опасното с такава скорост.

• Автор

P.s. Всъщност това с тира е още един пример за полусъидинител. Защото човек наистина не знае, кога ще му се наложи да бърза и да му е спешно и да рискува. Един такъв ТИР който се движи на такъв терен с може би 30 км. Най-бързо би се изпреварил на полусъидинител на трета, като влезеш в лявата лента да вдигнеш оборотите за поне 4-та и да пуснеш съединителя. Ще измъчиш и двигателя, но ще стане най-бързо.

преди 22 часа, Камен Петров написа:

....потърси малко за каране на полусъиденител....

Потърсих и единственото, което намерих е:

" Движението “на полусъединител” се налага, когато искате автомобила да се движи много бавно, със скорост, която е по-малка от тази, развивана от автомобила на първа или задна предавка без да подавате газ. То се налага най-често при паркиране, движение през стеснени участъци и при навлизане в къстовище, когато осигурявате предимство. "

Какви тирове, какви завои, какви самоубийствени атентати - хич и не схващаш, колко опасен шофьор си, което е и най- лошото, щото си мислиш, че като караш на полусъединител, караш безопасно.

• Автор
преди 19 минути, insec написа:

Потърсих и единственото, което намерих е:

" Движението “на полусъединител” се налага, когато искате автомобила да се движи много бавно, със скорост, която е по-малка от тази, развивана от автомобила на първа или задна предавка без да подавате газ. То се налага най-често при паркиране, движение през стеснени участъци и при навлизане в къстовище, когато осигурявате предимство. "

Какви тирове, какви завои, какви самоубийствени атентати - хич и не схващаш, колко опасен шофьор си, което е и най- лошото, щото си мислиш, че като караш на полусъединител, караш безопасно.

Аз мисля да спра по въпроса, след като търсиш от гугъл какво е каране на полусъединител и ми цитираш това. И пак квалификация. 

Няма нищо опасно в карането на полусъединител. Стига да знаеш как да го комбинираш с останалите... педали.

преди 1 час, Камен Петров написа:

Няма нищо опасно в карането на полусъединител. Стига да знаеш как да го комбинираш с останалите... педали.

Няма нищо опасно, освен че ще мирише постоянно на феродо и ще сменяш съединител 2 пъти годишно.

преди 16 часа, JKirilov написа:

Спирачката действа приблизително по равно на четирите колела

Няма такова нещо.

Така, понеже все за този "полусъединител" говори, повтаря и т.н. то цялата тема забуксува и замириса на изгоряла ...

Време е или да се спре въпросната тема или все повече да мирише на изгорял съединител. :) 

Май така се очертават нещата .... караме я към края ... :) 

А кака други карат:

Резултат с изображение за „изгорял съединител gif“"

:) 

на 28.01.2020 г. в 16:44, Камен Петров написа:

Аз мисля да спра по въпроса....

По- добре помисли какви ги вършиш на пътя - щото въпроса не е само до твоята безопасност. Не се намери и един човек в темата, който да се застъпи за този твоя полусъединител, а ти вместо да се замислиш, че допускаш грешка, тръгваш да философстваш и да спориш.

преди 22 часа, JKirilov написа:

И ти нищо не си разбрал... ;)

Ми ти не се ли сещаш, че ако никой не е разбрал нищо, значи нищо не си обяснил. Все пак не говорим за ядрена физика, а за един пиклив съединител.

• Автор
преди 1 минута, JKirilov написа:

Е, не неапълно. Половината от което знаем сме го изложили по-горе!

Единственото, което бих коментирал, и единственото вярно което тук написахте някои хора е, че на хлъзгаво, дъжд, заледено и прочее не е безопасно да караш на полусъидинител, и то в някои отношения. Всичко друго са глупости.

преди 16 часа, Камен Петров написа:

Единственото, което бих коментирал, и единственото вярно което тук написахте някои хора е, че на хлъзгаво, дъжд, заледено и прочее не е безопасно да караш на полусъидинител, и то в някои отношения. Всичко друго са глупости.

и на сухо ....

Има смисъл да караш на някакъв по регулируем "ръчно-директен" съединител само ако се движиш сред изключително пресечен терен, където с леко лашкане без спирачка преодоляваш някакво препятствие ... Навремето не бе удачно да се кара с автоматична скоростна кутия, защото при леко закъсване не можеше да тръгнеш отново. Сега има доволно различни системи, които помагат при почти всякакви условия. Затова и е запазена функцията ръчно превключване на въпросната автоматична скоростна кутия. Ако някой не знае как да разклати даден автомобил, за да потегли при засядане без да ползва съединител, то значи, че не знае, че автомобила има и заден ход, т.е. това не е мотоцикъл ... ;) 

Полусъединителя единствено се използва за кратки маневри, когато искаш колата да тръгне съвсем леко.При паркиране, преминаване през дупки  и т.н.Също може и по наклонена улица, да речем на светофар да задържиш колата да не тръгне назад, за около 2-3 секунди.Всяко по-дълго задържане на педала в положение на "зацепване", е абсолютно тъпо и малоумно.(мое мнение)Все пак смяната на тоя амбреаж не е никак лесна и приятна.Има хора, които неволно си държат левия крак върху педала и това също може да доведе до съсипан съединител.

преди 1 час, The Negative One написа:

Всяко по-дълго задържане на педала в положение на "зацепване", е абсолютно тъпо и малоумно.

