Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Препоръчан отговор


Воден от идеята, че началото на България  е поставено от българи, траки и славяни, считам за образователно да сподели, който знае, за религията на предците. У мен възникна ревност, че към Буда се проявява на 127 стр. интерес, а към Перун на 1 (една непълна)

 

Тангра/Тенгри и Орфей се споменават бегло в темата Живот, Съществуване, Смърт

и още по- бегло в Богомилство

Познанията ми не са задълбочени. Имам свои възгледи по Орфеевите химни, а Тенгризмът свързвам с шаманството. Митове не зная нито за Тенгри, нито за Перун, а за Орфей- само елинските. Ритуали и вярвания- никакви.

В темата за Перун, мисля, има интересен коментар, че връщането към езическите божества е присъщо на национализма, но тук, надявам се не би станало дума за връщане на пра- стари култове, а за родова памет. Ако познаваме  Йехова, Христос, Буда, но не и Тангра, Орфей и Перун, то за кои корени говорим? 

 

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз към началото на България бих поставил единствено българи и траки,  дотолкова,  до колкото българите са тракийски народ.  Т.нар. славяни, такива каквито днешната историография ги представя,  нямат нищо общо с образуването на държавата,  ти като в 7 ми век още не са съществували :D

Танграта не съществува,  няма го на писмен надпис,  няма го като идол,  няма го в историческите извори, няма нито едно доказателство, че българите са се кланяли на Тангра.  Между другото, същото важи и за волжките българи. Тенгризма беше наложен като потвърждение на тюркската теория за произхода на българите.  Тази теория днес вече е отхвърлена,  време е и танграта да отиде в контейнера.   Та това, че днес има индивиди, които се мислят за тангристи не се нарича национализъм,  а невежество.  

А Перунчо в България не е засвидетелстван и няма данни някой да му се е кланял. 

Та за религия на българите можем да говорим след 865 година, преди това могат да се излагат само хипотези.  Кубрат и други владетели след него са християни,  вероятно християни са и част от народа,  все пак християнството е в тези земи от векове.  Имало е и езичници със сигурност,  владетелите вероятно са били толерантни и към едните, и към другите.  Подобна толерантност е налице и при волжките българи,  изповядващи малко различна форма на исляма,  в която жените и мъжете са равни, а към друговерците няма неприязън.   Според мен, част от българите, вероятно и някои от владетелите са изповядвали различна форма на християнството, като за войната от 680год по скоро може да се каже, че е  от религиозен спор,  а териториалните придобивки са следствие от победата.  

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За наше съжаление или радост ДНК тестовете показват съвсем други истини, но вие си чепкайте тенгризма, катаклизма и непукизма... ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Michigan111 написа:

Аз към началото на България бих поставил единствено българи и траки,  дотолкова,  до колкото българите са тракийски народ. 

Знаете ли нещо за орфизма като по- специфично вярване сред траките? 

преди 1 час, JKirilov написа:

 вие си чепкайте тенгризма, катаклизма и непукизма... ;)

Кои смятате, че са религиите сред местното население в България преди Християнството?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За начало ще публикувам нищото, което е в уикипедия

Доколкото в западните култури се смята, че прабългарите са били поклонници на Тангра

 

Цитат

 

Tengri in Europa

Der Tengrismus wurde durch die Eroberungszüge der kriegerischen Hunnen, Awaren, (Proto-) Bulgaren, Kumanen, Magyaren und später auch durch die Goldene Horde Dschingis Khans auch bis nach Europa getragen.

 

има го и на английски

Цитат

Tengrism, also known as Tengriism, Tenggerism, or Tengrianism, is ancient and medieval Central AsianEurasian Steppe sky god Tengri-centered state religion as well a number of the modern Turko-Mongolic native religious movements and teachings. It was the prevailing religion of the Turks with Mongols (including Bulgars, Huns, Xiongnu), and, possibly, the Manchus and Magyars, as the religion of the several medieval states: Göktürk Khaganate, Western Turkic Khaganate, Eastern Turkic Khaganate, Old Great Bulgaria, Danube Bulgaria, Volga Bulgaria,

Ето и статията на български (на другите езици е по- богата

 

Цитат

 

Тенгризъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
 
Тенгризъм е древно вярване на тюркските, монголските, хунските народи, включително и прабългарите[1] преди мнозинството от тях да приемат известните световни религии. Все още активно се практикува в Якутия, Монголия, Казахстан, Киргизстан и др. паралелно с тибетския будизъм.