За това ни късаха на изпитите даже - мен лично не, всички категории съм си ги вземал от първия път, но въобще не беше рядкост някой да бъде скъсан, щото крака му не слиза от съединителя. А на практика, дори да не знаеш, да не се е намерило кой да ти обясни, то пак при самото управление на автомобила, когато да речем на един завой, който нормално се взема със 60-70км/ч, минеш един път на свободна и един път с включена предавка, веднага ти става ясно защо и как. А на онези, които не им става ясно, то не им е и работа въобще да управляват автомобил, а вече със сигурност не би трябвало да им се дава книжка - има хора, които просто не могат да се научат, дори да се стараят и да внимават, не им се отдава и това е. Аз за това шапка свалям на онези, които макар че имат книжка - щото в България си знаем, че само онзи, който не е поискал, той няма книжка - пред себе си си признават, че не ги бива, че са опасност на пътя и се отказват да имат, и управляват автомобил. Познавам такива хора, евала наистина. Не мисля, че има нещо срамно или обидно, ако си неспособен да усвоиш този занаят.

• Автор
преди 2 часа, The Negative One написа:

Полусъединителя единствено се използва за кратки маневри, когато искаш колата да тръгне съвсем леко.При паркиране, преминаване през дупки  и т.н.Също може и по наклонена улица, да речем на светофар да задържиш колата да не тръгне назад, за около 2-3 секунди.Всяко по-дълго задържане на педала в положение на "зацепване", е абсолютно тъпо и малоумно.(мое мнение)Все пак смяната на тоя амбреаж не е никак лесна и приятна.Има хора, които неволно си държат левия крак върху педала и това също може да доведе до съсипан съединител.

Не съм твърдял нещо коренно различно.  По-бързо се изтърква, в което има логика. По ралитата карат само така. но там става въпрос за бесни...неща. И доколкото знам сменят скоростната кутия на няколко състезания, най-много. Дори след всяко.

Доколко е опасно, зависи колко го умееш. Определено е опасно за който не го умее.

Това, което си описал е около половината от по-безопасните неща, които могат да се правят на полусъидинител. Досега не съм "го изял", в смисъл да ми се налагат ремонти. Може би заради това, така разсъждавам, всеки съди от опита си.

АЗ бих добавил още няколко неща. Казах за поредица от легнали полицаи. Ами ако влезеш в някаква поредица от къси улички с много завои? Пак е подобно.

Предствете си Камен на рали...

Ще ги изтрепе всичките! ;)

Но пък аз му препоръчвам един Вартбург. Ако намери запазен да взема!!! Там има едно устройство (Freilauf), голям кеф е и пести гориво.

Значи скивай ся, карай както щеш.Аз смятам, че писането по тая тема е абсолютно безсмислено, щото колкото и да ти обяснявам, че да караш на полусъединител е вредно, дори за мен е невъзможно(защото ще ти се схване крака на 2рата минута), ти пак ми излизаш с някакви малоумщини.Освен това такова нещо като полусъединител няма.Единствено има смисъл от задържането на педала при ниска скорост, за да не загасне двигателя.Поредица от къси улички с много завои.Ти наведнъж по 2 завоя ли вземаш?И за 2ра скорост чувал ли си?Изобщо почвам да си мисля, че нямаш никаква идея за това как се управлява автомобил.Защо изобщо пусна темата?Може и аз да съм тъп(не го изключвам като вариант), но няма един да е на твоето мнение.Както казах и в началото, карай както искаш, само не ми излизай с тезата, че на ралитата карали така, щото ти на рали съм сигурен, че и 10 секунди няма да се задържиш.Техники за шофиране колкото щеш, ама съм сигурен, че няма човек, който да си пили съединителя на 7-8 хиляди оборота, съжалявам.Логиката ти куца отвсякъде.Те хората нарочно дават луди пари за усилени съединители за максимален грип, ти тука седиш и ни обясняваш как е по-добре да го пилиш, щото видиш ли ,така се изпреварвало по-добре.Дрън та пляс.Колата върви най-бързо когато е с хубави гуми и е в оптимални обороти, не когато ти и палиш съединителя.Аз лично спирам да пиша на тема "Полусъединител", ако имате желание за нещо друго - с удоволствие.

преди 15 часа, The Negative One написа:

Има хора, които неволно си държат левия крак върху педала и това също може да доведе до съсипан съединител.

Те така карат, т.е. натискат съединители, за да ги скапят, а после някой да ги бута ... :) 

И нека уточним едно нещо: Съединителя е за потегляне, а после за превключване на скоростите се ползва друго ... скоростна кутия ...

Съединителя свързва двигателя със скоростната кутия. Дали ще има педал в купето е друга тема ... Някои хора си го обичат този педал, защото не знаят какво да правят с левия си крак, ако го няма.

Та - да, някой карат по педалите ... :) Няма лошо, но въпросните не са шофьори!!!

преди 10 часа, JKirilov написа:

Предствете си Камен на рали...

Нидей ... :) представих си го на пътя ... :) Все пак тука има цензура ... :) 

• Автор
преди 13 часа, The Negative One написа:

Значи скивай ся, карай както щеш.Аз смятам, че писането по тая тема е абсолютно безсмислено

Е защо пишеш, тогава?

Иначе, ти как го представяш, че си караш постоянно на полусъиденител ли, хаха лол.

И това е предимно за градско каране. Тук-таме се ползва, бе момче.

Дадох някои пример - да повторя може би - имаш три легнали полицая на по 30 метра един от друг, на трета си, намаляш като за втора...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.