В тенгризма смисълът на живота се състои в съществуването в хармония с обкръжаващия свят. Тенгристите разглеждат съществуването си като подържано от безкрайното Небе – Тенгри, Богинята Майка Умай, плодородната Земя/Вода - Ерсу и владетел Улген, който е считан за покровител на горния свят. Земята, Небето, духовете на природата и предците се грижат за всички нужди и защитават хората.

Мирозданието на тенгризма (тенгрианството) е, че света е съставен от три нива или свята. Повелител на средният, на който живеем е Богинята Майка Умай, долният свят е където отиват духовете на починалите, за да чакат прераждането си с повелител Елериг и горния свят на Улген. Световното дърво, Бой терек по вертикалата свързва трите свята.

Шаманите (в българския вариант колобъри) играят важна роля при възстановяването на баланса, когато той бива нарушен вследствие на бедствия или намесата на духове. Те в състояние на транс могат да пътуват по вертикалата на световното дърво, стълпа между трите свята. Като такова се е считало старо вековно дърво сред горска поляна, предимно дъб или каменен менхир. Мястото, където се е извършвало свещенодействието е наричано капище или оброчище.

Тенгризмът включва шаманство, анимизъм, тотемизъм, култ към предците и определени елементи от китайската космология.

Тенгризмът е бил също така религия на прабългарите, хуните, евразийските авари и маджарите. Те пренасят тенгризма в Европа, като някои от тях продължават да го изповядват до късното средновековие. Съществува теория според която в България то е разпространена религия и като такава съществува до края на IX век, когато християнството е утвърдено от княз Борис-Михаил.

В България през последните години се наблюдава повишен интерес към тенгрианството. В основата на това е Движение „Войни на Тангра“, основано през 2004 от починалия дисидент Ангел Грънчаров – Елтимир
.

 

 

Ето и статията за орфизъм. На другите езици е пак по- богата. Абе, защо не сме свързани с корените си? Наистина, не сме растения, но не сме и хора, помнещи рода си

Цитат

 

Орфизъм
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Орфизъм е съвременен термин в историческата наука, с който се означава религиозно течение в древните средиземноморски култури. Произлиза от името на героя Орфей, който е тракиец според старогръцката митология, и на когото се приписва създаването на учението и авторството на свещени текстове. Последователите му се наричат орфици. Основната орфическа вяра е вярата в безсмъртието – в живот отвъд или в прераждане.
Орфически вярвания и практики са засвидетелствани в древна Елада и древна Тракия. Има общи елементи между двата вида орфизъм, но има и съществени разлики. Гръцките орфици вярват в безсмъртието на душата и прераждането ѝ в други тела, практикуват аскетичен начин на живот и ползват свещени текстове. Тракийските орфици вярват в безсмъртието телом и духом, за тях смъртта е преминаване в отвъдна реалност, аскетизъм (в повечето случаи) не се практикува, липсват свещени книги.

Гръцки орфизъм
Гръцкият орфизъм се квалифицира като секта в древногръцката религия, тъй като вярата в безсмъртието на душата и прераждането не е характерна за традиционната гръцка религиозност – Олимпийските култове.
Има различни хипотези за времето на възникването на гръцкия орфизъм – най-късната възможна дата, приемана днес в науката е VI в. пр. Хр.
Основно божество, почитано от гръцките орфици е Дионис (Вакх) в двете му хипостази – Загрей и Сабазий.
Тракийски орфизъм
„Тракийски орфизъм“ е термин, въведен от проф. Александър Фол, означаващ тракийското аристократично религиозно учение, постулиращо възможност за обезсмъртяване чрез мистериални обреди. Определянето на Орфей като тракиец в старогръцката митология, дава основание на проф. Ал. Фол да нарече условно учението за безсмъртието на тракийските аристократи „тракийски орфизъм“, сравнявайки го с подобното учение в Елада.
Според хипотезата на проф. Ал. Фол, оформянето на тракийския орфизъм се датира в периода от средата на II хил. пр. Хр. до IX-VIII в. пр. Хр., и продължава да се изповядва от траките до края на античността – VI в. Основа на доктрината е идеята за самоусъвършенстването. Орфизмът се практикува различно от различните обществени слоеве. Аристократите практикуват безсмъртието, т.е. – обезсмъртяват се, тъй като са посветени в мистериалното знание на учението. Поданиците вярват в обезсмъртяването на аристократите.
Тракийският орфизъм съчетава почитта към хтоничните и соларните божествени сили – орфическите божества са едновременно соларни и хтонични – такива персонификации са например Орфей и Залмоксис. Според космогоничния модел на тракийския орфизъм, светът е уреден в 7 или 10-степенен цикъл:

1. Самооплождане на Великата Богиня-майка (Земята).

2. Раждане на Сина (Слънцето).

3. Възмъжаване на Сина.

4. Свещен брак на сина с Богинята-майка.

5. Раждане на сина на Сина (царя).

6. Възмъжаване на царя.

7. Свещен брак на царя с Богинята-майка.

Според тази концепция, възпроизвеждането на космоса и обществото се основава на цикличното и асиметрично, а не на линейното симетрично време. Идеята за самоусъвършенстване подхранва вярата, че преодолелият ценностните изпитания и съпруг на Великата богиня майка става бог. Тази вяра се въплъщава в тракийския цар, който е и жрец, и бог. Два са пътищата за сливане с бога и те се илюстрират с митичната съдба на Орфей и Дионис. В мистериалните обреди участниците могат да въведат бога Дионис в себе си в състояние на ентусиазъм (в колективните обреди), но могат и да се опитват да достигнат до бога-Слънце (Аполон), както се вярва, че е правил Орфей, в състояние на екстаз (в индивидуалните обреди).

 

 

Цитат

 

Славянска религия
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Славянската религия е езическа религия. Тя наследила древната система от вярвания на праиндоевропейците и съхранила множество сходства с другите индоевропейски религии. В този смисъл, характерни нейни черти са политеизъм, примотеизъм, пантеизъм, антропоморфност на божествата и високо ниво на персонификация, вяра в задгробен живот, култ към мъртвите, култ към прадедите, фетишизъм, дуализъм.
Твърде малко са запазените исторически свидетелства за характера на славянската религия. Повечето от известните днес източници са съставени от християнски мисионери по време на покръстванията на славянските народи, поради което достоверността на сведенията е под съмнение. Сред най-известните свидетелства са „Chronicon Slavorum“ на средновековния хронист Хелмолд, „Gesta Danorum“ от Саксон Граматик, „Mater Verborum“, „Житие на св. Георги Агиорит“ от 11 век и др. Освен тях съществуват и други – например руските „Слово за похода на Игор“. Освен това, има много фалшиви източници на славянската митология – например „Велесова книга“ или „Веда Словена“.
Пантеон
 Основна статия: Славянски божества
Няма твърдо установен и централизиран славянски пантеон. Причина за това е големият брой славянски племена, които били пръснати на огромна територия и сравнително изолирани. Така всяко племе почитало определени божества, които били тясно свързани с бита и духовната му култура. Въпреки това могат да бъдат посочени близо тридесет божества, които са били широко разпространени и най-вероятно са били общи за всички – например Перун.
Перун е бог на бурите, гръмотевиците и светкавиците, както и като покровител на княз и военни отряди.
Характерно за западнославянските богове е, че те са многолики. Божествата са имали различни въплъщения и проявления, поради което често били изобразявани с няколко лица или глави. Така например бог Поревит имал 5 различни лица, бог Световит – 4, а Руевит – 7.
Опит да бъде установен „официален“ славянски пантеон прави киевският княз Владимир I в периода 980–88 г. Той издига край двореца си в Киев идоли на 6-те главни божества – Перун, Хърс, Даждбог, Стрибог, Симаргал и Мокош.

Митични същества
 Основна статия: Славянски митични същества
С това универсално понятие в славянското езичество се наричат всички духове, приказни образи и т.нар. вещи люде – жреци, вещици, магьосници, знахари и пр.

Религиозна организация
 Основна статия: Капище
 Основна статия: Разкрити капища
Поради разпокъсаността си и липсата на надплеменни обществени структури, до късно славяните нямали стриктно обособена религиозна организация. От дълбока древност всяка родова община (задруга) поддържала свое светилище, в което по време на празници служели родовите старейшини. След 6 – 7 век, това започнало да се променя. Появили се големи славянски селища, където били издигани храмове на различни божества и където служели славянски жреци, наричани влъхви. В средновековния славянски град Аркона, на остров Рюген (Руян), например, имало огромен храм на бог Световит, където служело цяло братство жреци. Подобен храм имало и в града Ретра. В средновековния Стетин (дн. Шчечин) имало храм на бог Сварожич, а във Волгаст – на бог Жаровит. Археологически останки от славянски храмове и светилища има открити на десетки места по територията на съвременните държави Русия, Украйна, Беларус, Полша, Чехия, Германия, Словакия, Сърбия и България.

Календар
 Основна статия: Славянски календар
Както при всички уседнали земеделски индоевропейски народи, така и у славяните календарът се изгражда според Слънцето – съобразно неговото движение спрямо Земята, неговите фази и цикли. Основни ориентири са равноденствията – пролетно (21 март) и есенно (23 септември), и слънцестоянията – лятно (22 юни) и зимно (22 декември). Във връзка с тези четири основни слънчеви фази, сред славяните е битувало и възприемането на слънцето като сложно многолико божество с четири превъплъщения. Славянският календар е цикличен, за разлика от съвременния линеен календар. От значение е сезонът, годишният период, а не годината, което придава и цикличния, кръговия му характер – сезоните се редуват в непрекъснат сезонен цикъл. Един и същ сезон, една и съща дата настъпват отново и отново през определено време, никога не остават в миналото. В съответствие с това и славянският календар няма начало или край, никой месец не е пръв или последен. Единствено могат да се обособят четири годишни времена, в зависимост от които варират и начините на живот, работата и свещенодействията на хората. В по-старо време годишните периоди били само два – седеммесечен земеделски сезон (лято) и петмесечен неземеделски сезон (зима).

Погребения
Древните славяни практикували трупоизгаряне. Те вярвали в задгробен живот и погребалните им обичаи били обусловени от този факт. Когато умирал човек, близките му го измивали и обличали в чисто бяла дреха (символ на смъртта), след което го оплаквали. Целта на оплакването била да се убеди душата на мъртвия колко обичан е бил той и да помага на живите си роднини.
Трупът бил изгарян на клада, наричана на старославянски крада. Вярвало се, че изгарянето на тялото освобождава душата и тя се превръща в навъ (дух), за да бъде допусната до Долната земя. Ако не станело това, душата започвала да се лута из света на живите Яв и поради страданията си се превръщала в зъл дух – вампир, мора, явина и пр.
След трупоизгарянето, погребвали праха в земята, заедно с лични предмети, съдове и храна, за да бъдат ползвани от мъртвия в отвъдното. Считало се, че в определени дни от годината душите на мъртвите биват пускани от Долната земя и се появяват там, където е заровен прахът им. Затова гробът имал значение и живите го обозначавали и помнели. В определени дни (задушници) носели на гроба храна и говорели на мъртвия, вярвайки че душата му е наоколо.
При погребения на влиятелни хора, край гроба се организирали погребални фестивали. Първата част била т.нар. тризна – военни състезания, вероятно включващи борби, въоръжени двубои, надстрелване с лък и конни надбягвания. Втората част от фестивала била т.нар. страва – пиршество в чест на умрелия. Край трапезата било определяно място за мъртвия и му се оставяла храна, все едно присъства и той.

 

 

Ето какво ми харесва в Тенгризма
Смисълът на живота е хармонията с екосистемата
Светът закриля човека (Спасение дебне от всякъде)
Има достъпен и победим долен свят, като в приказката за Тримата братя и златната ябълка. Не познавам история за световно дърво и не ми е потребна


Мнението ми за Орфизма
Не приемам безсмъртна душа и прераждане
Харесва ми това, че чрез ритуали и познание човек може да се усъвършенства
Харесва ми почитта към соларните и земеродни сили
Условно ми харесва и екстазното състояние, постигано чрез ритуално пиене на алкохол


В славянската религия
ми харесва връзката и почит към мъртвите и гроба. 
Харесва ми, че Пирин, планината на Перун, е у нас, но бих приел и: "името на Пирин идва от тракийската дума „перинтос“, което означава скала, и от хетската „перунаш“."
Близки са ми самодивите, врачките, молитвите за дъжд- Пеперуда. Близко ми е и земеделското мерене на времето в лета/реколти.
Не приемам вампирясването, но усещам, че към мъртвия може да се отнасяш като към жив в спомените и делата си.
 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Без да се обиждаш,  но прекалено се доверяваш на съмнителни източници,  познанията ти не бива да са от Уикипедия.  Тези неща, които ги пействаш сме ги чели. Учебниците по История също. Но едно нещо не може да се превърне в истина, само защото някое светило така е казало,  трябват и доказателства.  В този ред на мисли, много от нещата в последния ти пост висят във въздуха, просто няма нищо, което да ги доказва. 

Пример : Славяните строели големи градове,  но понеже такива не са открити,  се стига до извода , че живеели в землянки от слама.   Появило се и славянското море,  но понеже не са открити гробове и некрополи от това море,  значи славяните са практикували трупоизгаряне   :D

И въпреки че нито едното,   нито другото може да бъде подкрепено с доказателства,  и двете ги четеш в уики.   

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 часа, Търсещ истини написа:

Воден от идеята, че началото на България  е поставено от българи, траки и славяни, считам за образователно да сподели, който знае, за религията на предците. У мен възникна ревност, че към Буда се проявява на 127 стр. интерес, а към Перун на 1 (една непълна).

 

 

 

Нормално. Българина е най- известен с чуждопоклонничеството си, а сега след като разни холивудски знаменитости "намериха себе си в будизма", няма по- естествено нещо за българина от това, да се изживее като ревностен последовател на Буда, отъждествявайки се по този начин с "успелите"...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 минути, Michigan111 написа:

Без да се обиждаш,  но прекалено се доверяваш на съмнителни източници,  познанията ти не бива да са от Уикипедия.  Тези неща, които ги пействаш сме ги чели. Учебниците по История също. Но едно нещо не може да се превърне в истина, само защото някое светило така е казало,  трябват и доказателства.  В този ред на мисли, много от нещата в последния ти пост висят във въздуха, просто няма нищо, което да ги доказва. 

Пример : Славяните строели големи градове,  но понеже такива не са открити,  се стига до извода , че живеели в землянки от слама.   Появило се и славянското море,  но понеже не са открити гробове и некрополи от това море,  значи славяните са практикували трупоизгаряне   :D

И въпреки че нито едното,   нито другото може да бъде подкрепено с доказателства,  и двете ги четеш в уики.   

Надявам се уикипедия.англ да е съобразена с Енциклопедия британика в по- голяма степен от Елтимир и Спароток

Това, че Кирил и Методи, започнали да превеждат от гръцки за Моравия и Панония, а после същият превод бил разбираем в България, ми е достатъчно да смятам, че езиците са от едно семейство, а носителите- хората, са били значителен брой в тези, страни. Фактът, че за тези хора в Панония, Моравия и България е предстояло покръстване, показва, че те са били езичници, имали са някаква своя религия, която е вероятно да е била сходна. И тъй като у едни славяни няма данни за такава, а у други има и тя е наименувана от изследователите Славянска митология, можем да кажем, че и у тия, за които няма данни за религия, но езикът е славянски, е много вероятно да са вярвали в Славянската митология. 

За да развием темата по заглавие, ако има нещо да добавиш по въпроса тенгризъм-орфизъм-перун, моля, заповядай.

 

преди 14 минути, _Belial_ написа:

Нормално. Българина е най- известен с чуждопоклонничеството си, а сега след като разни холивудски знаменитости "намериха себе си в будизма", няма по- естествено нещо за българина от това, да се изживее като ревностен последовател на Буда, отъждествявайки се по този начин с "успелите"...

Тук, във форума има и нещо друго. На нас, хората с клавиатура не ни се излиза извън съществуващото в мрежата. За Буда има много, за Орфей- малко. Заради това, дай да четем и пишем за това, което има.

С усмивка повтарям лозунг от уъркшоп :)  на сбирка на иманярите, озаглавен. "И тук нема, и там нема, ама дай да кОпаме тука, че е по- меко". Ама за българите не било писано. Няма да ставаме Паисиевци, я! 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 23 минути, Търсещ истини написа:

 

Тук, във форума има и нещо друго. На нас, хората с клавиатура не ни се излиза извън съществуващото в мрежата. За Буда има много, за Орфей- малко. Заради това, дай да четем и пишем за това, което има.

С усмивка повтарям лозунг от уъркшоп :)  на сбирка на иманярите, озаглавен. "И тук нема, и там нема, ама дай да кОпаме тука, че е по- меко". Ама за българите не било писано. Няма да ставаме Паисиевци, я! 

Вярно с оригинала! Подпис и печат. (подписа не се чете)

преди 11 часа, Michigan111 написа:

 

Танграта не съществува,  няма го на писмен надпис,  няма го като идол,  няма го в историческите извори, няма нито едно доказателство, че българите са се кланяли на Тангра.  Между другото, същото важи и за волжките българи. Тенгризма беше наложен като потвърждение на тюркската теория за произхода на българите.  Тази теория днес вече е отхвърлена,  време е и танграта да отиде в контейнера.   Та това, че днес има индивиди, които се мислят за тангристи не се нарича национализъм,  а невежество. 

Лъжа. Теорията изобщо не е отхвърлена, а само е атакувана ялово от политически съображения. Политкоректност и достоверност, обикновено са различни неща..

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 22 минути, _Belial_ написа:

 

Лъжа. Теорията изобщо не е отхвърлена, а само е атакувана ялово от политически съображения. Политкоректност и достоверност, обикновено са различни неща..

Да, не е официално отхвърлена,  защото учебниците се пишат от същите подлоги, които ги писаха и преди 30 години.  И точно от политкоректност (разбирай послушничество) не ги променят.  Защото ако бутнат едното другите лъжи падат като домино.  

А иначе самата наука отдавна е доказала, че българите са европейци по произход, масово в изследваните гробове са намерени такъв тип черепи, данните в изворите са същите,  дори на изображенията на българските владетели можеш да видиш европейски тип хора.  Или смяташ, че Крум е бил тюрк,  ама са го рисували като европеец  😎 

Ако ти имаш някакъв факт който доказва тюркския произход на българите,  моля кажи го.  Само без да ми цитираш разни комунистически професори,  които мислят че думите им са меродавни и няма нужда да ги доказват.  

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хахаха... в една тема беше затрупан с факти, които отричаше. И ти продължи да отричаш. Тааа, ще пропусна...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, _Belial_ написа:

Хахаха... в една тема беше затрупан с факти, които отричаше. И ти продължи да отричаш. Тааа, ще пропусна...

Ама разбира се че ще пропуснеш 😂

Радуле,  ти винаги прапускаш да дадеш фактите.  Ама да излъжеш, че някъде си ги дал не пропускаш 😂 

Все пак ако не те затруднява,  припомни ми малка част от планината от факти, с които си ме затрупал неизвестно къде и неизвестно кога 😎

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 минути, Michigan111 написа:

А иначе самата наука отдавна е доказала, че българите са европейци по произход, масово в изследваните гробове са намерени такъв тип черепи, данните в изворите са същите,  дори на изображенията на българските владетели можеш да видиш европейски тип хора.  Или смяташ, че Крум е бил тюрк,  ама са го рисували като европеец  😎 

А това какво отношение има към религията? Или просто не сте си довършили дискусията от друга тема? 

Моля , довършете си я там, където съответства на заглавието за да може читателят да я следи. Тук ми се струва офтопик

преди 51 минути, _Belial_ написа:

Политкоректност и достоверност, обикновено са различни неща..

Въпреки, че съм съгласен с вашата теза, моля, нека коментираме религиите и ИГНОРИРАМЕ, не влизаме в дискусии с това,  което не е за тук.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 13 часа, Търсещ истини написа:

Воден от идеята, че началото на България  е поставено от българи, траки и славяни, считам за образователно да сподели, който знае, за религията на предците. У мен възникна ревност, че към Буда се проявява на 127 стр. интерес, а към Перун на 1 (една непълна)

Все пак и трите религиозни системи са мъртви. Или за тенгризма може да се каже, че е почти мъртъв. Същото може да се каже за Шумер, Друидите, Маите, Египет, Викингите и други. Интересът ти не е ли по-скоро научен, отколкото религиозен? Защото не мисля, че някоя от споменатите системи може да е от полза на някои евентуални нейни последователи. Някои религии живеят по-дълго, други - по-кратко, но е въпрос на време сегашните да се заменят с нови. Не знам защо е тази склонност да се поддържа изкуствено живота на това, на което му е време да умре.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 21 минути, Търсещ истини написа:

А това какво отношение има към религията?

Е как да няма, основната роля на тангризма е да поддържа тюркския произход. А танграта просто го няма. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 13 минути, Търсещ истини написа:

 

Въпреки, че съм съгласен с вашата теза, моля, нека коментираме религиите и ИГНОРИРАМЕ, не влизаме в дискусии с това,  което не е за тук.

Това са религии, които не познаваме дори повърхностно. Отдавна отречени и без последователи. Свидетелствата са оскъдни и неубедителни... а съвременните религиозно- политически доктрини, дори отричат съществуването им.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако ви се занимава с Тангризма, обучен колобър на Словото е Спас Мавров. Преди време бях пуснал от него във форума, статията му „Траките в долината на розите“ .Иначе съм изчел книгата му „Колобар“,“Български сакрални вълшебни приказки“, и „Алхимията като наука“.

В spiralata.net можете да намерите следната литература, написана от него, като търсите по автор "Мавров".

Балканите - жлеза на времето

Отношението - функция на еволюцията

Свръхсетивното

Теория на енергийния обмен

12-те тайнства на Христос

Колобар

Пътят на пробудената душа

Български сакрални вълшебни приказки

Свръхсетивност, Отношението и Балканите... (второ издание)

Алхимията като наука

Не пускам тук директни линкове за теглене, защото когато са в повече сайта ги показва книгите по един много неприятен начин, а не ми се занимава да ги пускам една по една.

Ето ви интервю с него:

 

За всички българи, предлагам също този филм на Стефан Цанев:

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, _Belial_ написа:

Това са религии, които не познаваме дори повърхностно. Отдавна отречени и без последователи. Свидетелствата са оскъдни и неубедителни... а съвременните религиозно- политически доктрини, дори отричат съществуването им.

Именно за това предизвиквам дискусията

 

Цитат

 

Един завет оставили са нам дедите —

велик завет, написан с кървав меч

 

 

Дедите са мъртви, религиозните представи- отречени, свидетелствата оскъдни. Това не е причина да се питаме за тях.

Един пример. Около 1200- г. тенгризмът в България е забравен. В Монголия на разпръснатите аули  и враждуващи племена Чингис хан повежда победна битка под знамето на Тангра. Побеждава мюсюлмани- перси и конфуцианци- китайци.
Горното ще рече, че религиозната система не е свързана с успеха в мирските дела, а познаването й е само дял от познаването на историята на дедите и техните завети, както прочее юдеите пазят завета на Аврам, а християните завета на Христос.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 54 минути, Търсещ истини написа:

 

Един пример. Около 1200- г. тенгризмът в България е забравен. 

Не е забравен,  защото преди това не е запомнян. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, mecholari написа:

Ако ви се занимава с Тангризма, обучен колобър на Словото е Спас Мавров.

Търсенията на Мавров означават, че и в съвременността има интерес към Тангризма! Религията на Тангра може да не е жива, но е нужна на някои хора, вероятно защото дава повече свобода от християнството.

Обаче сега е време на блокове, включващи народи с различни религии. Нещо подобно се е случило при Александровата и Римската империи, когато не е важно каква вяра имаш, а да си плащаш данъците.

При Националните държави и прочистванията след отстъплението на Османската империя от Балканите, се образуват държави с една обща религия, но с различни националности, което продължава и до сега- вж. Македония. 

Въпросът за родовите завети остава- ако това е имперска политика за разделяне, при която македонците ще държат на славянския си или македонски произход, а българите на прабългарски или тракийски, то християнството вече не е спойващ елемент. Блокът от държави няма нужда от обща вяра, стига да има една армия и едни финанси.

Вероятно впоследствие, когато при криза се изострят противоречията и хората започнат да се цепят по своите си Завети, ще се появи нужда, както при Борис I, когато трите езически народи са били споени от новата- християнска вяра да се търси една ако не вяра, то общ морал.

Сега обаче има верска толерантност, в която може да съществува култ към места и местни вярвания с култ към светлината на слънцето, с култ към хармонията и единението с природата. В този смисъл тенгризъм-орфизъм-перун са религии с допустими проявления, знания и привърженици, но са слаби в сравнение с организираните църкви.

Научната толерантност дава възможност за запознаване с която и да е езическа религия, така че споменатите тенгризъм-орфизъм-перун са достъпни и представляват интерес. Хубавото е, че те са отразявали вижданията на нашите предци, което ще рече, че те, мислейки съобразно своя ген и обстоятелства, са стигнали до тези различни виждания на някакво основание, което и сега съществува за съвременния човек в условия на объркване и неяснота.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, mecholari написа:

Когато се объркаш и ти е неясно, тръгни по път със сърце.

Вашата неяснота не разясни моята неяснота. :) Пътят ли трябва да е със сърце или сърцето ми да избере път?

За да избере човек път, трябва да е информиран. Ако не познава пътищата, ще тръгне или по познатия, или по случаен, а това не е съвсем избор.

За да избере път според себе си, човек е добре да знае своите възможности, които се определят от родовата история. (Ако едно зрънце иска да лети, но родовата история е да никне, то ще свърши в гушката на някое пиле). Това, естествено не е съвсем вярно, защото човек компенсира едни способности с други, но има прогностична стойност. Наистина децата на Моцарт не са музиканти, но тези на Бах, Щраус са.

Трябва да познаваме религиозните концепции  тенгризъм-орфизъм-перун

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сърцето никога не лъже, а когато направиш първата крачка, пътя сам се появява под нозете ти. 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Следват Славянските божества

Белобог – вероятен бог на доброто, на живота и светлината.

Велес – бог на мъдростта, богатството и стадата.

Даждбог – бог на слънцето, на плодородието и изобилието.

Додола – богиня на дъжда и плодородието.

Доля – богиня на съдбата, на щастието и на добрия късмет.

Жива – богиня на живота.

Зори

Мокош – богиня на изобилието и семейното богатство.

Мати Земля – майката-земя.

Месец

Мора – богиня на зимата и смъртта.

Пеперуна – богиня на дъжда.

Перун – върховен бог-гръмовержец, покровител на княз и дружината.

Подага

Позвизд

Поревит

Радигост – бог на пътниците, търговците и гостоприемството.

Род – първичният бог, създател на вселената и света (?).

Рожденици – богини на плодородието, зачеването и рождението; покровителки на бременните и родилките (?).

Руевит – бог на плодородието и виното.

Сварог – бог-създател на огъня, небесен повелител (?).

Сварожич – бог на пламъка, на земния огън.

Световит – върховен бог на западните славяни, надзирател на четирите посоки на света.

Стрибог – бог на ветровете и властта.

Троян – бог на справедливостта и мира, надзирател над трите свята на Световното дърво.

Хърс – бог на слънцето; ипостас на бог Даждбог (?).

Чернобог – господар на злото.

Ярило – бог на плодородието и любовта.

Яровит – бог на войната.

Фантастични богове

Дид

Коледа – бог на прероденото зимно слънце, на възраждането и надеждата.

Къпало – бог на лятното слънце.

Лада – богиня на любовта и брака, човешката майка.

Ладо – спътник на Лада, бог на любовта и бащинството.

Лел – бог на плодородието и пролетта.

Леля – богиня на плодородието и пролетта.

 

А ето, кои неща са смятали за особено важни славяните, та са ги удостоили с божествени закрилници. Могат да се разделят в категориите- демиурзи, божествени йерарси, покровители на човека, общността и отношенията, владетели на природата, покровители на човешката дейност

бащинството.

богатството

бог-създател

брака

ветровете

виното.

властта.

войната.

 вселената, света

 възраждането

 върховен  господар

гостоприемството.

гръмовержец,

добрия късмет.

доброто,

дъжда

 живота

живота.

зачеването

 земния огън.

зимата

 злото.

изобилието

изобилието.

любовта

лятното слънце.

майката-земя.

месеца

мира,

мъдростта

надеждата.

надзирател на четирите посоки на света.

надзирател над трите свята

небесен повелител (?).

 огъня

пламъка,

плодородието

покровител на дружината.

покровител на западните славяни,

покровител на княза

прероденото зимно слънце,

пролетта.

 първичният бог, създател

пътниците, търговците

родилките (?).

рождението; покровителки на бременните

светлината.

 Световното дърво.

семейното богатство.

слънцето,

слънцето; ипостас 

смъртта.

справедливостта

стадата.

съдбата,

човешката майка.

 щастието

 

 

ДЕМИУРЗИ  

 1. първичният бог, създател
 2. бог-създател
 3. вселената, света
 4. майката-земя.
 5. човешката майка.

БОЖЕСТВЕНИ ЙЕРАРСИ  

 1. Световното дърво.
 2. властта.
 3. върховен  господар
 4. надзирател над трите свята
 5. небесен повелител (?).

ВЛАДЕТЕЛИ НА ПРИРОДАТА  

 1. земния огън.
 2. ветровете
 3. възраждането
 4. гръмовержец,
 5. дъжда
 6. живота
 7. зимата
 8. изобилието
 9. лятното слънце.
 10. месеца
 11. огъня
 12. пламъка,
 13. прероденото зимно слънце,
 14. пролетта.
 15. светлината.
 16. слънцето,
 17. смъртта.
 18. съдбата,
 19. четирите посоки на света.

ПОКРОВИТЕЛИ НА ОБЩНОСТТА И ОТНОШЕНИЯТА

 1. бащинството.
 2. брака
 3. гостоприемството.
 4. доброто,
 5. злото.
 6. любовта
 7. мира,
 8. покровител на дружината.
 9. покровител на западните славяни,
 10. покровител на княза
 11. справедливостта
 12. щастието

ПОКРОВИТЕЛИ НА ЧОВЕШКАТА ДЕЙНОСТ

 1. богатството
 2. виното.
 3. войната.
 4. добрия късмет.
 5. мъдростта
 6. надеждата.
 7. плодородието
 8. покровителки на бременните
 9. пътниците
 10. родилките (?).
 11. рождението;
 12. семейното богатство.
 13. стадата.
 14. търговците

За опростяване съкратих няколкото божества на любовта и на плодородието. Прави впечатление, че славяните силно са държали на отношенията, обществото им е подкрепяло просоциалното, а не индивидуалното поведение.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На мен ми е интересно,  уж си търсещ истини,  а май трябва да си смениш ника на "натрапващ лъжи"  😂  Нали търсеше религията на древните българи? Имаш ли някакъв извор, който да доказва,  че някой в България е вярвал в тези глупости, които пишеш?  

А чакай, забравих,  славяните нали не са били материалисти, та за  това не са оставили нищо 😂

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Добави ново...